Een creditcard kan je leven tijdens een (zaken)reis een stuk gemakkelijker maken. Door het plastic kaartje boek je in een handomdraai een hotel op je bestemming, reken je kinderlijk eenvoudig je maaltijd af in restaurants en huur je zonder problemen een auto om je eenvoudig te verplaatsen op je vakantieadres. Maar welke creditcard kun je nu het beste meenemen tijdens je reis? Er zijn tenslotte zoveel aanbieders dat het niet altijd duidelijk is welke optie nu de beste is. Om het je gemakkelijk te maken hebben we de bekendste creditcards onder de loep genomen en onze bevindingen gedeeld in onderstaand artikel.
Het gemak van een creditcard
De gemiddelde portemonnee puilt uit van de plastic pasjes. Een voordeelkaart van drogisterij X hier, een airmiles-pas daar. Er zijn echter een tweetal kaarten die – los van andere belangrijke pasjes zoals je verzekeringspas of je rijbewijs – van levensbelang zijn: je pinpas en je creditcard. Alhoewel beiden op elkaar lijken (ze kunnen zelfs door dezelfde bank uitgegeven zijn) zit er een groot verschil tussen de twee. Bij gebruik van de pinpas slinkt het saldo op je betaalrekening direct. Gebruik je je creditcard, dan wordt het geld pas na een bepaalde tijd (doorgaans 3 à 4 weken) van je betaalrekening afgeschreven. Handig dus als je even krap bij kas zit of een grote uitgave moet doen. Maar er zitten meer voordelen aan het hebben van een creditcard. Eén van de grootste voordelen is de mogelijkheid om wereldwijd betalingen te verrichten met de pas. Iets wat met een gewone pinpas niet overal mogelijk is. Daarnaast is bij veel hotels of (auto)verhuurbedrijven een creditcard vereist om een boeking of reservering te plaatsen. Er zijn wel hotels die je kunt boeken zonder creditcard, maar wereldwijd gezien vereisen de meesten toch nog steeds een creditcard voor een overnachting. Al met al maakt het hebben van een creditcard je leven dus een stukje eenvoudiger, zeker als het om een verblijf in het buitenland gaat.
3 grote aanbieders
Alhoewel er vandaag de dag talloze aanbieders zijn, zijn er 3 grote jongens die al jarenlang met kop en schouders boven alle anderen uitsteken: VISA, Mastercard en American Express. Alle drie hebben ze verschillende soorten creditcards in de aanbieding (waarbij het bestedingslimiet doorgaans het verschil maakt), maar in de basis doen ze allemaal hetzelfde: wereldwijd betalen. Daarbij valt op te merken dat VISA en Mastercard praktisch overal wel geaccepteerd worden. Op meer dan 30 miljoen plekken over de gehele globe kun je probleemloos betalen, dan wel geld opnemen met je VISA- of Mastercard-creditcard. Voor American Express ligt dit ietsje anders. Deze creditcard wordt namelijk niet overal geaccepteerd. Zelf zijn ze niet helemaal open en transparant over de plekken waar je wél met de kaart kunt betalen. In Nederland accepteren de meeste grote bedrijven (Shell, Jumbo, de Bijenkorf en KLM) de kaart wel en ook in het buitenland zullen grote winkelketens, hotels en verhuurbedrijven in veel gevallen de kaart wel accepteren, maar je kunt dus niet overal met je American Express (Flying Blue) creditcard terecht. Niet handig dus als je bij dat kleine leuke eettentje je maaltijd af wilt rekenen middels je creditcard en daarom is het antwoord op de hamvraag van dit artikel eigenlijk heel simpel: alle creditcards van VISA of Mastercard volstaan (meestal) tijdens je reizen in het buitenland.
Creditcard van de bank of van een creditcardmaatschappij?
Nu duidelijk is dat je het beste voor een VISA- of Mastercard-creditcard kunt kiezen voor op reis rijst wellicht de vraag hoe je aan zo’n creditcard komt. Feitelijk is het verkrijgen van een creditcard van VISA of Mastercard een fluitje van een cent, mits je over voldoende financiële middelen beschikt natuurlijk. Tijdens de aanvraag van de creditcard bekijkt de uitgevende partij namelijk of je kredietwaardig genoeg bent. Je gaat er in het gunstigste geval altijd van uit dat je de aankopen die je met de creditcard doet netjes kunt terugbetalen iedere maand, maar er bestaat natuurlijk altijd de mogelijkheid dat je niet het volledige bedrag op je rekening hebt staan op het moment dat de gemaakte kosten worden afgeschreven. Wanneer het niet lukt om het openstaande geldbedrag te incasseren zal je rente moeten betalen over het openstaande bedrag. Iemand die niet voldoende kredietwaardig is zal zodoende altijd geweigerd worden door de uitgevende partij.
De uitgevende partij kan je bank zijn, maar ook de creditcardmaatschappij zelf. Voor de werking van de kaart maakt het niets uit waar je de creditcard aanvraagt, maar over het algemeen zijn de kosten van de kaart lager bij je bank dan bij de creditcardmaatschappij zelf. Bovendien bieden alle grote banken in Nederland creditcards van VISA en/of Mastercard aan en hebben de meeste banken tevens een handig overzicht voor je klaar staan van alle creditcarduitgaven. De ING heeft bijvoorbeeld binnen de mobiele app een handig overzicht van alle kosten die je hebt gemaakt met de creditcard zodat je precies weet wat er aan het einde van de maand afgeschreven gaat worden aan creditcarduitgaven. De voorkeur geniet dus om de creditcard bij je bank aan te vragen, maar mocht je dat – om wat voor reden dan ook – toch niet willen, dan vraag je een VISA- of Mastercard-creditcard eenvoudig online aan via de website van de betreffende aanbieder.
Hoe zit het met een prepaid-creditcard?
Zoals je hebt kunnen lezen kom je soms niet in aanmerking voor een ‘gewone’ creditcard. Een zogenaamde prepaid-creditcard kan dan uitkomst bieden tijdens het reizen. De werking van een prepaid-creditcard is hetzelfde als bij een prepaid simkaart: je voegt van tevoren geld toe aan de kaart (in veel gevallen maximaal € 7.500) en kunt de kaart vervolgens op dezelfde wijze gebruiken als een ‘gewone’ creditcard tot je aan je limiet zit. In dat geval zal je opnieuw geld toe moeten voegen aan de kaart om er weer gebruik van te kunnen maken. Voordeel is dus – ten opzichte van een gewone creditcard – dat je nooit meer geld kunt uitgeven dan je in je bezit hebt. Een groot nadeel van een prepaid-creditcard is echter dat deze niet altijd als een volwaardige creditcard wordt gezien. Sommige hotels of (auto)verhuurbedrijven kunnen de kaart weigeren, zelfs als deze van VISA of Mastercard is. Je kunt er dus helaas niet overal mee terecht, maar het is wellicht een veiligere optie dan cash geld met je meesjouwen.
Pinnen met je creditcard in het buitenland
Je kunt je creditcard in het buitenland niet alleen gebruik voor directe betalingen of reserveringen van bijvoorbeeld een huurauto; je kunt er ook mee pinnen. Met een creditcard van Mastercard of VISA kun je wereldwijd bij zo’n 2 miljoen geldautomaten geld opnemen. Reuze handig, maar er zitten (behoorlijke) kosten aan verbonden. Je ‘leent’ als het ware geld als je gaat pinnen met je creditcard en zodoende rekenen de creditcardmaatschappijen een bepaalde ‘fee’ als je geld opneemt met je creditcard. Hierbij zit er nog een wezenlijk verschil of het om euro’s of om een vreemde valuta gaat. Ga je geld opnemen in euro’s, dan rekenen de drie grootste banken van Nederland (Rabo bank, ABN-AMRO en de ING) 4,50 euro aan transactiekosten. Neem je geld op middels je betaalpas, dan zijn er geen extra kosten aan verbonden. Overigens geldt dit alleen voor Euro-landen. Buiten Europa kunnen er wél kosten verbonden zijn aan geld opnemen middels je betaalpas.
Wanneer je met je creditcard vreemde valuta wilt opnemen in het buitenland betaal je ook nog eens een zogenaamde valutakoersopslag. Dit komt gemiddeld neer op zo’n 1,5 à 2% van het op te nemen bedrag. Daarbovenop kunnen sommige buitenlandse banken óók nog eens kosten in rekening brengen als je met je creditcard geld wilt opnemen bij de geldautomaat. Deze kosten staan altijd vermeld op het transactiescherm. Je moet hier akkoord voor geven voordat de transactie in behandeling wordt genomen.
Al met al doe je er dus wijs aan om je creditcard op reis alleen te gebruiken voor directe betalingen en om bijvoorbeeld een hotel te boeken of een huurauto te reserveren. Wil je geld opnemen, gebruik dan vooral je betaalpas. Dit is een stuk goedkoper dan geld pinnen in het buitenland met je creditcard!
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Hoe kun je een creditcard aanvragen?
- Hoe werkt een creditcard?
- Wat is de goedkoopste creditcard?
- Wat is een creditcard?
- Punten sparen met je creditcard, wat is het beste spaarprogramma?
- Wat zijn je opties voor een anonieme creditcard?
- 9 tips voor backpacken in Vietnam
- Wat kost pinnen in het buitenland?