Wat is een dagvaarding?

Wat is een dagvaarding?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Er ligt een enveloppe op de deurmat waarop staat dat je gedagvaard bent. Help! Wat is dit bericht en wat wordt er precies van je verwacht? Of misschien wil je zelf wel iets eisen bij iemand. In beide gevallen is het verstandig om te weten wat een dagvaarding precies is, of je een advocaat nodig hebt en wat de bijkomende kosten van het proces zijn. In dit artikel leggen we je daarom alles uit over de dagvaarding.


Wat is een dagvaarding?

Onenigheden over de wet of overtredingen van de wet worden vaak voor de rechter uitgevochten. Om dat te doen, moeten zowel de eiser als de gedaagde daar aanwezig zijn. Hoewel de eiser altijd op de hoogte is van het aankomende proces, is dat voor de gedaagde niet altijd duidelijk. Daarom wordt er altijd eerst een dagvaarding afgegeven of verstuurd. Dit is een schriftelijke boodschap waarin vermeld staat wanneer iemand voor de rechter moet verschijnen. In de dagvaarding vind je informatie zoals de naam, de eis en de datum dat de rechtszaak voor de rechter verschijnt.


Wat voor dagvaardingen zijn er?

Een dagvaarding heeft verschillende vormen. Niet iedere rechtszaak heeft namelijk dezelfde grondslag en vereisten. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten dagvaardingen.

Civiele dagvaarding

De civiele dagvaarding wordt ook wel dagvaarding van een gerechtsdeurwaarder genoemd. De civiele dagvaarding is bedoeld voor mensen die voor de civiele rechter moeten verschijnen. In het geval van civiel recht is dat bij de kantonrechter, het gerechtshof of de rechtbank. Civiele dagvaardingen zijn bedoeld voor conflicten tussen bedrijven, maar ook conflicten tussen privépersonen. Daarbij kun je denken aan het niet betaald krijgen via tweedehands websites, het kopen van een auto met verborgen gebreken of als iemand nog geld verschuldigd is.

Strafrechtelijke dagvaarding

De strafrechtelijke dagvaarding wordt ook wel dagvaarding verdachte genoemd en wordt verstuurd door het Openbaar Ministerie wanneer je verdacht wordt van een strafbaar feit. De brief kan door de politie worden thuisgebracht, maar ook aangetekend verstuurd worden. Voorbeelden voor vergrijpen zijn het meermaals te hard rijden, rijden onder invloed van alcohol of drugs of fraude met belasting.

Kort geding dagvaarding

Een kort geding wordt ook wel dagvaarding voorlopige voorziening genoemd. Deze dagvaarding is vrijwel hetzelfde als de voorgaande dagvaardingen, maar wordt alleen gebruikt in het geval van spoed. Sommige rechtszaken kunnen namelijk eenvoudig enkele weken of zelfs maanden duren, met name als de gedaagde bij iedere mogelijkheid om uitstel vraagt. Maar als de rechtszaak gaat om het uitzetten van bewoners die overlast veroorzaken of over onterecht ontslag op het werk zal er met spoed naar de zaak gekeken moeten worden. De eiser heeft in dat geval namelijk geen tijd om zolang te wachten tot er een uitspraak gedaan wordt. Er mag bij een kort geding dus ook geen uitstel gevraagd worden. Ook ben je niet verplicht om een advocaat te hebben als je moet verschijnen voor de voorzieningenrechter van de gewone rechtbank. Moet je verschijnen voor een andere rechtbank, dan heb je wel een advocaat nodig.


Wat als je de dagvaarding weggooit?

Het is nooit verstandig om officiële documenten weg te gooien of ‘kwijt te raken’. Zeker wanneer het gaat om een dagvaarding, kunnen de problemen die daarop volgen behoorlijk groot worden. Wat die gevolgen precies zijn, hangt af van het type dagvaarding. In alle gevallen gaat het proces gewoon door. Het weggooien van een dagvaarding verandert dus niets aan de zaak, en het leidt waarschijnlijk alleen maar tot negatieve gevolgen.

Civiele dagvaarding

Bij een civiele dagvaarding is altijd sprake van een eis. De eiser vraagt bijvoorbeeld om een geldbedrag dat betaald moet worden, of er wordt een bepaalde handeling afgedwongen. Wanneer je niet reageert op de dagvaarding en niet komt opdagen, wordt de eis van de eiser automatisch toegekend. Uiteraard wordt er wel eerst door de rechter bepaald of de eis redelijk is. Is dat het geval en ben jij niet komen opdagen, verlies je dus automatisch. Je moet dan ook de kosten voor juridische hulp betalen die de andere partij heeft gemaakt tijdens het proces.

Strafrechtelijke dagvaarding

In het geval van een strafrechtelijke dagvaarding heb je te maken met de overheid. Je bent dan namelijk naar voren gekomen als verdachte in een bepaalde zaak. Gooi je de strafrechtelijke dagvaarding weg, dan staan je mogelijk grote problemen te wachten. Omdat er bij een strafrechtelijke dagvaarding vaak nog geen eis is, weet je bij afwezigheid nooit wat je te wachten staat. De rechter zal dan bepalen wat hij vindt van je afwezigheid. Er is een grote kans dat je dan een flinke straf of boete te wachten staat.


Wat is het proces van een dagvaarding?

Het eerste contact vindt plaats via de dagvaarding die persoonlijk wordt overhandigd, of die op de deurmat ligt als je thuiskomt. Daarop staat een tijdstip en een plaats waar je aanwezig moet zijn. Vervolgens heb je de tijd om te reageren op het bericht of een advocaat in te huren die dat voor je doet. Ook kun je in sommige gevallen om uitstel vragen.

Op het tijdstip van de dagvaarding kan de gedaagde of zijn advocaat uitleg geven en eventueel instemmen of betwisten. In het geval van een kantonrechter kan het verzet op de eis mondeling of schriftelijk worden aangeleverd. Bij de rechtbank is het alleen mogelijk om schriftelijk verweer in te dienen. Het verweer wordt toegevoegd aan de zogenaamde ‘conclusie van antwoord’. Dat is het antwoord van de gedaagde op de eis van de eiser.

Nadat de conclusie van antwoord voltooid is, wordt soms een comparitie ingepland. In dit stadium hebben de betrokken partijen de mogelijkheid om samen tot een oplossing of schikking te komen. Is de zaak te moeilijk, dan kan de rechter ervoor kiezen om zowel de eiser als gedaagde schriftelijk de standpunten uiteen te laten zetten. Komen de gedaagde en de eiser tot een gezamenlijke oplossing, dan wordt er een schikking getroffen waarmee beide partijen tevreden zijn. In dat geval wordt het proces bij de rechtbank gestopt. Lukt het niet, dan komt de zaak uiteindelijk bij de rechter terecht.


Is een advocaat verplicht als je een dagvaarding hebt?

In veel gevallen kun je ook voor de rechter verschijnen zonder advocaat, maar dat is niet altijd het geval. Over het algemeen staat op de dagvaarding zelf al vermeld of je een advocaat in de arm moet nemen of niet. Verder zijn er ook verschillen tussen de civiele en strafrechtelijke dagvaarding. Als vuistregel kun je ervan uitgaan dat het niet verplicht is om een advocaat in te schakelen als het gaat om kleine bedragen of kleine civiele zaken. Komen de eisen boven de 25.000 euro, dan is het sowieso handig om gebruik te maken van een advocaat. Ondanks de kosten van de advocaat kan die wel een groot verschil maken in het uiteindelijk te betalen bedrag.

Strafrechtelijke dagvaarding

Bij een strafrechtelijke dagvaarding is het niet altijd verplicht om een advocaat in te schakelen. Wel kan het handig zijn in enkele gevallen. Word je volgens de dagvaarding beschuldigd van een ernstig misdrijf of wil je uitstel vragen voor de rechtszaak? Dan kan het wel verstandig zijn om een advocaat in de arm te nemen. Zij weten vaak veel meer van de processen en kunnen ervoor zorgen dat je bepaalde zaken bij de rechtbank voor elkaar krijgt.

Civiele dagvaarding

Ook in het geval van een civiele dagvaarding is een advocaat niet altijd verplicht, maar in veel gevallen wel. Staat er in de civiele dagvaarding dat je moet verschijnen voor de kantonrechter of de kamer voor kantonzaken, dan is een advocaat niet verplicht. Moet je voor de civiele rechtbank of het gerechtshof verschijnen, dan geldt dat je wel verplicht bent om een advocaat in te schakelen. Zonder die advocaat mag je namelijk geen verweer voeren bij de dagvaarding en verlies je alsnog automatisch de rechtszaak. In deze zaken word je dus verplicht om kosten te maken.


Wat kost een dagvaarding?

Het laten opstellen van een dagvaarding is niet goedkoop. Voor het opmaken van het document wordt namelijk al ca. 100 euro per uur in rekening gebracht. Dan moet de dagvaarding bezorgd worden, wat ca. 85 euro kost. Daarnaast zijn er nog enkele kosten voor het controleren van het Digitaal Beslag Register, de KvK en de gemeentelijke basisadministratie. Dit is om ervoor te zorgen dat de dagvaarding ook echt juist terecht komt. De kosten hiervoor bedragen bij elkaar opgeteld ongeveer 10 euro.

Als je als gedaagde een dagvaarding ontvangt, dan word je in sommige gevallen verplicht om kosten te maken. Je moet bijvoorbeeld een advocaat inhuren. De kosten voor een advocaat liggen tussen de 100 en 150 euro per uur. Ook moeten er griffierechten betaald worden aan de rechtbank zelf. De kosten hiervoor lopen uiteen. Er wordt bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen onvermogende personen, natuurlijke personen en niet-natuurlijke personen. Ook het soort strafzaak heeft invloed op de hoogte van het bedrag.

Een civiele rechtszaak waarbij een bedrag van 100.000 euro is gemoeid, kan voor een bedrijf al gauw 4.000 euro kosten, terwijl eenzelfde rechtszaak voor natuurlijke personen en onvermogende personen 1.600 en 81 euro bedragen. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de hoogte van griffiekosten.


Geen geld voor een advocaat

Een advocaat heeft hard gestudeerd om zijn vak te beoefenen. Daar hangt vanzelfsprekend ook een hoog prijskaartje aan vast. Heb je zelf weinig geld en een laag inkomen, dan kan het lastig zijn om zulke enorme bedragen te betalen. Hieronder geven we twee opties om toch juridische hulp te ontvangen.

Pro deo

De beste optie is het inhuren van een pro deo advocaat. Je hoeft de advocaat dan niet te betalen, omdat de overheid dat voor je doet aan de hand van een puntensysteem. Dit wordt ook wel toevoeging of gesubsidieerde rechtsbijstand genoemd. Heb je een laag inkomen, dan maak je misschien kans op een pro deo advocaat. Afhankelijk van je gezinssamenstelling en inkomen betaal je dan alleen een eigen bijdrage.

Kosten spreiden

Sommige advocaten bieden een betalingsregeling aan. Door middel van een minilening via een bedrijf zoals saldodipje.nl is het mogelijk om zelf te bepalen wanneer je het bedrag terugbetaalt. Zeker als je de rechtszaak anders sowieso verliest kan het inhuren van de advocaat net doorslaggevend zijn voor het behalen van winst. Dat is het vaak dus wel waard om een tijdelijke lening voor af te sluiten omdat een rechtszaak verliezen soms nog veel duurder kan zijn. Weet je niet zeker of je de rechtszaak wel kunt winnen? In dat geval kun je beter eerst advies vragen aan het advocatenbureau. Bekijk ook hoe je een kleine lening afsluit.


Extra zekerheid; het Digitaal Beslag Register

Wil je een dagvaardingsprocedure opstarten als eiser? In dat geval moet je altijd even navragen of jouw advocatenkantoor eerst het Digitaal Beslag Register controleert. In sommige gevallen zijn er zoveel eisers dat de gedaagde onmogelijk zijn schulden kan betalen aan iedereen. Als jij dan hoge kosten maakt om de rechtszaak aan te spannen, dan kan het zijn dat je alleen maar meer geld verliest. Een snelle check in het DBS zorgt ervoor dat jouw advocaat op de hoogte is van de financiële situatie van de gedaagde. Staan daar al veel eisers in vermeld die net als jij een rechtszaak gestart zijn, dan kan het verstandig zijn om die rechtszaken eerst af te wachten.


Het ontvangen of versturen van een dagvaarding is behoorlijk spannend. De kosten die erbij komen kijken zijn soms ook hoog en verschijnen voor een rechter is een bijzondere activiteit. Toch is het altijd handig om op te staan voor je rechten, zowel als eiser als gedaagde. Ben je het niet eens, laat je dan vooral horen en zien. Want we hebben in Nederland niet voor niets een uitgebreid rechtssysteem. Ook jij kunt daar gebruik van maken.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag