Hoe kun je een domeinnaam verkopen?

Hoe kun je een domeinnaam verkopen?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Met de komst van het internet zijn er een heleboel nieuwe verdienmodellen ontstaan. Onder andere het verhandelen van domeinnamen. Want een domeinnaam registreren is eenvoudig, en verkopen kan behoorlijk lucratief zijn. Zodra iemand z’n zinnen heeft gezet op jouw domeinnaam, kan deze domeinnaam verkopen. Met winst. Hoe gaat zoiets in z’n werk? Hoe kun je een domeinnaam kopen en verkopen?


Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een unieke naam op het internet. Deze worden vooral gebruikt om websites een naam te geven. Zo wordt een bepaalde website ‘www.voorbeeld.nl’ genoemd. Er is maar één site met exact deze naam. Daarnaast wordt een domeinnaam gebruikt om een persoonlijk e-mailadres aan te koppelen. Bijvoorbeeld info@voorbeeld.nl.

Waarom een domeinnaam?

Oorspronkelijk wordt een website en een e-mailadres gekoppeld aan een IP-adres (Internet Protocol Adres). Dit zijn unieke codes op het internet. Domeinnamen worden stuk voor stuk gekoppeld aan een IP-adres. Maar ja, je gaat niet zo makkelijk naar www.11034801828.nl toe als naar www.voorbeeld.nl. Daarom zijn domeinnamen er: hiermee onthoud je een webpagina of e-mailadres beter.


Hoe kun je een domeinnaam verkopen?

Je kunt zoveel domeinnamen kopen als je wil. In de alinea’s hieronder lees je hoe je een domeinnaam kunt kopen en waarom je dat zou doen. In dit artikel gaan we er in eerste instantie van uit dat je al een domeinnaam hebt, of dat je er een wil kopen om te verkopen. Daarom komen we eerst terug op de hoofdvraag: “Hoe kun je een domeinnaam verkopen?” Er zijn grofweg drie manieren om je domeinnaam te verkopen.

1. Domeinnaam zelf online verkopen

Er zijn een heleboel mensen die op eigen houtje domeinnamen verkopen. Dat is goed te doen als je weet hoe het moet. Ten eerste moet je natuurlijk de domeinnaam al in je bezit hebben. Dat spreekt natuurlijk voor zich. Daarnaast moet je mensen ervan bewust maken dat je de domeinnaam verkoopt.

Stel, www.voorbeeld.nl is van jou. Mensen willen dit domein kopen en zien erachter dat het bezet is. Wat doen ze dan? Ze zoeken een alternatief. Maar wat nou als hun bedrijf Voorbeeld heet en ze echt heel graag dit domein willen hebben? Misschien betalen ze jou dan wel een mooi bedrag.

Zorg daarom dat mensen die www.voorbeeld.nl bezoeken op een webpagina terechtkomen waar ze worden geïnformeerd over de verkoop. Je kunt hier een unieke tekst neerzetten die verband houdt met de domeinnaam. Daarnaast kun je jouw contactgegevens achterlaten, zodat mensen met jou kunnen onderhandelen.

Extra tips tijdens het onderhandelen

Doe zelf onderzoek naar de waarde van jouw domeinnaam. Zorg dat je ongeveer weet wat het waard is wat je ervoor zou willen hebben. Zet hoog in en onthoud dat de koper jou meer nodig heeft dan andersom. Daarnaast raden wij je aan om geverifieerde contactgegevens van de koper op te vragen (telefoonnummer, adres en identiteitsbewijs). Zo filter je niet-serieuze kandidaten eruit.

Heb je een deal gesloten met een nieuwe koper? Zorg dan dat je de afspraken over de verkoop zwart-op-wit op papier zet. Sommige mensen versturen met blind vertrouwen de verhuiscode om vervolgens met lege handen te eindigen. Wordt de domeinnaam voor een hoog bedrag verkocht? Dan kun je een Escrow-service inschakelen. Zij geven de domeinnaam pas af aan de koper als het geld binnen is.

2. Verkoop van de domeinnaam uitbesteden

Niet iedereen is in de wieg gelegd voor een onderhandeling. Daarnaast moet je er ook maar net zin in hebben. Gelukkig kun je er ook voor kiezen om andere mensen of bedrijven de domeinnaam namens jou te verkopen. Zij zorgen voor een goede bemiddeling van de prijs, maar ze verwachten natuurlijk wel een tegenprestatie. Bijvoorbeeld een marge van de opbrengst. Houd er daarom rekening mee dat de prijs van de domeinnaam omhooggaat, waardoor de domeinnaam minder snel verkocht wordt.

3. Domeinnaam verkopen via social media

Tegenwoordig is het heel gebruikelijk om een domeinnaam via social media aan te bieden. Op Facebook zijn er een paar groepen waar mensen hun domeinnamen kopen en verkopen. Deze groepen heten Domein24 en Domeinnamen Handel. Ongetwijfeld zijn er nog meer van deze groepen en internetpagina’s waar het verhandelen van domeinnamen centraal staat.


Waar kun je domeinnamen verkopen?

Als je zelf jouw domeinnaam wil verkopen moet je natuurlijk wel weten welk platform daarvoor geschikt is. Daarom hebben we drie goede opties voor jou geselecteerd:

1. Domeinnaam verkopen via Sedo

Sedo is de grootste en bekendse marktplaats voor domeinnamen ter wereld. Hier kun je op een veilige manier domeinnamen kopen en verkopen. Daarnaast biedt Sedo ook andere gerelateerde diensten aan, zoals ‘waardebepaling domein’, ‘domeinbemiddeling’ en ‘domeintransfer’. Dat maakt Sedo tot de ideale totaaloplossing voor iedereen die een domeinnaam wil verkopen.

2. Domeinnaam verkopen via Marktplaats of Sitedeals

Naast Sedo zijn er ook meer algemene online veilingsites waar je jouw domeinnaam aan kunt bieden. Bekende marktplaatsen in Nederland zijn Marktplaats en Sidedeals. Marktplaats is vrij algemeen, terwijl Sitedeals dé plek is waar webprofessionals elkaar ontmoeten.

3. Domeinnaam verkopen via Catawiki

Catawiki is één van de grootste en bekendste veilingplatforms van Europa. Hier wordt een groot tal objecten geveild, waaronder ook domeinnamen. Het voordeel van een veiling is dat je mensen tegen elkaar kunt laten opbieden. De bieder met het hoogste bod krijgt vervolgens jouw domeinnaam.


Waarom zou je een domeinnaam verkopen?

Nieuwe websites groeien als paddenstoelen uit de grond. Hoe beter de domeinnaam is, hoe makkelijker de website wordt gevonden. Zo wil een hypotheekverstrekker het liefst de domeinnaam www.hypotheek.nl. Bij wijze van spreke. Vooral domeinnamen met één woord zijn heel populair. De meeste bestaande woorden zijn dan ook opgekocht. Wil je zelf zo’n domeinnaam overkopen, betaal je soms wel tienduizenden euro’s. Zelfs voor domeinnamen van twee woorden leg je soms een flinke smak geld neer. Oftewel… het verkopen van een domeinnaam kan zeer winstgevend zijn. Wie er vroeg bij is, koopt een domeinnaam voor een paar tientjes om hem jaren later weer met veel winst te verkopen.

De meest voor de hand liggende reden om een domeinnaam te verkopen is dus winst. Een echte business. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je de domeinnaam niet meer nodig hebt en niet meer gebruikt. Als je zeker weet dat je de domeinnaam niet meer gaat gebruiken, kun je ‘m gewoon verkopen. Anders betaal je maandelijks telkens een klein bedrag voor de domeinnaam. Dat geld kun je besparen door de domeinnaam te verkopen.


Wat is een domeinnaam waard?

Zoals hierboven al werd aangegeven zit er behoorlijk wat waarde aan bepaalde domeinnamen. Hoeveel dat precies is, verschilt natuurlijk per domeinnaam. Er zijn een aantal online tools waarmee je de waarde van jouw domeinnaam in kunt schatten. Hierbij worden domeinnamen beoordeeld op lengte, woorden, extensie en alle bekende gegevens over verkoopprijzen van vergelijkbare domeinnamen. Wij zijn echter een beetje sceptisch over deze tools.

Hoe bepaal je de waarde van je domeinnaam?

Verkopen blijft natuurlijk een kwestie van vraag en aanbod. Wat een domeinnaam echt oplevert hangt er vooral vanaf wat voor waarde de koper eraan hecht. Daarnaast moet diegene ook nog over genoeg geld beschikken om het te kopen. Is het een handelaar, profit, non-profit of particulier? Dat kan een hoop schelen in de onderhandelingspositie. Hoeveel de tegenpartij wil betalen hangt bovendien af van de huidige bezoekersaantallen van de domeinnaam.


Hoe kun je een domeinnaam kopen?

Wellicht heeft bovenstaande alinea jou ertoe geïnspireerd om domeinnamen te gaan verkopen. Voordat je een domeinnaam kunt verkopen moet je er echter eerst een kopen. Dat doe je door websites voor domeinnamen te bezoeken. Hierop kun je domeinnamen opzoeken en kijken of deze al bezet zijn. Er zijn dan drie opties:

  • Domeinnaam is vrij. Goed nieuws! Je kunt de domeinnaam kopen.
  • Domeinnaam is bezet en niet in gebruik. Als een website geregistreerd maar niet in gebruik is, kan de domeinnaam nog voor jou worden. Contacteer de eigenaar om te bespreken of je de domeinnaam over kunt kopen.
  • Domeinnaam is bezet en in gebruik. Helaas zit er dan niets anders op dan een andere domeinnaam uit te zoeken.

Soorten domeinnamen (extensies)

Een domeinnaamextensie is het gedeelte achter de punt. Zoals www.voorbeeld.nl, www.voorbeeld.com, www.voorbeeld.eu, www.voorbeeld.fr, voorbeeld.eu et cetera. Een ander woord voor een extensie is top level domain (TLD). Veel grote websites kopen meerdere domeinnaamextensies op die ze allemaal laten verwijzen naar dezelfde website. Er zijn twee soorten domeinnaamextenties:

  • Country Code Top Level Domain (ccTLD). Dit zijn domeinnamenextensies die gebaseerd zijn op een bepaald land. Zoals www.voorbeeld.nl de ccTLD voor Nederland is en www.voorbeeld.be de ccTLD voor België is. Zo heb je voor bijna elk land wel een aparte extensie.
  • Generic Top Level Domains (gTLD). De generieke extensies zijn bedoeld voor internationale business. Zoals .com, .net, .com, .org, .edu, .mill et cetera. Deze domeinnamen kunnen een heel breed publiek dienen.

Hoe kun je een domeinnaam koppelen aan een website?

Het kopen van een domeinnaam is niet hetzelfde als het kopen van een website. Websites, services, domeinnamen, ccTLD, gTLD, webhosts… Als je niet helemaal thuis bent in het internet kunnen deze termen behoorlijk verwarrend zijn. Om van jouw domeinnaam een website te maken moet je een dommeinnaam koppelen aan een website. Dat doe je met behulp van een hosting provider.

Hosting provider

Hosting providers zorgen ervoor dat je website via het internet bereikbaar wordt. Je huurt als het ware ruimte op het internet in (webruimte). Vervolgens wordt jouw domeinnaam gekoppeld aan die webruimte. Met andere woorden: de hosting provider zorgt ervoor dat bij alle servers op het internet bekend wordt onder welk IP-adres jouw website te bereiken is en welke domeinnaam naar dat IP-adres verwijst.

Moet je een website hebben als je een domeinnaam wil verkopen?

Het is wel handig om je domeinnaam te koppelen aan een webpagina. Op die manier kun je aangeven dat je domeinnaam te koop is. Tevens kun je jouw contactgegevens vermelden.


Hoe kun je een domeinnaam overzetten naar een andere website?

je een reeds geregistreerde domeinnaam verhuizen naar een andere website? Bijvoorbeeld omdat je de domeinnaam verkocht hebt? Hiervoor heb je een ‘verhuiscode‘ nodig. Degene die de domeinnaam bezit moet deze naam opvragen bij de hosting provider. Zorg ervoor dat jouw adresgegevens en e-mailadres up-to-date zijn, want de verhuiscode wordt bijna altijd per e-mail verstuurd. Daarnaast maakt jouw domeinnaam gebruik van DSN records (Domain Name System records). Dat is de vertaling van de domeinnaam naar het IP-adres. Deze records heeft je nieuwe provider nodig om je domeinnaam te kunnen verhuizen.

Vervolgens voert de nieuwe nieuwe provider de DSN-records in. Daarna kan de daadwerkelijk verhuizing beginnen. Je krijgt dan een ‘transfer e-mail’. Hierin staat een link waarmee je op de webpagina uit de e-mail de verhuiscode kunt invoeren. Op deze manier bevestig je de verhuizing van je domeinnaam. Dit hele proces duurt maximaal 5 werkdagen.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag