Hoe kun je doorlopend krediet aanvragen?

Hoe kun je doorlopend krediet aanvragen?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Met een doorlopend krediet heb je altijd geld achter de hand. Je kunt tot een bepaald maximum bedrag vrij geld opnemen uit het krediet en betaalt dan alleen rente over het opgenomen bedrag. Als je niets leent kost een krediet je dus ook niets, maar je hebt altijd de zekerheid van wat meer financiële armslag wanneer je dat nodig mocht hebben. Dat is bijvoorbeeld heel handig als je wat grote aankopen moet doen of je huis wilt gaan verbouwen. Maar hoe vraag je nu precies een doorlopend krediet aan? Dat gebeurt in 6 stappen die we je in dit artikel stuk voor stuk uitgebreid uitleggen.


Wanneer een doorlopend krediet afsluiten?

Wanneer is het verstandig om een doorlopend krediet af te sluiten? Bijvoorbeeld wanneer je vaak op afbetaling koopt. Dan betaal je meestal een hoog rentepercentage. Wanneer je bijvoorbeeld goederen op afbetaling koopt bij een online warenhuis betaal je daarover een schrikbarend hoge rente die het maximaal toegestane rentepercentage van 14% benadert of evenaart. Dat betekent dat je over een aankoop van € 1.000,- op jaarbasis maar liefst € 140,- aan rente betaalt. Wil je dat voorkomen, maar wel graag van krediet gebruikmaken? Dan is een doorlopend krediet vaak de beste optie. Dan profiteer je namelijk van een aanzienlijk lagere rente van ongeveer 5 tot 7 procent, wat direct een halvering van de kosten betekent.


Hoe werken doorlopende kredieten?

Doorlopende kredieten werken zo dat je zelf kunt bepalen hoeveel geld je opneemt van het maximale kredietbedrag. Een krediet heeft daarom vaak geen afloopdatum waarop het hele bedrag weer moet zijn terugbetaald. Het doorlopende krediet zonder einddatum kan daarom alleen worden stopgezet als je daarom verzoekt bij de kredietverstrekker, of natuurlijk wanneer het door de kredietverstrekker zelf wordt beëindigd. Voordat het krediet kan worden stopgezet moet het uiteraard wel helemaal zijn afgelost.

Wanneer je geld uit het krediet hebt opgenomen moet je dat natuurlijk weer terugbetalen. Dat gebeurt elke maand met een betaling die bestaat uit zowel rente als aflossing. Deze betaling is vaak 1% tot 2% van het totale kredietbedrag (dus niet wat je hebt geleend maar het maximale leenbedrag). Eerst betaal je voornamelijk rente, maar hoe meer je hebt afgelost des te groter het aflossingsdeel wordt. Doordat je elke maand een vast bedrag betaalt weet je altijd precies welk bedrag je per maand opzij moet zetten voor de termijnbedragen.


Stap 1: Een aantrekkelijk krediet zoeken

De eerste stap is natuurlijk om een aantrekkelijk krediet te zoeken. Dat kan tegenwoordig heel makkelijk en handig via internet. Je kunt op meerdere websites (zoals bijvoorbeeld Independer of Lening.nl) verschillende kredieten vergelijken. Op basis van slechts enkele gegevens (bijvoorbeeld of je een koophuis hebt en wat je leeftijd is) zullen de actuele rentepercentages getoond worden voor veel verschillende kredietaanbieders. Dat gaat vaak om minimale en maximale rentepercentages, want het exacte percentage wordt ook door andere factoren bepaald.

Het is goed om te weten dat het rentepercentage variabel is. Dat betekent dat het dus omhoog kan gaan of kan dalen. Een krediet heeft tenslotte geen einddatum, dus de rente beweegt mee met de markt en wordt nooit langer vastgezet dan een jaar. De meeste kredietverstrekkers hanteren dan ook een eigen jaarlijks veranderende leenrente voor doorlopende kredieten.


Stap 2: Al je gegevens invullen

Wanneer je een kredietverstrekker hebt gevonden die aantrekkelijke rentepercentages heeft aantrekkelijke voorwaarden biedt kun je een offerteformulier invullen. Dit doe je vaak op de website van de kredietaanbieder zelf. Daar vul je allerlei gegevens in over je gezin en je persoonlijke (financiële) situatie. Natuurlijk is het heel belangrijk dat alles wat je invult correct is, het zal namelijk goed worden gecontroleerd. En dat niet alleen, want mocht de verstrekker van het krediet er naar een tijdje achter komen dat je bepaalde zaken hebt verzwegen of overdreven kan het krediet worden stopgezet en moet je het totale leenbedrag vaak ineens terugbetalen. Heb je alles volledig en naar waarheid ingevuld? Dan druk je op verzenden om de offerteaanvraag te versturen.

Let op: omdat je bij het invullen van deze gegevens nog geen overeenkomst aangaat is er niets mis mee om meerdere offerteformulieren in te vullen. Pas wanneer je een aanbod krijgt waar je wat mee kunt zet je jouw handtekening daaronder en zit je eraan vast. Door bij meerdere kredietverstrekkers een offerte voor een krediet op te vragen weet je zeker dat je keuze hebt uit meerdere aantrekkelijke aanbiedingen.


Stap 3: Controle van de gegevens

Wanneer je gegevens binnen zijn gekomen bij de kredietverstrekker wordt je aanvraag beoordeeld. Soms gebeurt dit (deels) automatisch, maar vaak is het handmatig werk waarbij alle gegevens getoetst worden aan de werkelijke situatie. Dit is voor jou dus nog even een kwestie van rustig afwachten. Vaak vindt de beoordeling al binnen twee werkdagen plaats maar bij drukte kan het soms ook wat langer duren.


Stap 4: Kredietwaardigheidscheck bij het BKR

Wanneer alle gegevens die je hebt ingevuld goed zijn bevonden wordt er tot slot een kredietwaardigheidscheck uitgevoerd. Dat gebeurt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Het BKR houdt van elke Nederlander alles bij wat te maken heeft met financiële verplichtingen, zoals bijvoorbeeld hypotheken en andere leningen, telefoonabonnementen die op je naam staan en andere kredieten of schulden. Wanneer je teveel van die verplichtingen hebt voor wat je verdient, of wanneer je betalingsachterstanden hebt (of hebt gehad), zal je aanvraag in dit stadium alsnog worden afgewezen. Je wordt daar dan natuurlijk wel netjes van op de hoogte gesteld.


Stap 5: Aanbod op maat ontvangen

Zodra je gegevens zijn goedgekeurd en je ook de kredietwaardigheidscheck hebt doorstaan wordt er voor jouw situatie een aanbod op maat samengesteld. Dat gebeurt bijvoorbeeld op basis van je leeftijd, de hoogte van het krediet, je gezinssamenstelling, je inkomen en zo nog enkele zaken. Natuurlijk is vooral het rentepercentage van het kredietaanbod interessant, want dat bepaalt wat de totale kosten ervan zullen zijn. Het aanbod krijg je per e-mail of post toegestuurd. Wanneer je de offerte hebt aangevraagd bij je bestaande bank of kredietverstrekker kan de offerte ook online worden klaargezet. Vaak kun je hem dan zelfs direct accepteren.


Stap 6: Krediet afsluiten

Als je tevreden bent met het aanbod dat je krijgt kun je de offerte accepteren. Hoe dit precies moet gebeuren verschilt per aanbieder. Soms moet je een ouderwetse handtekening zetten op een uitgeprinte offerten en die opsturen, maar tegenwoordig kan het accepteren ook digitaal plaatsvinden. Hoe dan ook wordt na je goedkeuring het krediet snel geactiveerd en kun je geld opnemen. Dat is vaak erg eenvoudig, helemaal wanneer je bij je eigen bank het doorlopende krediet hebt afgesloten. Dan kun je meestal simpelweg geld van het krediet naar je lopende rekening overmaken en het geld direct gebruiken.


Waar nog meer op letten bij kredieten?

Waar moet je verder nog op letten wanneer je een doorlopend krediet aan wilt vragen? Denk daarbij bijvoorbeeld aan de volgende aspecten:

  • Wil je graag tussentijds extra af kunnen lossen op je doorlopende krediet? Kies dan een kredietaanbieder waarbij dit mogelijk is en waarbij dit uiteraard ook het liefste zonder aflosboete kan.
  • Kies voor een doorlopend krediet met een gekoppelde overlijdensrisicoverzekering als je zeker wilt weten dat nabestaanden niet met jouw kredietschuld blijven zitten.
  • Heb je een eigen woning? Kijk dan eens naar een speciaal krediet voor woningbezitters. Daarbij wordt de woning niet als onderpand gebruikt maar profiteer je wel van een lagere rente. Wanneer je woning overwaarde heeft kun je ook kijken naar een speciaal WOZ-krediet wanneer je een verbouwing wilt laten doen en dus langere tijd meer financiële armslag nodig hebt.
  • Pas op met aanbiedingen voor doorlopende kredieten van warenhuizen, online webwinkels en andere partijen, want die hanteren in de regel een heel hoog rentepercentage, waardoor deze kredieten heel duur zijn.
  • In plaats van meerdere kleine (en dure) kredieten is het vaak beter om een enkel doorlopend krediet te nemen. Dan heb je beter overzicht van de kosten en zijn die kosten vaak ook nog eens een stuk lager.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag