Stel je bent net de trotse bezitter van een e-bike geworden, of je bent van plan om binnenkort een e-bike aan te schaffen. Dan komt de vraag op: ga ik mijn e-bike verzekeren, of niet? Dat kan best een lastige keuze zijn, omdat de premie voor een elektrische fiets weliswaar maandelijks niet zo hoog is, maar als je als die bedragen bij elkaar optelt, kom je toch op een redelijk bedrag uit.
Dat is ergens ook wel logisch. E-bikes zijn namelijk niet alleen gewild onder consumenten, maar ook onder dieven. Inmiddels is het zover dat 1 op de 10 e-bikes gestolen wordt. Daardoor wordt het aantrekkelijk om een e-bike te verzekeren, maar die gestolen fietsen moeten natuurlijk wel vergoed worden. Die vergoeding komt uit de premies en die stijgen daarom ook. Aan de ene kant is het dus aantrekkelijk om je nieuwe e-bike te verzekeren tegen bijvoorbeeld diefstal, maar aan de andere kant wil je natuurlijk en niet de hoofdprijs betalen voor je e-bikeverzekering én waar voor je geld krijgen. Daarom geven we je in dit artikel een aantal tips waar je op moet letten als je een e-bikeverzekering af wilt gaan sluiten.
De hoofdregel: de premie wordt bepaald door de dekking
Tussen verzekeraars zijn natuurlijk altijd verschillen te ontdekken. De ene verzekeraar kan zich willen profileren op de e-bikeverzekeringsmarkt en daarom goedkope premies neerzetten, maar dat zal over het algemeen meer een uitzondering zijn. Over het algemeen geldt de hoofdregel dat de hoogte wordt bepaald door de omvang van de dekking. Tussen verzekeraars gelden nog wel enkele prijsverschillen, maar het belangrijkste is om eerst te kijken wat je verzekerd wilt zien.
Je kan je tegen van alles verzekeren. Zo kan je je e-bike verzekeren tegen diefstal, tegen schade aan de fiets, schade aan de accu en schade die je met je e-bike toebrengt aan anderen. Tegen welke vormen van schade moet je je nu verzekeren? De hoofdregel die je het beste kunt hanteren als je twijfelt of je een verzekering af moet sluiten is: als het risico waartegen ik mij verzeker zich verwezenlijkt, kan ik dan de gevolgen zelf dragen, of heb ik een immens groot probleem?
Om die reden sluiten mensen vaak (verplicht) een brandverzekering voor de woning af. Het risico dat je huis door brand vergaat is weliswaar niet zo heel groot, maar de meeste mensen kunnen die gevolgen zelf niet dragen/willen die gevolgen niet zelf dragen. Het kan echter ook omgekeerd zijn: de gevolgen zijn weliswaar goed te overzien, maar de kans dat het risico zich verwezenlijkt is zo groot, dat je toch maar besluit een verzekering af te sluiten. Een dergelijke verzekering wordt afgesloten uit verlies-aversie. Die aversie zit in ons allemaal. Hoewel we het verlies kunnen dragen, willen we het niet dragen. Houd deze drijfveren in je achterhoofd als we gaan kijken naar waar je op moet letten als je een e-bikeverzekering af gaat sluiten.
Welke dekking heeft je e-bikeverzekering bij diefstal?
De dekking tegen diefstal is een van de meest aangevoerde redenen van mensen om een e-bike te verzekeren. Dat is natuurlijk ook logisch, een e-bike heeft al snel een waarde van tussen de 1000 en de 3000 euro. Daarnaast worden e-bikes ook snel en makkelijk gestolen. We zeiden het eerder in dit artikel al: een op de tien nieuwe e-bikes wisselt op een illegale manier van eigenaar.
Het begrip dekking tegen diefstal kan echter ruim opgevat worden. In de eerste plaats is het goed om te kijken tegen welke vorm van diefstal je je fiets verzekert. Je wilt immers voorkomen dat je denkt dat je fiets verzekerd is, maar dat je achteraf van een verzekeraar hoort: sorry, maar die vorm van diefstal wordt niet onder uw polis gedekt.
De meeste e-bikeverzekeraars bieden echter een ruime dekking: of je fiets nu uit de schuur, of op straat gepikt wordt: alle vormen van diefstal vallen eronder. Controleer dit echter wel altijd. Het zou immers zonde zijn als je fiets op straat gepikt wordt en dit niet onder de dekking blijkt te vallen. Daarnaast zou het vaak ook een overbodige verzekering zijn, omdat bijvoorbeeld diefstal uit je eigen schuur –mits afgesloten- bijna altijd onder je inboedelverzekering valt. Je bent dan dus dubbelverzekerd.
Is de accu van mijn e-bike meeverzekerd?
Daarnaast is het van belang om te controleren of ook de accu van je e-bike is meeverzekerd. De accu is relatief maar een klein onderdeel van je e-bike, maar wel een onderdeel dat erg geliefd is onder dieven. Een accu is daarnaast ook nog eens makkelijk meegenomen. Daarom dekken verzekeraars diefstal aan een accu in sommige gevallen niet. Zo kan een verzekeraar de voorwaarde hanteren dat je je fiets in het oog houdt als je accu geen apart slot heeft. In de eerste plaats is het goed om je hiervan bewust te zijn en in de tweede plaats moet je zelf even de afweging maken of die voorwaarden voor jou acceptabel zijn.
Welk bedrag krijg ik na welke periode uitgekeerd?
Daarnaast is het belangrijk om te kijken welk bedrag er bij een diefstal wordt uitgekeerd. Veel verzekeraars keren na twee jaar bijvoorbeeld maar een gedeelte van de aanschafprijs uit. Op dit punt is het goed om je af te vragen waarom je een e-bikeverzekering afsluit. Heb je een e-bike nodig om bijvoorbeeld naar je werk te gaan en weet je nu al dat je niet zomaar een nieuwe e-bike kunt kopen, ook al moet je daar maar een gedeelte zelf van betalen? Dan kan het goed zijn om een verzekering af te sluiten die, ook na verloop van tijd, de nieuwwaarde uitkeert. Sluit je een verzekering af omdat je niet tegen het zure gevoel kan als je binnen een maand al een nieuwe e-bike moet kopen, omdat je huidige e-bike gestolen is? Dan kan je beter een verzekering afsluiten waarbij er maar een gedeelte van de nieuwwaarde na verloop van tijd wordt uitgekeerd.
Wat is de looptijd van je e-bikeverzekering?
Als je een e-bikeverzekering af gaat sluiten is het daarnaast belangrijk te kijken naar de periode waarin je premie moet betalen. Sommige mensen hebben liever een kortlopende e-bikeverzekering, anderen zullen liever langer zekerheid hebben. Daarnaast is het goed om te kijken hoelang dat je premie moet blijven betalen in het geval dat je fiets gestolen wordt. Bij sommige verzekeraars moet je bijvoorbeeld nog een jaar lang premie betalen, ook al is je fiets gestolen. Dat is echt wel een detail om rekening mee te houden.
Een ongeluk met je e-bike, wat dan?
Als je een ongeluk met je e-bike krijgt, dan kan je e-bike beschadigen. Natuurlijk kan hij ook omvallen en daardoor beschadigen. In ieder geval: het is ook mogelijk dat je anders dan door diefstal schade aan je e-bike hebt, waardoor je hem niet meer kunt gebruiken. De vraag is: wil je die schade afdekken door een verzekering af te sluiten? Dit is echt een persoonlijke vraag. Het komt er vooral op neer in welke mate jij in staat bent om dergelijke schade zelf te dragen, of juist niet.
Schade aan anderen
E-bikes kunnen een behoorlijke snelheid behalen. Dat is natuurlijk prettig als jij snel op je plaats van bestemming wilt zijn, maar het betekent ook dat je behoorlijk wat schade aan anderen met een e-bike kunt veroorzaken. Heb je daar een aparte verzekering voor nodig? In de meeste gevallen niet. Schade die je veroorzaakt met je e-bike wordt gedekt door je persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering. Vrijwel iedere Nederlander heeft een dergelijke verzekering en als jij een van de weinigen bent die nog niet zo’n verzekering heeft, dan moet je die per direct afsluiten. Een ongelukje (ook met een e-bike) zit immers in een klein hoekje.
Schade aan jezelf
De schade die je aan een ander berokkent, wordt in vrijwel alle gevallen gedekt door je persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering (controleer dit uiteraard wel even). Daar zijn wel twee uitzonderingen op. Stel dat je iemand achterop neemt op een e-bike, dan hoeft de schade die je aan die derde berokkent niet altijd onder de dekking van je aansprakelijkheidsverzekering te vallen. Ook de schade die je zelf lijdt, bijvoorbeeld reiskosten van en naar het ziekenhuis door een gebroken been vallen niet onder de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering.
Let op het eigen risico!
Het is uiteraard belangrijk om niet alleen naar de maandelijkse premie te kijken, maar ook naar de hoogte van het eigen risico. Het maakt immers nogal een verschil of je een eigen risico van 100 of 500 euro hebt. Het eigen risico geeft je tegelijkertijd ook een stukje flexibiliteit. Sluit je een verzekering af terwijl je de schade wel kunt dragen, maar je dit een vervelend gevoel vindt, dan kan je beter kiezen voor een verzekering met een premie die maandelijks wat lager is en een wat hoger eigen risico heeft. Kan je de schade niet zelf dragen? Dan kan je mogelijk ook niet het hogere eigen risico dragen. In dat geval kan je beter kiezen voor een iets hogere premie en een lager eigen risico.