Wanneer jij en je partner al een tijd samen zijn is het vaak financieel voordelig om fiscaal partner te worden. Dit heeft vaak positieve gevolgen voor je belastingbetalingen en belastingteruggaven. Voordat je het overweegt is het van belang om te weten wanneer je fiscaal partner bent en wat dit partnerschap precies inhoudt. In een enkel geval kan het namelijk ook nadelige gevolgen hebben! Deze blog geeft bondig en helder weer wat je moet weten over fiscaal partnerschap.
Wanneer ben ik fiscaal partner?
Voordat de financiële voor- en nadelen van fiscaal partnerschap benoemd worden, is het eerst goed om te weten wanneer je fiscaal partner bent. Hiervoor gelden de volgende wettelijk gestelde normen.
- Je bent getrouwd
- Je bent geregistreerd partner
- Je hebt een samenlevingscontract ondertekend en staan beide officieel op hetzelfde adres ingeschreven.
- Je staat beide officieel op hetzelfde adres ingeschreven en een van de onderstaande situatie is bij jullie van toepassing:
- Jullie hebben een kind
- Je bent officieel aangemeld als pensioenpartner
- Je bent samen eigenaar van een huis
Voor specifieke informatie en vragen kun je terecht op de website van de belastingdienst.
Voordelen van fiscaal partnerschap
Nu je weet of je fiscaal partner bent of hoe je het kunt worden is het tijd om uit te leggen wat je eraan hebt en waarom je ervoor zou kiezen. Het belangrijkste voordeel van dit partnerschap is dat je gezamenlijk belastingaangifte doet waardoor je verschillende inkomsten, aftrekposten en vermogen mag verdelen. Nu weet je wellicht nog niet precies wat daarmee bedoeld wordt. Om het te concretiseren zal het in de volgende alinea’s uitgelegd worden.
Inkomsten en aftrekposten:
Bij verschillende inkomsten en aftrekposten mag je als fiscaal partner zelf beslissen wie van de twee wat aangeeft bij de belastingaangiften. Dit kan voor mooie financiële meevallers zorgen als jullie salaris verschillend is. Wanneer je bijvoorbeeld een eigen huis hebt is het voordeliger om de aftrekpost te laten betalen door degene met het hoogste salaris. Hierdoor bespaar je dus geld op de belastingkosten.
Vermogen:
Fiscale partners betalen simpelweg pas belasting over hun vermogen als dat samen groter is dan 50.000 euro.
Heffingskorting:
Heffingskorting is korting op inkomstenbelasting. De verdienende burger heeft hier recht op. Werklozen hebben hier in principe geen recht op. Uitzondering op de regel is wanneer je een fiscaal partner hebt die wel werkt en ruimweg boven de 10.000 euro verdient.
Nadelen
Sommige aftrekposten krijg je juist uitsluitend als je alleenstaand bent. Een voorbeeld hiervan is een tegemoetkoming in zorgkosten die je tijdens je fiscaal partnerschap niet krijgt. Een ander nadeel van fiscaal partnerschap betreft met name stellen die beide een eigen koophuis hebben, maar wel op hetzelfde adres staan ingeschreven. De hypotheekrenteaftrek geldt namelijk maar voor één woning.
Al met al ben je dus fiscaal partner als je aan de wettelijke normen voldoet. Voor de meeste stellen heeft dit partnerschap een positieve invloed op hun financiën. Verkijk je echter niet op uitzondering en informeer jezelf goed voordat je een definitieve keuze maakt.