Tips om geld over te houden aan het einde van de maand

Tips om geld over te houden aan het einde van de maand

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Er zijn veel mensen die aan het einde van hun geld een stukje maand overhouden. Omdat men al teveel geld uitgegeven heeft. Of omdat de rekeningen die op de deurmat vallen simpelweg te hoog zijn, waardoor er weinig ademruimte over blijft. Hoe je het ook wendt of keert; geld tekort komen is altijd vervelend. In dit artikel daarom een aantal tips om geld over te houden aan het einde van de maand.

Dat geld niet gelukkig maakt, ondervinden veel mensen dagelijks aan den levenden lijve. Dat het ongelofelijk handig en zelfs noodzakelijk is om te hebben ook. Zeker wanneer je rekeningen moet betalen. Het niet betalen van je facturen – en dus het niet nakomen van je financiële verplichtingen – kan zeer vervelende gevolgen hebben.  Zo kun je bijvoorbeeld niet alleen afgesloten worden van elektriciteit of gas; ook kun je je inboedel kwijt raken of zelfs uit je woning gezet worden. Allemaal worst-case scenario’s natuurlijk, echter kunnen ze wel werkelijkheid worden. Om maar even aan te geven welke rol geld speelt in ons dagelijks leven.


Vervelende situaties door geldtekort

Wie aan het einde van de maand geld tekort komt, kan ook in vervelende situaties terecht komen. Zeker wanneer aan het einde van de maand het afschrijvingsfestijn weer begint. Vaak gebeurt dit voordat het loon op de rekening bijgeschreven wordt, waardoor je met een serieus tekort kan komen te zitten. Zo kan het voor komen dat je bijvoorbeeld even niet meer kunt pinnen om je boodschappen te betalen. Of dat je geen geld meer hebt voor benzine, waardoor je genoodzaakt bent van iemand geld te lenen om toch op de gewenste plek van bestemming te komen.

Wanneer dergelijke situaties structureel voor komen, kan de conclusie getrokken worden dat er iets zal moeten veranderen. Want als men niets doet, is de kans groot dat het tekort alleen maar toe neemt. Totdat het niet meer te overzien is. Gelukkig zijn er een hoop dingen die je kunt doen om geld over te houden aan het einde van de maand. We hebben de beste opties voor je op een rijtje gezet.


Kosten besparen op vaste lasten

Iedereen die een woning huurt of bezit, krijgt periodiek (maandelijks) te maken met de zogenaamde “vaste lasten”. Dat zijn kosten die blijven terugkeren omdat men een verplichtende overeenkomst is aangegaan. Bijvoorbeeld over de levering van elektriciteit en gas of over de levering van internet en televisie. Ook verzekeringen en hypotheek aflossing vallen onder de vaste lasten. In veel gevallen zijn de kosten voor de vaste lasten onvermijdelijk. Waar zouden we immers zijn zonder elektriciteit of gas. In andere gevallen worden kosten gemaakt voor bijvoorbeeld aanvullende verzekeringen, die men in principe niet nodig heeft om te overleven, maar wel een bepaalde mate van ontzorging bieden.

Breng je kosten in kaart

Wie aan het einde van de maand geld over wilt houden, dient ten alle tijden te beginnen met zijn of haar vaste lasten in kaart te brengen. Welke kosten komen maandelijks of periodiek terug, met welke kosten moet men rekening houden? Vaak schrik je je een hoedje wanneer je alles op een rijtje zet. Hoewel de meeste lasten echt “vast” zijn, wilt dat niet zeggen dat de kosten die je betaalt in de regel ook in steen gebeiteld zijn. Je kunt namelijk enorm veel geld besparen door kritisch te kijken naar je vaste lasten.

Neem je bijvoorbeeld je internet af bij één bepaalde aanbieder en je telefonie bij een ander en de televisie bij wéér een andere aanbieder, dan kan het voor komen dat je teveel betaalt. In dit geval kan het voordeliger zijn om de diensten bij één provider af te sluiten. Combinatiepakketten zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan losse diensten. Bekijk daarbij ook of je bepaalde diensten nog wel nodig hebt. We hebben tegenwoordig allemaal een smartphone, dus is de huistelefoon nou echt zo nodig? Hetzelfde geldt voor de televisie. We streamen meer dan ooit en internettelevisie wordt alsmaar populairder. Als je toch al (bijna) nooit tv kijkt kun je net zo goed je tv-abonnement de deur uit doen.

Gas en electra

En hoe zit het met de kosten die je betaalt voor je gas en elektriciteit? Past je huidige energieleverancier nog wel bij je? Vragen die je jezelf kunt stellen bij het onder de loep nemen van je rekeningen. Mogelijk ben je bij een andere aanbieder voordeliger uit en kun je geld besparen. In veel gevallen krijg je ook nog een mooie welkomstbonus, wat het aantrekkelijk maakt om over te stappen. Wil je weten of je elders goedkoper uit bent? Dan kun je handig gebruik maken van sites als Breedbandwinkel.nl en Energievergelijken.nl. Via deze sites kun je diverse aanbieders met elkaar vergelijken, op basis van jouw behoeften en verbruik.


Besparen op dagelijkse boodschappen

Zodra ons salaris gestort wordt en de kosten voor de vaste lasten van dat bedrag afgetrokken zijn, dan blijft (als het goed is) een bepaald bedrag over. Een bedrag waarvan een gedeelte gebruikt gaat worden voor de dagelijkse boodschappen. Ook bij het doen van boodschappen kan men – indien men slim boodschappen doet – een hoop geld besparen.

Let op aanbiedingen

Zo heeft elke supermarkt wekelijks bepaalde aanbiedingen. Een beetje speurwerk in (digitale) folders kan dan behoorlijk gunstig uitpakken. Zo kan het voor komen dat de bananen die je regelmatig koopt bij de ene supermarkt tijdens een actieperiode bij een andere supermarkt goedkoper zijn. Of dat de ingrediënten voor een bepaald gerecht bij je gebruikelijke supermarkt in de aanbieding zijn. Wie aandacht schenkt aan aanbiedingen, kan vaak voor minder geld méér boodschappen doen. Nu heeft het in de regel weinig zin om twintig supermarkten af te gaan om alles bij elkaar te krijgen, maar indien je kiest voor twee supermarkten met de beste aanbiedingen zal het je ongetwijfeld voordeel opleveren.

Kies eens voor een B-merk

Over slim boodschappen doen gesproken: we zijn ook vaak geneigd om in de supermarkt te kiezen voor een A-merk. Omdat wij de perceptie hebben dat een A-merk de beste kwaliteit heeft en beter is dan een huismerk. Dat is lang niet altijd het geval. Daarnaast kan het een enorme slok op de borrel schelen wanneer je kiest voor huismerken in plaats van A-merken. Je krijgt dan vaak voor minder geld, méér product. Of voor minder geld een product van vergelijkbare kwaliteit. Natuurlijk is het fijn om je hele voorraadkast vol te hebben staan met bekende merken, maar je hoeft je absoluut niet te schamen met een kast vol huismerken. Neem – als je kosten wilt besparen – daarom eens genoegen met “minder” dan een A-merk en je zult zien dat je toch kunt genieten van kwaliteitsproducten en méér geld overhoudt. Dit laatste is met name goed te zien wanneer je bonnetjes naast elkaar gaat leggen. Doe dus je voordeel met slim boodschappen doen.


Slim kleding shoppen

Van het bedrag dat na aftrek van de vaste lasten en de boodschap overblijft, willen we vaak een gedeelte besteden aan kleding. Omdat we kleding nodig hebben, maar ook omdat we onszelf bijvoorbeeld willen trakteren op een nieuw outfit. Ook dat kan – indien men kiest voor merken – hoge kosten met zich meebrengen. Net zoals bij de boodschappen is er een onderscheid te maken tussen bekende merken en minder bekende merken. Voor de bekende merken betaal je vaak de hoofdprijs, voor de minder bekende merken natuurlijk minder. Dat wilt echter niet zeggen dat de kwaliteit of de uitstraling van de minder bekende merken niet in orde is. Ook hier geldt: wie verder kijkt dan zijn neus lang is, kan voor minder geld iets kopen met dezelfde trendy uitstraling en dezelfde hoge kwaliteit.

Verder is het altijd zinvol om tijdens het shoppen goed te letten op korting. Kledingstukken van nieuwe collecties worden tijdens een later moment vaak in de sale gegooid, waardoor je ze met korting aan kunt schaffen. Zo kun je bijvoorbeeld aan het einde van de winter vaak een mooie winterjas met veel korting kopen. Een jas die je misschien die betreffende winter niet veel meer zult dragen, maar perfect kan dienen als “nieuwe” winterjas voor de volgende winter. Een beetje geduld kan in dit geval een hele gunstige zaak voor je portemonnee zijn.


Uit (eten) gaan

Nadat je salaris is gestort, je budget opzij hebt gezet voor je vaste lasten en je boodschapjes en jezelf op een (goedkope) nieuwe outfit hebt getrakteerd, wil je die nieuwe outfit natuurlijk in de club tonen aan iedereen. Of aan je beste vriend of vriendin tijdens een middagje borrelen op het terras. Een gedeelte van het salaris gaat bij de meeste mensen onvermijdelijk op aan uit (eten) gaan. Plezier hebben in het leven is goed, maar je kunt ook op andere manieren plezier beleven en flink besparen op de kosten. Ga bijvoorbeeld naar de supermarkt en koop daar je flesje rosé of witte wijn in plaats van een flesje Chardonnay bestellen op het terras. In het park kun je het ook flink gezellig hebben samen onder het genot van een verfrissend wijntje en het scheelt nogal in de kosten. Hetzelfde geldt voor uitgaan. De bekende clubs in Nederland organiseren regelmatig te gekke feesten, om over de vele festivals nog maar niet te spreken. Nog voordat je binnen bent heb je al een klein fortuin uitgegeven en dan moet je ook nog je drankjes betalen en wellicht wil je tussendoor ook nog wel even wat eten. En daar ging een (groot) deel van je salaris. Waarom niet een gratis festival bezoeken met je vrienden of vriendinnen of naar een club of bar waar je geen entree hoeft te betalen? Ook daar kun je het prima gezellig hebben samen, zonder dat je een godsvermogen betaalt om überhaupt binnen te komen.


Direct kopen of uitstellen?

Voordat je overgaat tot aanschaf van een bepaald product, is het per definitie zinvol om jezelf af te vragen of je het product op dat moment wel écht nodig hebt. Of dat je niet beter even kunt wachten tot het product aangeboden wordt met korting of tot je meer geld tot je beschikking hebt. Hoewel de verleiding vaak groot is om – als je in de winkel staat – iets direct mee te nemen, kan het vaak verstandig zijn om de aanschaf even uit te stellen. Daarmee bespaar je direct geld, geld dat je bijvoorbeeld kunt sparen zodat je aan het einde van de maand iets overhoudt. Daarnaast ga je er (zeer waarschijnlijk) niet dood aan als je die PlayStation 4 even laat staan. Of die iPhone X even laat liggen.

Het menselijk brein is geneigd om de aankopen die we willen doen te rechtvaardigen met allerlei “loze” argumenten. We zeggen maar al te graag tegen onszelf dat we maar één keer leven en het product daarom maar beter nu kunnen kopen of dat we een bepaald product op dat moment moeten kopen omdat het er anders misschien niet meer is. De kunst is om het stemmetje in je hoofd kennis te laten maken met gezond verstand. Verstand dat je bewust om laat gaan met je (zuurverdiende) geld, zodat je bijvoorbeeld een buffertje hebt voor onvoorziene omstandigheden of kunt sparen voor een groot huis of mooie auto.

Wie dus geld over wilt houden aan het einde van de maand, zal kritisch moeten kijken naar de rekeningen die betaald moeten worden en het uitgavenpatroon. Er kan een hoop geld bespaard worden door te kijken, te vergelijken en met gezond verstand inkopen te doen. Mocht je desondanks toch niet rondkomen met je maandelijkse inkomsten? Dan is het – afhankelijk van je situatie – tijd om afscheid te nemen van bepaalde diensten of activiteiten die geld kosten of op zoek te gaan naar een nieuwe baan met een hoger salaris.



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag