Iedere ouder heeft weleens het idee om zijn kinderen wat geld toe te stoppen. Voor het kopen van een huis, het betalen van een studie of gewoon omdat ze het verdienen. Helaas zijn voor iedere situatie andere regels van toepassing waarop de belastingdienst handhaaft. Om inzichtelijk te maken hoe je geld kunt schenken aan een kind, zetten we in dit artikel alle mogelijkheden op een rij.
Het lijkt kinderlijk eenvoudig om je kind wat geld te schenken of een bankrekening voor ze te openen, maar helaas is de realiteit en de regelgeving rondom het schenken iets ingewikkelder. De belastingdienst hanteert namelijk strenge regels wat betreft de hoogte van het bedrag. Zo gelden er aparte regels voor ouders die hun kinderen iets willen schenken, maar ook voor grootouders die hun kleinkinderen en financieel steuntje in de rug willen geven. In dit artikel hebben we het alleen over het schenken aan kinderen.
Hoeveel kun je een kind belastingvrij schenken?
De belastingdienst heeft bepaald dat je als ouder jaarlijks maximaal 5.428 euro kunt schenken, per kind. Dit bedrag geldt voor 2019. Het maakt in dit geval niet uit of beide ouders nog samen of inmiddels gescheiden zijn. Ook is het mogelijk om kinderen een eenmalige schenking te doen waar geen belasting over wordt geheven. Dit bedrag van maximaal 26.040 euro (2019) moet worden geschonken tussen het 18e en 39e levensjaar van het kind. Als het kind ouder is dan 39, maar zijn of haar partner valt wel binnen deze grens, dan geldt de vrijstelling van schenkbelasting ook.
Je kind geld schenken voor een huis
Een huis kopen is een spannend moment waar veel bij komt kijken. Ook financieel. Daarom willen veel ouders hun kind helpen door een deel van het huis, of volledig, voor ze betalen. De Belastingdienst hanteert hier weer andere regels voor. In 2019 kun je een kind 102.010 euro belastingvrij schenken. De voorwaarde hiervoor is dus dat het geld alleen gebruikt mag worden voor de aankoop van een huis. Andere mogelijkheden zijn de afkoop van erfpacht, aflossing van eigenwoningschuld, een verbouwing, of aflossing van de restschuld. Het geld mag dan weer niet gebruikt worden voor een vakantiewoning, tweede huis of het deel van de hypotheek dat gebruikt wordt voor consumptieve uitgaven, zoals een auto. De ontvanger van deze belastingvrije schenking moet een leeftijd hebben van 18 tot maximaal 40 jaar. De gift mag verspreid worden over drie jaar en het uitgeven van het bedrag moet gebeuren binnen 2 kalenderjaren.
Geld schenken voor de studie van je kind
Helaas is het niet mogelijk om je kind geld te schenken voor een reguliere studie. De enige studies waar de fiscus een uitzondering voor maakt zijn opleidingen die minimaal 20.000 euro per jaar kosten. Er zijn in Nederland geen gewone MBO, HBO of Universitaire studies die aan deze eisen voldoen, dus het gaat vaak om gespecialiseerde studies. Het bedrag dat maximaal belastingvrij geschonken mag worden is 54.246 euro. Deze schenking mag niet gebruikt worden voor het aflossen van een studieschuld en moet direct worden geïnvesteerd in de studie. Wanneer je meer dan dit bedrag wilt schenken voor de studie, dan moet er over het extra bedrag tot maximaal 20% belasting worden betaald. Hoeveel dat precies is, kun je berekenen op de website van de belastingdienst.
Geld op papier aan je kind schenken
Als je jezelf en je (klein)kinderen later veel erfbelasting wilt besparen, dan kun je ook een schenking op papier doen. Dit houdt in dat de kinderen een vordering krijgen, waarover de ouders rente moeten betalen aan de kinderen. Het bedrag van de schenking wordt pas van de kinderen wanneer de ouders overleden zijn, of op een ander moment dat in de akte omschreven staat. De ouders hebben tot dat moment de tijd om zelf over al het geld te beschikken.
De rente die verschuldigd is aan een kind is jaarlijks minimaal 6% van het gehele bedrag. Dit bedrag moet daadwerkelijk overgemaakt worden naar een rekening van een kind. Het is wel belangrijk om te weten dat dit volledige rentebedrag overgemaakt dient te zijn voordat de ouders overlijden. Is dat niet het geval, dan rekent de fiscus alsnog het bedrag bij de totale erfenis.
De schenking op papier moet vrijwel altijd geregeld worden in samenspraak met een notaris. Is dat niet gedaan moet er later alsnog erfbelasting worden geheven over het bedrag van de vordering en de verschuldigde rente. Wanneer er is vastgelegd dat de vordering in meerdere situaties opeisbaar is, dan kan een bezoek aan de notaris overbodig zijn. Het loont wel om dit goed uit te zoeken.
Herroepelijk schenken aan je kind
Een andere mogelijkheid om geld te schenken aan je kind is door niet definitief afstand te doen van je geld. Dit wordt herroepelijk schenken genoemd en het maakt de schenking dus omkeerbaar. Je kunt herroepelijk schenken door op papier vast te leggen dat je het geld altijd kunt terugeisen of bijvoorbeeld alleen in het geval van enkele specifieke situaties. Zo kun je bijvoorbeeld een kind stimuleren om een opleiding te halen.
Voorbeelden van herroepelijk schenken
Er zijn een groot aantal situaties waarin je een schenking zou kunnen terugeisen. Hieronder enkele voorbeelden:
- Je kind komt zelf te overlijden en het vermogen wordt dan niet belast met erfbelasting
- Je kind komt bepaalde afspraken niet na, of gebruikt het geld voor de verkeerde doeleinden
- Wanneer je kind zijn baan kwijtraakt. Normaal gesproken moet je dan eerst van je eigen vermogen leven, waardoor er geen bijstand wordt gegeven.
- Wanneer je als ouder ineens dure zorg nodig blijkt te hebben
Hoewel het niet nodig is om een document voor herroepelijk schenken te laten opstellen door een notaris, is het wel aan te raden. Je kunt namelijk snel fouten maken in het document en bepaalde zaken over het hoofd zien. Ook is het handhaven van het document lastig, vooral wanneer je kind besluit om dwars te liggen wanneer je het geld terugeist. Dit is vooral vervelend als het om hoge bedragen gaat die je uiteindelijk tot zelf nodig blijkt te hebben. Als je alles via een notaris regelt, kun je een rechtsgeldig document op laten stellen. Dit is officieel en veel makkelijker te handhaven dan een eigen document.
Aangifte schenkbelasting doen
Wanneer je als kind een eenmalige schenking ontvangt, dan moet je hier altijd aangifte schenkbelasting voor doen. Ook wanneer dit bedrag lager is dat het maximale bedrag dat je belastingvrij kunt ontvangen. De reden hiervoor is uiteraard zodat de fiscus kan bijhouden hoeveel geld je precies hebt ontvangen en waarvoor. Wanneer je in datzelfde jaar meerdere schenkingen zal ontvangen, dan wordt automatisch berekend of je daarover schenkbelasting moet betalen. Je moet altijd aangifte schenkbelasting doen voor 1 maart van het jaar na de schenking. Ontvang je een schenking in februari, betekent dat dat je het jaar daarop in maart pas aangifte hoeft te doen.
Geld sparen voor je kind
Je kunt als ouder ook sparen voor je minderjarige kleinkinderen, maar er zijn enkele regels aan verbonden. Je kunt bijvoorbeeld het geld overstorten, maar het bedrag moet dan bij de ouders in Box 3 in de belastingaangifte aangegeven worden als eigen vermogen. Dit geldt ook als grootouders geld willen sparen voor de kinderen. Als dit geld wordt gestort, moeten de ouders dit bedrag aangeven in Box 3.
Spaarrekening voor kinderen blokkeren
Je kunt ook de spaarrekening voor kinderen laten blokkeren. Bijvoorbeeld wanneer je verwacht dat het kind in één keer al het geld zou spenderen op jonge leeftijd. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door bij de bank een zogenoemde BEM-clausule op te nemen. Het geld blijft dan vaststaan tot het kind meerderjarig is. Wil hij of zij eerder geld opnemen, dan moet dit via de rechter geregeld worden. Het aanvragen van de BEM-clausule kan een strategische overweging zijn van de ouders. Als het geld wordt vastgezet voor deze periode, wordt het geld niet meegeteld bij de vermogenstoets voor toeslagen. Het kan daarom zijn dat je als ouder dan in aanmerking kunt komen voor huurtoeslag of zorgtoeslag.
Er zijn een hoop regels over het schenken aan kinderen, kleinkinderen of anderen. Om het iets inzichtelijker te maken, hebben we ook daar een artikel over geschreven waarin meer duidelijk wordt over het schenken aan andere mensen dan alleen kinderen. Ook hebben we een ander artikel geschreven waarin je meer informatie kunt vinden over schenken zonder schenkbelasting.