Hoe verdien je geld met Youtube?

Hoe verdien je geld met Youtube?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Youtube is een van de meest geliefde social media van dit moment. Bekend van natuurlijk de vele kattenfilmpjes, how-to filmpjes, challenges, pranks, vlogs en ga zo maar door. Waar je misschien niet zo bij stilstaat is dat er dagelijks veel mensen hun brood verdienen met het plaatsen van video’s op Youtube. Duizenden en soms zelfs miljoenen mensen kijken hun filmpjes waardoor het een interessante bron van inkomsten is. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk om geld te verdienen met Youtube? Hieronder vertellen we alles over geld verdienen met Youtube en verklappen we wat de grote Youtube-sterren verdienen.

Geld verdienen d.m.v. Cash Cow kanalen

Verreweg de populairste en meest succesvolle manier om geld te verdienen op Youtube is door middel van Cash Cow kanalen. Dit is een specifieke strategie waarmee je een nieuw Youtube kanaal opricht wat volledig gericht is op groei. Daarbij probeer je het aantal kijkers, abonnees en je omzet te maximaliseren. Wil je meer lezen over deze strategie, en hoe je zelf een Cash Cow Channel opzet? Lees dan hier het meest uitgebreide artikel over Cash Cow kanalen.


Hoe werkt geld verdienen op Youtube?

Je leest vaak dat je met Youtube veel geld kunt verdienen, maar hoe gaat dat dan eigenlijk in de praktijk in zijn werk? Allereerst moeten we even melden dat je niet meteen bij de eerste de beste video die je online gooit geld kunt verdienen. Youtube als inkomstenbron wordt namelijk pas interessant als je veel kijkers hebt op je Youtube-kanaal of als je veel abonnees hebt. Maar wat wordt er dan precies verstaan onder veel kijkers? Vanaf 10.000 views wordt het ongeveer interessant om meer te gaan doen met je Youtube-kanaal.

Youtube advertenties

blankDe eerste methode voor het verdienen van geld via Youtube gaat om het tonen van advertenties. Je hebt vast weleens gemerkt dat je voor sommige filmpjes eerst een advertentie moet kijken voordat het daadwerkelijke filmpje start. Deze advertenties zijn namelijk voor veel Youtubers een belangrijke bron van inkomsten. Hoeveel je kunt verdienen met het tonen van deze advertenties hangt af van hoeveel kijkers je hebt, hoeveel abonnees, wat het onderwerp is van je filmpje en hoeveel mensen er doorklikken op de advertentie. Is het met jouw bereik interessant om advertenties te tonen bij jouw filmpjes, dan kun je dit makkelijk inschakelen. Om advertenties aan te schakelen ga je als je ingelogt bent naar de pagina functies waar je de optie ‘inkomsten genereren’ aanklikt. Je kunt vervolgens naar ‘videobeheer’ gaan om te bepalen voor welke filmpjes je advertenties wilt tonen. Youtube zoekt vervolgens uit of jouw filmpjes goedgekeurd zijn en of ze bijvoorbeeld geen ongepaste beelden bevatten. De laatste stap is om je aan te melden bij Google Adsense, omdat de opbrengsten van de advertenties via deze tool worden uitbetaald. Via Google-Adsense kun je je account koppelen aan jouw Youtube kanaal zodat je kunt verdienen aan de advertenties. Hoe meer kijkers en abonnees je hebt hoe makkelijker het is om aan advertentie inkomsten te komen.

Gesponsorde video’s en product placement

De tweede methode om geld te verdienen via Youtube is door het plaatsen van gesponsorde video’s waarin je een product of een bedrijf promoot. Deze gesponsorde Youtube video’s leveren het meeste geld op. Bedrijven zoeken vaak naar populaire Youtubers om hun product of dienst te promoten. Als je een Youtube-kanaal hebt met 100.000 abonnees verdien je al snel duizenden euro’s per sponsoring.


Manieren om veel views en subscribers te krijgen op Youtube

Nu je weet hoe geld verdienen in de praktijk in zijn werk gaat, vraag je misschien af hoe je dan die views kunt bereiken. Via Youtube geld verdienen kan op meer manieren dan je misschien zou denken. Zo kun je bijvoorbeeld video’s maken over lekkere recepten, make-up tutorials, humoristische filmpjes (animatie, pranks & nasynchroniseren), maar ook how-to video’s of doe-het-zelf filmpjes. Mensen zijn altijd op zoek naar filmpjes die entertainen, filmpjes die uitleggen hoe iets werkt of filmpjes die reviews geven over een product of dienst. Je kunt dus allerlei kanten op met je eigen Youtube-kanaal, omdat er veel verschillende manieren zijn om kijkers te trekken.

Een onderwerp voor je kanaal

Kies vooral een onderwerp uit waar je zelf affiniteit mee hebt en dat je zelf interessant vindt om over te posten. Ben je eruit waarover je video’s wilt maken dan is het ook handig om een keyword onderzoek te doen. Hiervoor kun je verschillende keyword tools voor Youtube gebruiken of de keyword planner in Google Adwords. Je kunt zo zien naar welke video’s de meeste vraag is en op welke woorden er het meeste wordt gezocht. Heb je een populair zoekwoord dan kun je bijvoorbeeld meerdere filmpjes maken per zoekwoord. Zorg ervoor dat elke video er aantrekkelijk uitziet met bijvoorbeeld een goede thumbnail, omschrijving en links naar social media. Als je zeker wilt weten dat je aan alles hebt gedacht, dan kun je het beste een seo-checklist bij langs lopen voor je Youtube-filmpjes. Zo weet je zeker dat nog meer mensen jouw filmpjes kunnen vinden.

Doe iets origineels

Het belangrijkste aan het beginnen van een youtubekanaal is dat je iets nieuws doet. Zorg ervoor dat jouw kanaal anders is dan alle anderen zodat je je onderscheid van je concurrentie. Probeer dus niet teveel te kijken naar andere Nederlandse kanalen en dit na te apen, over het algemeen is dit namelijk niet de beste manier om veel viewers/subscribers te krijgen. Een goede tip is wel om te kijken naar het internationale youtube-landschap, hier kun je veel inspiratie uit halen voor je Nederlandse Youtube kanaal.


Hoeveel geld verdien je met Youtube?

Er is niet een vast antwoord te geven op de vraag hoeveel je verdient met Youtube. De opbrengsten zijn namelijk per land, per video en per onderwerp verschillend. Het geld verdien je niet doordat mensen naar je video kijken, maar naar de advertentie die voor of na je video worden afgespeeld. Als je dus jouw video bekijkt, maar er is geen advertentie te zien dan krijg je geen inkomsten. Als de kijker de advertentie al na 2 seconden wegklikt krijg je ook geen opbrengsten hiervan.

We vertelden net al dat advertenties pas interessant kunnen worden voor jou als je vanaf 10.000 views hebt. Vervolgens is het niet alleen belangrijk hoeveel mensen er hebben gekeken naar jouw video, maar ook wat jouw watchtime is. Haken de meeste mensen bijvoorbeeld al na 15 seconden af bij jouw video of kijken de meeste mensen de video helemaal af. Hoe langer de kijkers naar jouw video kijken hoe meer geld je kunt verdienen.

Youtube berekent de opbrengst van de Youtube-advertenties door naar de opbrengsten per 1.000 views te kijken. De gemiddelde opbrengsten voor een advertentie bij je filmpje liggen rond de € 1,00 per 1.000 views. De kosten kunnen bij elk filmpje echter ook vier keer zo hoog of laag uitpakken. De bekende Youtuber Felix Kjellberg, misschien beter bekend als PewDiePie staat nog altijd bovenaan het lijstje van meest verdienende Youtubers. Hij maakt video’s over games en zijn geschatte jaarinkomen ligt rond de 15 miljoen.


Wat verdienen Nederlandse Youtubers?

In Nederland verdienen maar een paar bekende Youtubers veel geld met het aantal views. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Youtuber Enzo Knol die vanaf zijn 21-jarige leeftijd video’s post over zijn alledaagse leven. Met zijn 214 miljoen views op Youtube blijft er rond de 300.000 euro over en hij verdient ook nog eens 50.000 euro aan zijn kledinglijn via Youtube.

Toch verdienen de grote Youtubers met name hun geld aan de campagnes en reclames voor producten in hun video’s. Even een pak Oreo koekjes laten zien, een shirt dragen met Levi’s erop of een blikjes Coca Cola drinken in je video. Allemaal voorbeelden van gesponsorde video’s waarin bedrijven Youtubers betalen om hun producten of diensten te promoten. Heb je veel views, dan kun je je aansluiten bij een netwerk (MCN) dat de reclamedeals voor je regelt. Zo kun je dus als bekende Youtuber al snel duizenden euro’s binnenhalen door het showen of noemen van een product in je video’s.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag