Tips voor goedkoop internet thuis

Tips voor goedkoop internet thuis

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Internet is niet een van onze basisbehoeften zoals eten en drinken dat is. Toch is internet onmisbaar geworden in ons leven en zijn we tegenwoordig 24 uur per dag, 7 dagen per week verbonden met het wereldwijde web. En dat is in de meeste gevallen zeker niet gratis. Daarom in dit artikel een aantal tips voor goedkoop internet thuis, zodat je je enkel nog zorgen hoeft te maken om je mobiele telefoonrekening.

Tijden veranderen. Twee decennia geleden moest je nog een halve dag wachten voordat je download van 3 megabytes op je computer stond. Tegenwoordig knipper je met je ogen en heb je een complete digitale wereld binnen handbereik. Het internet is door de jaren heen alsmaar sneller geworden, wat een logisch gevolg is van technologische ontwikkeling. Gelukkig heeft de prijs van het internet niet dezelfde groeicurve als de snelheid, anders zou de digitale snelweg alleen toegankelijk zijn voor de allerrijksten der aarde. Dat is – en daar zijn we heel blij om – niet het geval, want door de betaalbaarheid is het internet breed toegankelijk voor heel veel mensen.


Van betalen per seconde naar snelheidsabonnementen

Dat is overigens niet altijd zo geweest. Indien je opgegroeid bent in de jaren 90, dan kun je je vast nog wel herinneren dat publiek internet destijds in de kinderschoenen stond en je via de telefoonlijn in moest bellen om toegang te verkrijgen. Onder het genot van een heel raar, maar oh-zo herkenbaar geluid. Wanneer je dan eenmaal verbonden was met het internet, ging de teller lopen. Je betaalde namelijk niet alleen een starttarief, maar ook een bedrag per seconde. En aan het einde van de maand kreeg je de (telefoon)rekening, waar de ouders meestal niet zo blij mee waren. Die waren sowieso nooit zo blij als de drang om te internetten weer op kwam zetten, aangezien de telefoonlijn na het leggen van de verbinding bezet zou zijn en niemand je dan via de vaste lijn nog kon bereiken. Vandaag de dag klinkt dat allemaal best wel gek, maar toentertijd was het de normale gang van zaken.

Gelukkig liggen die rare praktijken achter ons en betaal je tegenwoordig niet meer per minuut voor je internet thuis, maar betaal je een vast bedrag per maand. In ruil daarvoor krijg je (vaak) onbeperkt internet met een bepaalde snelheid. Toegankelijk via een netwerkkabel of gewoon draadloos. En constant verbonden zonder dat je rekening hoeft te houden met torenhoge facturen.


Past je huidige aanbieder (nog) bij je?

Hoewel het internet dat we nu kennen dus véél goedkoper is dan het internet van vroeger, wilt dat niet zeggen dat we niet meer naar de prijs hoeven te kijken. Er zijn namelijk nog altijd veel aanbieders op de markt te vinden en elke aanbieder heeft zijn eigen prijzen en voordelen. Het kan zomaar zijn dat je nu bij een aanbieder zit die eigenlijk helemaal niet goed bij je past en je elders minder geld betaalt, maar dat je hier niet van op de hoogte bent. In dat geval is het verstandig je huidige situatie eens onder de loep te nemen. En laat dat nou meteen onze eerste tip zijn voor goedkoper internet thuis.

Kijk en vergelijk

Was je vroeger aangesloten bij een bepaalde provider en werkte alles naar behoren, dan verbrak je de relatie met die provider niet zo snel. Dat had er onder andere mee te maken dat overstappen van provider vaak uitdraaide op een ramp en je soms dagen of zelfs weken zonder (telefoon)verbinding kwam te zitten. Gelukkig is overstappen in de meeste gevallen tegenwoordig snel en soepel geregeld, zodat je snel weer verbonden bent. Om die reden zijn veel mensen nu niet meer zo trouw aan een bepaalde provider en wordt er scherp gekeken naar de verhouding tussen prijs en aanbod. Is de huidige provider te duur? Dan zegt men zijn of haar contract op en stapt men over. Een goede zaak.

De komst van vergelijkingssites heeft dat overigens een stuk eenvoudiger gemaakt, want met deze sites kun je in één oogopslag zien welke provider het goedkoopst is en wat het aanbod precies inhoudt. Je vult je postcode en huisnummer in en de site vertelt je binnen een paar seconden welke providers beschikbaar zijn op jouw adres. De vergelijkingssite Breedbandwinkel.nl is een voorbeeld van zo’n site die je kan helpen bij het maken van een keuze voor een provider die goedkoper is dan je huidige provider.

Behoefte peilen

Als je je huidige internet thuis onder de loep gaat nemen, is het verstandig om je behoeften en je gebruik in kaart te brengen. Vaak hebben mensen een snellere internetverbinding dan ze eigenlijk nodig hebben. Met als gevolg dat ze teveel betalen. Iemand die slechts een beetje surft, een paar mailtjes per dag opent en soms een keertje op YouTube kijkt heeft natuurlijk niet dezelfde internetverbinding nodig als een hardcore gamer die latentie koste wat kost wilt vermijden. Analyseer daarom je eigen internetgebruik, bekijk welke internetverbinding je nu hebt en of je die snelheid wel nodig hebt. Mogelijk kun je een tandje terugschakelen en kosten besparen.

Alles-in-1 pakketten

Anno 2019 is de kans groot dat je niet alleen internet afneemt bij één provider, maar ook televisie en telefonie via diezelfde aanbieder hebt lopen. Sinds een aantal jaren bieden providers namelijk steeds vaker alles-in-1 pakketten aan. Omdat we steeds meer televisie kijken via het internet, is het nog maar de vraag of je een alles-in-1 pakket nodig hebt. Kijk je bijvoorbeeld alleen maar Netflix via je Google Chromecast, dan is een tv abonnement eigenlijk weggegooid geld. En heb je een mobiele telefoon, waar heb je dan in hemelsnaam nog een vaste telefoonlijn voor nodig? Wie thuis goedkoper internet wilt, doet er daarom verstandig aan het gehele huidige pakket te bekijken en alles wat je niet gebruikt de deur te wijzen. Overigens kan het ook zo zijn dat je met een alles-in-1 pakket goedkoper uit bent dan je huidige situatie, maar dat zal meer uitzondering dan regel zijn.


Sharing is caring

Hollanders houden van gratis. Daarom maken we gretig gebruik van gratis WiFi in de restaurants of hotels die we bezoeken. Woon je pal naast een hotel of restaurant (of een andere openbare gelegenheid met gratis WiFi), dan kan het zomaar zijn dat je – al dan niet stiekem – kosteloos gebruik kunt maken van het gratis WiFi-netwerk. Los van het feit dat het misschien niet zo netjes is (aangezien het draadloze netwerk in de eerste plaats bedoeld is voor de gasten), zijn deze gratis WiFi-verbindingen meestal niet zo kwalitatief en veelal ongeschikt om langdurig stabiel op het internet te surfen. Toch kan het fijn zijn om soms even snel iets op te zoeken of even te videobellen via een gratis verbinding. Dat waarderen we met name wanneer we op vakantie zijn in het buitenland, maar waarom niet hetzelfde toepassen in je eigen vertrouwde omgeving?

Indien je geen gelegenheid met gratis WiFi in de buurt hebt maar gezegend bent met een goede buur, dan kan het geen kwaad daar eens een keertje een babbeltje mee te maken. Over het weer, over het leven of over het delen van de WiFi. Met name het laatstgenoemde onderwerp kan interessant zijn wanneer beide partijen een goede verbinding hebben waarvan de volledige capaciteit niet benut wordt. Een oplossing zou dan zijn dat één partij zijn of haar internetverbinding opzegt en gebruik maakt van de verbinding van de ander, uiteraard tegen een vergoeding. Dat kan – afhankelijk van een aantal factoren zoals bijvoorbeeld de sterkte van het WiFi-signaal  – gunstig zijn voor zowel jou, als je buur. Bedenk dan wel dat je goede afspraken zult moeten maken om misverstanden en misbruik te voorkomen.


Mobiel internet als verbinding thuis

De meeste mensen hebben zowel een internetverbinding thuis, als bij hun mobiele abonnement. Omdat de mobiele internetbundels tegenwoordig niet alleen heel erg snel, maar ook behoorlijk groot qua hoeveelheid data zijn, kan het zijn dat je weinig tot geen gebruik meer maakt van je verbinding thuis. En je deze dus mogelijk kunt opzeggen om geld te besparen.

Je kunt van je mobiele telefoon tegenwoordig namelijk ook – afhankelijk van het type telefoon dat je hebt – een mobiele hotspot maken. Zodoende kun je – via deze hotspot – met je laptop, pc of tablet verbinding maken met het mobiele internet. Voordeel hiervan is dat je eigenlijk nog maar één internetverbinding nodig hebt. Nadeel hiervan is dat je mobiele internetbundel vaak een bepaalde maandelijkse limiet heeft en je dus niet naar hartenlust kunt surfen en downloaden. Als je al je data verbruikt hebt, wordt doorgaans de snelheid afgeknepen. Netflix kijken of urenlang op YouTube rondhangen is er dan niet meer bij.

Of deze laatste tip een bruikbare voor je is, is sterk afhankelijk van je surfgedrag en de mobiele internetbundel die je hebt. Het kan in ieder geval geen kwaad om je eigen internetgebruik eens tegen het licht te houden en wie weet je hele thuisverbinding op te zeggen, simpelweg omdat je mobiele bundel voor jou volstaat!



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Huishouden Internet Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag