Hoe vind je een goedkope rijschool?

Hoe vind je een goedkope rijschool?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Wanneer jongvolwassenen een leeftijd van 16 bereikt hebben, dan begint hun hart vaak al wat sneller te kloppen. Dat komt omdat het rijbewijs dan wel héél dichtbij komt. Je kunt namelijk al vanaf je 16e het theorie-examen afleggen. Wie al een rijbewijs heeft, weet dat zoiets over het algemeen niet alleen veel tijd, maar ook veel geld kost. Wie zijn rijbewijs nog moet halen, wilt dit natuurlijk het liefst zo goedkoop mogelijk doen. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je een goedkope rijschool vindt.


Rijbewijs halen; een serieuze investering

Soms zegt men wel eens over een andere bestuurder dat hij of zij het rijbewijs bij een pakje boter gekregen heeft. Dat dit geen compliment is, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Dat dit in schril contrast staat met de werkelijkheid waarschijnlijk ook niet. Een rijbewijs krijg je namelijk niet bij een pakje boter en al helemaal niet kado. Om je rijbewijs te halen zul je namelijk niet alleen veel tijd moeten steken in rijlessen, ook zul je diep in de buidel moeten tasten om die rijlessen te betalen. Als je een geldboom in je tuin hebt staan, zal je dat ongetwijfeld worst wezen, maar wil je bewust met je zuurverdiende centen omgaan, dan kun je het beste je huiswerk goed doen om een goedkope rijschool te vinden. Echter wilt goedkoop niet altijd zeggen dat de rijschool ook daadwerkelijk goed is. Goedkoop is tenslotte vaak duurkoop. Daarom eerst een paar punten om een goede rijschool te herkennen.


Hoe herken je een goede rijschool?

Allereerst heeft een goede rijschool een goed slagingspercentage. Wanneer je bedenkt dat het landelijk gemiddelde op 50% ligt, wil je zeker geen rijschool die aan komt zetten met een schamele 10%. Want dan gaat er behoorlijk wat mis. Erachter komen welk slagingspercentage een bepaalde rijschool heeft? Grote kans dat je daar achter komt via de Rijschoolzoeker van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Indien een rijschool in deze database staat, dan kun je niet alleen het slagingspercentage terugvinden van die rijschool, maar ook aanvullende bedrijfsgegevens zoals het KvK-nummer. Zo kun je de kans dat je opgelicht wordt sterk verkleinen.

Verder maakt een goede rijschool gebruik van een leskaart (waarop te zien is hoe ver je bent met je rijlessen), worden er duidelijke afspraken gemaakt bij het uitvallen van een rijles of instructeur en laat een goede rijschool je alleen op examen gaan wanneer dat verantwoord is. En het afleggen van een examen is pas verantwoord wanneer je zelfstandig en veilig kunt rijden. Dat wordt bepaald door je rijinstructeur, die ten alle tijden wettelijk het recht moet hebben om je les te mogen geven. Weten of dat het geval is? Vraag dan naar zijn WRM-bevoegdheidspas en je komt erachter.


Kosten per rijschool

Bij de zoektocht naar een goede rijschool is het dus sowieso slim om op bovenstaande punten te letten, ervan uitgaande dat je niet teveel wilt betalen, maar toch een goede rijschool wilt vinden. Om een goedkope en tegelijkertijd kwalitatieve rijschool te vinden, zul je het één en ander onder de loep moeten nemen en natuurlijk keuzes moeten maken. Per rijschool kunnen de kosten namelijk sterk verschillen. Dat heeft onder andere te maken met de regio waarin je je bevindt, de auto waarin je gaat lessen en hoe lang de rijles duurt. Soms bieden rijscholen namelijk rijlessen van 50 minuten of anderhalf uur aan. Gemiddeld gezien kost een rijles van een uur tegenwoordig zo’n 41 euro. En dat is niet goedkoop. Zeker niet wanneer je bedenkt dat je gemiddeld zo’n 38 uur nodig hebt alvorens je op examen mag. De eerlijkheid gebiedt ons wel te zeggen dat dit per persoon sterk kan verschillen. Misschien schuilt in jou wel een nieuwe Max Verstappen, iets dat gunstig kan uitpakken voor je portemonnee. Het kan echter ook gebeuren dat je een ware brokkenpiloot blijkt te zijn en je meer lessen nodig hebt. Iets om rekening mee te houden bij het uitkiezen van een rijschool natuurlijk!


Het kostenplaatje van een rijbewijs

Bij een rijbewijs komen natuurlijk véél meer kosten kijken dan enkel de kosten voor de lessen. Zo zul je onder andere moeten betalen voor een gezondheidsverklaring (34,80 euro), het theorie-examen (31,50 euro per aanvraag), het rijexamen (102 euro per aanvraag, exclusief kosten die de rijschool rekent) en het rijbewijs (38 euro per aanvraag , maar dit kan per gemeente verschillen). Ook kun je kiezen voor een tussentijdse toets, waarmee je vrijstelling voor bijzondere verrichtingen kunt verdienen. Deze kost – net zoals het rijexamen – 102 euro per aanvraag. Wanneer alles bij elkaar op wordt geteld, dan betaalt men gemiddeld zo’n 2200 tot 2500 euro voor het rijbewijs, ervan uitgaande dat er ongeveer 38 lesuren nodig zijn. Dit bedrag is dus sterk afhankelijk van de prijzen die de rijschool rekent voor de rijlessen en het afleggen van het praktijkexamen en de snelheid waarmee jij de theorie en het autorijden meester maakt.


Een goedkope rijschool vinden

En dan nu de hamvraag van dit artikel: hoe vind je een goedkope rijschool (die tegelijkertijd ook nog eens goed is)? Het antwoord is vrij simpel: je zult moeten vergelijken. Dat kun je op diverse manieren doen. Allereerst kun je handmatig vergelijken door op regio te zoeken via de Rijschoolzoeker van het CBR. Kies een aantal rijscholen uit met een slagingspercentage waar jij mee kunt leven, noteer deze en bezoek de websites van deze rijscholen (indien beschikbaar). Hier kun je vaak alle informatie op vinden die je nodig hebt, waaronder de kosten per lesuur en de kosten voor het praktijkexamen. Oké, deze manier van zoeken kost wat tijd, maar dan heb je ook wat.

Wil je liever tijd besparen en zo snel mogelijk de goedkoopste rijschool vinden, dan kun je kiezen voor websites als Rijschoolregister.nl. Hier hoef je enkel een plaatsnaam op te geven en de website doet al het werk voor je. Binnen 10 seconden krijg je een complete lijst van rijscholen in de opgegeven plaats en zie je in één oogopslag welke rijschool de beste match betreft. Ook kun je via deze website te weten komen of de rijschool bijvoorbeeld ook faalangstbegeleiding of de mogelijkheid tot een tussentijdse toets aanbiedt. Wel zo handig. Het enige nadeel is dat je via Rijschoolregister geen slagingspercentages kunt vinden. Die kun je echter weer vinden via de website van het CBR. Combineer deze twee dan ook vooral als je voor deze optie kiest.

Wat je verder zou kunnen proberen, is navraag doen binnen je sociale kring. Waar zijn je vrienden of vriendinnen rijlessen aan het volgen? Wat zijn hun ervaringen met rijscholen uit de regio? En wat betalen ze precies per lesuur? Door dergelijke vragen te stellen kun je erachter komen of die ene rijschool in de buurt mogelijk iets voor jou is en of de prijzen van deze rijschool passen binnen jouw budget.


Pakketten of per les betalen?

Er zijn veel rijscholen die tegenwoordig complete pakketten aanbieden, met daarin bijvoorbeeld 25 lessen en een praktijkexamen voor een vaste prijs. Dat lijkt op het eerste gezicht zeer aantrekkelijk, aangezien de pakketten vaak goedkoper zijn dan losse lessen. Echter zul je in de meeste gevallen een bepaald bedrag in één keer moeten betalen. Daarnaast is het niet zeker (en in veel gevallen ook niet aannemelijk) dat je na 25 lessen al direct op examen kunt. En ben je na de eerste les niet te spreken over de rijschool, dan zit je er toch aan vast. Je hebt immers voor het hele pakket betaald. Daarom is het wellicht verstandig om per rijles te betalen. Indien jij en de rijschool (instructeur) geen match zijn, dan kun je altijd nog switchen en kost dat gemiddeld maar 100 euro.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag