Hoe werkt een creditcard?

Hoe werkt een creditcard?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Een creditcard is een wereldwijd erkend betaalmiddel en hij geeft je veel vrijheid. Bij vrijwel elk bedrijf kan je met je creditcard betalen. Bij online winkelen wint dit betaalmiddel sterk aan populariteit. In dit artikel beschrijven we hoe een creditcard precies werkt, wat de voor – en nadelen zijn en waar je op moet letten. Want zoals je misschien al weet, betaal je met je creditcard niet meteen, zoals met je pinpas, maar ontvang je de rekening pas achteraf. Hier lees je alles over de creditcard: van prepaidcreditcards, tot betalingslimieten.


Hoe werkt een creditcard?

Met een creditcard kan je net zo snel betalen als met je pinpas. Het verschil met een pinpas is dat bij pinnen het bedrag meteen van je betaalrekening wordt afgeschreven. Bij een creditcard schiet de bank of de creditcardmaatschappij het bedrag voor. Maandelijks ontvang je een rekening van alle uitgaven die je met je creditcard hebt gedaan. Je betaalt geen rente over deze maandrekening. Je moet deze echter wel op tijd voldoen, anders wordt er een flinke rente bovenop je rekening geheven.

Verschillen met een pinpas (debitcard)

  • Een creditcard wordt doorgaans uitgegeven door een andere partij dan je pinpas. Een debit kaart wordt vaak uitgegeven door Maestro. Een creditcard door MasterCard, Visa of American Express.
  • Sommige winkels en pinautomaten (zeker in het buitenland) kiezen ervoor om bepaalde kaarten wel of juist niet te accepteren. Op deze manier is het niet altijd mogelijk om met je Maestro kaart te betalen in het buitenland.
  • Een creditcard heeft een bepaalde limiet die je zelf kiest bij het afsluiten van je kaart. Dit is het maximale dat je kunt betalen voordat je de creditcardmaatschappij het bedrag terug moet betalen. Bij een pinpas en betaalrekening is dit niet aan de orde. Hierbij kun je betalen wat je zelf op je rekening hebt staan, en eventueel nog iets extra wat je rood kunt staan.
  • Bij betaling met creditcard is je aankoop vaak verzekerd. Afhankelijk van je maatschappij heb je meestal tot een half jaar na aankoop garantie op diefstal of schade. Vaak tot een maximum bedrag.
  • Een creditcard is vanwege de bijkomende voordelen vaak duurder dan een standaard betaalkaart. Een creditcard heb je meestal v.a. € 25 per jaar, maar soms ook goedkoper. Daarnaast zijn er vaak speciale promoties waarmee je geld terug krijgt, of het eerste jaar niet hoeft te betalen.
  • Bij een creditcard is het niet altijd gebruikelijk om een pincode te gebruiken. In de Verenigde Staten is het vaak genoeg om enkel je kaart te geven en vervolgens je betaling met je handtekening te ondertekenen.
  • Als je online betalingen verricht, is het niet nodig om een e.dentifier, random reader o.i.d. erbij te hebben. Vaak wordt de betaling automatisch geverifieerd d.m.v. de vervaldatum van je kaart en een extra CVC code. Soms is het zo dat je de transacatie met een app op je telefoon nog moet verifiëren.
  • Bij sommige creditcards kun je er voor kiezen om voor bepaalde ‘rewards’ te sparen. In Nederland is de populairste kaart hiervoor de Flying Blue American Express. Hiermee spaar je Flying Blue miles met elke euro die je uitgeeft met je kaart. Deze punten kun je vervolgens verzilveren voor bijvoorbeeld gratis vluchten.
  • Een creditcard wordt niet zomaar uitgegeven. Hiervoor moet je aan bepaalde eisen voldoen. Zo is er een bepaalde inkomenseis waar je aan moet voldoen, en mag je slechts beperkte BKR registraties hebben.
  • Het pasje van een creditcard ziet er iets anders uit dan van een debit kaart. Debitkaarten zijn meestal vlak, waar creditcards uitstulpingen hebben bij de naam en nummercode.

Er bestaan ook prepaid creditcards. Deze creditcards laad je van tevoren op. Hoe een prepaid creditcard werkt beschrijven we verderop in dit artikel.


Waar kan je een creditcard aanvragen?

Bij alle grote Nederlandse banken kan je een creditcard aanvragen. Denk bijvoorbeeld aan de ING Bank, ABN AMRO Bank en de Rabobank.
Creditcardmaatschappijen waar je een kaart kan aanvragen zijn bijvoorbeeld Visa, Mastercard en American Express.
Als je een creditcard bij je eigen bank aanvraagt, zal dit een kaart zijn met de naam van jouw bank, in combinatie met de naam van een creditcardmaatschappij. Zo geeft de Rabobank bijvoorbeeld een Rabocard uit. Dit is een creditcard van maatschappij Mastercard, in een uitgave van de Rabobank. Het logo van de bank en het logo van de creditcardmaatschappij staan er allebei op.


Wat zijn de vereisten om een creditcard te kunnen gebruiken?

Veel mensen kunnen een creditcard zonder problemen aanvragen. Toch zijn er een paar vereisten en richtlijnen waar je aan moet voldoen. Deze drie vereisten zijn bij elke creditcardmaatschappij hetzelfde:

  • Alleen personen van 18 jaar en ouder mogen een creditcard aanvragen
  • Je maandelijkse netto inkomsten zijn minimaal 1152 euro per maand (inkomen minus woonlasten)
  • Je hebt geen bij het BKR geregistreerde betalingsachterstanden

Verder zijn er voorwaarden die per creditcardmaatschappij verschillen. Deze staan niet openbaar op de websites van de maatschappijen. Je weet dus pas of je in aanmerking komt voor een creditcard, als je een aanvraag indient bij je bank of de maatschappij.
Als je voldoet aan de bovenstaande drie vereisten, is de kans dat je aanvraag wordt afgewezen, klein.
Creditcardmaatschappijen geven vaak ook luxere kaarten uit, of kaarten met een zeer hoge limiet. Voor zulke luxe creditcards gelden aanvullende eisen.
Studenten voldoen meestal niet aan de gevraagde eisen voor een creditcard. Zij hebben wel de mogelijkheid om een studentencreditcard aan te vragen.


Prepaid creditcards

Wat betreft wereldwijd betalen, heb je met een prepaid creditcard dezelfde mogelijkheden. Iedereen mag een prepaid creditcard aanvragen, er gelden geen voorwaarden. Een prepaid creditcard laad je vooraf op met het bedrag dat jij wilt. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je op reis gaat.
Een voordeel van de prepaid creditcard is dat je geen geld uit kan geven dat je niet hebt. Je moet hem namelijk opladen met geld van je bankrekening. Met een prepaid creditcard kan je daarom wat meer controle houden over je uitgaven.
Een prepaid creditcard kan je eenvoudig opladen, zoals bijvoorbeeld met iDeal of een bankoverschrijving.


De creditcardrekening betalen in termijnen

Zoals we net toegelicht hebben, betaal je maandelijks de rekening van je uitgaven met de creditcard. Je kan deze rekening ook in termijnen betalen. Sommige mensen doen dit als de rekening (onverwacht) erg hoog is. In het geval van betaling in termijnen, betaal je wél rente. Betalen in termijnen kan handig zijn, maar kost uiteindelijk meer geld.


Wat zijn de voordelen van een creditcard?

Een creditcard heeft een paar voordelen. Een paar van deze voordelen lichten we wat uitgebreider toe, omdat deze voordelen tegelijkertijd ook nadelen kunnen zijn. In elk geval zijn de voordelen:

  • Bij betaling met een creditcard zijn je aankopen verzekerd. Als je een online bestelling niet binnenkrijgt, annuleer je de betaling.
  • Je kan overal ter wereld betalen met een creditcard.
  • Een creditcard is een snel en makkelijk betaalmiddel bij online winkelen.
  • Creditcardmaatschappijen en banken hebben een goede klantenservice.

Als voordelen van een creditcard worden ook de mogelijkheden om achteraf, of in termijnen te betalen veel genoemd. Deze eigenschappen kunnen voordelig lijken, maar zijn dat niet persé.
Achteraf betalen zorgt enerzijds voor meer overzicht: je betaalt al je creditcard uitgaven in één maandrekening waarop je ziet wat je allemaal uit hebt gegeven. Als je je uitgaven niet zo goed bijhoudt, of niet goed weet hoeveel je je precies kan veroorloven, kan zo’n maandrekening alsnog tegenvallen. Je zou kunnen zeggen dat je met een creditcard geld kunt uitgeven dat je (nog) niet op je rekening hebt staan, maar dit is niet altijd verstandig.


Wat zijn de nadelen van een creditcard?

Een creditcard heeft ook een paar nadelen, of in elk geval punten waar je rekening mee moet houden. Denk van tevoren na over de volgende zaken:

  • Contant geld opnemen met een creditcard is erg duur, hier betaal je vaak namelijk een extra fee op
  • Als je kaart in verkeerde handen komt, is de creditcard fraudegevoelig
  • Voor een creditcard betaal je jaarlijks kosten
  • Per maand pas hoeven betalen kan het gevoel geven dat je eindeloos veel kan besteden, maar je krijgt aan het einde van de maand toch een (flinke) rekening.

Een creditcard geeft vrijheid en is handig, maar bescherm je creditcardgegevens goed. Daarnaast is het belangrijk dat je met de creditcard een uitgavenpatroon aanhoudt dat bij je past.


Een limiet op je creditcard laten zetten

We hebben al een paar keer benoemd dat het verleidelijk kan zijn om met een creditcard meer geld uit te geven. Met het gevoel dat je achteraf pas hoeft te betalen is dit ook niet raar. Je kan jezelf beschermen tegen een al te hoge creditcardrekening, door een limiet op je creditcard te laten zetten. Daarmee kan je per maand bijvoorbeeld niet meer uitgeven dan 1000 euro.


Wat kan je doen tegen creditcardfraude?

Bij veel online aankopen geldt dat je een persoonlijke code in moet voeren. Bij restaurants en winkels hoeft dat vaak niet. Iemand die jouw creditcard gestolen heeft, kan er daarom makkelijk mee betalen in winkels en restaurants.
Iemand die jouw creditcard niet in bezit heeft, maar wel jouw creditcardgegevens, kan juist makkelijk online winkelen met die gegevens. Zorg daarom dat er nooit iemand bij je creditcardgegevens kan komen.

Maak er een gewoonte van om, ook als je weinig of geen uitgaven doet met je creditcard, regelmatig je rekening te checken. Zo kom je er op tijd achter of iemand jouw gegevens of kaart gebruikt.
Als er sprake is van fraude, denk dan aan het volgende:

  • Is je creditcard gestolen, laat hem dan zo snel mogelijk blokkeren door de maatschappij
  • Als iemand met jouw creditcard gefraudeerd heeft, gaat de creditcardmaatschappij dit onderzoeken. Als de fraude bewezen is, ben je verzekerd.
  • Bij sommige creditcardmaatschappijen moet je een vermoeden van fraude binnen 30 dagen aangeven, anders ben je niet verzekerd.

Gelukkig wordt het met name met online aankopen steeds moeilijker om te frauderen met een creditcard. Er wordt regelmatig weer een nieuwe stap aan het betalingsproces toegevoegd voor de veiligheid.


Visa of Mastercard?

Twee bekende creditcardmaatschappijen zijn Visa en Mastercard. Wij raden aan om als je graag reist, een Visa creditcard aan te vragen. Deze wordt op net wat meer plaatsen geaccepteerd dan de Mastercard.


Waar wil je een kaart aanvragen en wat zijn de kosten?

Aan een creditcard zitten in een jaar wat kosten verbonden. Deze kosten liggen vaak tussen de 25 en 40 euro per jaar. Ben je klant bij een bepaalde bank, dan is het qua kosten vaak voordeliger om daar een creditcard aan te vragen. Bij sommige pakketten van banken, zit een creditcard zelfs al bij de kosten inbegrepen. Wel moet je hem dan nog steeds zelf aanvragen.
Voor een kleine meerprijs kan er een kaart worden aangevraagd voor een partner of gezinslid.

Als je rechtstreeks bij een creditcardmaatschappij een kaart wilt aanvragen, kan je het beste de maatschappijen even vergelijken (hier zijn online veel mogelijkheden voor). Zo kan je goed zien wat het bedrag is per jaar, wat je ervoor krijgt en of dat past bij jou.


Zorgeloos, wereldwijd betalen met een creditcard

Een creditcard heeft als voordeel dat je hem overal kan gebruiken. Dit geeft een vrij gevoel, zeker wanneer je een hoge betalingslimiet hebt. De creditcard is bijvoorbeeld een bekend betaalmiddel voor als je in het buitenland een auto wilt huren.
Probeer te onthouden dat voor betalen met een creditcard hetzelfde geldt als betalen zonder creditcard: geef liever geen geld uit dat je nog niet hebt. Wees daarnaast voorzichtig met betalen in termijnen.
Neem bij vermoedens van fraude en vragen of problemen altijd zo snel mogelijk contact op met je bank of creditcardmaatschappij.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Creditcard Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VISA
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag