Wat moet je weten als je je huis wilt verkopen zonder makelaar?

Wat moet je weten als je je huis wilt verkopen zonder makelaar?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Websites waar je zelf je huis op te koop kunt zetten schieten als paddenstoelen uit de grond. Stuk voor stuk claimen ze dat je makkelijk je huis kunt verkopen zonder makelaar. Wat natuurlijk enorm in de kosten scheelt, want een makelaar is niet goedkoop. Klinkt goed toch? Helaas komt bij het verkopen van je huis meer kijken dan alleen het plaatsen van een advertentie op een website en geïnteresseerden even rondleiden door je woning. In dit artikel lees je waar je allemaal rekening mee moet houden als je zelf je woning wilt verkopen.


Wat doet een verkoopmakelaar?

Als je je huis wilt verkopen zal je vaak flink wat knopen moeten doorhakken. Zo kun je de verkoop van je woning bijvoorbeeld zelf regelen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit uit te besteden aan een makelaar. Makelaars zijn vaak duur. Een algemeen feit. Dit kan op zich dan ook al een reden zijn om de verkoop van je huis zelf te organiseren, maar vraag jezelf eerst eens goed af waarom je dat graag zou willen. Een makelaar doet namelijk meer dan alleen een advertentie plaatsen en een bord ‘Te Koop’ in je tuin zetten. Hieronder hebben we de activiteiten van een makelaar op een rij gezet.

  • Hij kan je huis taxeren en een goede verkoopprijs bepalen
  • Hij is op de hoogte van goede verkoopstrategieën en adviseert je daarover
  • Hij gaat actief op zoek naar kopers
  • Hij kent de woningmarkt
  • Hij begeleidt de bezichtigingen en geeft antwoord op lastige vragen van aspirant-kopers
  • Hij voert de onderhandelingen
  • Hij verzorgt het verkoopcontract

Zelf je huis verkopen

Niet overtuigd van de voordelen en wil je toch een poging wagen om zelf je huis te verkopen en daarmee geld besparen?  Dan is er een hele waslijst aan zaken waar je zelf aan zal moeten denken. Om niets te vergeten is het handig om daarbij een plan van aanpak te maken. Schrijf op wat je allemaal moet doen en regelen. Op deze manier ga je gestructureerd aan het werk en is je kans van slagen des te groter. We hebben de hoofdzaken alvast voor je op een rijtje gezet.

1. Bepaal de verkoopprijs

Het begint natuurlijk allemaal met het bepalen van de verkoopprijs en dit is geen natte vinger werk. Belangrijk is dat je ervoor zorgt dat de vraagprijs reëel is. De beste manier om een goede verkoopprijs vast te stellen is het inschakelen van een (erkende) taxateur. Die taxeert je woning en houdt daarbij ook rekening met eventuele verbouwingen die je huis misschien meer waard hebben gemaakt. Aan de hand van het rapport wat de taxateur heeft opgesteld kun je de verkoopprijs bepalen. Zo weet je zeker dat je je huis niet onder de prijs verkoopt, maar ook niet te ver boven een reële prijs zit.


2. Maak je huis verkoop klaar

Als je denkt dat je je huis kan laten zoals het is omdat je het toch wel verkoopt, dan heb je het mis. Er is meer voor nodig dan dat je woning schoon en netjes is. Het licht, de geur, de stijl van inrichten, de staat van onderhoud; allemaal speelt het mee bij de beslissing van een potentiële koper. Wanneer je huis bijvoorbeeld paarse muren heeft omdat dit je lievelingskleur is, is een likje witte verf geen overbodige luxe. Mensen vinden het namelijk vaak moeilijk om daar ‘doorheen te kijken’ en zich voor te stellen wat er allemaal mogelijk is met een woning en kunnen op zo’n punt dus afhaken. Beter zorg je dus voor een neutrale(re) uitstraling als je huis van zichzelf een bonte kermis is van kleuren.


3. Het daadwerkelijk te koop zetten

Nu je huis een prijs heeft en het klaar is gemaakt om kijkers te ontvangen, is het de tijd om je huis daadwerkelijk de wereld in te slingeren. Denk aan het plaatsen van een advertentie op een van de vele huizensites, in kranten of in dagbladen, maar zet bijvoorbeeld ook je vrienden en familie in. Laat iedereen weten dat je huis te koop staat en geef ze een A4’tje met daarop in het kort de belangrijkste unique selling points van jouw woning. Deze kunnen ze dan doorgeven aan geïnteresseerden. Ook heel belangrijk: zorg voor een goede advertentie met mooie foto’s. Een saaie opsomming van de feiten over de woning en een enkele foto is niet voldoende meer in deze tijd.


4. De bezichtiging

Omdat je geen makelaar hebt die het voor je kan doen, zal je de kijkers zelf een tour door je huis moeten geven. Geen probleem natuurlijk, want wie kent jouw huis beter dan jijzelf? Tijdens de rondleiding zelf is het belangrijk dat je altijd eerlijk bent. Natuurlijk hoef je niet meteen een lijst van minpunten en gebreken met de kijkers door te nemen, maar als ze ernaar vragen kun je beter niets verzwijgen. Laat elk vertrek in je huis zien, maar geef ze ook de ruimte om zelf dingen te ontdekken. Haast er niet doorheen en wacht geduldig terwijl de potentiële kopers rondkijken in je huis. Hebben de kijkers vragen, beantwoord hun vragen dan eerlijk en zo duidelijk mogelijk.


5. De onderhandelingen

Als je bovenstaande goed doet, kan het haast niet anders: iemand doet een bod op jouw huis. Bekijk dan eerst of je dit een realistisch bod vindt. Dat er een bod gedaan is, hoeft niet te betekenen dat je meteen de onderhandelingen in gaat. Je kunt het bod ook afslaan als je het veel te laag vindt. Wanneer je denkt dat er meer in zit, kun je een tegenbod doen en zo de onderhandelingen beginnen. Onthoud altijd dat jij uiteindelijk degene bent die beslist wat een goede prijs is. Wanneer de tegenpartij na een paar biedingen nog steeds niet richting de prijs gaat die jij voor ogen hebt, kun je een laatste bod doen met de mededeling dat het huis voor minder niet verkocht wordt. De potentiële koper kan dan ja of nee zeggen. Is het antwoord nee, dan is dat jammer, maar dan weet je in elk geval wel waar je aan toe bent en kun je verder gaan met andere bezichtigingen en onderhandelingen.


6. Stel een koopovereenkomst op

Wanneer je je huis mondeling hebt verkocht, moeten er twee overeenkomsten ondertekend worden. Namelijk de koopovereenkomst en de akte van levering. Het koopcontract kun je door een notaris laten opstellen, maar je kunt er ook voor kiezen het zelf te doen. De akte van levering kun je niet zelf maken. Dat wordt altijd door de notaris gedaan. De koper heeft volgens de wet een bedenktijd van drie dagen na het ontvangen van het ondertekende koopcontract. De koper kan binnen die bedenktijd (zonder een reden te geven) afzien van de koop. Ook kan een koper allerlei ontbindende voorwaarden in het contract laten opnemen. Dat betekent dat de overeenkomst vervalt op het moment dat aan die voorwaarden niet wordt voldaan. Sommige kopers zullen wellicht proberen om minder gebruikelijke voorwaarden in het contract op te laten nemen. Wat gebruikelijk is en wat niet kun je het beste navragen bij een notaris. Belangrijk is dat de voorwaarden van ontbinding een vervaldatum mee krijgen. Vergeet deze dus zeker niet te vermelden in het contract.


7. Naar de notaris

Omdat de kosten voor de notaris (deze vallen onder de kosten koper) meestal betaald worden door de koper, wordt er doorgaans door de koper een notaris gekozen. De notaris is echt onmisbaar bij de aan- en verkoop van een huis. Hij wikkelt de juridische zaken rond de verkoop af. De koopovereenkomst en akte van levering moeten in zijn bijzijn ondertekend worden door beide partijen. Als verkoper is het ook geen slecht idee om zelf een notaris in te schakelen. Hij kan je namelijk alle informatie geven over de (juridische) verplichtingen die jij hebt als verkoper tegenover de koper. Tevens kan hij je adviseren bij het opstellen van de koopovereenkomst. De kosten voor deze notarisdiensten zijn uiteraard voor jouw rekening, maar zijn het zeker waard als het om een juridisch juiste overeenkomst gaat.


8. Definitief verkocht

Wanneer de bedenktijd en de vervaldatum voor de ontbindende voorwaarden definitief verstreken zijn, is de koop definitief. Mocht de koper nu alsnog de koop willen ontbinden, dan is hij jou een vergoeding verschuldigd. Alle stappen succesvol doorlopen? Dan heb je dus mooi zelf je woning verkocht zonder tussenkomst van een makelaar!


Toch maar niet?

Is de twijfel na het lezen van dit artikel toegeslagen en vraag je je af of je wel in staat bent om zelf je huis te verkopen? Dan kun je natuurlijk alsnog een makelaar inschakelen. Bedenk daarbij dat je een makelaar ook een deelopdracht kunt geven. Dit scheelt vaak al enorm in de kosten. Bij een dergelijke deelopdracht voert de makelaar bijvoorbeeld de onderhandelingen en regelt hij de taxatie van je huis. En terwijl jij zorg draagt voor de advertentie en de bezichtigingen, zorgt de makelaar vervolgens weer voor het contract. Zo kun je vaak de taakverdeling zelf invullen en heb je het kostenplaatje toch (redelijk) zelf in de hand. Informeer hier dus ook zeker naar als je nu nog steeds twijfelt om je woning zelf te verkopen of dit te laten doen door een professional. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag