8 tips om hypotheekvrij te worden

8 tips om hypotheekvrij te worden

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Een huis kopen is voor veel mensen een droom. Toch onderschatten veel mensen de financiële ballast dat voor heel wat narigheid kan zorgen. Een dure hypotheek is vaak de oorzaak dat je minder vaak op vakantie kan, niet eerder met pensioen kan of het collegegeld van je kind niet kan betalen. Net als iedere andere schuld wil je je huis zo snel mogelijk afbetalen. Afhangend van je salaris en je spaargeld kan dat behoorlijk snel. Voor anderen is het weer een lastigere opgave. Hierbij acht tips om zonder in de problemen te komen zo goed en zo snel mogelijk hypotheekvrij te worden.


1. Investeer niet al je geleende geld

Gebruikelijk is dat de bank je algehele financiële situatie bekijkt voordat je je beoogde huis mag kopen. Na die berekening van de bank komt er een bedrag naar voren dat je waarschijnlijk mag lenen. Veel mensen gebruiken dat als huisinvesteringsbudget. In principe geen slechte keuze als je geen haast hebt om je hypotheek zo snel mogelijk af te lossen. Wil je wél snel hypotheekvrij worden, dan is het niet slim om veel geld te investeren in je huis. Laat die nieuwe keuken bijvoorbeeld zitten. Je bent immers van plan om je huis zo snel mogelijk af te betalen. Door veel te investeren krijg je dat doel minder snel bereikt. Mocht er echt nood aan de man zijn en bepaalde zaken moeten vernieuwd worden is dat geen probleem. Het is immers een koophuis dat je goed moet onderhouden. Je wilt niet hebben dat je huis door wanstaltig onderhoud in waarde daalt. Maak het alleen niet te bont!

Staar je bovendien niet suf op cijfers van de bank. Ze vertellen je wat jouw maandbudget aan wonen wordt. Met andere woorden: ze bepalen wat jij per maand kwijt kunt aan wonen. Maar dit is slechts een richtlijn. Als jij bijvoorbeeld weet dat je meer gaat verdienen of veel geleend geld niet gaat investeren kunnen die maandelijkse lasten veel lager uitpakken. Zorg dus altijd dat je niet blind vertrouwt op de bank, maar ook zelf een berekening maakt. Al dan niet met een expert of vriend/kennis die er verstand van heeft.


2. Verkorte hypotheek

Wanneer je een huis hebt uitgekozen die goed binnen je budget ligt, doe je er verstandig aan om een hypotheek van vijftien of twintig jaar vast te leggen. Let wel goed op dat dit vaak vast staat en je het niet meer kunt veranderen. Bedenk dus van te voren goed wat je wil en bespreek het zo nodig met experts. Normale hypotheken gaan zo’n dertig jaar mee. Een groot voordeel van een vijftien- of twintigjarige hypotheek is dat de rentepercentages lager zijn. Dit scheelt een hoop geld. Vanzelfsprekend zijn de maandelijkse lasten wel dubbel zo duur. Als je het tóch niet aandurft is het ook slim om voor de normale hypotheekduur van 30 jaar te gaan, maar flinke extra betalingen doen. Dit vergt veel discipline, maar geeft ook weer een stuk flexibiliteit. Uiteraard maakt de bank een balans op of je überhaupt in aanmerking komt voor een verkorte hypotheekperiode. Wacht dat dus eerst af voordat je over deze mogelijke keuze na gaat denken.


3. Dertiende maand

Veel werkende mensen in Nederland krijgen een zogenoemde eindejaarsuitkering. Ook wel dertiende maand genoemd. Ondanks dat het verleidelijk is om deze aan leuke dingen te besteden is het verstandig om dit te gebruiken voor je hypotheek. Als je dit ieder jaar doet ben je een flink stuk sneller van je hypotheek af. Vooral als je er een gewoonte van maakt ben je er op voorbereid en mis je het ook niet. Je kunt er ook voor kiezen om in een andere maand dubbel af te lossen. Kies dan een maand uit wanneer je weinig uitgeeft. In ieder geval niet de decembermaand. Zoals gezegd heb je bij deze aanpak flink wat discipline nodig. De werkwijze om een extra maand aan hypotheek te betalen verschilt per persoon. Sommigen vinden het fijn alles in een keer te betalen en sommigen kiezen er voor iedere maand een beetje extra van hun rekening af te laten schrijven. Wat werkt voor jou het best?

Kijk op deze pagina van de FNV om te kijken of jij recht hebt op een eindejaarsuitkering, wat het precies betekent en waarom veel werkende mensen het krijgen.


4. Onverwacht geld

Deze tip vergt alweer het nodige portie discipline. Al het extra geld dat binnen komt, in de vorm van bonussen, commissie, belastingteruggaven, kado’s, verkoop van iets duurs of erfenis kun je goed besteden om je hypotheek mee af te lossen. Al dit extra geld is uitermate geschikt om zo snel mogelijk hypotheekvrij te worden. Vooral flinke bonussen of een royale erfenis kan er mede voor zorgen dat je huis maanden, zo niet jaren, eerder is afbetaald.

Wanneer je nog andere schulden hebt is het verstandig om een afweging te maken welke schuld het eerst afgelost moet worden. Kijk hierbij naar de looptijd en rente. Bij welke schuld kun je het eerst in de problemen komen? Los die als eerst af.


5. Verhuur ruimte in je huis

Heb je een extra ruimte in je huis dat je niet gebruikt? Verhuur deze dan voor extra inkomsten. Indien je een slaapkamer vrij hebt is het een goed plan om deze mooi in te richten en dan aan te bieden op bijvoorbeeld Airbnb. Vooral als je in een grote stad woont kan het haast niet missen of deze wordt geboekt. Je kunt er ook voor kiezen om een kamer aan een student te verhuren. Je genereert dan vaste maandelijkse inkomsten wat er voor zorgt dat jij sneller hypotheekvrij bent. Heb je liever geen vreemde mensen in je huis? Kijk dan of je nog een extra schuur hebt dat wellicht als opslag kan dienen. Veel mensen willen extra spullen of een caravan kwijt in de wintermaanden. Wees al met al creatief en kijk of er iets in je huis is wat je kunt verhuren. Misschien een tuinhuisje ombouwen tot studio of atelier?


6. Leef zuinig

Hoe ver je wilt gaan om je hypotheek af te lossen is aan jezelf, maar er zijn mogelijkheden zat. Een daarvan is bezuinigen op alledaagse zaken zoals eten, drinken een auto en vakanties. Koop bijvoorbeeld minder merkkleding, ga naar een goedkopere supermarkt en ga niet of minder exclusief op vakantie. Om echt te ‘consuminderen’ is het verstandig om deze pagina te lezen. Besparen op brandstof is ook zeer aan te raden. Deze kosten zitten vaak al in je systeem, maar hoe veel je er daadwerkelijk maandelijks aan uitgeeft is vaak meer dan je denkt. Al deze kosten die je bespaart zijn uitstekend te gebruiken om je huis zo snel mogelijk af te betalen. Houd via een lijstje bij hoeveel je bespaart. Dit maakt het makkelijker om het bezuinigen vol te houden.


7. Stel duidelijke doelen

Als je zo snel mogelijk hypotheekvrij wil zijn is het slim om van begin af aan een duidelijk doel voor jezelf op te stellen. Maak een geheel kostenplaatje van al je vaste inkomsten en uitgaven per jaar. Houd bovendien ook rekening met onverwachte kosten, zoals lekkage of een nieuwe cv-ketel. Besteed dus niet al je extra geld aan een hypotheek. Van belang is om een goede balans te vinden om vaste inkomsten aan zowel je spaarrekening te besteden als aan je hypotheek. Hoeveel dat is hangt af van je inkomsten en de hoogte van je hypotheek. Als je er zelf niet uitkomt kun je altijd beroep doen op een adviseur. Bedenk je goed dat de bank wil dat jij er zo lang mogelijk over doet om hypotheekvrij te worden. Ze hebben namelijk financiële belangen. Hoe langer jij er over doet, hoe meer rente jij betaalt en hoe meer de bank dus krijgt. Schakel daarom altijd een onafhankelijke expert in.


8. Werk extra

Kan je echt niet wachten om je huis af te betalen? Probeer dan meer uren te krijgen of zoek een extra baantje. Wanneer je al 40 uur per week of meer werkt is dat uiteraard niet te doen, maar voor de parttime werkers onder ons is het handig om wat bij te verdienen. Vraag als eerst of je wat extra kunt werken bij het bedrijf waar je al in dienst ben. Als dat niet lukt: vooral in de retail en horeca vragen ze veel mensen. Ga eens langs wat winkels en kijk of ze mensen nodig hebben. Inschrijven bij een uitzendbureau kan ook geen kwaad.


Conclusie

Zo snel mogelijk hypotheekvrij worden vergt behoorlijk wat discipline van je. Naast dat je hard moet werken, wordt er ook nog eens verwacht dat je veel financiële extraatjes opzij zet om in je hypotheek te steken. Een ruimte in je huis verhuren zou de kortste klap zijn, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid. Het belangrijkst is om een duidelijk doel voor ogen te hebben: hoeveel per maand besteed je aan hypotheek? Wat doet je met de extraatjes? En hoeveel gaat naar mijn spaarrekening? Net als alle andere langer termijn projecten is het zaak om een duidelijk stappenplan te hebben. In combinatie met de gegeven tips kan het niet missen of jouw huis is minimaal een jaar eerder afbetaald!



foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag