Er komt een moment dat onze fossiele brandstoffen opraken. Althans, als we ze blijven gebruiken. Want er zijn tegenwoordig een hoop alternatieve energiebronnen, zoals bijvoorbeeld windmolens. Windmolens zetten windkracht om in duurzame energie, waarmee we onze huizen kunnen voorzien van stroom. Naast energie kunnen windmolens ook geld opleveren. Dat vraagt echter wel eerst om een investering. In dit artikel lees je hoe je kunt investeren in windmolens.
Duurzame energie
De techniek staat voor niets. Waar we eerder nog sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen als olie waren, kunnen we nu energie opwekken uit natuurlijke bronnen als water, zon en wind. En hoewel we nog een lange weg te gaan hebben om het gebruik van fossiele brandstoffen uit te bannen, zijn we zeker op de goede weg. Zo worden steeds meer huizen voorzien van zonnepanelen om zonne-energie op te wekken en worden er steeds meer windmolenparken gebouwd, gevuld met windmolens die wind om kunnen zetten in energie. Dat werkt in de basis als volgt: de wind laat de wieken van de molen draaien en die beweging wordt vervolgens omgezet in elektriciteit. Klinkt simpel, maar er schuilt toch een behoorlijk stukje complexe techniek achter. Met onder andere generatoren, transformatoren en computers. Maar voor we verzanden in technische praat, schakelen we over naar het onderwerp van dit artikel. En dat is de vraag hoe je kunt investeren in windmolens.
Investeren om rendement te behalen
De vraag hoe je kunt investeren in windmolens suggereert al een beetje dat het mogelijk is te investeren in windmolens. Dat klopt als een bus. En hoewel het woord investeren altijd onlosmakelijk verbonden lijkt te zijn met een dikke portemonnee, is dat zeker niet het geval. Sterker nog; je kunt vaak al investeren met een paar tientjes. Meestal is het rendement – dus de opbrengst die de investering oplevert – dan niet zo groot, al is dat wel sterk afhankelijk van datgene waarin je investeert. Had je bijvoorbeeld in 1980 een tientje geïnvesteerd in Apple, dan had je nu waarschijnlijk ergens rondgedobberd op een gigantische jacht terwijl het zonnetje op je bol schijnt en je geserveerd wordt door je eigen personeel. Maar dat is dan ook wel een extreem voorbeeld, aangezien niemand bij de oprichting van Apple had kunnen voorspellen dat het bedrijf jaren later uit zou groeien tot het imperium dat het nu is. Het blijft koffiedik kijken. Zo ook met de investering in windmolens.
Risico’s van investeren in windmolens
Investeren doe je dus om een bepaald rendement te behalen. Om na een bepaalde periode meer geld te hebben. Of om een steen bijgedragen te hebben aan een beter milieu. In het geval van investeren in windmolens kan het rendement zowel meer geld, als een beter milieu zijn. Kan, want dat het meer geld oplevert staat echter nog niet vast. De meeste windmolenparken zullen namelijk nog gebouwd moeten worden. En dat brengt risico’s met zich mee. Zo kan het voor komen dat bewoners van het gebied waarin het park moet komen zich verzetten tegen de komst van de windmolens. Dat is niet ondenkbaar, aangezien windmolens behoorlijk wat lawaai kunnen maken. Vandaar dat ze meestal op een ruime afstand van een dorp of stad geplaatst worden, om overlast te beperken.
Ook kan het voor komen dat een gemeente besluit geen vergunning te verstrekken aan de partij die de windmolens wilt plaatsen. Zowel protest van inwoners, als het weigeren van een vergunning kost geld en dat kan de hoogte van het rendement sterk beïnvloeden. Buiten dat kost het veel geld om een windmolen te plaatsen en is er vaak financiering nodig in de vorm van een achtergestelde lening. Daaraan is een hoog risico verbonden, aangezien de kredietverstrekker bij een faillissement van de windmolenpartij pas als één van de laatsten aanspraak kan maken op het terugkrijgen van het geld. De kans is dus groot dat de kredietverstrekker in het geval van een faillissement zijn geld niet terugkrijgt. Vanzelfsprekend heeft dat ook gevolgen voor (de hoogte van) jouw rendement en bestaat de kans dat je je inleg helemaal niet terugkrijgt.
Een flink aantal voordelen
Dat gezegd hebbende zijn er ook voordelen te benoemen van het investeren in windmolens. Allereerst zijn windmolens natuurlijk beter voor het milieu dan bijvoorbeeld het gebruik van fossiele brandstoffen. Wind is een bron die hoogstwaarschijnlijk nooit op zal raken en de CO2-uitstoot die bij windmolens komt kijken is vele malen minder dan bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Daarnaast is het zo dat, hoe meer energie we kunnen halen uit nationale windmolens, des te minder we afhankelijk zijn van landen die ons voorzien van fossiele brandstoffen. Natuurlijk is dat een groot voordeel, aangezien sommige situaties in de wereld de prijs van fossiele brandstoffen sterk kunnen laten stijgen en de prijs van windenergie daar significant minder (of zelfs geen) last van heeft. Ook niet geheel onbelangrijk is de mate van acceptatie die de mogelijkheid tot investeren in windmolens met zich mee brengt. Men is namelijk sneller geneigd het plaatsen van een windmolen te accepteren, als men er zelf financieel beter van kan worden.
Verschillende manieren om te investeren
Er zijn verschillende manieren om te investeren in windmolens. Om te beginnen kun je zelf een stukje windmolen kopen en daar energie mee winnen die je kunt gebruiken om je eigen woning van elektriciteit te voorzien. Dit wordt mogelijk gemaakt door De Windcentrale, een organisatie die een windmolen koopt en die in stukjes verdeelt (winddelen). Na aanschaf van zo’n winddeel word je mede-eigenaar van de windmolen, vervolgens levert De Windcentrale de stroom die het winddeel voor je opwekt bij je woning af. Op deze manier kun je geld besparen op je energierekening, aangezien je een winddeel koopt voor een vaste prijs en je slechts een klein bedrag per jaar betaalt voor het onderhoud van de windmolen. Je hebt recht op stroom zolang de windmolen draait. In de meeste gevallen draait een windmolen tussen de 12 en 20 jaar, daarna is de koek op en zul je opnieuw over moeten gaan tot de aanschaf van een winddeel.
Windmolen obligaties
Een andere mogelijkheid om te investeren in windmolens is door een obligatie te kopen. Eneco bood deze aan voor windpark de Beemden, in de vorm van HollandseWind Certificaten. Voor 25 euro kon je zo’n certificaat kopen en kreeg je 2,5% rendement per jaar over je investering. En als het hard waaide zelfs zo’n 3,5%. Een aantrekkelijke manier om te investeren in windmolens, echter biedt Eneco deze obligaties sinds 2015 niet meer aan en zul je op zoek moeten naar een andere aanbieder. Om er een te vinden kun je het beste contact opnemen met energieleveranciers in Nederland of gemeenten. Let wel: de hoogte van het rendement bij deze vorm van investeren is sterk afhankelijk van de energie die opgewekt wordt. Is de windkracht veel minder dan verwacht, dan zul je rekening moeten houden met significant minder (tot geen) rendement. En hoewel Eneco deze obligaties aanbood voor een klein bedrag, zul je in andere gevallen rekeningen moeten houden met een hogere minimale inleg om te kunnen investeren.
Beleggen in windmolens
Je kunt er ook voor kiezen om te beleggen in windmolens. Dat kan via Meewind, een bedrijf dat je inleg gebruikt om te investeren in windparken op de Noordzee. Daar waait het nu eenmaal harder dan op het land. De kosten voor de plaatsing van een windmolen zijn hoger, maar er wordt dan ook meer energie opgewekt. Het verwachte rendement bij Meewind ligt tussen de 7 en 10%, wat natuurlijk als muziek in de oren klinkt met de kennis dat een bank een veel lager rentepercentage hanteert op je spaargeld. Echter ligt de minimale inleg boven de 1000 euro en zijn er altijd risico’s verbonden aan beleggen. De kans bestaat namelijk dat je geld verliest. Ook is de hoogte van het rendement ook in deze situatie sterk afhankelijk van de energie die opgewekt wordt. Een slappe windkracht betekent een teleurstellend rendement.
Investeren in windmolens slim om te doen?
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende manieren om te investeren in windmolens. Elke manier brengt zijn eigen risico’s met zich mee. Het is dus verstandig om – alvorens je overgaat tot investeren – je goed in te lezen in de risico’s en de voorwaarden. Hoge rendementen klinken aantrekkelijk, maar deze vallen in de praktijk vaak lager uit omdat ze afhankelijk zijn van een aantal factoren. In het geval van windmolens is de hoogte van het rendement bijvoorbeeld sterk afhankelijk van de windkracht. En komt de windmolen stil te liggen, dan kun je zeer waarschijnlijk fluiten naar je rendement. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat het ongelofelijk hard gaat waaien en je het maximale rendement ontvangt. Hoe dan ook: “bezint eer ge begint” is ook op het investeren in windmolens van toepassing. Verdiep je dus goed in de materie en de bijbehorende prospectus en leg niets in wat je niet kunt missen. Alleen zo kun je enigszins beslagen ten ijs komen.