Soms kan wat extra geld broodnodig zijn. Omdat je een grote aankoop moet doen bijvoorbeeld of omdat je de badkamer in je woning wilt gaan verbouwen. In die gevallen is het handig als je over een uitpuilende spaarpot beschikt, maar helaas is dat niet altijd het geval en zal je dus tot andere oplossingen moeten komen. Een lening kan dan uitkomst bieden. Maar hoe weet je of je kunt lenen? Hoe kom je er achter of je een lening kunt krijgen? Je ontdekt het in onderstaand artikel!
Geld lenen kost geld
Natuurlijk weet je dit al, maar een extra geheugensteuntje kan nooit kwaad. Geld lenen kost geld. Altijd en vaak flink ook. De rente die een kredietverstrekker rekent over de lening kan fors zijn waardoor je aan het einde van de rit flink veel meer hebt betaald voor de uitgave dan je zou doen als je dit met je eigen geld had gedaan. Toch ontkom je er soms niet aan. De auto gaat stuk en je hebt een nieuwe nodig om iedere dag naar je werk te kunnen blijven gaan. Of de wasmachine gaat kapot en je hebt niet voldoende eigen vermogen om de klap zelf op te vangen. Er zijn 1001 scenario’s te benoemen waarin je plots extra geld nodig hebt en dan is het fijn als je een mogelijkheid hebt om de financiële misère op te vangen.
Eén van die mogelijkheden is geld lenen. Het liefst bij vrienden, familie of kennissen zodat je (hopelijk) niet te maken krijgt met torenhoge rentes, maar helaas is het niet altijd mogelijk om de financiële middelen vanuit het eigen netwerk te verkrijgen en dan ben je automatisch aangewezen op een externe kredietverstrekker. Doorgaans is dit de bank, maar er zijn ook derde partijen die krediet verstrekken. Of je de lening krijgt die je nodig hebt is vervolgens afhankelijk van diverse factoren.
Voorwaarden bij het aanvragen van een lening
Enerzijds staan kredietverstrekkers in de rij om je een krediet te verschaffen. Het is immers de manier waarop ze geld verdienen. Anderzijds kan niet iedereen zonder meer een lening verkrijgen. De belangrijkste voorwaarde is tenslotte dat je in staat bent om het verschafte krediet terug te betalen binnen de termijn die is vastgesteld. Je zult dus voldoende kredietwaardig moeten zijn om een lening te kunnen verkrijgen bij de bank of een andere kredietverstrekker. Een kredietverstrekker loopt daarom een x aantal zaken na als je een lening bij ze wilt afsluiten:
- Inkomen
- Gezinssamenstelling
- Woonlasten
- BKR-notering
Inkomenseis
Eén van de belangrijkste zaken die een kredietverstrekker zal toetsen is uiteraard je inkomen. Je zult voldoende moeten verdienen om in aanmerking te komen voor een lening. Verdien je niet genoeg, dan houdt het hele verhaal al gauw op. Je zult dus onherroepelijk loonstroken moeten overleggen als je besluit een lening aan te vragen bij je bank of een andere kredietverstrekker. Daarbij maakt het een wezenlijk verschil of je een vast contract of een tijdelijk dienstverband (of een WW-uitkering) hebt. De kredietverstrekker wilt tenslotte niet alleen weten of je nu op dit moment voldoende kunt aflossen, maar wilt ook graag weten of er voldoende zekerheid is dat je dit in de toekomst ook zult blijven doen. Een vast dienstverband geeft een kredietverstrekker altijd meer zekerheid dan een dienstverband dat tijdelijk van aard is.
Gezinssamenstelling en woonlasten
Elk huishouden heeft een bepaald inkomen, maar ook bepaalde uitgaven. De huur of hypotheek moet betaald worden, er zijn gemeentelijke belastingen en je zult voor je natje en je droogje moeten zorgen iedere dag. Allemaal kosten die door een kredietverstrekker mee genomen worden op de balans. Want je kunt wel 10.000 euro per maand verdienen, maar als er 9.950 euro per maand uitvliegt ben je niet bepaald in de positie om de aangegane lening terug te betalen. Een kredietverstrekker zal dus ook kijken naar je gezinssamenstelling en je uitgaven rondom de woning. Heb je bijvoorbeeld een partner die ook geld in het laatje brengt? Dan heeft dit een positieve invloed op het bedrag dat je zult kunnen lenen bij de bank of een andere kredietverstrekker. Heb je 5 kindermonden te voeden iedere maand? Dan zal ook dat van invloed zijn op de vraag of je een lening kunt verkrijgen en indien ja, wat de hoogte van de lening zal zijn.
BKR-notering
Elk krediet dat in Nederland wordt afgesloten wordt gemeld bij het Bureau Krediet Registratie te Tiel. Dit gebeurt bij persoonlijke leningen en doorlopende kredieten, maar bijvoorbeeld ook bij hypotheken of een telefoonabonnement. Er is op zich niets mis met een registratie bij het BKR, mits het niet om een negatieve BKR-notering gaat. Bij een negatieve BKR-notering heb je een opmerking bij je naam staan. Je bent niet kredietwaardig en zal dan ook geen lening af kunnen sluiten bij een bank of een andere kredietverstrekker. Heb je een negatieve BKR-notering en heb je toch (snel) geld nodig? Lees dan vooral ons artikel eens over met spoed geld lenen zonder BKR-toetsing!
Overige belangrijke punten
Bovenstaande zaken zijn van (grote) invloed op de mogelijkheid om een lening te verkrijgen en tevens rondom de hoogte van de lening indien een kredietverstrekker besluit om je een lening te verschaffen. Er zijn echter nog een aantal andere belangrijke punten die van invloed zijn op de vraag of je een lening kunt verkrijgen.
Andere leningen
Misschien wil je een lening afsluiten terwijl je nog een andere lening aan het aflossen bent. Dit hoeft niet per definitie te betekenen dat je niet in aanmerking komt voor een nieuwe lening. Er wordt dan echter wel gekeken naar de hoogte van de reeds bestaande lening, het maandelijkse aflossingsbedrag en de stiptheid waarmee je de oude lening terugbetaalt. Is er ergens voor een kredietverstrekker een greintje twijfel dat je de nieuwe lening netjes zult terugbetalen, dan zal de kredietverstrekker je geen nieuwe lening verschaffen. Blijk je goed kredietwaardig te zijn en is je huidige lening niet al te hoog? Dan maak je goede kans om alsnog een nieuwe lening af te kunnen sluiten.
Loonbeslag en/of overige schulden
Wordt er beslag gelegd op een gedeelte van je loon door schuldeisers? Dan kun je feitelijk direct al dag zeggen tegen een lening. Het is voor een kredietverstrekker namelijk een teken aan de wand dat je betalingsmoraliteit niet bepaald hoog is. Ditzelfde geldt voor eventuele schulden die je hebt aan bedrijven, instanties, incassobureaus en/of deurwaarders. Allemaal redenen voor een kredietverstrekker om te twijfelen aan je kredietwaardigheid en dus een gegronde reden om je aanvraag tot een lening af te wijzen.
Scheiding
Wanneer je in scheiding ligt is het niet mogelijk om een lening aan te vragen, mits je toekomstige ex-partner op de leningsovereenkomst wilt mee tekenen. Een kleine kans. Je ligt tenslotte niet voor niets in scheiding. Om in aanmerking te komen voor een lening is het belangrijk dat je kunt aantonen dat de scheiding officieel door de rechter is uitgesproken, je ingeschreven staat in de burgerlijke stand en dat de gezamenlijke bezittingen, de woning en eventuele leningen zijn verdeeld.
Je leeftijd
Vastomlijnde regels zijn er niet als het om je leeftijd gaat, maar als je te jong bent zal het lastig zijn om een lening te verkrijgen en ditzelfde geldt als je al relatief oud bent. Een kredietverstrekker heeft uiteindelijk maar 1 doel met het verstrekken van een lening: het uitgeleende bedrag + de rente terug verkrijgen. Als je in de nadagen van je aardse bestaan bent kan een kredietverstrekker de aangevraagde lening weigeren, simpelweg omdat de kredietverstrekker er geen (of maar weinig) vertrouwen in heeft dat je je tijd op aarde zult volmaken tot je het geleende bedrag inclusief de bijbehorende rente netjes hebt terugbetaald. Crux misschien, maar wel iets om rekening mee te houden als je een lening besluit aan te vragen als je al op leeftijd bent.
Hoe weet ik of ik een lening kan krijgen?
Nu je weet waar een kredietverstrekker naar kijkt bij het aanvragen van een lening blijft de hamvraag staan: “hoe weet ik of ik een lening kan krijgen?”. Met een beetje gezond verstand kun je voor jezelf al nagaan hoe kredietwaardig je bent. Heb je schulden of een negatieve BKR-notering? Dan kun je vast zelf wel op 10 vingers natellen dat het aanvragen van een lening feitelijk een verspilling van je tijd is. Heb je echter een vast dienstverband, betaal je netjes iedere maand al je vaste lasten en is de enige BKR-notering die je hebt je mobiele telefoonabonnement? Dan is de vraag niet of je een lening kunt krijgen, maar hoe hoog de lening zal zijn.
Zoals gezegd verstrekken kredietverstrekkers maar wat graag leningen omdat daar simpelweg hun verdienmodel zit. Hoe meer kredieten ze verstrekken, des te meer geld ze zullen genereren. Ben je dus voldoende kredietwaardig, dan zal een kredietverstrekker zonder meer met je in zee gaan. Het is dan alleen een kwestie van uitvogelen hoe hoog het krediet zal zijn en welke kredietverstrekker de meest gunstige voorwaarden hanteert. Om je daar bij te helpen hebben we onderstaande handige vergelijker voor je, zodat je direct ziet welke kredietverstrekker het meest interessant is voor jouw lening!
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Wat is een minilening (zonder BKR) en hoe kun je deze aanvragen?
- Wat is een kortlopende lening en hoe vraag je deze aan?
- Wat is een onderhandse lening en waar moet je op letten?
- 9 tips als je geld wilt lenen voor een auto
- Hoe kun je met spoed particulier geld lenen zonder BKR toetsing?
- Kopen op afbetaling; voordelen, nadelen en mogelijkheden
- Wat is een persoonlijke lening?
- Kun je geld lenen zonder werk of vast inkomen?
- Wat is consumptief krediet?
- Hoe vraag je een kleine lening aan?