Wat kost een aankoopmakelaar?

Wat kost een aankoopmakelaar?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Een huis kopen kan een ingewikkelde en stressvolle taak zijn. Veel huizenkopers kiezen er dan ook voor om de hulp in te schakelen van een aankoopmakelaar. Echter, veel mensen denken ook dat het inzetten van een aankoopmakelaar verplicht is, dit is niet het geval. Mocht je toch graag een aankoopmakelaar in de arm willen nemen, wat is dan een realistisch tarief? In dit artikel bespreken we wat een aankoopmakelaar kan betekenen in het aankoopproces, wat gebruikelijke tarieven zijn en wanneer het wel of niet verstandig is om een aankoopmakelaar in te schakelen.


Wat doet een aankoopmakelaar? (Waar betaal je voor?)

Waar een verkoopmakelaar huizenbezitters helpt bij het verkopen van hun huis, doet een aankoopmakelaar het tegenovergestelde. Hij of zij helpt huizenzoekers met het aankopen van een nieuwe woning. Veel huizenkopers maken hier gebruik van. Het is echter niet verplicht om gebruik te maken van een aankoopmakelaar. Wanneer je jezelf in staat acht om zelf het aankoopproces onder handen te nemen, dan is dat zeker mogelijk.

Bezichtigingen en advies

Een aankoopmakelaar is in te zetten in verschillende momenten van het aankoopproces. Zo kan dit volledig aan het begin zijn: de aankoopmakelaar helpt je dan bij het bepalen van je woonwensen en helpt geschikte woningen zoeken die aan deze wensen voldoen. Hij heeft kennis van de huizenmarkt en weet wat voor jou budget realistisch is. Vervolgens kan de aankoopmakelaar meegaan naar bezichtigingen van huizen, waarbij hij of zij kan wijzen op belangrijke aspecten van een woning om op te letten. Ook kan de aankoopmakelaar namens jou vragen stellen over de woning, die van belang zijn om goed geïnformeerd een eventueel onderhandelingsproces in te gaan.

Assistentie in het biedproces

Wanneer je een geschikt huis gevonden hebt, waar je op zou willen bieden, kan het biedproces gaan beginnen. Het is ook mogelijk pas vanaf dit moment een aankoopmakelaar in te schakelen. Dan doe je het voorafgaande werk dus gewoon zelf en zet je de aankoopmakelaar alleen in voor het daadwerkelijke onderhandelingsproces. De aankoopmakelaar helpt bij het bepalen van jullie onderhandelingsstrategie en zal het daadwerkelijk onderhandelen op zich nemen. Gezien hij of zij hierin veel ervaring heeft, weet hij of zij wat verstandige keuzes zijn in het onderhandelingsproces voor de betreffende woning en het zal je veel werk en tijd schelen.

Als het onderhandelingsproces succesvol geweest is, kan er worden overgegaan op de afhandeling. In deze fase zul je de meeste dingen zelf moeten regelen, maar de aankoopmakelaar kan hierbij wel helpen met zaken als woninginspectie, de sleuteloverdracht en het controleren van de koopakte.


Wanneer heb je een aankoopmakelaar nodig (en wanneer niet)?

Wanneer je nog niet bekend bent met onderhandelen op de huizenmarkt of zelf weinig tijd hebt, dan kan een investering in een aankoopmakelaar zeker de moeite waard zijn. Hij of zij neemt je veel werk uit handen, dit zal je veel tijd besparen. Bovendien kan een aankoopmakelaar ervoor zorgen dat je duizenden euro’s bespaart op de aankoop van je toekomstige woning.

Heb je zelf veel ervaring met onderhandelen, kennis van financiën en contracten en bovendien voldoende tijd, dan is het in de arm nemen van een aankoopmakelaar af te raden. Door het hele proces zelf op je te nemen bespaar je zo duizenden euro’s.


Voordelen van een aankoopmakelaar

  • Een aankoopmakelaar kijkt met een rationele blik naar woningen. Waar jij jezelf ergens al helemaal ziet wonen en meer met emotie naar woningen krijgt, zal een aankoopmakelaar dit niet hebben.
  • Een aankoopmakelaar kan vele duizenden euro’s besparen bij de aankoop van het huis, in het onderhandelingsproces.
  • Een aankoopmakelaar weet hoe de huizenmarkt in elkaar steekt en welke woningen voor jou gunstig kunnen zijn. Hij of zij heeft veel kennis en ervaring op dit gebied en dit kan erg behulpzaam zijn als jij jezelf niet dagelijks in deze zaken verdiept.
  • Een aankoopmakelaar neemt je veel werk uit handen doordat hij in ieder stap van het aankoopproces de meeste zaken en afspraken voor je regelt. Dit bespaart je ontzettend veel tijd.
  • Een aankoopmakelaar kan zaken sneller regelen, simpelweg omdat hij of zij het velen malen vaker gedaan heeft. Waar jij veel dingen waarschijnlijk helemaal uit moet zoeken, omdat je het nog niet eerder hebt gedaan, doet de aankoopmakelaar dit dagelijks.

Nadelen van een aankoopmakelaar

  • Een aankoopmakelaar kost geld, dat je zou kunnen besparen wanneer je het zelf doet. Wanneer je zelf kennis van zaken hebt en goede onderhandelingsvaardigheden bezit, is het overbodig om een aankoopmakelaar te nemen.
  • Het is soms moeilijk te zeggen of een aankoopmakelaar volledig onafhankelijk is. Is hij of zij er echt bij gebaat om voor een zo gunstig mogelijke deal te zorgen, of gaat het hem of haar er vooral om om de koop zo snel mogelijk rond te hebben? Het komt soms ook voor dat de aankoop- en verkoopmakelaar een deal sluiten, die voor jou ongunstiger is, maar die het eigenbelang van de aankoopmakelaar (bijvoorbeeld een nieuwe klant) dient.

Wat kost een aankoopmakelaar?

De prijs voor het inhuren van een aankoopmakelaar is afhankelijk van verschillende factoren. Soms verschilt de prijs van de aankoopmakelaar afhankelijk van hoe betrokken de makelaar is geweest in het zoekproces. Het is vanzelfsprekend duurder wanneer de aankoopmakelaar meegaat naar meerdere bezichtigingen. Daarnaast is het, zoals we hierboven schreven, mogelijk om de aankoopmakelaar pas later in het proces te betrekken. Wanneer je een huis gevonden hebt waar je graag op wilt bieden, kun je ook dan besluiten om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Dit bespaart je ook geld.

Daarnaast worden voor aankoopmakelaars verschillende soorten tarieven gerekend. Het kan gaan om een vast bedrag, een percentage van het aankoopbedrag of een prestatietarief. Soms is het een vast bedrag, van bijvoorbeeld 1500 euro. Het handige hieraan is dat je van te voren weet waar je aan toe bent qua kosten. Besef je wel dat hoe goedkoper een aankoopmakelaar is, hoe minder diensten hij biedt. Hij neemt minder werk uit handen en is gebaat bij een zo snel mogelijke deal. Bedenk van te voren bij welke stappen in het aankoopproces je hulp nodig hebt en pas hier je keuze voor een aankoopmakelaar en zijn of haar tarief op aan.

Ook komt het vaak voor dat het tarief vaak 1 procent van het aankoopbedrag. Het nadeel hiervan is dat de aankoopmakelaar dan niet gestimuleerd wordt om een zo gunstig mogelijke deal te sluiten.

Ten slotte is het prestatietarief mogelijk. Hierbij hangt het tarief af van de onderhandelingsprestatie van de aankoopmakelaar. Een lage deal zal dus duurder zijn dan een hogere aankoopprijs. Hierbij is een aankoopmakelaar dus gebaat bij een zo laag mogelijke deal en dat is natuurlijk gunstig voor jou.

No cure no pay

Veel aankoopmakelaars werken op ‘No Cure No Pay’-basis. Dit betekend dat wanneer je geen huis koopt door middel van hun diensten, je ook niet hoeft te betalen voor de diensten van de makelaar. In dat geval hoef je dus pas te betalen indien de makelaar je daadwerkelijk heeft geholpen met het vinden van een huis. Een fijne zekerheid dat er voor zorgt dat je weet waar je aan toe bent als je in zee gaat met een aankoopmakelaar.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag