Wat kost een scheiding? 6 factoren

Wat kost een scheiding? 6 factoren

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis die het leven van de partijen die bij de scheiding betrokken zijn behoorlijk op zijn kop kan zetten. Niet alleen heeft een scheiding emotionele gevolgen; vaak kleven er ook financiële consequenties aan. En dat blijft vaak niet bij een paar tientjes. Wat kost het dan wel, een echtscheiding? Je leest het in onderstaand artikel.


1. Kosten rechtbank

Wie wilt scheiden, krijgt – afhankelijk van de situatie – te maken met de rechter. Een scheiding moet namelijk juridisch geregeld worden bij de rechtbank. Zodoende krijg je meteen al te maken met onvermijdelijke kosten zoals bijvoorbeeld griffierechten die je zult moeten betalen.

Dit zijn de kosten voor de behandeling van de zaak door de rechter en hiervoor ben je circa 300 euro kwijt. Bij behandeling van de zaak zijn er ook uittreksels nodig, zoals een uittreksel uit het bevolkingsregister en een uittreksel uit het huwelijksregister. Deze zullen opgevraagd moeten worden bij de gemeente en kosten circa 15 euro per persoon.


blank

2. Verzoekschrift via advocaat

Alvorens de echtscheiding echter behandeld kan worden, dient er een verzoekschrift ingediend te worden. Dit zal moeten gebeuren via een advocaat. Dit is meteen de grootste kostenpost van een scheiding, aangezien een advocaat doorgaans een uurtarief vraagt voor zijn of haar diensten. Dat varieert van 150 euro tot 230 euro per uur (exclusief btw en eventuele kantoorkosten).  Normaliter kun je stellen: hoe complexer de scheiding, des te meer tijd de advocaat nodig heeft en des te meer geld de scheiding gaat kosten. Gemiddeld zul je rekening moeten houden met 3000 euro kosten voor de advocaat.

Gezamenlijke advocaat of eenzijdig verzoek?

Alleen al om die reden kan het verstandig zijn op goede voet uit elkaar te gaan. Wie samen de scheiding aanvraagt, heeft slechts één advocaat nodig. Bij een eenzijdig verzoek of wanneer je het niet met je partner eens bent, hebben beide partijen een eigen advocaat nodig. Met hogere kosten van de scheiding tot gevolg.


blank

3. Overige kosten: Testamenten, taxatierapporten en meer

Overige kosten waar men rekening mee zal moeten houden verschillen sterk per scheiding en situatie. Soms heeft men een taxatierapport nodig van het huis of bepaalde bezittingen. Ook kan het voorkomen dat testamenten aangepast moeten worden bij de notaris. Verder leidt een scheiding vaak tot een andere (al dan niet tijdelijke ) woonruimte en de behoefte aan een nieuwe inboedel. Ook dat brengt extra kosten met zich mee natuurlijk.

Wie hulp nodig heeft bij het in kaart brengen van zaken waarmee men te maken krijgt bij een scheiding, kan een scheidingsadviseur inschakelen, maar logischerwijs kost ook dat weer extra centen. Toch kan het soms wel beter zijn om de situatie en de gevolgen daarvan (tegen betaling) helder op een rijtje te zetten, zodat je achteraf niet te maken krijgt met onverwachte kosten.


4. Complexiteit van de scheiding

Hoe lang een scheiding duurt, is sterk afhankelijk van een aantal factoren. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van gezamenlijke ondernemingen, bezittingen, kinderen of een koophuis die allen de scheiding bemoeilijken. Daar zullen gezamenlijk afspraken over gemaakt moeten worden, los van het feit of men elkaar het licht nog in de ogen gunt.

Want dat heeft per definitie– zoals eerder benoemd – een sterke invloed op de duur en de complexiteit van de scheiding (en daarmee dus ook op de kosten). Maken jij en je aanstaande ex-partner elkaar het leven zuur, dan zul je dat onherroepelijk voelen in je eigen portemonnee.


blank

5. Een nieuw hoofdstuk in je leven

Ook emotioneel gezien is het natuurlijk beter om een scheiding zo snel en zo efficiënt mogelijk te regelen. Wanneer men de knoop al heeft doorgehakt om te gaan scheiden, dan is dat vaak al voorbij de druppel die de emmer heeft doen overlopen. Ongeacht of het nu ruzies, overspel of een gebrek aan aandacht voor elkaar is geweest die de emmer tot de nok toe gevuld heeft. Wat de reden voor de scheiding ook mag zijn; wanneer de bom gebarsten is wil je het liefst zo snel mogelijk verder.

Om een nieuw hoofdstuk aan je leven te geven, om de wederopbouw in gang te zetten en om straks mogelijk weer de liefde te kunnen omarmen. Heb je kinderen, dan zijn deze ook gebaat bij een snelle en efficiënte scheiding. Niet voor niets wordt er vaak gezegd “doe het voor de kinderen”, aangezien een scheiding ook een enorme impact heeft op hun leven en dagelijkse functioneren.

Bijvoorbeeld omdat je zo snel mogelijk van je partner af wilt of omdat er kinderen in het spel zijn en je een regeling zult moeten treffen. Toch zul je ook rekening moeten houden met het kostenplaatje, want we nemen aan dat je deze – zoals de meeste mensen die gaan scheiden – zo laag mogelijk wilt houden.


6. Werkelijke kosten van een scheiding

In de bovenstaande alinea’s heb je kunnen lezen wat een scheiding ongeveer kost. Op de vraag wat een scheiding kost is – wanneer je het totaalplaatje bekijkt – eigenlijk geen eenduidig antwoord te geven. Een scheiding kost namelijk meer dan in financiële middelen is uit te drukken.

Het kost energie en vreugde en veroorzaakt vaak veel pijn en verdriet in de levens van vrijwel alle betrokkenen. Een scheiding heeft veel tijd nodig om te helen. Daarom is het raadzaam om – wanneer het begrip scheiding in de relatie opkomt – goed na te denken over de gevolgen. Het heeft namelijk niet alleen een enorme impact op je beurs, maar dus ook op je welzijn en gemoedstoestand.

En hoewel het in deze tijd steeds makkelijker wordt om te scheiden – er wordt tegenwoordig zelfs al reclame gemaakt voor scheidingsmakelaars – kan het geen kwaad om nog eens bij jezelf ten rade te gaan voordat je de knoop definitief doorhakt. Is er niets meer over van de liefde die op jullie trouwdag bezegeld werd?

Heb je alles gegeven om het huwelijk te redden? Of is er toch nog licht aan het einde van de tunnel? Het zijn voorbeelden van vragen die je de revue kunt laten passeren. Wellicht dat er nog hoop is. Daarmee kun je de kosten voor een scheiding voorkomen en boven alles: de scheiding zelf.


blank

Scheiden is duur, denk goed na voor je gaat trouwen

Als je met je partner gaat trouwen, dan is er op dat moment waarschijnlijk geen cel in je lichaam die aan een mogelijke breuk in de toekomst denkt. Je houdt van hem of haar en gaat volmondig het avontuur aan. Samen. Tot de dood jullie wegen doet scheiden. Ondanks deze mooie gedachte blijkt uit de cijfers dat de praktijk net iets anders in elkaar steekt. Een scheiding is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Statistieken van het CBS liegen er in ieder geval niet om: 1 op de 3 huwelijken eindigt in een (vecht)scheiding.

Dat is weinig bemoedigend als je ooit nog van plan bent om te gaan trouwen. Toch stappen er ieder jaar meer dan 30.000 mensen in Nederland in het huwelijksbootje. Op weg naar een levenslang samenzijn met de partner waar ze zoveel van houden om de liefde langdurig te vieren.

Met de neus op de feiten

Dat een huwelijk een groot kostenplaatje met zich meebrengt mag geen groot geheim zijn. De trouwdag plannende zul je zien dat je te maken gaat krijgen met een hoop kosten. Zo zul je onder andere na moeten denken over de locatie, hoeveel gasten je uitnodigt, spijs en drank en muziek. In de meeste gevallen blijft men dan ook niet binnen het opgestelde budget. En dat is helemaal niet erg, aangezien je aan de dag waarop men de liefde bezegelt eigenlijk geen prijskaartje kunt hangen. Deze is emotioneel gezien onbetaalbaar. Daarom mag de beurs best een beetje pijn lijden.

Wanneer het huwelijk vervolgens geen stand houdt en er sprake gaat zijn van een scheiding, dan maakt de herinnering aan die mooie dag vaak plaats voor pijn en verdriet. Want waarvan je dacht dat het eeuwig zou duren, komt tot een einde. Je wordt met de neus op het feit gedrukt dat alles in het leven vergankelijk is. En ook je beurs zal wederom pijn moeten gaan lijden, want een scheiding kost – net zoals een bruiloft – veel geld. Al zul je daar op dat moment misschien wel even lak aan hebben.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag