Wat kost een tiny house?

Wat kost een tiny house?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Tiny houses worden steeds populairder; voornamelijk onder mensen die genoegen nemen met genoeg. Een tiny house is namelijk een kleiner huis dat net groot genoeg is om in te kunnen leven. Op deze manier kan de bewoner duurzamer en efficiënter leven. Tiny houses kosten ongeveer tussen de €20.000 en €50.000, afhankelijk van je wensen. Dit is exclusief de kosten voor de plek waar je je huisje neerzet. Dat wilt niet zeggen dat een tiny house geen droomhuis kan zijn, want voor de trotse bezitters van een tiny house is dit vaak wél het geval. In dit artikel lees je wat een tiny house precies is en – ook niet geheel onbelangrijk – het prijskaartje dat aan een tiny house hangt!


Leven met wat je nodig hebt

In het tijdperk waarin we leven worden we gestimuleerd om te denken op de manier van “groot, groter, grootst”. Hoe meer je hebt en hoe groter datgene is wat je hebt, des te meer aanzien je krijgt in de maatschappij. Althans, zo lijkt het. Een dergelijke mindset heeft vaak als gevolg dat we de kleine dingen in het leven niet meer waarderen. Dat we geen waarde meer hechten aan dingen die geen geld kosten, maar ons toch gelukkig kunnen maken. Het materiële denken – dat inherent verbonden is aan de kapitalistische aard van onze maatschappij – heeft ook zijn invloed op de manier waarop we woonruimte zoeken.

We willen vaak zoveel mogelijk ruimte voor onszelf hebben en voorzien zijn van alle gemakken die een moderne woonruimte te bieden heeft. Ook wordt alles uit de kast gehaald om de woonruimte zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Men gaat er immers vanuit dat in de ruimte veel tijd gespendeerd gaat worden. En hoe fijner de woonruimte, des te minder men geneigd is om naar buiten te gaan. De natuur in, genieten van datgene dat Moeder Aarde te bieden heeft.


Oorsprong tiny house

Dat moet anders kunnen, dacht de bedenker van het begrip “tiny house” vast. Wie ermee begonnen is, kunnen we je niet vertellen. Wel kunnen we je vertellen dat de trend ontstaan is in de Verenigde Staten zo rond het jaar 2008. Doordat de economische crisis toen toesloeg en een linkse hoek verkocht aan de woningmarkt, besloot een groep Amerikanen het anders aan te pakken. Deze mensen begonnen hun eigen huisjes te bouwen op trailers. En dat was slim, want daarmee konden ze de wetgeving betreffende de minimale afmetingen van een woonhuis omzeilen. Voila, het begrip tiny house was geboren. Want een tiny house is letterlijk niet meer dan een woonruimte die vaak niet groter is dan 28 vierkante meter. Figuurlijk is een tiny house echter veel meer dan dat. Het betekent een grote mate van financiële vrijheid, dicht bij de natuur, duurzaamheid en vooral genoegen nemen met wat je hebt. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar is het dat ook?

Zoals op vele vragen in het leven, is daar geen eenduidig antwoord op te geven. Een tiny house wordt in de regel gebouwd van duurzame materialen en wordt voorzien van basisvoorzieningen die de bewoner nodig heeft. Daarbij kun je denken aan elektriciteit en water. Grotendeels is een tiny house vaak zelfvoorzienend, omdat bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van regenwater en zonne-energie. Hoge energierekeningen zijn dus verleden tijd. Hetzelfde kan gezegd worden over hypothecaire leningen. Een tiny house is dus eigenlijk volledig eigendom van de bewoner. Doordat deze niet meer gebruikt dan hij of zij nodig heeft, is er ook vaak sprake van minder afval en meer hergebruik. Dat scheelt niet alleen in de portemonnee; het is ook een stuk vriendelijker voor het milieu. Niet voor niets staan tiny houses bekend om de zeer kleine CO2-voetafdruk die ze achterlaten.


Niet zomaar overal te plaatsen

Doordat er sprake is van een klein oppervlak word je als bewoner van een tiny house gestimuleerd om naar buiten te gaan. Lekker de natuur in. Vaak bevinden de tiny houses zich dan ook in de buurt van de natuur. Dat is echter niet altijd het geval. Je kunt ook tiny houses tegenkomen op tijdelijk braakliggend terrein, omdat het vaak geen probleem is daar een tiny house te plaatsen en het deels een probleem oplost voor de betreffende gemeente. Die hoeft zich namelijk minder zorgen te maken over de veiligheid op zo’n terrein.

Wanneer we praten over bouwen van een tiny house op een bepaalde plek, dan is er wel iets om rekening mee te houden. Je mag namelijk niet overal een tiny house neerzetten en in Nederland zijn ze nog niet erkend in de wet. Tiny houses zijn echter wel toegestaan als recreatiewoningen, maar het nadeel is dat recreatiewoningen over het algemeen niet het gehele jaar door bewoond mogen worden. Ook verschillen de regels per gemeente, waardoor je – indien je wilt verhuizen naar een tiny house – er verstandig aan doet eerst even naar de mogelijkheden te informeren bij de gewenste gemeente.


Exacte kosten van een tiny house

Is je interesse om te leven in een tiny house na het lezen van de bovenstaande informatie gewekt, dan wil je natuurlijk ook weten wat zoiets kost. Op de vraag wat een tiny house precies kost is moeilijk antwoord te geven. Er zijn namelijk flink wat factoren die de prijs beïnvloeden.

Kant-en-klaar, zelf bouwen of laten bouwen?

Allereerst zal de vraag beantwoord moeten worden of je voor een kant en klaar tiny house kiest, hem zelf gaat bouwen of laat bouwen. Door de trend zijn er inmiddels tal van bedrijven gekomen die kant-en-klare tiny houses leveren. Daarbij kun je het zo gek maken natuurlijk als je zelf wilt. Van extreem luxe tiny houses tot juist heel sober. Een lijst met bouwbedrijven die je kunnen helpen met het leveren van een kant en klaar tiny house vind je hier.

Een andere optie is natuurlijk om zelf aan de slag te gaan. Dit is alleen aan te raden als je zelf erg handig bent. Een huis bouwen – hoe groot of klein ook – is een secure aangelegenheid en een foutje in de constructie kan je in een later stadium enorm duur komen te staan. Je wilt tenslotte voor een langere periode genieten van je nieuwe woning en dan kun je het maar beter direct goed aanpakken. Hoeveel het kost om een tiny house zelf te bouwen is vooral afhankelijk van de materialen die gebruikt gaan worden en van welke voorzieningen je gebruik wenst te maken. Wanneer je op het internet gaat zoeken naar het begrip zul je voornamelijk bedragen tussen de 25.000 en 50.000 euro tegenkomen. Ongeveer vergelijkbaar met de aanschaf van een nieuwe auto dus.

Als je zelf niet zo handig bent, maar wel een eigen uniek ontwerp wenst (geen kant en klaar tiny house dus), kun je overwegen om professionals in te schakelen. De eerder genoemde bouwbedrijven kunnen je daar vaak bij helpen, maar bijvoorbeeld ook een lokale aannemer of handige vriend/kennis/familielid. Buiten de materialen die gebruikt gaan worden moet je in deze situatie dus ook rekening houden met extra arbeidskosten. Hoe hoog deze precies zijn is uiteraard afhankelijk van de betreffende vakman of vaklui die je inschakelt.


Geen hypotheek op een tiny house

Wat je goed zal moeten beseffen, is dat het begrip tiny house nog zó nieuw is in Nederland, dat je er niet voor bij de bank kunt aankloppen. Het bedrag zul je zelf gespaard moeten hebben of zul je – indien je dit niet op je rekening hebt staan – elders moeten lenen. Het is namelijk niet mogelijk een hypotheek af te sluiten voor een tiny house. Dat moet je eigenlijk ook niet willen (mocht het in de toekomst toch mogelijk worden), aangezien dit haaks staat op het principe van wonen in een tiny house. Heb je je tiny house uit eigen zak of door middel van een lening gefinancierd, dan zul je in ieder geval niet de maandlasten hebben die je normaliter wél hebt wanneer je een eigen huis hebt.


Besparen, maar ook extra kosten

Een van de hoofdredenen voor mensen om in een tiny house te gaan wonen is het besparen van kosten die je in een ‘normale’ woning automatisch hebt. De hierboven gestelde woonlasten (hypotheek- of huurkosten) heb je bij een tiny house bijvoorbeeld niet. Daarnaast is een tiny house doorgaans zelfvoorzienend ingericht. De zonnepanelen op het dak (en eventueel aangevuld met een windmolen) leveren elektriciteit. Energiekosten zijn er dus in principe niet. Ditzelfde geldt voor kosten voor drinkwater. Een tiny house wordt doorgaans uitgerust met een compleet systeem om regenwater op te vangen en te filteren tot drinkbaar water dat tevens gebruikt kan worden om bijvoorbeeld mee te koken, mee af te wassen en mee te douchen. Ook deze kosten spaar je dus uit als je in een tiny house gaat wonen.

Dit zijn ook kosten die je door zou moeten berekenen als je besluit om een tiny house te laten bouwen en/of laten bouwen. Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld op voorhand een relatief dure investering. Maar na verloop van tijd leveren ze je juist geld op. Je zal dus moeten afwegen of je de investering kunt maken vooraf en deze kosten optellen bij de bouw van het tiny house. Daarbij zal je ook rekening moeten houden dat het hele elektranetwerk aangelegd moet worden en als je hier zelf geen verstand van hebt, MOET dit door een professional gedaan worden. Het zou zonde zijn als je minihuisje in vlammen op gaat en sterker nog; het is levensgevaarlijk voor jezelf en je eventuele medebewoners!

Waar je ook rekening mee moet houden qua kosten zijn de kosten voor levensonderhoud in het tiny house. Enerzijds bespaar je namelijk op de kosten, maar anderzijds maak je ook extra kosten. Een simpel voorbeeld daarvan is het wassen van je kleren. In de regel hebben de meeste tiny houses geen plaats voor een wasmachine en/of een droger. Je zult dus naar de wasserette moeten om je kleding te wassen en dit brengt logischerwijs extra kosten met zich mee. Denk ook aan het verwarmen van de woning. Dit kan via centrale verwarming, maar ook via een ouderwetse stookkachel. Als je geen lap grond hebt waar je zonder problemen je eigen hout vandaan kunt halen zijn dit ook extra kosten die je zult maken. Besluit je om een cv te laten plaatsen in je tiny house? Dan zal je rekening moeten houden met kosten voor gas of stookolie. Doordat een tiny house natuurlijk relatief klein is, is de woning snel verwarmd. Maar op jaarbasis brengt dit wél extra kosten met zich mee die je (vooraf al) goed zal moeten doorrekenen.


Duurzame materialen = duurzaam leven

Zoals je hebt kunnen lezen zitten er nogal wat haken en ogen aan het bouwen of laten bouwen van een tiny house. Je zult op voorhand belangrijke keuzes moeten maken die naderhand van grote invloed zijn op het leven in het tiny house. Als je her en der rondneust op het internet wordt er vooral geadviseerd om gebruik te maken van duurzame materialen. Het is ook waardoor het hele idee ontstaan is, maar de (hoge) kosten van duurzame materialen doen mensen soms besluiten om voor een goedkoper alternatief te kiezen. Niet slim, want goedkoop wordt achteraf vaak duurkoop.

Daarom is het slim om juist wel voor die goede (maar duurdere) zonnepanelen te kiezen. Je tiny house op en top te laten isoleren. En niet meer ruimte in beslag te nemen dan nodig is. Hoeveel ruimte men precies nodig heeft is vooral afhankelijk van het aantal bewoners. Wat betreft de oppervlakte is 50 m² toch wel een beetje de max wat je kunt beschouwen als tiny house. Dit is vaak al groter dan sommige ‘normale’ appartementen in de grote stad, maar voor een gezin met 2 kinderen is de gemiddelde 28 vierkante meter aan oppervlakte vaak simpelweg te klein. Uiteindelijk is het hele idee natuurlijk om zo’n klein mogelijke ecologische voetafdruk achter te laten en dan zal je dus de oppervlakte van het tiny house aan moeten passen aan het aantal bewoners.


Tips voor je begint

We hopen je met dit artikel al van enige informatie voorzien te hebben, maar we kunnen ons ook goed voorstellen dat je interesse is gewekt en je er nog veel meer over te weten wilt komen. Wat dat betreft zit je goed, want de community rondom tiny houses is alsmaar groeiende sinds het fenomeen is over komen waaien vanuit Amerika. De website www.tinyhousenederland.nl is een voorbeeld van een handige informatiebron waarop je de ins & outs van een tiny house kunt leren kennen en waar een heuse community elkaar van oneindig veel informatie voorziet. Een prima uitgangspunt dus als je geïnteresseerd bent geraakt rondom tiny houses en je wellicht overpeinst om je reguliere woning achter je te laten om in een duurzaam en zelfvoorzienend huisje te gaan wonen!



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag