Bij het kopen van een huis komt een heleboel kijken. Een van de belangrijkste onderdelen van dit proces is het afsluiten van de hypotheek. Oftewel, een lening voor je nieuwe woning. Net als bij alle andere vormen van leningen, moet je een rente bepalen over de hypotheek. In dit artikel leggen we uit wat de hypotheekrente precies is en hoe de hoogte hiervan wordt bepaald. Ook geven we antwoord op de hoofdvraag: “Hoe vind je de laagste hypotheekrente?”. Daarbij geven we jou een aantal handvatten hoe je zelf kunt uitrekenen welke hypotheekaanbieder de laagste rente hanteert. Dat scheelt straks weer in de maandelijkse lasten!
Wat is hypotheekrente?
Een hypotheek is als het ware een lening. Je betaalt je huis namelijk in gedeeltes af. Alles wat je nog niet hebt afbetaald, is een ‘schuld’. Net als bij een ‘gewone’ lening, moet je bij een hypotheek ook rente betalen.Bij een hypotheek leen je van de hypotheekaanbieder, die je vervolgens een vergoeding moet betalen voor het lenen. Dit wordt hypotheekrente genoemd. Er is geen vast tarief voor de hypotheekrente, dus hypotheekaanbieders kunnen dit zelf bepalen. Zo kan het zijn dat de ene aanbieder een hypotheekrente hanteert die anders is dan van een andere hypotheekaanbieder! Daarom loont het om op zoek te gaan naar de laagste hypotheekrente.
Hoe wordt de hoogte van de hypotheekrente bepaald?
De hypotheekrente wordt door twee belangrijke factoren bepaald:
- Hoelang de rente wordt ‘vastgezet’
- Hoe hoog de hypotheek is
Hieronder zullen we toelichten wat deze twee facetten van de hypotheekrente betekenen.
Hoe hoog is de hypotheek?
Zoals je in ons andere artikel over ‘huis kopen zonder eigen geld’ al kon lezen, is het bijna altijd nodig om eigen geld in te brengen. Hoe groter jouw eigen bijdrage is, hoe lager de rente wordt. Logisch ook, want dan wordt de lening kleiner en daarmee ‘het risico’ voor de bank of hypotheekverstrekker kleiner.
Let op: pas als je ongeveer 90% van de woningwaarde leent, zie je dit echt terug in de rente. Alles daarboven (90%-100%) zal niet heel veel impact hebben op de hoogte van de rente. Sommige mensen doen meteen een grote, financiële investering in hun huis waardoor ze minder dan 50% van de woningwaarde leent. Dan is de hypotheekrente op het allerlaagste punt.
De invloed van de rentevaste periode
Een hypotheek loopt voor een hele lange tijd. De meeste mensen doen er minstens 20 jaar over om hun hypotheek af te lossen. Je kan er voor kiezen om de rente voor de volledige looptijd van de hypotheek vast te leggen. Dan ben je verzekerd van een bepaald rentepercentage en weet altijd wat de vaste maandlasten bedragen. Dit heeft helaas wel consequenties voor de hoogte van de rente. Want de bank weet niet of de rentes de komende jaren gaan dalen of stijgen. Hierdoor vorm jij een groter risico en wordt de rente hoger. Als je een lagere rente wil, kun je de rente beter voor een kortere periode afsluiten. Bijvoorbeeld 1 jaar. Dan wordt de rente ieder jaar opnieuw berekend. Helaas kun je nooit voorspellen of de rente toe gaat nemen in de komende jaren! Je verliest dus je zekerheid.
Hoe vind je de laagste hypotheekrente?
Eigenlijk is het antwoord op deze vraag heel simpel: door een hypotheekrente vergelijking te doen. Dat kan via een heleboel verschillende websites, want de markt voor hypotheken is ontzettend groot. Waarschijnlijk zie je al gauw door de bomen het bos niet meer. Daarom hebben wij nu voor jou een selectie van grote, betrouwbare en goede websites die vrijblijvend hypotheekrentes vergelijken:
www.hypotheekrente.nl
Hypotheekrente.nl is een bekende vergelijkingssite op het gebied van rentes voor hypotheken. Deze website geeft jou dan in een handomdraai een overzicht met hypotheken met de laagste rentes. De rentegegevens worden dagelijks geüpdatet, dus je bent altijd op de hoogte van de meest recente rente. Overigens bevat de website een heleboel handige informatie wat betreft hypotheekrentes en het vinden van geschikte hypotheken.
www.hypotheek-rentetarieven.nl
Deze website richt zich net als bovenstaande site op het vergelijken van hypotheekrentes. Dat doen ze op een zeer complete wijze. Er is geen selectie van partners en of bepaalde hypotheken, dus alle hypotheken worden meegenomen in de vergelijking. Dat resulteert in een mooi overzicht van hypotheken met een lage rente. Je kunt een aanvraag doen tot een hypotheekscan, daarbij garandeert hypotheek-rentetarieven.nl:
- Een garantie voor de laagste hypotheekrente
- Maar liefst 32 aanbieders vergelijken op tarief én voorwaarden
- Binnen 24 uur duidelijk wat de beste keus is
- 100% onafhankelijkheid, dus het advies wordt objectief gegeven
Ben je er nog niet aan toe om een aanvraag te doen? Of wil je de rentes de komende tijd even in de gaten houden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van deze website. Dan krijg je per e-mail een melding als de rentes zijn veranderd!
Independer
De Independer is voor velen een bekende website. Uiteraard hebben ze ook veel informatie over het afsluiten van hypotheken. Hypotheekrente mag hierin niet ontbreken. Hier kun je op één pagina twee handige rekensommen maken:
- Hoeveel je maximaal kunt lenen
- Wat de laagste hypotheekrente is
Naast de hypotheekrente, wordt er ook een waardeoordeel gegeven aan de hypotheekvoorwaarden (een cijfer) en een klantcijfer (ook een cijfer). Zo kun je voor jezelf bepalen welke hypotheek – met alle informatie gecombineerd – het beste uit de bus komt.
Waar moet je op letten als je een hypotheekrente vergelijkwebsite zoekt?
Als je op Google intypt: laagste hypotheekrente, dan krijg je tientallen websites die beweren voor jou de laagste hypotheekrente op te zoeken. Elke site zal in meerdere of mindere mate iets toevoegen aan jouw zoektocht naar de laagste hypotheekrente, maar helaas zijn niet alle websites even goed. De websites die we eerder hebben genoemd voldoen aan alle criteria, maar wij kunnen ons voorstellen dat je nog op een andere website stuit. Let dan altijd even op onderstaande factoren:
Onafhankelijkheid: objectief antwoord
Is de website een onafhankelijke hypotheekvergelijker of wordt deze geïnitieerd door een bepaalde hypotheek of groep hypotheken? Als de website niet onafhankelijk is, moet je vraagtekens zetten bij de resultaten die je krijgt. Want dergelijke websites hebben belang bij de uitkomst van de resultaten. Dus kan het zijn dat deze site niet alle hypotheekverstrekkers meeneemt in de vergelijking, maar alleen die aangesloten zitten bij hun eigen organisatie. Om maar een voorbeeld te noemen. Je beeld wordt dan minder objectief.
Vrijblijvend (en het liefst gratis) advies
Als je hypotheekrentes vergelijkt, wil je in eerste instantie geïnformeerd worden. Wellicht ben je nog helemaal niet concreet bezig met het kopen van een huis. Daarom zou het wel heel fijn zijn als je gratis en vrijblijvend advies kunt krijgen, zonder dat je moet betalen voor de uitslag en zonder dat je de desbetreffende vergelijker in de arm moet nemen om je met de verdere afsluiting van de hypotheek te begeleiden.
Zoveel mogelijk aangesloten hypotheken
De zoektocht naar de laagste hypotheekrente kan nog heel breed zijn. Dus het is zonde om je maar tot een paar hypotheekaanbieders te beperken. Kies daarom een vergelijkingswebsite die zoveel mogelijk hypotheken meeneemt in de berekening. Niet alleen grote aanbieders! Hoe meer verschillende rentes er worden vergeleken, des te groter de kans dat jij een goede, lage hypotheekrente vindt.
Oog voor andere criteria
Als je een hypotheek gaat zoeken, zijn er heel veel dingen waar je op kunt letten. Een lage rente is slechts een van de aspecten. Daarnaast is een lage rente pas écht laag als er geen addertjes onder het gras zitten in de algemene voorwaarden. Sommige vergelijkingssites doen een simpele rekensom naar de rente, terwijl anderen daadwerkelijk rekening houden met de voorwaarden die aan de hypotheek verbonden zitten. Vaak moet je wel een aanvraag doen om zo’n specifieke uitslag te krijgen, maar het is het meer dan waard!
De rente wordt nog lager als je een Nationale Hypotheekgarantie afsluit
Ben je al bekend met de nationale hypotheekgarantie (NHG)? Dat is een garantie dat de NHG de hypotheekschuld afbetaalt als jij plotseling in de financiële problemen komt. Daardoor ben jij voor de hypotheekverstrekker ineens een stuk minder groot risico! Het geld wordt hoe dan ook wel betaald: is het niet door jou dan is het wel door de Nationale Hypotheekgarantie. Voor deze zijn de meeste hypotheekverstrekkers bereid om een korting te geven op de rente. Vaak ligt deze korting rond de 0.5%.
Let op de voorwaarden van de NHG
Reken jezelf niet te vroeg ‘rijk’: de Nationale Hypotheekgarantie heeft flink wat voorwaarden. Niet iedereen komt hiervoor in aanmerking. Spreek dus af met een hypotheekexpert om erachter te komen of deze constructie voor jouw aankomende hypotheek van toepassing is.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Hoe kun je online een hypotheek afsluiten?
- Hoe werkt een garantstelling bij het afsluiten van een hypotheek?
- Wat is de boete voor het oversluiten van je hypotheek?
- Alles wat je moet weten over een beleggingshypotheek
- Alles wat je moet weten als je een hypotheek wilt afsluiten als ZZP’er
- Wat is rentemiddeling en hoe werkt het?
- Stappenplan voor het kopen van een huis; hoe werkt het?
- Waar let je op bij het afsluiten van een hypotheek?
- Wat is een intentieverklaring?
- Wat moet je weten als je je hypotheek wilt verhogen?