Waar let je op bij het afsluiten van een laptop verzekering?

Waar let je op bij het afsluiten van een laptop verzekering?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Een laptop is doorgaans prijzig en dus baal je enorm als er iets mee gebeurt. Het afsluiten van een laptop verzekering kan daarom verstandig zijn. Wist je bijvoorbeeld dat je laptop helemaal niet bij alle verzekeraars onder de inboedelverzekering valt? En dat het dus zomaar zo zou kunnen zijn dat je ook binnenshuis niet verzekerd bent tegen schade aan je laptop? Als je je laptop vaak mee naar buiten neemt, bijvoorbeeld om buitenshuis te werken of omdat je hem nodig hebt op school, dan is je laptop zelfs helemaal niet verzekerd als je daar geen speciale verzekering voor hebt afgesloten. Maar waar moet je nu eigenlijk precies op letten bij het afsluiten van een laptop verzekering? Zijn alle verzekeringen gelijk of zit er wel degelijk een verschil in? In dit artikel vind je de antwoorden op bovenstaande vragen.


Mijn laptop is binnenshuis toch gewoon verzekerd onder mijn inboedelverzekering?

Je zou denken van wel, maar helaas is dat niet altijd waar. De inboedelverzekering dekt niet alle schade aan je laptop en sommige verzekeraars dekken die schade zelfs helemaal niet. De meeste verzekeraars hanteren daarnaast strenge regels qua dekking, waardoor vaak een aanvullende verzekering nodig is om je laptop goed te verzekeren. Het voordeel van zo’n aanvullende verzekering is dat je zowel binnenshuis als buitenshuis goed verzekerd bent. Het nadeel is dat zo’n aanvullende verzekering vaak behoorlijk prijzig is. Gebruik je je laptop alleen binnenshuis, dan zou het zo kunnen zijn dat jouw inboedelverzekering alleen volstaat. Bekijk daarvoor de polisvoorwaarden van je inboedelverzekering. Gebruik je je laptop ook buitenshuis (al is het maar in de tuin), dan is het wellicht verstandig om daar een laptop verzekering voor af te sluiten.


Kan ik buitenshuis opgelopen schade aan mijn laptop niet op mijn reisverzekering verhalen?

Als je een doorlopende reisverzekering hebt, kun je eventuele schade aan je laptop die onderweg naar of in een accommodatie is ontstaan, verhalen op je reisverzekering. Het nadeel hiervan is dat het maximale bedrag dat een reisverzekeraar uitkeert bij schade en/of diefstal vaak niet zo hoog is. Ook ben je enkel verzekerd als je een accommodatie geboekt hebt, en dus niet tijdens bijvoorbeeld het reizen van en naar werk.


Wanneer kiezen voor een laptop verzekering?

Heb je geen inboedelverzekering met aanvullende dekking en neem je je laptop wel vaak met je mee voor bijvoorbeeld je werk of studie? Dan is het afsluiten van een laptop verzekering wellicht verstandig. Vooral als je in het bezit bent van een laptop met een fikse aanschafwaarde. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje, en buiten zijn er een hoop invloeden die eventueel zouden kunnen bijdragen aan schade aan jouw laptop. Je kunt de laptop laten vallen, er een kop koffie of thee overheen laten vallen tijdens het werken in dat ene leuke cafétje, of misschien wel het meest vervelende scenario: hij wordt gestolen. In al deze gevallen is het fijn dat je weet dat de schade die je aan je laptop hebt opgelopen, wordt vergoed. Zo neem je je laptop met een gerust hart mee naar buiten.

Wat valt er onder de dekking van een laptop verzekering?

Bij het afsluiten van een laptop verzekering ben je (meestal) overal ter wereld verzekerd tegen schade, verlies of diefstal van je laptop. Mocht er dus onverhoopt iets gebeuren met je laptop, dan krijg je de reparatiekosten of zelfs het volledige aankoopbedrag van je laptop terug. Houd er wel rekening mee dat daar voorwaarden aan verbonden zijn. Zo krijg je het volledige aankoopbedrag vaak alleen terug als de dagwaarde van de laptop op het moment van het voorval minstens een bepaald percentage van de nieuwprijs bedraagt. Ook wordt verlies van je laptop niet in elk pakket gedekt.


Waar let je op bij het afsluiten van een laptop verzekering?

Online zijn er ontzettend veel aanbieders van laptop verzekeringen te vinden, waarbij de ene verzekeraar een nog uitgebreider pakket aanbiedt dan de ander. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij grote verzekeraars als OHRA, ABN AMRO, Unigarant en Centraal Beheer, of bij kleinere of minder bekende verzekeraars als NowGo en CoverYou. Dat je niet helemaal goed weet hoe je nu tot een juiste keuze qua verzekering moet komen is logisch; het aanbod is immers groot. Hieronder geven we je een aantal tips over waar je nu eigenlijk op moet letten.

Student, ZZP’er of particulier?

Verzekeraars bieden verschillende pakketten aan. Hierbij maken ze niet alleen onderscheid tussen wat wel en niet binnen de dekking valt en de te betalen maandpremie, maar kijken ze ook naar voor wie de verzekering is. Voor studenten zijn er bijvoorbeeld speciale pakketten te vinden, die vaak nét iets voordeliger zijn dan een verzekering voor niet-studenten. Voor ZZP’ers zijn er zakelijke verzekeringen beschikbaar, waarbij onder andere gekeken wordt naar welk beroep je uitoefent.

Premie

Natuurlijk is de premie die je maandelijks kwijt zult zijn aan een laptop verzekering belangrijk. Je wilt dan wel een goede dekking voor je laptop, maar je wilt natuurlijk niet onnodig veel betalen. Er zijn verzekeraars die voor 5 euro per maand een laptop verzekering aanbieden, en er zijn verzekeraars waarbij dat bedrag drie keer zo hoog is. Kijk goed naar de voorwaarden van de laptop verzekering, wat er precies binnen de dekking valt, en naar bijvoorbeeld het te betalen eigen risico. Een lage premie lijkt misschien aantrekkelijk, maar blijkt dat soms niet te zijn als je de voorwaarden bekijkt. Vergeet vooral ook niet te kijken naar het maximale bedrag dat uitgekeerd wordt bij schade, diefstal of verlies.

Eigen risico

Hoe hoog is het eigen risico bij het melden van schade? Vaak betaal je bij de verzekeringen met een lage maandpremie een bepaald bedrag aan eigen risico bij het melden van schade. Voor een iets hogere maandpremie heb je al snel een verzekering waarbij geen eigen risico geldt. Bekijk goed wat voor jou handig is, en staar je niet alleen blind op de te betalen maandpremie.

Voorwaarden en dekking

Welke voorwaarden hanteert de verzekeraar en waar ben je precies wel en niet tegen verzekerd? Niet alle verzekeraars bieden dezelfde dekking of dezelfde vergoeding bij schade. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar de voorwaarden en welke verzekering het beste bij jouw situatie past, zodat je niet onnodig veel betaalt of voor onaangename verrassingen komt te staan als je wel schade hebt aan je laptop.

Vergelijk

Vergelijk de laptop verzekeringen die je (online) bent tegengekomen goed, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Houd hierbij rekening met de premie, de dekking, het maximale bedrag dat uitgekeerd wordt bij schade, en het eigen risico.

Wel of geen verzekering afsluiten?

Voordat je overgaat tot het afsluiten van een laptop verzekering is het slim om hier even goed over na te denken. Hoe hoog zal de premie voor de verzekering zijn, en hoe duur is bijvoorbeeld het aanschaffen van een nieuwe laptop? Weegt het maximale bedrag dat een verzekeraar zal uitkeren, en het te betalen eigen risico, eigenlijk wel op tegen de kosten die je maandelijks kwijt bent aan de premie? Of is het wellicht verstandiger om een spaarpotje te creëren waaruit je eventuele schade aan je laptop zelf zou kunnen betalen, door elke maand een bepaald bedrag opzij te zetten? Vooral wanneer je gebruik maakt van goedkopere laptop zijn dit vragen waar je even over na kunt denken.


Het verzekeren van je laptop kan heel nuttig zijn, vooral als je een laptop hebt met een hoge aanschafwaarde, die zijn waarde ook behoudt. Neem je die laptop daarnaast ook nog vaak mee naar buiten, dan zou een verzekering helemaal verstandig kunnen zijn. Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte laptop verzekering is het belangrijk om goed naar de voorwaarden van een verzekeraar te kijken. Waarvoor is je laptop precies verzekerd en tot welk bedrag keert de verzekeraar uit bij schade? Hanteert de verzekeraar een eigen risico? Zo ja, hoe hoog is dat bedrag? En hoe hoog is de maandpremie? Vergelijk de verschillende aanbieders en pakketten goed, zodat je zeker weet dat je kiest voor een verzekering die bij je past.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzekering Elektronica Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag