Wettelijk is vastgesteld dat je vanaf je 12e mag werken als je een werkstraf hebt. Vanaf je 13e mag je op eigen wil betaalde klussen uitvoeren, zolang het werk niet in een fabriek en/of nabij machines is. Hoe ouder je wordt, hoe meer verschillend werk je mag uitvoeren. Alle regels en voorwaarden zijn wettelijk vastgelegd en dienen nageleefd te worden door alle werkgevers.
Werken op je 12e
Vanaf je twaalfde verjaardag mag je werk uitvoeren. Echter alleen niet-industrieel werk in de vorm van een straf (Taakstraf bijv.). Denk hierbij voorbeeld aan schoonmaak- en opruimwerkzaamheden. Dit alles dient allemaal te gebeuren onder toeziend oog van een of meerdere volwassenen. Daarnaast zijn de aantal werkuren ook wettelijk vastgesteld. Zo mag een 12-jarige op een doordeweekse schooldag niet langer dan twee uur werken en maximaal tot 19.00 uur ‘s avonds. Op vrije dagen zijn zeven werkuren toegestaan.
Werken op je 13e en 14e
Ook deze leeftijdsgroep mag alleen niet-industrieel werk uitvoeren. Verschil met 12-jarigen is dat 13- en 14-jarigen fysiek lichte, maar wel betaalde klussen mogen uitvoeren, zoals vakken vullen, acteren, schoonmaken, agrarisch plukwerk en in sommige gevallen lopende bandwerk. Strikte voorwaarden zijn er ook wat betreft het aantal kilo’s wat getild en getrokken mag worden. Zo mogen 13- en 14-jarigen niet meer dan tien kilo tillen en niet meer dan 20 kilo duwen of trekken. De werkuren zijn bijna helemaal gelijkwaardig aan die van een 12-jarige.
Opvallend is dat er voor deze leeftijdsgroep geen wettelijk vastgesteld minimumloon is. Het is dus aan de werkgever om te bepalen wat jouw uurloon wordt.
Werken op je 15e
Vanaf je 15e geldt er pas een wettelijk vastgesteld minimumloon. Bij een 40-urige werkweek, wat overigens alleen in de vakantie mag, geldt een minimumloon van €2,71 per uur, exclusief vakantiegeld. Hoe minder je werkt, hoe hoger je uurloon wordt. Zo verdien je als 15-jarige bij een 36-urige werkweek minimaal €3,02 per uur. Daarnaast mag je iets meer verschillende werkzaamheden verrichten dan een 13- of 14-jarige. Voorbeelden hiervan zijn meehelpen in de horeca, werken bij een pretpark of de avond/ochtendkrant bezorgen.
Werken op je 16e en 17e
De jongeren in deze leeftijdsgroep mogen 40 uur per week werken waarbij schooltijd ook als arbeidstijd geldt. Daarnaast mogen ze industrieel werk doen, als het maar niet ‘s nachts is. Deze groep mag hooguit tot 23:00 uur doorwerken. Tevens mag je op je 16e en 17e onder bepaalde voorwaarden op zondag werken. Het minimumloon ligt ongeveer tussen de 3,5 tot 4 euro per uur.