Wat moet je weten voor je obligaties gaat kopen?

Wat moet je weten voor je obligaties gaat kopen?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Nu de rente op de spaarrekening historisch laag is (op het moment van schrijven een trieste 0,05% bij banken als de ING, ABN-AMRO en de Rabobank), gaan steeds meer mensen op zoek naar alternatieven om hun vermogen te laten groeien. Waar jarenlang de spaarrekening de absolute favoriet was om geld te verdienen met je spaarcenten, is die tijd toch wel (voorgoed) voorbij. Het levert je praktisch niets op. Je geld staat stil. Tijd dus om daar verandering in te brengen en daar zijn gelukkig diverse manieren voor. Eén van de manieren om met je eigen vermogen meer geld te creëren, is het kopen van obligaties. In ons artikel over de verschillen tussen obligaties en aandelen gaven we al een korte uitleg over het begrip obligaties, maar in dit artikel vertellen we je ALLES wat je moet weten voor je obligaties gaat kopen.


Wat zijn obligaties precies?

“Een obligatie is een vorm van schuld. Het is een lening, uitgegeven door een overheid of een bedrijf. De obligatie zelf is het schuldbewijs. Hierin wordt vastgelegd dat de kredietnemer periodiek een vooraf afgesproken rentepercentage betaalt aan de kredietverstrekker. Daarbij zijn de looptijd van de obligatie en eventuele koerswijzigingen van invloed op het uiteindelijke rendement. Handelen in obligaties is (doorgaans) minder risicovol dan handelen in aandelen of valuta. Toch brengt óók het kopen van obligaties de nodige risico’s met zich mee. Wees je daarvan bewust als je van plan bent om te investeren in obligaties!”

Heel kort door de bocht: als je een obligatie koopt ben jij dus de bank. De kredietverstrekker. In ruil voor jouw geld ontvang je rente van het bedrijf of de overheid aan wie je je geld hebt uitgeleend. De hoogte van die rente is afhankelijk van de looptijd van de obligatie. Een obligatie met een looptijd van 10 jaar kent een hoger rentepercentage dan een obligatie met een looptijd van 1 jaar. Je krijgt namelijk betaald voor de tijd dat je niet de beschikking hebt over je eigen geld. Als je een obligatie koopt staat je geld dus ook stil, maar wel met het verschil dat je er een hoger rentepercentage voor ontvangt dan op de spaarrekening bij de bank.


Risico van obligaties

Zoals bij elke vorm van beleggen en/of handelen loop je een bepaald risico als je obligaties gaat kopen. Zoals gezegd een kleiner risico dan wanneer je actief gaat handelen in valuta, aandelen of binaire opties, maar een groter risico dan wanneer je je geld op je spaarrekening laat staan. Daar staat dan natuurlijk wel weer tegenover dat de beloning groter is. Wat dat betreft geldt de vaste regel óók bij het kopen van obligaties: groot risico = hoog rendement, klein risico = laag rendement.

De beste obligaties die je kunt kopen (lees: met het minste risico) zijn die van overheden als Nederland, Australië en de Verenigde Staten. Met onze ‘triple A status’ is de kans klein dat de Nederlandse overheid vroeg of laat niet meer aan zijn betalingsverplichting kan voldoen. De kans is dan ook bijzonder groot dat je na het verstrijken van de looptijd van de obligatie netjes je inleg + jaarlijkse rente ontvangt. Ditzelfde geldt natuurlijk voor alle andere kredietwaardige landen.

Risicovolle obligaties zal je voornamelijk in het bedrijfsleven treffen. Overheden gaan niet zo gauw op de fles. Bedrijven uiteraard wel, zeker als ze zich bezighouden met risicovolle zaken. Een klein farmaceutisch bedrijf dat het nieuwe medicijn voor kanker op de wereld gaat zetten, neemt risico. Want wat als het niet lukt? Als er juridische zaken tegenzitten? Of mensen overlijden na het nemen van het medicijn? Zaken waar je als belegger in obligaties over na zult moeten denken. Want ook hier geldt weer: het rendement kan geweldig lijken, maar dat betekent automatisch dat het risico dat je neemt groot is. De kans bestaat dat je je ingelegde geld niet terug gaat zien wanneer het bedrijf failliet gaat. Een gegeven dat je mee moet nemen in je overweging om wél, of juist niet, in te stappen.


Obligaties kopen

Het kopen van obligaties is niet moeilijk. Via de meeste bekende brokers (de tussenpartij die het mogelijk maakt om obligaties, aandelen, valuta e.d. aan te schaffen) kun je obligaties kopen. Dit heeft voordelen en nadelen. Het grootste nadeel is dat obligaties over het algemeen een forse investering vragen. In de meeste gevallen zal je minimaal 1.000 euro in moeten leggen voor staatsobligaties en bij bedrijfsobligaties gaat het vaak om 50.000 euro of meer. Bedragen die niet iedereen zomaar wilt steken in een beleggingsvorm. Zeker niet als je je portefeuille wilt spreiden. Zoals bij elke vorm van beleggen is het aan te raden om niet op 1 paard te wedden, maar de eieren te verdelen over verschillende mandjes. Zo spreid je de risico’s die bij het kopen van obligaties komen kijken. Verlies je op de ene obligatie, dan kan de andere het verlies opvangen en blijft je belegging dus rendabel. Met bedragen van minimaal 1.000 euro per obligatie moet je dus een flink bedrag inleggen om wijs te kunnen beleggen.

Een voordeel van zelf obligaties kopen ten opzichte van obligaties kopen via een beleggingsfonds, is het ontbreken van fondskosten. Het aankopen van de obligaties is dus iets goedkoper dan wanneer je dit doet via een beleggingsfonds. Beleggingsfondsen die volledig (of gedeeltelijk) beleggen in obligaties zijn er genoeg. Het grootste voordeel van obligaties kopen via zo’n beleggingsfonds, is het lagere bedrag dat je in zult hoeven leggen om te kunnen beleggen in obligaties. Je koopt in dat geval namelijk een aandeel in een beleggingsfonds. In veel gevallen gaat het dan om bedragen van enkele tientallen euro’s per stuk. Een stuk interessanter dus als je met een relatief klein vermogen aan de slag wilt met obligaties kopen. Houd er dan dus wel rekening mee dat een beleggingsfonds fondskosten rekent. Gemak dient de mens, maar wel tegen een bepaald prijskaartje natuurlijk.


Handelen in obligaties

Zoals je hebt kunnen lezen wordt bij de aankoop van obligaties een termijn vastgesteld waarin het bedrag terugbetaald zal moeten worden door de kredietnemer. Tijdens deze looptijd kun je niets met je ingelegde geld, tenzij je besluit om de obligatie tussentijds te verkopen aan een derde partij. Dit handelen in obligaties is erg populair, maar voornamelijk onder de echte professionals. Voor amateurs/beginnende beleggers is het ten zeerste af te raden om eerder uitgegeven obligaties aan te schaffen en/of tussentijd te verkopen. De prijs van een obligatie is namelijk afhankelijk van de rentestand, de resterende looptijd en de actuele kredietwaardigheid van de uitgever van de obligatie. Allemaal zaken die voortdurend veranderen en daarmee dus van invloed zijn op het uiteindelijke rendement.

Wil je zeker van je zaak zijn, koop dan alleen obligaties die nieuw worden uitgegeven en houd ze vast gedurende de looptijd. Er wordt immers van tevoren een rentepercentage toegekend en na het verstrijken van de looptijd ontvang je het ingelegde bedrag in zijn geheel terug + de jaarlijkse rente. Dan maakt het weinig uit als de prijs tussentijds schommelt. Aan het einde van de rit krijg je in principe wat er op voorhand is afgesproken. Wil je toch tussentijds van je obligaties af, wees je er dan van bewust dat je soms minder terug kunt krijgen voor de obligatie dan dat je er op voorhand voor betaald hebt. De voornaamste reden waarom prijzen van obligaties wijzigen zijn de rentestanden die door centrale banken bepaald worden. Stijgt de rente, dan daalt de prijs van de obligatie. Dit komt doordat een stijging in de rente ervoor zorgt dat nieuwe obligaties een hoger rendement opleveren. En logischerwijs worden bestaande obligaties op deze manier minder waard.

Mocht je van plan zijn om zelf eerder uitgegeven obligaties te kopen, let dan goed op de huidige waarde van de obligatie. Dit wordt weergegeven als een percentage ten opzichte van de waarde bij uitgifte. Is het te risicovol en/of het beoogde rendement te laag, kijk dan beter uit naar alternatieve beleggingen zoals nieuwe obligaties of aandelen van gerenommeerde bedrijven bijvoorbeeld.


Disclaimer

Obligaties kopen (maar ook handelen in aandelen, valuta, indices en grondstoffen) is eenvoudiger dan ooit. Het internet heeft ervoor gezorgd dat ook de ‘gewone man of vrouw’ kan gaan beleggen en speculeren op de beurs. Waar dit voorheen voornamelijk gebeurde door professionals, is het nu voor iedereen mogelijk om zich op de beursvloer te begeven. Dit brengt voordelen met zich mee, maar zeker ook nadelen.

Wij van Dik.nl willen benadrukken dat handelen op de beurs en beleggen in obligaties (grote) risico’s met zich meebrengt. Het is (goed) mogelijk dat je je geld in zijn totaliteit (of een gedeelte ervan) verliest op de beursvloer. Wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk voor de keuzes die jij maakt, al dan niet door toedoen van dit artikel. Dit artikel is informatief van aard. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Beleggen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag