Hoe herken je oplichters op Marktplaats (en wat kun je ertegen doen?)

Hoe herken je oplichters op Marktplaats (en wat kun je ertegen doen?)

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Marktplaats is een geweldige plek om tweedehands spullen te kopen en verkopen. Helaas is het echter ook een populaire plaats voor oplichters om naar slachtoffers te zoeken. Hoe kun je die oplichters zelf herkennen, en wat kun je ertegen doen? In dit artikel vertellen we je hoe je oplichting op Marktplaats zelf kunt herkennen. Daarnaast geven we tal van tips waarmee zowel kopers als verkopers zichzelf kunnen beschermen tegen oplichtingspraktijken.


blankZo herken je malafide Marktplaats advertenties

Over het algemeen geldt: wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat ook. Bijvoorbeeld die voordelig geprijsde kaartjes voor een volledig uitverkocht concert van een populaire artiest, een zo goed als nieuwe spelcomputer voor een bodemprijs of de nieuwste iPhone voor een prikje. Hoe herken je deze malafide advertenties het snelste?

  • Het gaat vrijwel altijd om producten die heel populair zijn bij veel mensen. Met name elektronica is in trek, zoals iPhones, de nieuwste spelcomputer, een snelle laptop of tablet, enz.
  • Vaak worden de advertenties geplaatst door iemand die nog niet zo lang lid is van Marktplaats en verder ook maar weinig advertenties heeft. Als er wel meerdere advertenties zijn gaat het ook dan vaak weer om populaire en dure items.
  • De prijs is (veel) lager dan je zou mogen verwachten voor zo’n populair artikel.
  • De verkoper dringt aan op snelle afhandeling en probeert je te verleiden zo snel mogelijk geld over te maken.
  • Er mag alleen via e-mail of Whatsapp contact worden opgenomen en niet via Marktplaats zelf. Zo blijft de kwaadwillende verkoper beter verborgen wat opsporen lastiger maakt.
  • De verkoper woont ergens waar je maar moeilijk langs kunt komen (zoals een Waddeneiland) of wil het artikel alleen maar verzenden.
  • De advertentie wordt ‘s nachts geplaatst, want dan zijn er geen of heel weinig medewerkers van Marktplaats aanwezig om de nieuwe advertenties te monitoren of meldingen te checken.

Zie je een of meer van deze signalen dan is het maar het beste de advertentie te negeren. Als je er heel zeker van bent dat de advertentie inderdaad niet door de beugel kan, rapporteer deze dan ook bij Marktplaats. Er is een speciaal team dat deze meldingen onderzoekt.


blankAls verkoper: let op de voor de valse Tikkie app

Wanneer je een artikel verkoopt ben jij natuurlijk degene die betaald moet worden door de koper. Toch weten veel fraudeurs via Marktplaats mensen op te lichten door ze over te halen eerst zelf 1 cent naar hun over te maken via de populaire app Tikkie. Daarmee zouden ze zogenaamd willen controleren dat je naam inderdaad hoort bij de bankrekening die je ze hebt gegeven. Je krijgt heel handig van de oplichter een directe link naar Tikkie, maar dat is een valse website waarmee je bankgegevens worden gestolen. In een mum van tijd is je rekening geplunderd.

Wat doe je hieraan? Maak nooit geld over naar een koper en gebruik nooit de link die iemand anders je geeft. Controleer ook goed het internetadres in je browser wanneer je geld gaat overmaken, want de domeinnamen lijken vaak bedrieglijk veel op de echte websites. Let op: een groen slotje zegt daarbij niets! Dat betekent alleen dat je verbinding beveiligd is, maar niet dat het een verbinding met je eigen bank is of juist met een oplichter die zelf een certificaat heeft aangemaakt voor zijn valse website.

Over het algemeen geldt natuurlijk dat je als verkoper nooit zelf moet betalen voor de koper dat zou kunnen doen. Elk verzoek daartoe kun je dus maar het beste negeren en kap ook direct al het contact af. Hoe graag je het product wat je verkoopt ook kwijt wil, alles is beter dan veel geld kwijtraken aan een internetoplichter.


blankAls verkoper: nagemaakte online bankieren apps

Een aantal oplichters maakt gebruik van een zelfgemaakte app op hun smartphone. Die app lijkt zo sterk op een online betaalapp van een populaire bank dat ze eigenlijk niet van elkaar zijn te onderscheiden. De oplichters die hiervan gebruik maken komen de gekochte artikelen altijd bij je thuis ophalen (verzenden is bij hen nooit een optie) en beloven je cash te betalen. Als puntje bij paaltje komt willen ze alsnog het geld naar je overmaken, maar dat doen ze waar je bij bent met hun valse app. Ze laten je daarin het ‘bewijs’ zien dat ze inderdaad geld naar je eigen rekening hebben overgemaakt. Die betaling is echter nep, waarna ze hopen dat ze wel gewoon het product meekrijgen en je als verkoper met lege handen achterblijft.

Deze oplichtingsmethode is vrij recent en brengt veel risico met zich mee voor de oplichter zelf. Die is namelijk gewoon voor jou herkenbaar en dus ook achteraf te identificeren. Pas echter nog steeds op voor dit soort oplichting, want het gebeurt tot op de dag van vandaag. Je herkent deze oplichters doordat ze uitdrukkelijk het product op willen komen halen en de betaling ter plekke via hun telefoon willen voldoen. Heel vaak zijn ze ook minimaal met twee personen, zijn ze heel assertief en hopen ze je dusdanig te overbluffen dat je eigenlijk geen nee durft te zeggen.

Je voorkomt deze oplichterij het beste door vooraf een betaling te vereisen en pas een afspraak te maken om het artikel op te komen halen als het geld echt op je rekening staat. Direct betalen kan alleen veilig als je allebei bij dezelfde bank zit en je dus ook direct op je eigen rekening kunt checken dat het geld is overgemaakt. Vertrouw nooit op het bewijsmateriaal van iemand anders!


Tip 1: check verkopers op hun betrouwbaarheid

Marktplaats biedt een aantal manieren waarop je verkopers op betrouwbaarheid kunt checken. Bij elke advertentie vind je bijvoorbeeld informatie zoals het aantal jaar dat een verkoper al actief is en of zijn telefoonnummer, bankrekeningnummer of zelfs de identiteit is gecontroleerd. Het nadeel hiervan is dat het alleen op vrijwillige basis is en je dus ook heel veel advertenties tegenkomt waarvan de aanbieder zichzelf niet heeft laten verifiëren. Het ontbreken van deze gegevens hoeft niet te betekenen dat je met een malafide verkoper te maken hebt en dus negeren veel mensen nog altijd het ontbreken van gevalideerde informatie.


Tip 2: zelf gegevens controleren via de politie

Wanneer je eenmaal een rekeningnummer of telefoonnummer hebt ontvangen kun je die gegevens ook zelf controleren. Dat kan namelijk rechtstreeks bij de politie. Daar kun je informatie zoals telefoonnummers, bankrekeningnummers, e-mailadressen en webwinkeladressen opzoeken. Als er iets niet pluis is met de gegevens die je hebt gekregen krijg je dat te zien en is het slim om al het contact direct te verbreken. Maak ook even melding bij Marktplaats natuurlijk, dit kan bij de advertentie in kwestie.


blankAanvullende tips voor meer veiligheid op Marktplaats

Tot slot hebben we nog enkele algemene tips voor het vergroten van je veiligheid als je zaken doet op Marktplaats. Zowel kopers als verkopers zullen hier hopelijk baat bij hebben:

  • Zodra je met iemand contact hebt via Marktplaats en je die persoon zijn of haar eigen naam weet is het slim om die naam voor de zekerheid even in Google op te zoeken. Als je helemaal geen resultaten krijgt zou het heel goed kunnen dat het om een valse naam gaat.
  • Blijf communiceren via het systeem van Marktplaats zelf. Dat kan ook via je gewone e-mail. Als iemand op jouw bod reageert mail je nog steeds via Marktplaats zodat er bij oplichting makkelijker kan worden teruggekeken wat er is gebeurd.
  • Wanneer er nepproducten worden aangeboden gebeurt dat meestal met foto’s die gewoon ergens online vandaan zijn gehaald. Die foto’s opzoeken met Google is dus een goede manier om te onderzoeken of je met een echte of met een nepadvertentie van doen hebt. Download de foto’s van Marktplaats naar je computer en sleep ze naar de zoekbalk van Google Images. Als de foto’s ook ergens anders online staan krijg je dat direct te zien.
  • Wanneer je een advertentie plaatst waar meteen met forse bedragen op wordt geboden kun je met een malafide koper te maken hebben. Dit gebeurt vooral bij advertenties voor populaire elektronica zoals laptops, smartphones e.d.
  • Maak gebruik van Paypal voor het doen van een betaling, want dat biedt meer bescherming aan kopers dan een bankoverschrijving. Bij Paypal kun je namelijk sneller je geld terugkrijgen als een artikel dat je op Marktplaats hebt gekocht nooit aankomt, of als het product niet is wat je beloofd was.

Toch opgelicht via Marktplaats? Dit moet je doen

Als je onverhoopt toch met oplichting te maken krijgt via Marktplaats zijn er een aantal stappen die je moet ondernemen:

Stap 1: Check eerst of er wel kwade opzet in het spel is. Als je iets nog niet hebt ontvangen kan dat ook betekenen dat de verkoper het even heel druk had. Verzamel dan alle gegevens die je hebt van de verkoper. Als het even kan ook een schermafbeelding van de advertentie waar je op hebt gereageerd.

Stap 2: Weet je zeker dat je bent opgelicht? Doe dan aangifte van internetoplichting. Dat doe je gewoon online op deze pagina van de politie. Je hoeft in principe niet met Marktplaats zelf contact op te nemen, tenzij de gebruiker nog altijd actief is en zelfs nog advertenties online heeft staan. Wanneer je aangifte gegrond blijkt krijgt Marktplaats een deel daarvan ook via de politie zodat er actie kan worden ondernomen.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag