Kun jij wel wat extra geld gebruiken? Bijvoorbeeld omdat je graag een nieuwe auto wilt kopen, of omdat je de keuken zo graag op zou willen knappen? Dan kan een persoonlijke lening een uitkomst zijn. Maar wat is een persoonlijke lening eigenlijk? Hoe werkt het? En wat zijn de voor- en nadelen van zo’n lening precies? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over een persoonlijke lening.
Een persoonlijke lening, wat is dat precies?
Een persoonlijke lening is een manier om in een keer een bepaald bedrag te lenen. Met dit bedrag kun je het doel financieren dat jij voor ogen hebt, bijvoorbeeld een nieuw interieur voor je huis, of die caravan waar je al zo lang van droomt. Met een persoonlijke lening kun je een bedrag lenen dat (wanneer je aan eisen voldoet) direct op je rekening wordt gestort.
Een persoonlijke lening is de meest standaardvorm van lenen, dit in tegenstelling tot andere varianten zoals een kortlopende lening, onderhandse lening, een hypotheek of een minilening.
Hoe werkt dat dan?
Van tevoren wordt bepaald hoeveel geld je precies gaat lenen en hoe lang de looptijd van de lening is. De looptijd bepaalt hoe lang de lening loopt, en dus hoeveel tijd je precies hebt om het gehele bedrag weer af te lossen. Het aflossen doe je door maandelijks een bedrag terug te betalen. Omdat de rente bij een persoonlijke lening van tevoren al vaststaat, weet je precies wat het uiteindelijke bedrag is dat je terug moet betalen, en hoe dat bedrag er maandelijks uit zal zien. Die zekerheid is fijn, omdat je precies weet waar je aan toe bent en achteraf niet voor verrassingen kan komen te staan.
Wanneer kies je voor een persoonlijke lening?
Het afsluiten van een persoonlijke lening is handig als je van tevoren precies weet hoeveel geld je nodig hebt, omdat je dit bedrag in een keer leent. Als je dus bijvoorbeeld een nieuwe auto nodig hebt, of een project moet financieren, en van tevoren precies weet wat de kosten daarvoor zullen bedragen, dan kun je daar een persoonlijke lening voor afsluiten. Wanneer je niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt, of wanneer dat bedrag eventueel nog op zou kunnen lopen, dan is het verstandiger om voor een doorlopend krediet te kiezen.
Voor welke situaties?
Een persoonlijke lening kun je afsluiten waarvoor jij wilt. Vaak wordt zo’n lening afgesloten om iets te financieren waar op dit moment geen geld voor is. Door een persoonlijke lening af te sluiten kun je nu iets kopen of financieren, en dat vervolgens in termijnen terugbetalen. Een persoonlijke lening wordt bijvoorbeeld afgesloten voor:
- Het kopen van een nieuwe auto
- Het plaatsen van een nieuwe keuken
- Het realiseren van een dakkapel
Als je het geld van de persoonlijke lening gebruikt ter verbetering van je koopwoning, bijvoorbeeld voor een verbouwing, dan is deze rente aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Bij een doorlopend krediet heb je dit voordeel niet, wat voor veel mensen de reden is om voor een persoonlijke lening te kiezen wanneer zij van plan zijn om te verbouwen.
Wat zijn de voordelen van een persoonlijke lening?
Wanneer je nadenkt over het afsluiten van een persoonlijke lening, of bezig bent met het vergelijken van verschillende soorten leningen, dan is het belangrijk dat je weet wat de voor- en nadelen van een bepaalde lening zijn. Daarom hebben we hieronder de voordelen van een persoonlijke lening voor je op een rijtje gezet:
- Vast bedrag per maand. Bij een persoonlijke lening leen je eenmalig een bedrag. Dit bedrag los je vervolgens in vaste termijnen af. Het bedrag dat je maandelijks kwijt bent (gedeelte aflossing + gedeelte rente) staat vooraf vast, waardoor je precies weet waar je aan toe bent.
- Vaste looptijd. Net als dat je weet welk bedrag je maandelijks zult moeten afbetalen, weet je ook van tevoren hoe lang je dat zult moeten doen. Dat zorgt ervoor dat je van tevoren al weet wanneer klaar zult zijn met afbetalen, wat voorkomt dat je voor verrassingen komt te staan.
- Aftrekbare rente. Gebruik je de persoonlijke lening voor verbetering of verbouwing van je koopwoning? Dan is de rente aftrekbaar voor de belasting.
- Direct geld. Bij een persoonlijke lening heb je direct toegang tot het geleende bedrag. Dit geld wordt in een keer overgemaakt op je rekening, waardoor je direct de aankoop kunt doen die je wilt, of het project kunt financieren waarvoor je het bedrag geleend hebt.
Nadelen van een persoonlijke lening
Hoewel een persoonlijke lening voornamelijk voordelen kent, zijn er natuurlijk ook nadelen te noemen. Hieronder hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet:
- Geen mogelijkheid tot heropname. De bedragen die je hebt afgelost, kun je niet weer opnieuw opnemen. Dit zorgt ervoor dat een persoonlijke lening minder flexibel is dan bijvoorbeeld een doorlopend krediet.
- Niet tussentijds aflossen. Er zijn uitzonderingen, maar meestal is het niet mogelijk om een persoonlijke lening tussentijdens boetevrij af te lossen. Dit heeft alles te maken met de rente die de kredietverstrekkers mislopen wanneer je het bedrag sneller aflost dan afgesproken. Omdat zij dat geld mislopen, betaal jij een boete. Er zijn echter ook kredietverstrekkers waarbij tussentijds aflossen wél boetevrij is. Op veel vergelijksingssites kun je deze voorkeur simpel in de vorm van een filter aangeven.
- Extra lenen is niet mogelijk. Bij een persoonlijke lening staat het bedrag dat je wilt lenen van tevoren al vast. Mocht het zo zijn dat je er tijdens een verbouwing achter komt dat je eigenlijk meer geld nodig hebt, dan is het niet mogelijk om zomaar wat extra geld te lenen.
Looptijd persoonlijke lening
Wanneer je een persoonlijke lening afsluit spreek je van tevoren af hoe lang de looptijd precies zal zijn. Vaak kun je daarbij kiezen voor een periode van ongeveer 2 tot 10 jaar. Sommige kredietverstrekkers bieden je zelfs de mogelijkheid om 15 jaar over de aflossing te doen. Nu kan het wellicht interessant lijken om voor een zo lang mogelijke looptijd te kiezen, omdat het bedrag dat je dan maandelijks af moet lossen lager is. Dit is echter zeker niet altijd verstandig. Bekijk goed waar je het bedrag voor nodig hebt en hoe lang dat product meegaat. Ga je het geld van de lening bijvoorbeeld gebruiken voor de aanschaf van een tweedehands auto? Bekijk dan vooral goed hoe lang je ongeveer nog gebruik kunt maken van die auto. Het zou immers zonde zijn als je lening een looptijd van 10 jaar heeft, terwijl de auto niet langer meer dan vijf jaar zal kunnen rijden. Met andere woorden: stem de looptijd van je lening altijd af op de levensduur van dat wat je ermee wilt financieren.
Persoonlijke leningen vergelijken
Wanneer je graag een persoonlijke lening af wilt sluiten, is het verstandig om de aanbieders (kredietverstrekkers) en hun voorwaarden goed met elkaar te vergelijken. Kijk hierbij niet alleen naar de te lenen bedragen, de rente en de looptijd van een persoonlijke lening, maar ook naar de voorwaarden. Is het bijvoorbeeld mogelijk om een lening tussentijds af te lossen? En zo ja, moet je daar dan een boete over betalen of niet? En hoe zit het wanneer je een betalingstermijn mist? Wat zijn de gevolgen daarvan? Lees je goed in, zodat je precies weet wat er van je verwacht wordt wanneer je een persoonlijke lening bij een bepaalde kredietverstrekker afsluit, en wat jij daarvoor terug kunt verwachten.
Een persoonlijke lening aanvragen of toch niet?
Voordat je overgaat tot het aanvragen van een persoonlijk lening is het belangrijk dat je eerst goed alle voor- en nadelen tegenover elkaar zet. Is het bijvoorbeeld zo dat je zelf spaargeld hebt? Dan is het verstandiger om dit geld te gebruiken om je aankoop of project te financieren, dan om een persoonlijke lening af te sluiten. Over een persoonlijke lening betaal je namelijk rente, waardoor je altijd meer betaalt dan je daadwerkelijk hebt ontvangen. En dat is zonde. Ben je dus in staat om een aankoop of project zelf (gedeeltelijk) te financieren, dan doe je er goed aan om dat te doen. Ook wanneer de aankoop eigenlijk nog wel even kan wachten, en wanneer je in staat bent om het bedrag zelf binnen een bepaalde tijd bij elkaar te sparen, is dat verstandiger dan een lening afsluiten om het nú te kunnen kopen.
Een persoonlijke lening
Een persoonlijke lening kan dé uitkomst zijn wanneer je een aankoop of project moet (of wilt) financieren waar je op dit moment het geld nog niet voor hebt. Doordat je het geleende bedrag in een keer op je rekening gestort krijgt, kun je direct de aankoop doen waar je het bedrag voor hebt geleend, en betaal je het vervolgens in vaste termijnen terug. De looptijd en het maandelijks af te lossen bedrag staan vooraf al vast, wat voor duidelijk zorgt en verrassingen voorkomt. Twijfel je wat voor jou de beste keuze qua lening is? Laat je dan vooral adviseren door een goede kredietverstrekker. Zij zullen je altijd van een transparant advies voorzien, waardoor je de beste keuze voor jouw situatie kunt maken.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Kan ik lenen? Hoe weet je of je een lening kunt krijgen?
- Wat is een minilening (zonder BKR) en hoe kun je deze aanvragen?
- Wat is een kortlopende lening en hoe vraag je deze aan?
- Wat is een onderhandse lening en waar moet je op letten?
- Wat is een kredietlimiet?
- Hoe vraag je een kleine lening aan?
- Wat is een dagvaarding?
- Hoe werkt geld lenen met onderpand?
- Kun je geld lenen zonder werk of vast inkomen?
- Hoe kun je met spoed particulier geld lenen zonder BKR toetsing?