Aan welke voorwaarden moet je voldoen bij private lease?

Aan welke voorwaarden moet je voldoen bij private lease?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Hoewel er in Nederland nog steeds veel auto’s verkocht worden, komt er in Nederland ook een andere vorm van autobezit steeds meer op: private leasing. Private lease is een vorm van autobezit waarbij je de auto eigenlijk huurt, maar dan voor een aantal jaar. Private lease heeft een aantal belangrijke voordelen. In de eerste plaats maakt private lease het mogelijk om voor een relatief laag maandelijks bedrag een nieuwe auto te rijden. Daarnaast betaal je bij private lease een maandelijks bedrag waar alle kosten in verwerkt zijn. Denk aan de kosten voor onderhoud, verzekeringen en wegenbelasting. De enige kosten die je zelf nog maakt zijn de kosten voor brandstof.

Veel mensen vinden deze combinatie van factoren aantrekkelijk en kiezen daarom voor autobezit via een private lease-constructie. Daar is zeker wat voor te zeggen, zeker als je nu een wat oudere auto rijdt met een hoger brandstofverbruik en veel onderhoudskosten is private lease een aantrekkelijk alternatief. De vraag die dan opkomt is: aan welke voorwaarden moet je voldoen bij private lease? In dit artikel vertellen we je er alles over.


Twee simpele voorwaarden voor private lease: 18+ en een geldig rijbewijs

Als je een auto wilt rijden via private lease dan gelden er twee simpele voorwaarden. In de eerste plaats moet je ouder zijn dan 18 jaar en in de tweede plaats moet je een geldig rijbewijs hebben. Dit klinkt een beetje als een dooddoener, maar het is tegenwoordig ook mogelijk om een rijbewijs te hebben, zonder de leeftijd van 18 jaar te hebben bereikt. Om gebruik te maken van private lease moet je echter wel boven de 18 zijn.

Als je ouder dan 18 jaar bent en een rijbewijs hebt, dan word je in de meeste gevallen echter wel geaccepteerd. Er is dus geen leeftijdsgrens zoals die wel door autoverhuurbedrijven wordt gehanteerd.

Een belangrijke hobbel: inkomen!

Een belangrijke voorwaarde om een auto te bezitten via private lease is voldoende inkomen. Bij private lease ga je de verplichting aan om voor een aantal jaar gebruik te maken van de auto en daar maandelijks een bedrag voor te betalen. De leasemaatschappij wil natuurlijk wel zeker weten dat jij in staat bent om maandelijks dat bedrag te voldoen. Daarom moet je aan kunnen tonen dat je voldoende inkomen hebt.

Het is moeilijk te zeggen hoe hoog dat inkomen moet zijn. Dat komt in de eerste plaats omdat niet iedere leasemaatschappij dezelfde voorwaarden hanteert en in de tweede plaats omdat het natuurlijk nog wel wat uitmaakt of je een kleine Japanse auto leaset, of een grote Duitse auto. Wat wel gezegd kan worden is dat het minimumloon onvoldoende is om een auto via een private-leaseconstructie te bezitten.


Niet iedere vorm van inkomen is gelijk

Niet iedere vorm van inkomen is gelijk. Als je als ZZP-er een auto leaset, dan zal je waarschijnlijk een hoger inkomen moeten hebben. De reden daarvoor ligt voor de hand. Een ZZP-er heeft minder zekerheid dat hij of zij over een jaar nog steeds hetzelfde inkomen heeft. Als je als ZZP-er een auto wilt private leasen, dan moet je over het algemeen drie jaar bij de Kamer van Koophandel staan ingeschreven en jaarcijfers kunnen overleggen.

Daarnaast is inkomen uit een dienstverband ook niet altijd even zeker. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je een nul-urencontract hebt. Een leasemaatschappij wil natuurlijk zoveel mogelijk zekerheid. De hoofdregel is daarom dat het niet mogelijk is om een nieuwe auto te leasen met een nul-urencontract.

Dan zijn er natuurlijk nog mensen die een tijdelijk contract hebben. Het is mogelijk om een auto te private leasen met een tijdelijk contract, maar dat hangt wel van de omstandigheden van het geval af. Het maakt immers nogal een verschil of je een contract voor 6 maanden hebt, of dat je een tijdelijk contract voor anderhalf jaar hebt. Een leasemaatschappij maakt in dat geval vaak een risico-afweging en daaruit blijkt of jij een auto kunt private leasen.

Uiteraard heeft een leasemaatschappij het liefste dat jij je inkomen genereert via een vast dienstverband. In zo’n geval weet een leasemaatschappij immers redelijk zeker dat jij de komende maanden een inkomen hebt, ook als je bijvoorbeeld ziek wordt.


Een aanbetaling als zekerheid voor de leasemaatschappij

Bij sommige bedrijven is het ook mogelijk om een aanbetaling te doen. Door een aanbetaling te doen wordt het bedrag dat je maandelijks moet betalen lager. Als je maandelijks minder hoeft te betalen is de kans dat je dat bedrag ook daadwerkelijk kunt betalen een stuk groter geworden. Op die manier loopt de leasemaatschappij een kleiner risico en kan je eerder worden toegelaten.

Kredietwaardigheid is een voorwaarde voor een private lease-contract

Het klinkt een beetje vreemd om over kredietwaardigheid te spreken, omdat een private leaseovereenkomst geen kredietovereenkomst is. Toch wil een leasemaatschappij in de regel weten hoe kredietwaardig jij bent. Waarom wil een leasemaatschappij dit weten? Simpel: een leasemaatschappij is een aantal jaar een auto aan jou kwijt en zij willen weten of jij de komende maanden de rekening netjes gaat betalen. Als jij in het verleden je rekeningen al niet hebt betaald, dan is de kans natuurlijk minder groot dat jij dit in de toekomst wel gaat doen en daar zit een leasemaatschappij niet op te wachten.

Of en hoe een bedrijf een kredietwaardigheidscheck uitvoert is aan de leasemaatschappij zelf. Vaak wordt de kredietwaardigheidscheck uitgevoerd door een bedrijf dat hierin is gespecialiseerd. Zij schatten dan het risico dat de leasemaatschappij loopt voor jou in.

De kredietwaardigheid en het BKR

Kan je een auto private leasen met een negatieve BKR-registratie? Het formele antwoord op die vraag is: ja, dat kan. Er zijn bedrijven die mensen met een negatieve BKR-registratie als klant accepteren. Dat is een zelfstandige afweging die een bedrijf kan maken. Tegenover het formele antwoord staat ook een praktisch antwoord: een nieuwe auto private leasen met een negatieve BKR-registratie zal lastig worden. Dit kan echter anders zijn als jij bijvoorbeeld in staat bent om een grotere aanbetaling te doen. Het is echter ook mogelijk om een derde het leasecontract aan te laten gaan, bijvoorbeeld je partner met wie je samenwoont.


Wordt een private leaseovereenkomst geregistreerd bij het BKR?

De meeste leasemaatschappijen laten je leaseovereenkomst bij het BKR registreren. Een private leaseovereenkomst is weliswaar geen geldleenovereenkomst, het is wel een overeenkomst waarbij je voor de komende jaren maandelijks een redelijk bedrag kwijt bent. De meeste leasemaatschappijen laten de overeenkomst daarom wel registreren bij het BKR. Het kan immers zo zijn dat je in de toekomst wél een geldleenovereenkomst af gaat sluiten. Voor die overeenkomst moet je dan maandelijks een bedrag terugbetalen. Degene met wie je een geldleenovereenkomst sluit zal dan willen weten dat je maandelijks ook een bedrag kwijt bent aan het betalen van je auto. Daarnaast heeft de leasemaatschappij er ook een belang bij dat de eventuele geldverstrekker weet dat jij maandelijks een bedrag moet betalen aan de maatschappij, omdat het geld dat jij maandelijks aan de geldverstrekker moet betalen ook weer drukt op de mate waarin jij in staat bent om aan je betalingsverplichting te voldoen.

Zijn er verder nog voorwaarden?

Het is mogelijk dat er nog een aantal aanvullende voorwaarden zijn. Zo moet je bij sommige leasemaatschappijen een borg betalen. Een borg is iets anders dan een aanbetaling, omdat de borg niet zorgt voor een lager maandbedrag. De borg zorgt ervoor dat de leasemaatschappij een verhaalsmogelijkheid heeft voor extra gereden kilometers en/of buitengewone schade.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag