Als student groeit het geld je helaas niet op de rug. Natuurlijk kun jij naast iedere dag in de collegebanken zitten en studeren voor je tentamens, wel leukere dingen verzinnen dan je kostbare tijd te besteden aan werken. Als je echter niet te veel wilt lenen is er vaak niet een andere oplossing en zul je zelf geld moeten verdienen. Het is dan zaak om het slim aan te pakken, zodat je in zo weinig mogelijk tijd zoveel mogelijk geld verdient en dus zo weinig mogelijk hoeft te werken. Dan houd je de rest van je vrije tijd over voor leuke dingen en studeren! Daarnaast kun je natuurlijk ook geld verdienen, door te snijden in je huidige uitgaven. Als je dat slim doet, dan hoef je daar helemaal niet veel van te merken. In dit artikel geven we je tips om snel geld te verdienen als student, door geld te verdienen en op je kosten te besparen.
Wordt thuisverdiener en verdien geld vanuit huis
Als student zou je het liefst je eigen tijd indelen en werken vanuit je studentenkamer. De website Thuisverdiener.nl biedt verschillende betaalde werkzaamheden vanuit huis. Zo kun je onder andere geld verdienen met het invullen van enquetes, werken als chatoperator, testen van producten, artikelen schrijven of inpakwerk vanuit huis. Inschrijving is gratis dus kijk eens of het bij je past.
Schrijf je gratis in op Thuisverdiener.nl
Meld je aan bij een studentenuitzendbureau
Meld je aan bij studentenuitzendbureaus en je vindt de één na de andere mogelijkheid om tijdelijke klussen te doen. Ideaal voor de periode dat je een vak minder volgt, of buiten de tentamenperiodes om. Bij sommige uitzendbureaus kun je je ook aanmelden voor pools, zodat je op oproepbasis beschikbaar bent. Dan kun je opgeroepen worden voor bijvoorbeeld horecawerk, schoonmaakwerk, vertaalklussen, op-en afbouw van festivals en evenementen en promotieklussen. Het fijne hieraan is dat je zelf kunt bepalen op welke momenten je genoeg tijd hebt om te werken en dat je dus veel uren kunt maken op de momenten dat jij dat graag wilt en bovendien veel variatie in je werk hebt.
Doe mee aan wetenschappelijke onderzoeken
Via de universiteit kun je vaak oproepjes vinden waarbij je mee kunt doen aan wetenschappelijke onderzoeken. Dit kan variëren tussen het invullen van een vragenlijst van een kwartier, tot medisch onderzoek, tot het doen van psychologische tests in een lab, tot het testen van medicijnen of meedoen aan een langdurig onderzoek. Het varieert per onderzoek hoe groot het budget is en dus ook of en zo ja, hoeveel geld je ermee kunt verdienen. Houd de oproeppagina van je universiteit dus in de gaten voor het vinden van onderzoeken die passen binnen jouw schema.
Daarnaast kun je ook meedoen aan geneesmiddelenonderzoeken. Even googlen op ‘geneesmiddelenonderzoek + ‘jouw stad’’ en je vindt tientallen hits. Dit verdient vaak erg goed, maar bedenk van tevoren wel hoe je er tegenover staat om als gezond mens medicijnen te gebruiken. Dit kan (verschillend per medicijn) risico’s met zich meebrengen, dus verdiep je hier goed in. Laat je goed voorlichten over de mogelijke risico’s en de dingen die je er eventueel voor moet laten en bedenk dan of wat je er mee verdient opweegt tegen de gezondheidsrisico’s die je ermee loopt.
Werken in de horeca
Het is één van de populairste baantjes voor studenten: een bijbaan in de kroeg of een restaurant in je studentenstad. Het is vaak goed te combineren met je studie, omdat je moet werken op uren dat je niet op je studie aanwezig hoeft te zijn. Is doordeweeks werken je iets te druk? Dan kun je ook bij veel restaurants en kroegen alleen in het weekend aan de slag. Horeca is vaak hard werken, maar het is vaak ook erg gezellig. En als je toch een nachtbraker bent en vaak tot ‘s ochtends vroeg in de kroeg staat, dan is dit voor jou dé manier om goed gebruik te maken van deze uurtjes en er je geld mee te verdienen!
Geef bijles
Bijles geven aan middelbare scholieren is vaak erg flexibel en bovendien handig voor het bijhouden van je basiskennis. Je kunt dit doen via een huiswerkinstituut, maar via via ken je misschien ook nog wel iemand die je zou kunnen helpen. Je kunt bijvoorbeeld ook briefjes in supermarkten ophangen waarin je jezelf aanbiedt als bijlesdocent.
Daarnaast kun je ook denken aan examentrainingen, hierbij begeleid je examenkandidaten een paar dagen intensief bij een examenvak. Hiermee kun je in een paar dagen veel uren maken en dus lekker veel geld verdienen. Examentrainingen kun je bijvoorbeeld geven via Lyceo en dit is in heel veel verschillende steden mogelijk.
Ben je al wat verder in je studie, dan kun je ook bijles geven aan studiegenoten. Via je studievereniging kun je vaak gekoppeld worden aan studenten die hulp kunnen gebruiken bij een vak. Een hele slimme manier van geld verdienen, want als het je lukt om je opgedane kennis aan iemand anders uit te leggen, dan leer je het zelf ook nog veel beter en zul je de stof op de lange termijn extra goed onthouden. Dat is natuurlijk alleen maar handig voor je eigen ervaring!
Schrijf samenvattingen voor geld
Via websites als bijvoorbeeld Stuvia.nl en Slimstuderen.nl kun je je samenvattingen verkopen. Andere studenten kunnen deze dan kopen en gebruiken om te studeren. Als jij er toch altijd vroeg bij bent met samenvattingen maken, dan kun je je eigen harde werken laten belonen met extra inkomsten. Bovendien sla je twee vliegen in één klap, want gegarandeerd dat je nu ook een goed cijfer voor je tentamen haalt!
Word studentassistent
Bij veel studies kun je als ouderejaarsstudent aan de slag als studentassistent. Als je op het vak een goed cijfer (dit verschilt per onderwijsinstelling, maar met een 8 zit je vaak goed) hebt gehaald, dan kun je solliciteren als studentassistent. Je zult dan bijvoorbeeld werkcolleges geven, die de studenten helpen hun kennis te leren toepassen. Of je begeleidt bijvoorbeeld practica. Een ideaal bijbaantje, want het verdient vaak top en het staat bovendien erg goed op je cv. Daarnaast leer je er ook veel van: je moet echt boven de stof staan om het goed uit te kunnen leggen, je leert presenteren en lesgeven.
Soms zijn er ook andere mogelijkheden voor baantjes op de universiteit. Denk aan administratieve functies of bij student services. Op de vacaturesite van je universiteit kun je vinden wanneer er hier naar gezocht wordt.
Verdien meer door te werken in je studierichting
Als je een baantje zoekt in je studierichting, werk je aan je cv en je vaardigheden en verdien je daarnaast geld! Wanneer dit voor jou mogelijk is, zouden we dit dan dus ook altijd aanraden. Wellicht is het mogelijk om na je stage op je stageadres te blijven en kun je nu aan de slag met een bijbaan. Anders kun je wellicht via je studievereniging leuke vacatures vinden. Het hoeft niet meteen een bijbaan op jouw onderwijsniveau te zijn. Studeer je bijvoorbeeld pedagogische wetenschappen, dan kun je bijvoorbeeld aan de slag als oppas, werken bij de tussentijdse- of naschoolse opvang, werken als animator op campings of bijlesdocent voor kinderen met gedragsstoornissen. Zo doe je ook ervaring op in het werkveld waar je later terecht komt, maar voor deze functies hoef je nog niet een diploma voor te hebben.
Besteed je vakanties nuttig
Als je naast je studie liever niet werkt, doordat je echt geen tijd hebt om te werken naast je studie, of je vrije tijd liever aan andere dingen besteed, wees dan slim en besteed je vakanties nuttig. Als student duurt de zomervakantie eeuwen, dus daar kun je prima een deel van werken. Zorg dat je dan flink wat uren kan maken, zodat je voor het begin van het collegejaar gebakken zit.
Waar kun je dan het best aan de slag gaan? Denk aan baantjes als festivalmedewerker (pak je ook nog eens gratis al die leuke zomerfestivals mee), supermarktmedewerker, animator op campings, schoonmaker, thuiszorgmedewerker, klantenservicemedewerker of administratief werk. Meld je aan bij zoveel mogelijk vacaturewebsites en je zult heel veel verschillende baantjes vinden.
Werken in een callcenter
Ook populair onder studenten, werken in een callcenter. Hier zijn vele verschillende opties mogelijk, zodat er meestal wel iets tussen zit wat bij je past. Ben jij een geboren verkoper en wil je je saleskwaliteiten wel wat meer ontwikkelen, dan kun je aan de slag als telefonische verkoper voor producten of diensten. Of bij de savedesk van een bedrijf, waar je mensen die bellen om hun abonnement of dienst op te zeggen, overhaalt om toch nog wat langer lid te blijven. Is dit niet helemaal jouw ding? Dan is er bij veel callcenters ook de mogelijkheid om te werken voor de klantenservice van bedrijven. Hierbij help je klanten bij het oplossen van problemen, handel je klachten af en informeer je over producten of diensten.
Werken in een callcenter is erg goed voor het ontwikkelen van je communicatievaardigheden, je probleemoplossend vermogen, je krijgt inzicht in hoe bepaalde organisaties werken en bovendien zijn de uren vaak flexibel, dus kun je hard werken op de momenten die voor jou geschikt zijn.
Online enquêtes invullen
Als je echt vanaf je luie stoel rijk wilt worden, dan kun je je aanmelden voor online enquêtesites. Via de website Thuisverdiener.nl kun je geld verdienen door middel van het ontvangen van mailtjes en het invullen van enquetes. Nou ja, echt rijk zul je er misschien niet snel mee worden, maar het kan wel een mooi zakcentje opleveren. Je verdient per mailtje een paar cent per keer en iedere ingevulde enquête levert hoogstens een paar euro op. Maar je mail lees je toch, dus geld verdienen door er net wat extra moeite in te stoppen is wel erg makkelijk verdiend!
Maaltijden koken en verkopen
Is koken één van je grote hobby’s? Maak daar dan gebruik van! Als je toch iedere avond moet koken, waarom zou je dan niet wat porties extra maken? Via de website Thuisafgehaald.nl kun je je extra maaltijden verkopen. Hongerige buurtbewoners kunnen hier via hun postcode zoeken naar plekken waar maaltijden af te halen zijn. Zo kun je met weinig moeite wat extra’s verdienen en leer je bovendien je buren misschien wat beter kennen.
Daarnaast kun je je via deze site ook als thuiskok aanbieden. Bijvoorbeeld voor buurtbewoners die ziek zijn of door een ongeluk (tijdelijk) niet mobiel genoeg zijn om uren achter het fornuis te staan. Je kunt hier als thuiskok je aanbieden voor vaste avonden in de week. Vervolgens bereid je de maaltijden dan gewoon thuis bereiden en breng je het langs bij iemand uit je buurt. Leuk om je kookskills nog verder te verbeteren en je maakt de ander er erg blij mee.
Word oppas
Als je het leuk vindt om met kinderen om te gaan, dan is oppassen natuurlijk de ideale manier om geld te verdienen. Hang een briefje op in je dichtstbijzijnde supermarkt, of bel gewoon eens aan bij je buren met jonge kinderen. Dan kun je meteen even kennismaken en een goede indruk geven. Oppassen verdient vaak prima en als je ‘s avonds oppast heb je er vaak amper werk van. Dan kun je zodra de kids in bed liggen lekker series kijken of zelfs je tijd nuttig besteden door te studeren!
Verkoop oude spullen/boeken
Houd regelmatig een grote opruiming in je kamer en kijk welke spullen je niet meer nodig hebt. Verkoop deze spullen via Marktplaats of op de vrijmarkt. Je zult zien dat dit nog best veel geld op kan brengen.
Moet je ieder jaar een hele rits nieuwe studieboeken aanschaffen, maar werp je er na het afronden van het betreffende vak geen enkele blik meer in? Met de verkoop van studieboeken kun je flink cashen. Verkoop ze bijvoorbeeld via de Facebookgroep van je studie of via je studievereniging. Je kunt ook tweedehandsboeken verkopen op Bol.com. Wees slim en doe dit op de juiste momenten: zet de boeken online vlak voor het begin van het collegejaar of het nieuwe semester. Dan ben je ze binnen no time kwijt!
Daarnaast kun je waar mogelijk geld besparen door niet al je boeken nieuw te kopen, maar door zelf ook voor tweedehands boeken te gaan. Koop ze over via een studiegenoot van een jaar hoger, of via Bol.com. Bij tweedehands boeken betaal je gemiddeld de helft van de prijs, dus dat kan echt honderden euro’s per jaar schelen.
Bespaartips voor studenten
Snel geld verdienen kun je ook door bepaalde slimme trucjes in je systeem te laten komen. Zo kun je bijvoorbeeld minder vaak boodschappen doen of vaker bij je ouders eten. Hieronder benoemen we nog enkele bespaartips.
Doe één keer per week boodschappen
Veel studenten doen iedere dag boodschappen en vaak ook nog eens op het moment dat ze bijna gaan eten, oftewel, wanneer je mega trek hebt. Dit kan je veel geld kosten, omdat je iedere dag weer de verleidingen van de supermarkt moet weerstaan. Bovendien is de kans groot dat je impulsaankopen doet, omdat je honger hebt en dan koop je automatisch meer dan je nodig hebt. Doe in plaats daarvan één keer per week boodschappen en loop voordat je de supermarkt binnen gaat eerst een rondje over de markt. De producten zijn op de markt vaak velen malen goedkoper dan in de supermarkt. Alles wat je op de markt niet kon vinden, kun je dan alsnog in de supermarkt halen.
Kijk daarnaast voordat je gaat koken eens goed in je koelkast en voorraadkast. Studenten gooien over het algemeen heel veel eten weg, omdat het over datum is. Als je geld wilt besparen, zorg dan dat je eerst je restjes opmaakt, voordat je nieuwe boodschappen in huis haalt. Je zult merken dat hoe vaker je dit doet, hoe creatiever je wordt. Geen inspiratie? Kijk bijvoorbeeld op ah.nl, hier kun je een ingrediënt invoeren waar je een restje van hebt, dan komt deze site met suggesties voor gerechten!
Geld besparen op je huur
Je huur is waarschijnlijk één van je grootste vaste lasten. Veel studenten betalen echter veel te veel huur. Zo mag de makelaar wettelijk geen bemiddelingskosten rekenen voordat jij je nieuwe kamer/appartement kunt gaan huren. Daarnaast wordt er vaak ook teveel huur gerekend voor het aantal vierkante meters dat je hebt. Als je denkt dat dit bij jou niet helemaal klopt, dan kun je dit laten uitzoeken via je huurcommissie.
Natuurlijk kun je ook op een makkelijkere manier geld besparen, door niet meteen een riante kamer of appartement te willen huren, maar eerst te beginnen met een wat kleinere kamer, met vanzelfsprekend een lagere huur. Als je deze kosten laag houdt, dan scheelt dit enorm in je maandelijkse uitgaven en heb je meer geld over om leuke dingen te doen. Bovendien, als je een wat kleinere kamer huurt in een studentenhuis, zullen jij en je huisgenoten meer tijd doorbrengen in de woonkamer: wel zo gezellig!
Als jij als huurder zelf over de energieleverancier gaat, verdiep je hier dan ook jaarlijks in. Het kan ook enorm schelen in je maandelijkse kosten als je af en toe een overstap maakt.
Andere manieren om snel geld te besparen en zo dus meer geld over te houden:
- Neem de fiets in plaats van het ov naar college (als je een weekendabonnement hebt).
- Maak optimaal gebruik van je studenten-ovkaart en reis alleen op de momenten dat jij gratis kunt reizen.
- Skip het kopen van je dagelijks kop koffie op de universiteit, maar schaf in plaats daarvan een thermoskannetje aan, waar je je koffie van huis in meeneemt. Dit heb je er binnen een paar weken uit!
- Dat geldt natuurlijk ook voor je lunch: haal niet iedere dag een broodje in de kantine, maar neem je lunch mee van huis.
- Kijk of je sommige abonnementen samen met vrienden kunt doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Spotify en Netflix, maar ook aan de bibliotheek en tijdschriften die vrienden van je ook lezen.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- 7 tips om te sparen voor later
- 7 betrouwbare enquête sites
- Hoe vind je een bijbaan als student?
- 7 tips voor het vinden van vakantiewerk
- Hoe kun je geld verdienen met producten testen?
- Alles wat je moet weten over werken via een uitzendbureau
- Hoe kun je geld verdienen met cashback?
- Hoe kun je het beste je studieboeken verkopen?
- Hoe kun je studeren als je geen geld hebt?
- 10 best betaalde banen in Nederland