5 tips voor een maand geen alcohol

5 tips voor een maand geen alcohol

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Een glaasje wijn bij het eten, een biertje na de voetbal, shotjes tijdens het uitgaan. Alcohol heeft hoe dan ook een plekje in ons leven gekregen. Het is altijd wel gezellig, lekker of leuk om alcohol te drinken op bepaalde gelegenheden. En ook zonder speciale reden kan een glaasje alcohol worden genuttigd. Het drinken van alcohol hoeft geen probleem te zijn, maar of jij jezelf nu onder controle hebt of niet: voor iedereen kan het goed zijn om eens een maand zonder alcohol te doen. Benieuwd naar de voordelen hiervan? Lees dan snel verder. Krijg ook 5 tips om een maand zonder alcohol te doen.


De voordelen van alcoholonthouding 

Het niet drinken van alcohol gedurende één maand, brengt meer voordelen met zich mee dan je zou denken. Een maandje kan toch niet zo veel uithalen? Wel dus! 

Lichamelijk

Lichamelijk ga je met sprongen vooruit als je een maand lang geen alcohol drinkt. Je voelt je fitter en je bént ook fitter. Je bespaart een hoop calorieën door het niet drinken van alcohol. Daarnaast heeft je lichaam een stuk minder afvalstoffen te verwerken. Alcohol wordt door je lichaam namelijk gezien als vergif, wat door je lever verwerkt moet worden. 

Volgens het initiatief IkPas – waar verderop meer over is te lezen – dat een maand lang zonder alcohol stimuleert onder de Nederlanders, bevestigt 54% van de deelnemers dat zij zich na een maand fitter voelen en verliest 20% gewicht. Je cholesterolwaarden kunnen even acclimatiseren zonder alcohol en de kans is groot dat je buikvet afneemt. Het heet niet voor niets een bierbuik… 

Mentaal

Niet alleen je lichaam profiteert van de alcoholonthouding maar ook je mentale gesteldheid gaat ervan vooruit. Je slaapt namelijk beter wanneer je geen alcohol of andere drugs tot je neemt voor het slapen gaan, waardoor je de volgende dag ook uitgeruster wakker wordt. 

Daarnaast is het goed om je gewoon eens even bewust te worden van je alcoholgebruik. Vaak sluipt het er bij in en heb je niet eens door dat je op sommige momenten net zo goed een glas water of cola had kunnen drinken. Alcohol doet wat met je lichaam, en het is goed om er bij stil te staan op welke momenten dit bij jou gebeurt.

Materialistisch

En het laatste voordeel is natuurlijk het geld. Een goede fles wijn kost je zo €15,00, een paar shotjes in de kroeg tikken ook aardig aan. En dit kan dus allemaal worden bespaard door beter voor je lichaam en hersenen te zorgen.


Tips voor een maand geen alcohol

Maar vaak is het makkelijker gezegd dan gedaan, zo’n maand geen alcohol drinken. Want een maand zonder alcohol, betekent dus ook niet één biertje op die verjaardag. Of één glaasje champagne met Oud & Nieuw. Om een maand zonder alcohol vol te houden hebben we daarom een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1. Zorg voor steun van anderen

De eerste tip is om te vertellen aan anderen dat jij een maand geen alcohol wilt gaan drinken. Het eerste voordeel hiervan is, dat wanneer jij twijfelt of je een biertje zal bestellen, jouw vrienden of familie je bij kunnen staan. Of wanneer jij het even moeilijk hebt, je bij ze terecht kan om het erover te hebben. Wanneer zij jouw motieven begrijpen, kunnen ze je hierbij steunen. 

Het tweede voordeel is, dat wanneer er een rondje in de kroeg wordt besteld, of je uit eten bent, je vrienden al voorbereid zijn op jouw keuze voor een colaatje. Hoe vaak het wel niet gebeurt dat alcohol wordt gezien als iets gezelligs. “Doe even één glaasje gezellig mee!” Nee dus. Vertel jij van te voren aan je vrienden en familie over die maand zonder alcohol, dan staan zij ook niet voor een verassing op het moment suprême en accepteren ze dat jij niet meedrinkt. 

2. Bereid je voor op moeilijke momenten

Voordat je besluit een maand geen alcohol te drinken, is het van belang dat je even goed in de agenda kijkt wat er allemaal gepland staat. Zo is het af te raden om de decembermaand in te plannen, want dan maak je het jezelf wel onnodig moeilijk. 

Maar behalve dat je de maand goed moet plannen, is het ook van belang om je voor te bereiden op situaties waar alcohol gedronken gaat worden. Als je op een verjaardag bent en iemand vraagt wat je wilt drinken, moet je wel goed voorbereid zijn om niet automatisch om dat biertje of wijntje te vragen. Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker.

3. Beloon jezelf

Bij de voordelen van alcoholonthoud hebben we genoemd dat je geld overhoud als je minder drinkt. Dit geld zou je kunnen opsparen om aan het eind van de maand een beloning van te kopen. Een beloning hoeft niet per se groot of duur te zijn, maar gewoon iets kleins om jezelf te motiveren kan ook, bijvoorbeeld:

    • Een avondje bioscoop
    • Een verwenavondje voor jezelf – of ochtendje op de ochtend dat je anders een kater zou hebben – met een filmpje en een maskertje
    • Uit eten

4. Vervang gewoontes met wat anders

Of je nu een andere gewoonte wilt voor dat avondje in de kroeg, of voor dat wijntje bij het eten: het gaat je beter af als je de gewoonte vervangt voor wat anders. Op die manier kom je niet ineens met een gat te zitten, waar je eigenlijk dus aan het drinken zou zijn. Als er een gat valt, betekent het dat je ruimte hebt om terug te denken aan wat je normaal zou doen. 

Vervang dat wijntje bij het eten bijvoorbeeld met een zelfgemaakt watermengsel met meloen, komkommer en wortel. En dat avondje stappen met een avondje sporten, of een avondje bioscoop. Zo houd je jezelf afgeleid van die gewoonte (of zelfs verslaving). 

5. Bedenk een stok achter de deur

Wat als je wel alcohol drinkt? De beste stok achter de deur is om met jezelf af te spreken dat je dan helemaal opnieuw moet beginnen. Dit werkt natuurlijk niet als je elke week opnieuw begint, dus een beetje doorzettingsvermogen moet je wel hebben. Maar als jij in de derde week toch een glas wijn drinkt, is het zuur voor je als je weer helemaal opnieuw moet beginnen. 

Je kunt ook denken aan het stoppen van geld in een pot als je toch je maand zonder alcohol doorbreekt, je vriend of vriendin trakteren op een avondje uit eten, of opnieuw beginnen en er voor straf twee maanden van maken. Bepaal wat werkt voor jou, en kies een goede stok achter de deur. 


Hulplijnen

Gaat het bij jou wat verder dan een gewoonte, en heb jij soms het idee dat jouw alcoholgebruik meer op een verslaving begint te lijken? Dan is het van belang om dit terug te dringen en op een juiste manier met alcohol te leren omgaan. Heb jij hier hulp bij nodig, kijk dan eens op een van de onderstaande websites: 

IkPas

IkPas is een actie die elk jaar in Nederland terugkeert, voor mensen die gezamenlijk een maand lang geen alcohol willen drinken. Op die manier hoef je het niet alleen te doen, en heb je misschien al je stok achter de deur gevonden. Met alle deelnemers door heel Nederland zet je jouw alcoholgebruik even een maand op pauze. 

Jellinek

Jellinek is een online zelfhulp website waar je terecht kunt voor allerlei soorten verslavingen. Voor een alcoholverslaving kun je je anoniem aanmelden en meedoen aan een programma om hier grip op te krijgen en je alcoholgebruik terug te dringen. 

Op het zelfhulp voor alcohol portal kun je dus een account aanmaken. Hierin moet je een aantal stappen volgen om op een systematische wijze inzicht te krijgen in jouw alcoholgebruik. Bewustwording is hierbij de eerste stap. Zo vul je vragenlijsten in over je huidige alcoholgebruik, breng je in kaart wat het met je doet, stel je doelen, kun je een dagboek bijhouden en kun je anoniem met andere mensen over praten of berichten sturen naar Jellinek zelf. 

Huisarts

Is zo’n zelfhulp website niets voor jou en wil je graag professionele hulp? Dan is de eerste stap voor jou waarschijnlijk de huisarts. Een huisarts is ervoor opgeleid om bepaalde symptomen met mensen in kaart te brengen en te bespreken, en kan je vervolgens doorverwijzen naar een specialist.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag