Hoesten is erg vervelend en soms ook heel pijnlijk. Voor je het weet loop je blaffend door het huis, of is je stem ‘weg’. Zo ver wil je het natuurlijk niet laten komen. Gelukkig zijn er een hoop medicijnen en huis-tuin-en-keukenmiddelen tegen het hoesten. In dit artikel selecteren we de beste soorten, zodat jij snel weer hoestvrij bent!
Wat zijn de beste middelen tegen hoesten?
Er zijn een aantal middelen verkrijgbaar die jouw hoest verzachten of tegengaan. Hieronder geven we een opsomming van de beste middelen tegen hoesten:
- Codeïne: Dit is een hoestprikkeldempend medicijn, dat wordt uitgeschreven door de huisarts. Vaak in combinatie met paracetamol. Codeïne wordt vaak ingezet als het hoesten gepaard gaat met griep en klachten zoals koorts en spierpijn.
- Noscapine. Meestal wordt deze stof verwerkt in een hoestdrank. Het meest smerige shotje wat je ooit zal drinken, maar wel behoorlijk effectief. Want binnen een uur na inname vermindert je drang tot hoesten. Daarna ben je vier uur hoestvrij. Noscapine werkt met name goed als je last hebt van een kriebelhoest.
- Dectromethorfan. Een complexe naam met een simpele, doeltreffende werking: minder hoesten. En dat voor drie tot zes uur lang. Er zijn ook bepaalde capsules verkrijgbaar waardoor je wel acht uur hoestvrij bent. Je moet dit middel vermijden als je zwanger bent of borstvoeding geeft! Ook is het nog niet bekend of het middel schadelijk voor baby’s is.
- Acetylcysteïne (slijmverdunner). Deze slijmverdunner zorgt ervoor dat taai slijm in de luchtwegen wat minder taai wordt. Een goed middel voor iedereen die last heeft van vastzittende hoest. Je kunt het middel gemakkelijk innemen want het is verkrijgbaar in poedervorm, bruistablet, zuigtablet, capsule en hoestdrank. Dus het is maar net welke vorm van inname jouw voorkeur heeft. Acetylcysteïne is veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap!
- Broomhexine (slijmverdunner). Hetzelfde geldt voor broomhexine. Deze slijmverdunner (in de vorm van hoestdrank, tablet of druppels) maakt het hoesten makkelijker. Let op: de hoestdrank gaat pas na vijf uur werken en heeft pas na enkele dagen maximaal resultaat. Dus je moet er niet mee stoppen als je niet onmiddellijk resultaat merkt!
- Bronchostop. Heb je zowel vastzittende hoest als droge hoest? Of zoek je gewoon het beste middel tegen elke vorm van hoesten? Dan raden we je aan om bronchostop hoestdrank te kopen. Dit is een kruidenmiddel dat erom bekend staat om keelpijn, verkoudheid en hoesten te verlichten.
Huis-tuin-en-keukenmiddelen tegen hoesten
Er zijn een aantal acties die je zelf kunt doen om het hoesten te stoppen. Een aantal middelen tegen hoesten, en een paar dingen die je kunt doen. Wij noemen dat de ‘huis-tuin-en-keuken’-middelen, omdat je hier geen (dure) medicijnen voor hoeft aan te schaffen.
Honing(drop)
Er valt over te twisten, maar de meeste wetenschappers zijn het erover eens: honing kan hoesten en keelpijn verlichten. Voornamelijk als je een klein lepeltje honing laat smelten in je keel, of als je het opdrinkt via een kopje thee. Soms helpt het ook om op een honingdropje te sabbelen, al zal hier altijd minder honing in zitten dan in pure honing. Logisch ook. Houd er wel rekening mee dat honing niet geschikt is voor kinderen jonger dan één jaar. Dus als jij een hoestende baby hebt, kun je hem of haar beter geen honing geven.
Thee met gember, citroen en honing
Een kop warme thee is natuurlijk nooit verkeerd als je ziek bent. Kruidenthee kan best wel verlichtend helpen. Er is een specifieke soort thee die heel erg goed werkt als je ziek bent, dus ook bij het hoesten. Ten eerste heb je natuurlijk heet water nodig. Je kan er eventueel een zakje groene thee indoen, dit is geen vereiste. Vervolgens pers je een citroen (of minder) uit boven de mok. Dat is natuurlijk een enorme vitaminebom. Daarna schil je een stuk gember, die je vervolgens raspt en ook in de thee doet. Gebruik wat honing om de thee wat zoeter te maken en je keel extra te smeren. Heb je veel drijvende stukjes vruchtvlees en gember? Dan is het beter om de ingrediënten in een theenetje te doen.
Zout water
Het is een stuk minder zoet dan honing, wel minstens even effectief. Gorgelen met zout helpt namelijk om gezwollen slijmvliezen weer wat rustiger te krijgen. Daardoor kan het slijm makkelijker door je luchtwegen stromen, waardoor vastzittende hoest weer ‘los’ gaat zitten.
De hoest weg ‘stomen’
Dit is misschien wel het meest goedkope middeltje tegen hoesten. Het enige wat je nodig hebt is heet water, waarmee je de hoest weg gaat stomen. Je kunt stomen door een hete douche te nemen, of door een bak met heet water neer te zetten. Het is belangrijk dat het enkel water is, zonder een geur- of kleurstof. Hiermee voorkom je dat je luchtwegen gaan irriteren.
Overige manieren om te stoppen met hoesten
Er zijn een aantal dingen die je beter niet kunt doen als je veel moet hoesten. Onder andere roken. Het is geen verrassing, maar toch roken heel veel mensen door. Hierdoor worden de longen nog meer geprikkeld en/of geïrriteerd en zal het hoesten niet snel genezen. Misschien wordt het alleen nog maar erger! Verder moet je oppassen met veel suikers, want zij voeden de bacteriën. Ook zijn zuivelproducten op dit moment beter om links te laten liggen. Je kunt het beste liters thee drinken. Daardoor stroomt de ‘infectie’ sneller weg.
Verschillende soorten hoest
Er zijn verschillende soorten hoest. Zoals je zag werkt het ene middel beter tegen de ene hoest en het andere beter tegen de andere hoest. Welke soort hoest heb jij? Dan weet je ook direct welke middelen je moet uitkiezen.
Normale hoest
Iedereen hoest weleens. Hoesten is namelijk een manier om slijm te produceren. Slijm maakt vervolgens de longen weer schoon. Dus als je af en toe hoest, dan is dat eigenlijk alleen maar goed. Ook kun je hoesten als je je ergens in verslikt. Ook dat is normaal. Pas bij een kriebelhoest of vastzittende hoest wordt het vervelend, en moet je kijken wat het beste middel is tegen hoesten.
Kriebelhoest
Een kriebelhoest is misschien wel de meest frustrerende vorm van hoesten. Ineens voel je de drang om te hoesten en dan komt er een reeks kuchen uit. Het is een droge hoest, zonder veel slijm. Dus het heeft ook totaal geen functie. Helaas is kriebelhoest (ook wel ‘droge hoest’ genoemd) vaak een onderdeel van verkoudheid. Dus meestal is een virus de boosdoener. Je herkent een kriebelhoest dus aan een blaffend geluid, een plotselinge aandrang tot hoesten en het ontbreken van slijm.
Vastzittende hoest
Vastzittende hoest is een bekend verschijnsel bij virussen en griep. Vaak gaat het ook gepaard met andere klachten zoals hoofdpijn en koorts. Bij vastzittende hoest zit er taai slijm vast in je longen. Hierdoor wordt je keel een beetje dichtgeknepen en is het soms lastig om echt goed het slijm op te hoesten. Deze vorm van hoesten kan behoorlijk pijnlijk zijn. Als je langere tijd een vastzittende hoest heb, kun je ook hees worden of je stem tijdelijk verliezen.
Niezen
Niezen is een hele specifieke vorm van hoesten. Het vindt niet plaats in de keel, maar juist in de neus. We benoemen het wel even omdat niezen, hoesten en verkoudheid vaak tegelijk plaatsvinden. Een nies is een plotselinge uitademing van de neus waarbij de neus wordt gereinigd. Het kan onder andere ontstaan door allergie of verkoudheid.
Wanneer moet je voor het hoesten naar de dokter?
Hoesten is vervelend, maar gelukkig meestal onschuldig. Een enkele keer duidt het hoesten op een ernstigere aandoening. In dat geval is het goed om je huisarts te bezoeken. Maar wanneer besluit je naar de huisarts te gaan? Let op de volgende signalen:
- Het hoesten duurt al langer dan 3 weken of lijken chronisch van aard te zijn.
- De hoest duurt al enkele weken en gaat niet gepaard met verkoudheid.
- Wanneer het hoesten een bijwerking is van een medicijn, of als je door het gebruik van medicijnen een verminderd afweersysteem hebt
- Als je naast het hoesten ook nog andere klachten hebt zoals ademhalingsproblemen en/of benauwdheid. Ook langdurige koorts, sufheid, een vertraagde hartslag of gewichtsverlies zijn tekenen dat je beter naar de huisarts kunt gaan.
Voor kinderen gelden er weer aparte ‘regels’. Kinderen zijn namelijk vatbaarder voor infecties zoals pseudokroep of kinkhoest. Je moet met het kind naar de huisarts als de hoest langer dan een week duurt, als het een blafhoest is en als het hoesten gepaard gaat met braken. Ook als het kind wit wegtrekt tijdens de hoestbui, is een huisartsenbezoekje aan te bevelen.