Wat is pompoenpitolie en waar is het goed voor?

Wat is pompoenpitolie en waar is het goed voor?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Pompoenpitolie is een 100% plantaardige olie, afkomstig van pompoenpitten. De olie bevat een heleboel vitaminen en mineralen, wat gepaard gaat met een hele hoop gezondheidsvoordelen. Daarnaast is pompoenpitolie goed voor je huid. Hoog tijd dus om pompoenpitolie in je maaltijd te verwerken! Je leest hier wat de olie precies is en waar het goed voor is. 


Wat is pompoenpitolie?

Pompoenpitolie is een olie die wordt gewonnen uit pompoenpitten, die op hun beurt weer afkomstig zijn van de pompoen. Na het oogsten van pompoenen worden de pompoenpitten eruit gehaald en gereedgemaakt voor persing. Eerst worden de zaden goed gedroogd, daarna schoongemaakt. Hierna worden ze geroosterd, waarbij er een heerlijke nootachtige smaak vrij komt. Tevens krijgen de pitten een mooi diepgroen kleurtje. Vervolgens wordt er uit deze pitten olie gewonnen, door middel van koude persing. Voor een kilo pompoenpitten wordt ongeveer 30 CL (300 ml) pompoenpitolie gewonnen. Er worden best wel veel gezondheidsvoordelen geassocieerd met pompoenpitolie. Wij zullen deze voordelen in dit artikel uitgebreid bespreken.


Waar is pompoenpitolie goed voor?

In z’n algemeenheid zit pompoenpitolie vol met belangrijke voedingsstoffen die je gezondheid ten goede komen. We zetten hieronder de algemene gezondheidsvoordelen van pompoenpitolie voor je op een rij:

  • Bevordert goede stofwisseling. Een goed metabolisme, ook wel ‘stofwisseling’ genoemd, zorgt ervoor dat jouw lichaam voedingsstoffen snel verteert en je meer calorieën verbrandt. De droom van iedereen die wil afvallen!
  • Verlaagt cholestrol. Pompoenpitolie helpt om cholesterol te verlagen. Daarmee wordt de kans op hart- en vaatziekten kleiner.
  • Goed voor haar en nagels. De gezonde bestanddelen van pompoenpitolie dragen bij aan gezonde en glanzende nagels en haren.

Specifieke gezondheidsvoordelen van pompoenolie

Bovenstaande pluspunten van pompoenpitolie zijn natuurlijk hartstikke mooi meegenomen. Maar ben jij ook al bekend met de specifieke voordelen van pompoenpitolie? Hoog tijd dat je hiervan op de hoogte wordt gesteld.

Goed voor blaas en prostaat

Gevoelige blaas of problemen met je prostaat? Misschien brengt pompoenpitolie daar een einde aan. In ieder geval kan het helpen om deze klachten te verminderen. Dat komt omdat de voedingsstoffen uit pompoenpitolie uitermate geschikt zijn om een prostaathyperplasie (vergrote prostaat) te verlichten. Daarnaast gaat pompoenpitolie een overactieve blaas te lijf. Herken jij jezelf in deze problemen? Vervang olijfolie olie dan een keer door pompoenpitolie.

Positief effect op spieraandoeningen

Pompoenpitolie heeft een zeer gunstig effect op overbelaste spieren, bijvoorbeeld als je te hard hebt getraind of als je te veel eentonige bewegingen hebt gemaakt. Denk hierbij aan klachten als spierpijn, spierspanningen en spit. In dit geval is het niet de bedoeling dat je de pompoenpitolie opeet, maar dat je het op de huid smeert. Eventueel kun je de olie nog vermengen met een zalf.

Helpt het hart gezond te blijven

Antioxidanten, zink, vetzuren, magnesium… Allemaal dragen ze bij aan een goede gezondheid van het hart. Pompoenpitolie bevat het hele lijstje, en meer. Het verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte, waardoor je automatisch minder kans maakt op hart en vaatziekten. Dat heb je natuurlijk al een beetje gelezen in het eerder genoemde lijstje met algemene voordelen, maar dit was nog niet alles. Want de enzymen uit pompoenpitolie helpt om bloedvaten te verwijden. Daardoor is er een betere bloedtoevoer en verkleint de kans op het ‘dichtslippen’ van je aderen.

Ontstekingsremmende werking

De zogeheten antioxidanten uit pompoenpitolie, zoals carotenoïden en vitamine E, dragen bij aan het verminderen van ontstekingen én het beschermen van je cellen. Dus wie door voeding veel antioxidanten binnenkrijgt is minder vatbaar voor ziekten. Niet alleen ernstige ziekten, maar ook griepjes en virussen.

Pompoenpitolie als ontwormingsmiddel

Pompoenpitolie is ook toe te passen als een ontwormingsmiddel. Platwormen of rondwormen hebben namelijk een hekel aan het stofje 3-amino-3-carboxy-pyrro-di-line. Daarnaast staan ze erom bekend dat ze vette olie uit de weg gaan. Het is niet zo dat ze er dood aan gaan, maar het is wel waarschijnlijk dat ze jouw lichaam (of het lichaam van je huisdier) verlaten.


Heeft pompoenpitolie ook schoonheidsvoordelen?

Zo’n superolie, dat móet toch wel goed zijn voor je uiterlijk. En inderdaad. We hebben al kort aangestipt dat pompoenpitolie goed is voor haar en huid. We zullen nu iets dieper ingaan op de voordelen van deze olie voor jouw huid.

Pompoenpitolie wordt heel vaak in cosmeticaproducten gebruikt, vaak als olie. Het is namelijk een plantaardige olie die van nature veel huidverzorgende ingrediënten bezit, zoals vitamine A, E en carotenoïde. Het is voor fabrikanten makkelijker en goedkoper om dit uit pompoenpitolie te halen dan om het zelf toe te voegen. En voor jouw huid is het ook beter, omdat het een natuurlijk en bovendien veganistische olie is. Specifiek helpt pompoenpitolie tegen uitdroging, plooien en rimpels van de huid. Het helpt ook als je bijvoorbeeld barstjes hebt, of als je eerste rimpels zichtbaar worden. Ten slotte is pompoenpitolie een goede olie om te gebruiken tegen zwangerschapsstriae. Het is niet aan te raden om de olie rechtstreeks op je gezicht te smeren, want daar kan de huid erg vettig van worden.


Wat zijn de voedingswaarden van pompoenpitolie?

Pompoenpitolie is een een heel natuurlijke olie waar helemaal geen dingen aan worden toegevoegd. Althans, niet als de de biologische variant koopt. Voor de zekerheid kun je de verpakking van de olie eerst goed bekijken voordat je het product koopt.

De meeste pompoenpitolie bestaat puur en alleen uit de sappen van de pompoenpit. Deze sappen zitten overigens boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Bijvoorbeeld zink, magnesium, fosfor, kalium, koper, vitamine E en vezels. En gezonde vetten (weinig verzadigde vetten!). Een eetlepel pompoenpitolie is ongeveer 135 kcal, waarvan 24 gram vet en 2.4 gram verzadigd vet.

Arginine voor je immuunsysteem

Een vermeldenswaardige stof in pompoenpitolie is arginine. Dit is een stof die hand in hand gaat met een goed werkend immuunsysteem. De stof speelt een belangrijke rol bij de gezonde werking van een lever. Daarnaast zorgt arginine voor een betere afscheiding van insuline in de alvleesklier. Ten slotte helpt arginine om ammoniak af te breken. Win, win, win. Nog steeds niet overtuigd? Sommige wetenschappers beweren zelfs dat arginine langere, intensere orgasmes teweegbrengt… Dus kom maar op met die fles pompoenpitolie.

Vetzuren in pompoenpitolie

Pompoenolie bestaat dus voor 100% uit vetten, allemaal plantaardig en relatief gezond. De precieze verdeling van vetten is als volgt:

  • Palmitinezuur: 12.5%
  • Stearinezuur: 5%
  • Oliezuur: 25%
  • Linolzuur: 55%
  • Overige vetzuren: 2.5%

Pompoenpitolie en allergiën

Bijna iedereen kan pompoenpitolie eten. Goed nieuws dus voor mensen met allergieën. Je zou verwachten dat pompoenpitolie niet samengaat met notenallergie, maar niets is minder waar. Zo is de pompoenpitolie van de EkoPlaza pinda- en notenvrij, sesamvrij en tarwe- en glutenvrij. In 100 gram sesamolie zitten 900 calorieën en 100 gram vet. Waarvan 16 gram vet verzadigd. Vaak eet je per keer niet meer dan 10 ml.

Ontwormingsmiddel

Pompoenpitolie is ook toe te passen als een ontwormingsmiddel. Platwormen of rondwormen hebben een grondige hekel aan 3-amino-3-carboxy-pyrro-di-line. Ze vermijden ook graag vette olie. Het is wel zo dat de wormen er niet van doodgaan, maar ze verdwijnen er wel van.


Hoe kun je pompoenpitolie gebruiken

Pompoenpitolie heeft een heerlijke, nootachtige smaak. Helemaal geen straf om daar wat vaker mee te koken. Veel mensen gebruiken pompoenpitolie bijvoorbeeld in een sladressing. Of ze sprenkelen het achteraf over de salade heen. Dat geeft een extra bite en natuurlijk een zorgt uiteraard voor hele reeks gezondheidsvoordelen. Daarnaast kan pompoenpitolie door de soep worden geroerd, bijvoorbeeld pompoensoep of broccolisoep. Dit geeft de soep een extra bijzondere smaak. Je kunt het eventueel nog aftoppen met tuinkruiden of andere kruiden naar keuze. Verder kun je pompoenpitolie verwerken in een groentesmoothie. Wees creatief, maar zorg dat je de pompoenpitolie altijd koud eet.

Belangrijk: verhit de pompoenpitolie niet

Je kunt pompoenpitolie gebruiken om in te bakken, maar dan verliest het z’n heerlijke smaak. Daarnaast – en dit is een stuk relevanter – gaan de gezondheidsvoordelen verloren. Door de verhitting worden een heleboel voedingsstoffen kapot gemaakt. Dus gebruik pompoenpitolie uitsluitend voor ‘koude’ toepassingen.

Pompoenpitolie opsmeren

Zoals we al eerder hebben benoemd moet je pompoenpitolie rechtstreeks op de huid aanbrengen als je spierklachten wil verminderen.


Wat kost pompoenpitolie en waar koop je het?

Als voorbeeld nemen we een biologische pompoenpitolie van de EkoPlaza. Je betaalt voor een fles van 250 ml €7.50. Met zo’n fles kun je erg lang doen. En in ruil voor alle gezondheidsvoordelen die je krijgt valt het qua prijs heel erg mee. Er zijn nog talloze andere verkopers van pompoenpitolie. Alleen al op het internet kun je de olie op heel veel plekken kopen. Hoe meer je koopt (stel, je koopt een halve liter) hoe goedkoper het over het algemeen is. Wil je weten welke fles de goedkoopste is? Bekijk dan de prijs per liter.

Let op: de meeste reguliere supermarkten verkopen geen pompoenpitolie. Je kunt het beste naar een natuurvoedingswinkel, speciaalzaak of reformwinkel. Let er overigens op dat de pompoenpitolie 100% van pompoenpit is gemaakt. Olieën die vermengd zijn met zonnebloemolie missen een deel van hun geneeskrachtige werking.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid Beauty Eten & drinken

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag