Een reis naar Zuid-Frankrijk kan een ware hel zijn wanneer je last hebt van wagenziekte. Elke kilometer is er dan één teveel. En naar Zuid-Frankrijk, dat zijn héél veel kilometers. Veel mensen hebben echter last van wagenziekte en besluiten daarom maar om hun vakanties in Nederland te spenderen. Goed voor de Nederlandse recreatieondernemer, maar wel jammer voor degene die eigenlijk wel graag wat meer van de wereld zien, maar door de wagenziekte van één of meerdere personen in het gezin niet verder komt dan Valkenburg. In dit artikel vertellen we je meer over wat wagenziekte is, wat je kunt doen om wagenziekte te voorkomen en hoe je de symptomen kunt bestrijden.
Wat is wagenziekte precies?
Wagenziekte is een heel vervelend verschijnsel waarbij mensen die in een auto (of bus, of vrachtauto etc.) vervoerd worden misselijk worden, overgeven en duizelig kunnen worden. Ook hoofdpijn en zweten behoren tot de symptomen. Wagenziekte valt onder de noemer reisziekte, waar ook zeeziekte en luchtziekte onder vallen. Wagenziekte is niets besmettelijks en heeft niets met bacteriën of virussen te maken (al kun je dat soms wel denken wanneer er meerdere kinderen op de achterbank aan het overgeven zijn). Wel heeft het te maken met je evenwichtsorgaan. Je evenwichtsorgaan zit in je binnenoor. Ook je ogen en je hersenen hebben te maken met wagenziekte.
Wat er feitelijk gebeurt als je wagenziek bent is dat je lichaam een bepaalde beweging registreert, bijvoorbeeld een snelle inhaalactie, die jij met je ogen niet helemaal hetzelfde ervaart. In je hersenen wordt datgene dat je met je ogen ziet en de beweging die je evenwichtsorgaan registreert niet goed samengebracht. Gevolg? Misselijkheid, braken en duizeligheid (of één van die drie symptomen). Ook zweten en hoofdpijn kunnen gevolgen zijn van wagenziekte.
Een voorbeeld: je zit in de auto een boek te lezen. Je ogen zien alleen maar een vlak met letters. Dat is een rustig beeld. Je lichaam registreert echter dat je snel voortbewogen wordt. Dat zijn twee heel verschillende dingen. De kans is groot dat je nu last krijgt van wagenziekte.
Wie hebben er met name last van wagenziekte?
Alhoewel ook volwassenen last kunnen hebben van wagenziekte zijn het toch met name de kinderen die last hebben van deze vervelende vorm van reisziekte. Kinderen tussen de twee en tien jaar hebben er het meest last van, maar ook op latere leeftijd kan het nog voorkomen. Jonge kinderen, het is precies de categorie die je niet kotsend op je achterbank wilt hebben zitten. Dat kinderen meer gevoelig zijn voor reisziekte heeft te maken met dat hun evenwichtsorgaan nog niet voldoende ontwikkeld is. Dat is gelukkig goed nieuws, want dat betekent ook dat kinderen over hun wagenziekte heen kunnen groeien.
Wat kun je het best doen om wagenziekte te voorkomen?
De allerbelangrijkste regel is: laat je kind ten allen tijde naar buiten kijken! Wat je kind dan ziet komt het meest overeen met de beweging die het lichaam registreert. Je kinds blik laten richten op de horizon is het allerbeste. Als bestuurder zijnde is het ook van belang dat je je rijgedrag aanpast aan degene die last van wagenziekte heeft. Je doet er goed aan om zo rustig mogelijk te rijden. Ga geen gekke inhaalcapriolen uitvoeren terwijl je kind misselijk op de achterbank zit. Probeer ook het schakelen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Klinkt heel logisch, maar is in de praktijk niet altijd makkelijk.
Frisse lucht
Frisse lucht is ook van groot belang in de auto. Als je ergens in Frankrijk in de file staat zal dat misschien niet zo gemakkelijk gaan, maar probeer het wel. Draai een raampje open of zet de airco aan. Zet de airco overigens niet te hard, want je wilt niet dat je kind (of jijzelf) een verkoudheid oploopt in de auto.
Gevulde maag
Zorg tevens voor een gevulde maag. Dat is ten eerste prettiger als je kind wél moet overgeven, want dan wordt er tenminste geen gal gespuugd. Ook helpt het hebben van een volle maag reiszieke te voorkomen. Laat je kind liever niet te vet of erg zoet eten naar binnen werken. Houd het simpel met brood, appels, komkommer of een simpel droog koekje.
Ook drinken is belangrijk om reisziekte te voorkomen of in te perken. Kies in dit geval ook voor de gezondste keuze: water. Kies in ieder geval niet voor koolzuurhoudende dranken.
Ook al is je bestemming misschien nog lang niet in zicht, stop wel regelmatig zodat je kind (en jijzelf) even de benen kan strekken. Een beetje frisse lucht doet soms wonderen.
Medicijnen slikken tegen wagenziekte?
Heb je alle bovenstaande tips al geprobeerd maar is er niets wat lijkt te helpen? Dan kan het raadzaam zijn om met rigoureuzere maatregelen te komen en medicijnen te proberen. Medicijnen tegen reisziekte zijn over het algemeen gewoon bij de apotheek of drogist verkrijgbaar, sommige medicijnen worden echter alleen op doktersrecept vergeven.
Eén van de middelen die vaak gebruikt wordt tegen reisziekte is antihistaminica. Dit middel zorgt ervoor dat je minder snel moet overgeven. Ook heeft het een rustgevende werking. Als je dit middel voor vertrek neemt zal het het beste effect hebben. Antihistaminica is van oorsprong een allergiemiddel. Er zijn verschillende merken op de markt die medicijnen tegen reisziekte aanbieden. Primatour is zonder recept van de dokter verkrijgbaar bij de drogisterij. Op fora wordt erg positief over dit middel gesproken.
Helpen polsbandjes tegen wagenziekte?
Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar is dat ook zo? Er zijn speciale polsbandjes op de markt die, door middel van Chinese geneeskunde (acupressuur) helpen de geblokkeerde energiebanen vrij te maken. Klinkt zweverig, maar hé, wie kan het wat schelen of het zweverig is als het echt help tegen wagenziekte? Als je online naar reviews zoekt van de Sea Bands kom je hier en daar wat positieve reviews tegen, maar ook enkele negatieve ervaringen. Het is dus aan jezelf om te testen of dit iets is voor je kind. De Sea Bands kosten zo’n vijftien euro en zijn onder andere verkrijgbaar bij bol.com.
Watjes in de oren
Sommige mensen zweren bij watjes in de oren. Dat zoiets simpels als een watje in je oor wagenziekte tegen kan gaan, is altijd de moeite waard om te proberen, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat het ook echt helpt. Het idee erachter is eigenlijk dat je je evenwichtsorgaan voor de gek houdt. Mocht je het gaan proberen, let dan op het volgende: Als je kind rechtshandig is, moet het watje in het linkeroor van je kind en andersom. Anders schijnt het niet te werken. Doe ook nooit watjes in beide oren.
Pleister achter de oren
Een scopolamine-pleister is alleen op doktersrecept te krijgen. Als je alles al geprobeerd hebt maar niets lijkt te helpen dan kan dit een oplossing zijn. Artsen schrijven het ook vaak voor wanneer er bijvoorbeeld een lange bootreis gemaakt moet worden en iemand veel last heeft van zeeziekte. Aan het gebruik van scopolamine-pleisters kleven echter wel wat risico’s. Je kunt er namelijk erg slaperig van worden. Gebruik daarom alleen deze pleisters als je een bijrijder bent. Als je zelf moet rijden dan mag je deze pleisters nooit en te nimmer gebruiken, omdat de veiligheid van jou en je reisgenoten niet kan worden gegarandeerd.
De scopolamine-pleister kun je zo’n zes tot vijftien uur voordat je op reis gaat achter je oor plakken. De pleister mag je maximaal drie dagen laten zitten. Daarna houdt de werking nog een dag aan; handig voor als je nog een ritje in Frankrijk wilt maken langs wat haarspeldbochten.
Wat als niets werkt?
Helaas kan het gebeuren dat geen van al deze tips echt werken, of dat ze maar tijdelijk werken. Dat is ontzettend balen, want als je een lange reis voor de boeg hebt (zeker in de warmte), wil je niet steeds moeten stoppen omdat er iemand op de achterbank overgegeven heeft. Je kunt er dan voor kiezen om in Nederland op vakantie te gaan, om zo de reistijd te beperken. Zit je al in de auto richting Frankrijk en kom je er dan achter dat je kind last van wagenziekte heeft? Dan is het natuurlijk al te laat om te besluiten in Nederland te blijven. Zorg in ieder geval voor voldoende verfrissing, schone kleren en een nat washandje. Stop voorafgaand aan je reis enkele natte washandjes in een boterhamzakje zodat je deze snel bij de hand hebt.
Bedenk je aan het einde van de reis goed of het het waard is geweest. Misschien was de vakantie wel zo fantastisch dat de helse reis er naartoe snel vergeten was. In dat geval is het het waard om volgend jaar nog eens te proberen om wat verder te weg te gaan. Misschien denk je ook wel: ‘dat was eens en nooit weer’. Dan is het beter om volgend jaar in Nederland te blijven.
Bedenk je echter ook dat wagenziekte vaak niet voor altijd is. Zodra kinderen wat ouder worden groeien ze er vaak overheen. Een kwestie van uitproberen dus. Een lange reis naar Italië, Spanje, Noorwegen of Frankrijk kan daarom best op je wensenlijstje blijven staan, maar misschien moet je er iets langer geduld voor hebben.