Baal jij dat je zo veel tijd kwijt bent met schoonmaken? Maak je het huis wel schoon, maar gaat het niet van harte? Baal je ervan dat je na een week weer helemaal opnieuw moet beginnen en kan je de energie niet bij elkaar rapen om wéér te boenen? Of ben je wegens fysieke redenen niet in staat om schoon te maken? Wellicht is een schoonmaker, huishoudelijke hulp of werkster in te schakelen. Maar net hoe je het wil noemen. Maar… hij of zij loopt dan wel door jouw huis, waar jouw persoonlijke eigendommen staan. Hoe zorg je voor een goede, veilige samenwerking? In dit artikel krijg je zo uitgebreid mogelijk antwoord op de vraag: “Hoe vind je een betrouwbare schoonmaker?”.
Vraag tips in je persoonlijke netwerk
Als schoonmaker krijg je heel vaak klusjes ‘via via’. Iedereen heeft wel iemand in z’n netwerk die een schoonmaker inhuurt. Vraag er eens naar op een verjaardag of op een andere groepsbijeenkomst. Grote kans dat er iemand is met een aanbeveling! Dan weet je meteen dat het goed is en hoef je zelf geen grondig onderzoek te doen naar verschillende schoonmakers.
Meld je aan bij een betrouwbaar platform voor het vinden van werksters
In het schoonmaakwereldje is er sprake van een groot vraag-en-aanbod aspect. Er zijn organisaties die hier slim op inspelen, door schoonmakers en huishoudens aan elkaar te koppelen. Voor jou is dat super handig om gebruik van te maken! Je kunt gemakkelijk zoeken naar een betrouwbare schoonmaker bij jou in de buurt. Vaak kun je binnen de zoekfunctie filteren, waardoor je snel iemand vindt die echt bij jou past. Op de meeste (niet alle) websites kun je je gratis aanmelden. Enkele goede platforms zijn:
- Helpling
- Regelhulp
- Regeltante.nl
Huur een schoonmaker in van een professioneel schoonmaakbedrijf of bemiddelingsbedrijf in
Wil je echt zeker weten dat je met een betrouwbare schoonmaker te maken hebt? Dan raden wij je aan om een schoonmaker in te huren die is aangesloten bij een overkoepelende organisatie. De organisatie draagt als het goed is zorg voor de kwaliteit en motivatie van haar medewerkers, dus jij weet dan zeker dat je een goede huishoudelijke hulp in huis haalt. Je betaalt soms wel iets meer voor een schoonmaker, omdat er natuurlijk ook nog commissie naar het schoonmaakbedrijf gaat, maar tegelijkertijd bespaar je jezelf een hoop tijd en stress.
Regel schoonmaker via gemeente of thuiszorgorganisatie
Bepaalde groepen in de samenleving hebben vanuit ons sociale zorgstelsel recht op een schoonmaker. Het kan zelfs zo zijn dat je hulp krijgt bij het regelen van een betrouwbare schoonmaker. Hieronder lichten we enkele scenario’s kort toe.
Vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) kan een gemeente verantwoordelijk worden gesteld om maatschappelijke ondersteuning te bieden, bijvoorbeeld in de vorm van huishoudelijke hulp. Meer informatie over dit topic vind je op deze website. Meer informatie over het regelen van een schoonmaker via de gemeente staat op deze website.
Als je om medische redenen hulp nodig hebt bij de verpleging en het huishouden, dan maak je vanuit de basiszorgverzekering aanspraak op thuishulp. Niet alleen in de vorm van verpleging, maar ook in de vorm van een huishoudelijke hulp, of een schoonmaker, als je het liever zo zou willen noemen. Deze zorg kan je op de volgende plekken regelen:
- Contact met transferverpleegkundige
- KiesBeter van de overheid
- Zorgkaart
- Zorgkantoor
- Advies vragen aan zorgverzekeraar
Overzicht van werksters/schoonmakers: hoe kies je de meest betrouwbare uit?
Stel, je hebt bovenstaande stappen doorlopen en je hebt een lijst met een aantal schoonmakers voor je liggen. Hoe maak je dan een keuze? Het lijkt ons in ieder geval verstandig om onderstaande aspecten door te lopen. Nadat je dat hebt gedaan (of misschien had je dat allang gedaan) kun je de schoonmakers in kwestie bellen om eens verder te onderzoeken wat voor vlees je in de kuip hebt.
Referenties
Tegenwoordig baseren veel mensen hun keuzes op reviews, referenties, aanbevelingen en soortgelijke informatie. Dat is niet zo gek: we nemen informatie van een objectief persoon in dezelfde situatie als ons nou eenmaal eerder aan dan informatie van de ‘verkoper’ zelf, de schoonmaker, in dit geval.
Ervaring van de schoonmaker
Je kunt die frisse, universitaire studente van 20 jaar vast wel vertrouwen, maar… is zij wel zo efficiënt in het huishouden? Waarschijnlijk leert ze net een beetje hoe ze haar eigen kamer van 12 vierkante meter op orde kan houden. We bedoelen het niet denigrerend, er zijn ook jonge schoonmakers die het hartstikke goed doen, maar het punt is: ervaring speelt een belangrijke rol bij het kiezen van een schoonmaker. Je krijgt waarschijnlijk een beter gevoel bij een oudere dame of heer die al 10 jaar in het vak zit.
Communicatie en persoonlijke klik
Een goede communicatie tussen jou en de schoonmaker is belangrijk. Alleen dan zijn jullie in staat om op een fijne manier samen te werken. Is de huishoudelijke hulp transparant en duidelijk in het overleg? Voel je een persoonlijke klik? Dan is er een goede basis voor vertrouwen.
Pak de samenwerking professioneel aan
Wil je zeker zijn van een betrouwbare schoonmaker? Zorg dan niet alleen voor een professionele selectie, maar ook voor een professionele samenwerking. Niet-betrouwbare schoonmakers pik je er op die manier al gauw tussenuit. Hoe ziet een professionele samenwerking eruit? Let bijvoorbeeld op onderstaande aspecten:
Spreek een proeftijd af
Als je gaat samenwerken met een onbekende schoonmaker, is het altijd even afwachten hoe de samenwerking verloopt. Klikt het goed tussen jullie? Houden jullie je beiden aan de afspraken? Hanteert de schoonmaker hetzelfde hygiëneniveau als jij zelf? Het is verstandig om van te voren een proefperiode af te spreken waarin beide partijen kunnen beslissen of deze samenwerking geslaagd is. Na de proefperiode kunnen jullie ervoor kiezen om de samenwerking te verbreken of door te zetten. Leg daarnaast een opzegtermijn vast, zodat jij genoeg tijd hebt om een nieuwe schoonmaker te zoeken, of, zodat de schoonmaker genoeg tijd heeft om nieuw werk te zoeken.
Laat een sleutelverklaring ondertekenen
De meeste schoonmakers krijgen een sleutel van het huis waar ze werken. Als jij ook een sleutel gaat geven aan je schoonmaker, doe je er goed aan om hem of haar een sleutelverklaring te laten ondertekenen waarin staat dat de werkster in het bezit is van een sleutel van je huis. Het klinkt overdreven, maar het kan heel goed van pas komen in bepaalde situaties.
Regel de betaling
Dit punt is vooral van toepassing op mensen die hun schoonmaker zelf inhuren, zonder tussenkomst van een schoonmaakbureau. Als je hier geen gebruik van maakt, moet je de betaling zelf regelen. Hoe zit dat? De Belastingdienst stelt particulieren vrij van het afdragen van loonbelasting en sociale premie voor huishoudelijk hulp. Hier zit echter wel een limiet aan verbonden: de schoonmaker mag maximaal 3 dagen per week bij jou thuis werk verrichten. Meer informatie hierover vind je in de meest recente richtlijnen in ‘regeling dienstverlening aan huis’.
Hoe en hoeveel moet je een schoonmaker betalen? Zorg ervoor dat je op z’n minst het minimumloon betaalt, inclusief 6% vakantietoeslag. Bij ziekte moet je bereid zijn de schoonmaker maximaal 6 weken door te betalen. De manier van betaling mag je zelf kiezen: contant of door het geld over te maken. Je hoeft hier geen administratie voor aan te leggen. Het is echter wel belangrijk dat de schoonmaker zelf zijn inkomsten opgeeft bij de Belastingdienst. Dat is zijn/haar eigen verantwoordelijkheid, die voorkomt dat hij/zij zwart werkt bij jou. Als ‘jouw’ schoonmaker dit niet wil, kun je uitleggen dat je als werknemer jaarlijks tot €6000 belastingvrij mag bijverdienen.
Maak goede afspraken
- Betaling
- Vakanties
- Werktijden
- Ziekmelding
- Inhoud van het werk
- Tempo van het werk
- Frequentie van het werk
Wees zelf een betrouwbare werkgever!
We begrijpen heel goed dat je graag een betrouwbare schoonmaker in wil huren. Een goede samenwerking hangt echter van twee personen af: niet alleen van de inzet van de schoonmaker, maar ook van jouw eigen inzet. Daarom is het belangrijk om de samenwerking professioneel aan te pakken volgens de punten die we hierboven hebben beschreven. Spreek daarnaast je waardering voor de schoonmaker uit en behandel hem/ haar zoals je zelf ook behandeld zou willen worden. Dan staat niets een goede, langdurige samenwerking nog in de weg!
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- 10 tips voor het schoonmaken van je laminaat
- 10 Tips voor het schoonmaken van je ramen
- 15 schoonmaaktips met azijn
- 6 tips voor het schoonmaken van je airfryer
- Hoe kun je het filter van je afzuigkap schoonmaken?
- Hoe kun je het beste je zonnescherm schoonmaken?
- Hoe kun je kunststof kozijnen schoonmaken?
- Hoe kun je tuintegels schoonmaken?
- 9 Tips voor het schoonmaken van je vaatwasser
- 6 prettige schoonmaak apps