Heb jij voor het einde van de maand altijd een lege bankrekening? Wil je bewuster met je geld omgaan? Sparen voor een mooie vakantie of nieuwe laptop? Als jij vaak niet meer kunt achterhalen waar je centen eigenlijk naartoe zijn gegaan, wilt achterhalen welke abonnementen je momenteel hebt lopen of gewoon meer inzicht wilt in wat je waar uitgeeft, dan is het een goed idee om een huishoudboekje bij te gaan houden. Dat klinkt misschien heel ingewikkeld, maar je kunt het zo simpel maken als je zelf wilt! In dit artikel leggen we je uit hoe een huishoudboekje werkt – en hoe je er zelf gemakkelijk één kunt maken én bijhouden. Dat scheelt weer!
Wat bedoelen we met een huishoudboekje?
Met een huishoudboekje, ook wel een kasboek genoemd, bedoel we een document waar je al je uitgaven op het gebied van het huishouden in bij kan houden. Dat varieert van het aanschaffen van schoonmaakmiddelen tot de maandelijkse afschrijving van je internet abonnement. Dit soort boekjes worden sinds de jaren negentig bijgehouden door huisvrouwen, om zo geld te besparen voor de meer luxere uitgaven. Tegenwoordig wordt een huishoudboekje veelal door gezinnen gebruikt, om de verschillende geldstromen per gezinslid in het oog te houden, maar ook door alleenstaanden of studenten.
Door het bijhouden van een huishoudboekje zie je in een oogopslag op welk gebied je eigenlijk wat meer of juist wat minder uit kan geven. Je komt er dan bijvoorbeeld achter dat je altijd geld mist aan het einde van de maand, omdat je (te) veel uitgeeft aan je wekelijkse boodschappen. Je zult een kant en klaar huishoudboekje kopen bij verschillende winkels of organisaties als het Nibub (daar vind je trouwens ook handige tips om je budget in de hand te houden), een kant en klaar online huishoudboekje downloaden of natuurlijk zelf aan de slag om een huishoudboekje helemaal naar jouw wensen en uitgaven te vormen.
Waarom beginnen met het bijhouden van een huishoudboekje?
Het bijhouden van een kasboekje is allereerst de perfecte manier om meer inzicht te krijgen in wat er financieel eigenlijk binnenkomt en wat je allemaal uitgeeft. Dat is helemaal fijn als je meerdere rekeningen hebt, misschien zelfs wel bij meerdere banken. Meestal heb je tegenwoordig bij mobiele applicaties van de betreffende banken wel wat overzicht, maar door alles in te voeren in een huishoudboekje heb je ook je verschillende rekeningen inzichtelijk.
Daarbij kun je door het bijhouden van een kasboekje een budget voor jezelf bepalen: je weet namelijk precies hoe je geldzaken staan. Zo kun je gericht gaan sparen, want je weet precies hoeveel je per maand overhoudt en waar je wat kunt schuiven om meer geld op een spaarrekening te krijgen. Wel zo fijn, als je bijvoorbeeld geld wilt achterhouden voor een grote uitgave, voor een nieuwe woning, een wereldreis of een andere televisie, bijvoorbeeld. Het bijhouden van een huishoudboekje lijkt misschien een hele klus, maar het valt reuze mee en de resultaten van de inzicht in je geldzaken mogen er zeker zijn. Ook als je (bijna) altijd rood staat is een huishoudboekje een uitkomst, want zo kun je precies zien waar het misgaat in je financiële zaken. Dat geeft een hoop rust!
Ga aan de slag met een fysiek of digitaal huishoudboekje
Wil jij beginnen met het bijhouden van een huishoudboekje? Dan kun je allereerst de keuze maken of je dit fysiek of digitaal wilt doen. Het is allebei hetzelfde idee: het is maar wat jij of je gezin het fijnste zal vinden. Het voordeel van een digitaal kasboek is dat je in bijvoorbeeld een programma als Excel niet erg hoeft te hoofdrekenen, want het programma doet het rekenwerk voor je. In een fysiek huishoudboekje moet je natuurlijk wel zelf aan de slag, maar daar kun je altijd een rekenmachine bij pakken. Als jij de keuze hebt gemaakt in welke vorm jij je huishoudboekje wilt gaan invullen, kan je gaan beginnen!
Je kunt ervoor kiezen om een kant en klaar fysiek boekje te kopen, zodat je hem alleen nog maar hoeft in te vullen. Dat kan bijvoorbeeld online voor een klein prijsje, of gratis via het Nibud. Je kunt via internet trouwens ook een hoop kant en klare templates downloaden waar je direct mee aan de slag kunt, zoals op Mijn Huishoudboekje. Wil je het helemaal perfect doen en zelf een persoonlijk huishoudboek samenstellen die precies is ingedeeld op je eigen situatie? Dan helpen we je graag een beetje op weg.
Huishoudboekje indelen
Of je nu op papier je huishoudboekje bijhoudt of dit op je computer doet, je werkt altijd op dezelfde manier. Je verdeelt je huishoudboekje per week of maand in een aantal kolommen. Die kolommen staat voor zaken waar jij geld aan uitgeeft of juist voor krijgt. Voorbeelden van deze kolommen zijn dan ook boodschappen, de huur, je salaris maar ook dingen waar je niet direct aan denkt, zoals de tuin, sporten of tijdschrift abonnementen. Probeer zo veel mogelijk thema’s op een rijtje te zetten, zodat je niets vergeet. Vervolgens maak je naast deze kolommen twee vakken waar je bedragen in kunt vullen: de inkomsten en de uitgaven. Naast elk thema vul je dus in of je er geld voor krijgt, of juist geld aan uitgeeft. Vul al je inkomsten en uitgaves per week of maand in en tel de resultaten bij elkaar op: onderaan de kolommen heb je dan heel overzichtelijk je uitgaven en inkomsten bij elkaar. Trek deze getallen van elkaar af, en je weet precies wat je overhoudt per maand – of wat juist niet.
Stel een budget op
Als je na het invullen van je huishoudboekje erachter komt dat je steeds geld te kort komt of niet genoeg overhoudt om bijvoorbeeld voor je wereldreis te sparen, is het handig om een budget op te stellen. Door het bekijken van je huishoudboekje heb je een precies overzicht van waar je geld eigenlijk naartoe gaat. Wat kan er geschrapt worden? Heb je bijvoorbeeld vier verschillende tijdschriftabonnementen, of betaal je nog elke maand voor de sportschool terwijl je al maandenlang niet meer bent geweest? Dan is het een idee om deze abonnementen stop te zetten, zodat je aan het einde van de maand wat meer overhoudt. Ook dagelijkse zaken als het doen van boodschappen of uit eten gaan is nu veel inzichtelijker: kan je op dit gebied bijvoorbeeld minder uitgeven? Als je tips wilt om te besparen bij het boodschappen doen, kun je dit artikel van Dik.nl lezen. Dat zal weer een hoop schelen in je resultaten!
Vind je het lastig om in te grijpen als je steeds rood staat, omdat je niet zo goed weet waar het dan anders zou moeten? Bekijk dan eens met iemand anders je huishoudboekje. Dat kan met iemand zijn die je vertrouwt met je financiële zaken, zoals een ouder of een vriend, maar dat kan ook een budgetcoach zijn. Op deze manier word jij een expert in het bijhouden van je financiën en het sparen voor de gaafste dingen. Zeg maar hallo tegen die wereldreis of de nieuwe inrichting van je huis!
Vergelijken met andere huishoudens
Natuurlijk: het gras is altijd groener aan de overkant, en je financiële zaken zijn natuurlijk privé, maar het is soms toch fijn om jouw maandelijkse uitgaven eens te vergelijken met andere gezinnen of mensen in die in dezelfde situatie als jij zitten. Met een huishoudboekje kan dat: jij weet inmiddels precies hoeveel geld er de deur uit gaat en weer binnen komt. Veel mensen delen hun huishoudboekje (anoniem) op het internet, bijvoorbeeld op de website van Huishoudboekje. Zo kun jij de financiële gegevens van anderen inzien en vergelijken met je eigen situatie. Ook kun je mensen in je omgeving eens navragen hoeveel zij bijvoorbeeld kwijt zijn aan de maandelijkse rompslomp. Misschien hebben zij nog wel hele bruikbare tips om te besparen op zaken als boodschappen doen, het kopen van nieuwe kleding en het mooi en schoon houden van het huis. En wie weet kun jij een ander ook weer helpen met de obstakels in de financiële zaken van de ander. Mooi, toch?
Dat een huishoudboekje heel erg handig is, staat buiten kijf. Door het wekelijks of maandelijks bijhouden van je financiën heb je namelijk een heel helder overzicht van je inkomsten en uitgaven. Dat kan heel erg helpen als je altijd rood staat, als je wilt sparen voor iets groots of als je meerdere rekeningen (bij verschillende banken) hebt waar je het overzicht een beetje van kwijt bent. Ook kun je met een kasboekje je uitgaven en inkomsten vergelijken met andere gezinnen en mensen met dezelfde situaties, zodat je om tips kan vragen bij eventuele besparing, of gewoon kunt kijken hoe jij er financieel voor staat in vergelijking met anderen. Je kunt ervoor kiezen om een fysiek huishoudboekje bij te houden, die je bijvoorbeeld bestelt via online winkels of het Nibud, of je download een (vaak gratis) template op internet. Je kunt als je een beetje handig bent ook gewoon zelf aan de slag in Excel of een mooi boekje aanschaffen waar jij je geldzaken in noteert. Het is even een klusje, maar dan heb je ook wat!