Hoe kun je kunststof kozijnen schoonmaken?

Hoe kun je kunststof kozijnen schoonmaken?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Heb je kunststof kozijnen? Dan heb je geluk. Deze zijn relatief onderhoudsarm. Toch moet je ze af en toe schoonmaken, want anders dan gaan ze er alsnog lelijk uit zien. Gelukkig is het schoonmaken van kunstsof kozijnen relatief eenvoudig. Het duurt niet lang, en je hebt er weinig voor nodig! In dit artikel vertellen we je precies welke schoonmaakmiddelen geschikt zijn. Ook kom je erachter wat je beter NIET kunt doen als je de kozijnen aan een poetsbeurt onderwerpt. 


Hoe kun je kunststof kozijnen schoonmaken?

Het is relatief eenvoudig om kunststof kozijnen schoon te maken. Het enige dat je nodig hebt is: twee zachte doeken (geen schuurspons!) en een emmertje met sop. Soms is een rager ook handig, om spinnenwebben en dergelijke te verwijderen. Eerst verwijder je losse viezigheidjes, vervolgens maak je het kozijn schoon met de doek met soep en als laatste stap droog je het kozijn met de droge doek. Et vóila! In de rest van dit artikel gaan we dieper in op de details van het schoonmaakproces Let op: heb je een hoog kozijn waar je niet bij kunt? Ook niet als je op een stevige tafel of stoel gaat staan? Dan is het handig om gebruik te maken van een stalen trappetje. Als je deze zelf niet hebt, kun je overwegen om er een te lenen van je buren.


Hoe krijg ik specifieke vlekken uit mijn kunststof kozijnen?

Het schoonmaken van kozijnen is een terugkerende taak, omdat het een onderdeel is van het onderhoud van je kozijnen. Daarnaast kan het incidenteel gebeuren dat er een vlek ontstaat. Bijvoorbeeld omdat je aan het verbouwen bent, of omdat er iets op het kozijn valt. Daarom willen we er even bij stilstaan hoe je vlekken het beste kunt schoonmaken. Voor het overzicht hebben wij de vlekken in drie verschillende categorieën opgesplitst.

Vlekken van vet, verf, kit, roet of siliconen verwijderen

Is er perongeluk een van bovenstaande materialen op jouw kunststof kozijnen terecht gekomen? Vervelend, maar niet onoverkomelijk. Gelukkig is er wat aan te doen! Om dit soort vlekken te verwijderen, kun je het beste zeep gebruiken. Gewone zeep, zonder specifieke toevoegingen. Bijvoorbeeld afwasmiddel of handzeep. Sommige mensen beweren dat wasbenzine goed werkt. Gebruik dat absoluut niet! Dit ‘schoonmaakmiddel’ is veel te agressief. Het kan wel zijn dat het de vlekken verwijdert, maar vervolgens wordt het kozijn waarschijnlijk op een andere manier aangetast. Blijvend.

Vlekken van gips, kalk, mortel of spax verwijderen

Dit soort vlekken kun je op een eenvoudige manier verwijderen. Hiervoor heb je slechts twee dingen nodig: een heleboel water en wat zeep. Als de vuiligheid niet direct verdwijnt, is het goed om het water even in de vlek te laten trekken. Dan kan deze ‘weken’, waardoor het gemakkelijker los laat. Met zeep en water zou het moeten lukken, wees niet te ongeduldig! Grijp vooral niet te snel naar andere, agressievere schoonmaakmiddelen.

Vlekken van potlood, viltstift of balpen verwijderen

Vlekken die afkomstig zijn van een potloot, viltstift of balpen, kun je het beste verwijderen met een normaal huisreinigingsmiddel. Bijvoorbeeld allesreiniger. Daarnaast werkt een speciaal kunststof schoonmaakproduct óók erg goed. Hoewel sommige mensen beweren dat spiritus goed werkt tegen deze vlekken, raden wij het af. Het is namelijk zo dat spiritus ervoor kan zorgen dat de zwarte beglazingsprofielen kunnen afgeven op het raam. Daar wordt je raam zwarter van… Oeps!


Wat zijn goede schoonmaakmiddelen voor kunststof kozijnen?

Kunststof kozijnen kun je niet zomaar met elk schoonmaakmiddel schoonmaken. Dat geldt overigens voor elk kunststof product. Daarom zullen we in deze alinea toelichten welke schoonmaakmiddelen je beter wel – en niet – kunt gebruiken. Volgens ons onderzoekje blijkt dat er maar weinig schoonmaakmiddelen zijn die zich specifiek richten op kunststof kozijnen. Daarom kun je nog het beste uit de voeten met een schoonmaakmiddel dat zich richt op kunststof in het algemeen. Daarnaast is een schoonmaakmiddel met brede toepassing ook geschikt, zolang kunststof maar tot de mogelijkheden behoort. Neem bijvoorbeeld HG’s interieurmiddel: kunststof, verf en behang (intensiefreiniger). Zoiets is prima geschikt om de kozijnen schoon te maken!

Water met zeep of allesreiniger werkt ook (maar minder goed)

Heb je geen zin om specifieke schoonmaakmiddelen aan te schaffen? Dan kun je ook proberen of je met water en zeep uit de voeten kunt. Een beetje allesreiniger kan ook wonderen doen. Zorg ervoor dat het een redelijk neutrale zeep en/of schoonmaakmiddel is (vergelijkbaar met het middel dat je voor glazen gebruikt!), zodat het kunststof niet beschadigd raakt. Baat het niet dan schaadt het niet!

Het beste schoonmaakmiddel HG kunststof intensief reinigen

Het beste middel om je kunststof kozijnen te reinigen is HG kunststof intensief reiniger. Dit middel kun je kopen bij supermarkten en groothandels. Daarnaast kun je dit ook eenvoudig online bestellen.


Pas op met agressieve middelen

Wees voorzichtig in jouw zoektocht naar de perfecte schoonmaakmiddelen! Het is namelijk zo dat kunststof een gevoelig materiaal is. Als je met een tamelijk agressief schoonmaakmiddel (bijvoorbeeld benzinewas, autoreiniger, thinner of spiritus) aan de slag gaat, maakt het soms meer kapot dan je lief is. De vlekken zijn verdwenen, maar de kans is groot dat het kozijn beschadigd is.

Andere tips om beschadiging te voorkomen

Het schoonmaakmiddel is slechts één aspect om rekening mee te houden tijdens het schoonmaken van de kunststof kozijnen. Hieronder selecteren we nog enkele tips om het kozijn ongedeerd te houden:

  • Gebruik géén schuursponsje! Als de vlekken hardnekkig zijn, kun je beter iets meer tijd nemen om de vlek te verwijderen dan dat je een schuursponsje pakt. De ruwe kant kan namelijk lelijke krassen in jouw kozijn achterlaten.
  • Gebruik géén schurend schoonmaakmiddel! Dit kan er namelijk voor zorgen dat de kleur van je kozijn wordt aangetast en dat er blijvende vlekken ontstaan.
  • Vermijd wasbenzine, spiritus, autoschoonmaakproducten chloor en thinner! Liever twee keer benoemd dan één keer te weinig 😉

Investeer in professionele reiniging

Hoewel de huis-tuin-en keukenschoonmaakmiddelen prima werken, is het niet optimaal. Het kan zijn dat het kozijn toch nog vies is of vies oogt. Daarom is het aan te raden om eens in de zoveel tijd een professioneel schoonmaakbedrijf in te huren. Dit schoonmaakbedrijf beschikt over de ideale schoonmaakmiddelen en schoonmaaktechnieken. Daarnaast zullen de medewerkers de kozijnen goed controleren: gaan alle deuren nog goed open en dicht? Indien nodig, kunnen zij de scharnieren bijstellen. Dat heeft bovendien een positief effect op de isolatie van je woning. Want met een verkeerd afgesteld raam of deur, kan de lucht ontsnappen.


Hoe vaak moet je kunststof kozijnen schoonmaken?

Iedereen heeft een ander schoonmaakregime. Sommige mensen zijn erg punctueel en willen graag dat hun kozijnen er te allen tijde goed uitzien. Andere mensen zijn hier iets minder strikt in. Wat jouw aanpak ook is: zorg er in ieder geval voor dat de kozijnen een aantal keer per jaar gereinigd worden. Hoe vaak je het precies moet doen, hangt ervanaf hoe snel de kozijnen vuil worden. Vuiligheid kun je heel makkelijk herkennen. Bijvoorbeeld spinnenwebben in de hoeken, vliegen- of vogeluitwerpselen, aanslag van regen, alg of iets anders… Dan weet je dat het de hoogste tijd is. Hoe langer je wacht met schoonmaken, hoe hardnekkiger de vlekken worden.

Het beste moment om schoon te maken!

Het is heel handig om de kunststof kozijnen tegelijkertijd met de ramen te reinigen. Als je de ramen gaat wassen, dan is het een kleine moeite om meteen de kozijnen mee te pakken. Vooral omdat je voor beide hetzelfde soort schoonmaakmiddel kunt gebruiken (een niet-agressief sopje, bijvoorbeeld gemaakt van afwasmiddel).



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag