Hoe kun je het beste maden bestrijden?

Hoe kun je het beste maden bestrijden?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Maden in de container zijn een vervelend probleem waar vrijwel elk huishouden wel eens mee te maken krijgt. Ze zien er vies uit en verspreiden vaak ook nog eens een heel penetrante geur. Genoeg reden om zo snel mogelijk van de maden af te willen, maar hoe kun je ze nu het meest effectief bestrijden? Daarvoor vind je in dit artikel een aantal verschillende handige tips.

Vrijwel altijd zitten de maden in je vuilnisemmer of vuilcontainer, maar heb je ergens anders last van ze dan kun je onze tips hopelijk alsnog gebruiken om ze vakkundig te bestrijden. We geven je zowel natuurlijke en milieuvriendelijke oplossingen, als bestrijdingsmethoden waarbij chemische hulpmiddelen niet worden geschuwd. Zo ben je hopelijk snel in staat de maden met succes te bestrijden.

Let op: hou altijd je eigen veiligheid en dat van je kinderen en huisdieren in de gaten. Vooral wanneer je de aanval wilt openen met chemische middeltjes of bijtende schoonmaakmiddelen is het heel belangrijk alle veiligheidsvoorschriften op de verpakking in acht te nemen!

Wat zijn maden?

Maden zijn de larven van vliegen. Waarschijnlijk vind je het maar vieze beestjes (vooral wanneer je ze net nog over de rand van je container zag kruipen) maar in de natuur hebben ze wel degelijk bestaansrecht. Ze zijn namelijk in staat binnen korte tijd een kadaver vrijwel helemaal op te ruimen. Helaas worden ook levende dieren weleens het slachtoffer van maden, zoals bijvoorbeeld konijnen. Daarom is het altijd verstandig wanneer je een konijnenhok hebt om daar niet de container vlakbij te zetten.


Hoe komen maden in de container terecht?

Misschien denk je dat de container hermetisch is gesloten als je het deksel dicht hebt gedaan, maar niets is minder waar. Het deksel sluit bijvoorbeeld vrijwel nooit helemaal goed aan en al snel is er een kier waardoor vliegen naar binnen kunnen. Ook wanneer je de container open doet krijgen vliegen de kans om naar binnen te glippen. Omdat een enkele vlieg tot wel duizend eitjes kan leggen (die op een warme dag ook al binnen enkele uren uit kunnen komen) is er weinig voor nodig om binnen de kortste keren een ware plaag in je container te hebben. Hoe je die het beste kunt bestrijden lees je hier.


Tip 1: Giet kokend water in de container

De eerste methode om maden te bestrijden is door kokend water in de container te gieten. De maden worden zo levend gekookt, iets wat ze natuurlijk niet overleven. Dit is geen goede methode als je container al aardig gevuld is met afval, want dan bereikt het water nooit alle maden. Bovendien gedijen maden juist heel goed in een vochtige omgeving. Om het kokende water nog effectiever te maken kun je er ook een beetje groene zeep of een flinke scheut azijn bij doen.


Tip 2: Gooi zand over de maden

Omdat maden dol zijn op vocht is het een goed idee om de container zo droog mogelijk te gaan maken. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een paar scheppen zand over het afval te gooien. Daardoor drogen de maden uit, waardoor ze massaal zullen sterven. Wederom is het belangrijk dat het zand op de maden terecht komt en niet alleen op de bovenste laag afval blijft liggen. Je kunt met het zand ook voorkomen dat de maden omhoog kunnen kruipen. Zorg dan vooral dat het op de bodem van de container ligt en dan met name rondom, bij de randen.


Tip 3: Strooi kalk of zout in de container

Ook zout of kalk strooien is een prima manier om de maden uit te drogen en ze van het leven te beroven. Deze bestrijdingsmethode wordt ook bij een slakkenplaag gebruikt. Net zoals slakken zijn maden dieren met een hoog vochtgehalte en het zout zal ze dus zo ernstig verminken dat ze al gauw zullen sterven. Omdat je natuurlijk niet kilo’s zou in de container wilt gooien is het vaak het beste eerst de container te laten legen en pas dan dit wapen gericht in te zetten.


Tip 4: Hang mottenballen aan het deksel

Mottenballen zijn niet alleen goed voor het verjagen van motten, ook vliegen zijn niet gesteld op de geur die ze verspreiden. Je kunt daarom het beste een zakje met mottenballen in de container hangen. Stop de mottenballen bijvoorbeeld in een panty en leg een knoop in de andere kant, dan kun je de panty tussen het deksel van de container klemmen. Ook als je nog geen last hebt van maden is dit een goede manier om te zorgen dat de vliegen wegblijven en je dus ook geen maden in je container zult krijgen.


Tip 5: Spray rijkelijk met lavendel

De meeste mensen vinden lavendel heerlijk ruiken, maar vliegen en maden hebben er een enorme hekel aan. Daarom sla je met een lekkere lavendelspray (letterlijk) twee vliegen in een klap. Spuit deze spray af en toe onder het deksel en sluit dit dan snel weer om de geur zo lang mogelijk in de container te houden. Zowel vliegen als maden walgen ervan, terwijl je zelf juist je container nog nooit zo heerlijk vond ruiken. Natuurlijk kun je ook wat verse lavendeltakjes in de container leggen als je toevallig lavendel in je tuin hebt staan. In een afgesloten container zal dit sterk ruiken, dus je hebt maar weinig nodig.


Tip 6: Leg klimop in de container

Klimop (hedera) is giftig voor maden dus kun je ze goed bestrijden door een paar takken klimop in de container te leggen. Het heeft de voorkeur om de container dan wel open te laten staan. Dat doe je door bijvoorbeeld een stukje hout tussen het deksel en de rand te steken. Als je zelf geen klimop in je tuin hebt is er vast wel een vriendelijke buur waar je het aan kunt vragen. Klimop groeit tenslotte vaak snel en die paar takjes zullen derhalve niet snel gemist worden.


Tip 7: Bestrijd de maden met vliegenspray

Vliegenspray in een spuitbus is een chemisch goedje waar je zelf niet teveel van binnen moet krijgen, maar waar je de maden juist de volle laag mee moet geven. Net zoals de lavendelspray spuit je het riant in de container en sluit je die daarna snel weer. Zo blijft de vliegenspray tijdenlang in de container hangen en maakt daar vakkundig de maden en vliegen dood. De vliegen die je container eerst nog als een prima plekje beschouwden om hun eieren te leggen zullen er nu halsoverkop vandoor gaan. Het heeft dus ook een afschrikkende werking.


Tip 8: Voorkomen dat je last krijgt van maden

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, daarom hebben we tot slot ook nog wat tips voor je verzameld waarmee je zo goed mogelijk kunt voorkomen dat je maden in je container krijgt. Met name tijdens warme zomerdagen zullen deze tips je heel goed van pas komen:

  • Vliegen zijn vooral dol op vlees (en vis) voor het leggen van hun eitjes. Daarom gooi je dat het beste niet direct in de container. Pak het eerst zorgvuldig in, bijvoorbeeld in een goed afgesloten plastic zakje. Let er wel op dat dit niet kapot gaat doordat je er later ander vuilnis bovenop doet.
  • Leg wat oude kranten of wat stro op de bodem van de container om vocht te absorberen wat uit het afval loopt.
  • Maden komen het meeste voor in de zomer. Zorg daarom dat je op warme dagen de container in de schaduw zet. Je kunt hem ook afdekken met een doek of een zeil dat de warmte goed reflecteert.
  • Als je container geleegd is kun je hem het beste direct schoonmaken. Doe dat met wat chloor. Spoel hem wel weer heel goed schoon want een container die naar chloor stinkt wordt soms niet door de vuilnismannen geleegd omdat ze denken dat er misschien chemisch afval in zit.
  • Zet de container af en toe open als dat niet voor teveel stank zorgt. Dan zorg je namelijk dat vocht beter kan verdampen en daardoor wordt de container minder aantrekkelijk voor vliegen.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag