Je huis lekker laten ruiken is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Huisdieren, kookluchtjes en vocht kunnen het lastig maken om alle ruimtes fris te houden. Gelukkig kan je vervelende luchtjes makkelijk verdrijven met allerlei trucs. Van luchtreiniger tot citroen: in dit artikel lees je ze allemaal. Elke tip heeft zo zijn voor – en nadelen. Belangrijk is in elk geval altijd om zodra je de kans krijgt, je woning zoveel mogelijk te laten luchten.
1. Met deze gewoontes zorg je dat je huis lekker blijft ruiken.
Door de routine in je dagelijkse leven zijn er altijd in meer of mindere mate gewoontes waardoor er geuren in je huis blijven hangen. Dat is niet helemaal te voorkomen, maar je kan het wel beperken. De volgende tips zijn simpel, maar kunnen je wel een stukje verder helpen:
- Zet zodra je de kans hebt, zoveel mogelijk ramen van je woning open. Vooral de keuken en de slaapkamer zijn belangrijk.
- Heb je in je keuken een afzuigkap met een koolstoffilter? Vervang ‘m dan op tijd. Een vies filter kan voor een steeds muffere of ranzige geur zorgen in de keuken en in de rest van je huis.
- Reinig tapijten of vloerbedekking regelmatig (hierover hebben we verderop nog een tip)
- Hang beddengoed en kleding regelmatig buiten om te luchten, zodat muffe geurtjes verdwijnen.
- Zorg dat vocht altijd goed uit je badkamer afgevoerd wordt. Sommige mensen hebben hier een ventilator of een circulatiesysteem voor. Heb je dat niet, zet de badkamer dan zoveel mogelijk open na een douche (of liever al tijdens het douchen of badderen). Zet ook een raam open, zodat het vocht naar buiten kan.
- Als je een kat of hond hebt, was dan regelmatig de spullen (zoals dekentjes of kussens) van het dier en vervang spullen die oud en muf zijn geworden.
- Dode planten kunnen gaan stinken, dus voer ze tijdig af (dit ziet er meteen netter uit in je huis).
- Kook zodra het kan met een raam of deur open, zodat kookluchtjes snel naar buiten worden afgevoerd. Je belast de afzuigkap minder en de kookgeur is sneller weg.
Met deze gewoontes kom je al een eind om nare geuren uit je huis te verdrijven en te voorkomen. Voor de meeste geuren geldt namelijk dat je de bron ervan moet aanpakken om er vanaf te komen.
2. Zet een teil neer met warm water en citroen of sinaasappel
Een eenvoudige tip om (tijdelijk) een lekkere geur in je huis te creëren, is om een pannetjes op het vuur te zetten met daarin citroen of sinaasappel. Door de damp uit het pannetje ruikt een groot deel van je huis binnen no time lekker naar citrus. Eventueel kan je er nog frisse kruiden of specerijen aan toevoegen, waardoor er een ‘kerstachtige’ geur in huis ontstaat. Met name de geur van kruiden blijft vaak nog een tijdje hangen.
Dezelfde tip wordt weleens gegeven over een pannetje met heet water en wasverzachter. De damp hiervan schijnt echter niet gezond te zijn. Dit raden we daarom af. Citroen, kruiden en sinaasappel kunnen nooit kwaad.
3. Geurstokjes
Geurstokjes zijn te koop van allerlei merken en in allerlei prijsklasses. Ze zijn ideaal voor een lekkere geur in huis omdat ze een tijdje meegaan en in tegenstelling tot wierook, niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Je kan speciale, frisse geurstokjes aanschaffen voor de badkamer of het toilet, maar er zijn ook allerlei geurstokjes voor de overige kamers in huis.
Een bekend merk met lekkere geurstokjes is Rituals, maar ook H&M, L’Occitane, HEMA, LIDL en Riverdale hebben geurstokjes in hun collecties.
4. Luchtverfrisser spray of luchtverfrisser voor in het stopcontact
Een handige en veilige manier om weer voor wat frisse lucht in huis te zorgen is een spray of een luchtverfrisser voor in het stopcontact. Met een spray zorg je voor een tijdelijke frisse geur, terwijl een luchtverfrisser in het stopcontact langdurig voor een lekkere geur zorgt.
Een spray luchtverfrisser werkt erg effectief op de korte termijn, (als er bijvoorbeeld geknoeid is met iets dat stinkt, of na overgeven van een huisdier) maar is niet geschikt om hardnekkige lucht te verhelpen. Daarvoor kan je beter een elektronische luchtverfrisser gebruiken, of nagaan waar de muffe geur vandaan komt.
5. Je huis lekker laten ruiken met huisparfum (‘homespray’)
Een wat luxere versie van een luchtverfrisser spray is het parfum voor in huis. Vaak zijn dit de wat meer verfijndere, luxe geuren die redelijk lang blijven hangen. Een huis parfum van een exclusief merk zorgt voor een weldadige, stijlvolle geur in je huis. Vooral interieurliefhebbers zijn gek op huisparfums.
Een huisparfum is niet zozeer geschikt voor het bestrijden van onaangename geuren, maar is wel een heel mooi middel om een fris huis nóg lekkerder te laten ruiken. Met name tijdens een feestje (of om zelf van te genieten terwijl je leest of tv kijkt) is een huisparfum erg lekker.
6. Vloerbedekking en of tapijt schoonmaken met baking soda
Vloerbedekking en tapijt zijn heerlijk zacht, maar het zijn tegelijkertijd makkelijk bronnen van muffe luchtjes. Dit komt simpelweg doordat iedereen er dagelijks overheen loopt.
Als je last hebt van een muffe geur in je vloerbedekking of tapijt, kan het helpen om er baking soda overheen te strooien. Soda werkt namelijk als een vuil – en geurvreter. Laat de soda een nachtje zijn werk doen en zuig het daarna goed op met de stofzuiger. Echt vieze plekken op de vloerbedekking of het tapijt kan je naderhand aanpakken met een tapijtreiniger.
7. Je huis lekker laten ruiken met planten en bloemen
Planten en bloemen zijn heerlijk en effectief voor een lekkere geur in huis. Daar dragen ze elk op een andere manier aan bij.
Bloemen zorgen natuurlijk voor een lekkere, bloemige geur in huis. Een goede bos bloemen blijft twee à drie weken staan en ziet er ook nog eens heel mooi uit.
Planten zijn nog wat duurzamer voor een frisse lucht. Elke plant produceert overdag zuurstof, maar er zijn ook planten waarvan bewezen is dat ze de lucht zuiveren van schadelijke stoffen. Slechte stoffen halen ze met hun bladeren uit de lucht, waarna de stof wordt opgeslagen in de plant zelf of de wortel. Uiteindelijk wordt zo’n stof compleet afgebroken. Vaak breken deze planten ook onfrisse luchtjes af, waardoor de kamer makkelijk fris blijft ruiken. Planten kunnen dus een natuurlijke, duurzame luchtverfrisser zijn.
Planten die bekend staan om hun luchtzuiverende eigenschappen zijn de lepelplant, krulvaren, dracaena, ficus en blauwvaren.
Kijk wel uit met huisdieren als je graag luchtzuiverende planten in huis wilt. Sommige planten zijn bijvoorbeeld giftig voor katten.
https://nl.pinterest.com/pin/574420127457619290/
8. Elektronische luchtreiniger
Een effectieve, maar ook wat meer prijzige manier om voor frisse en schone lucht in huis te zorgen is een elektronische luchtreiniger. Deze reinigt je huis elektronisch en werkt met filters die je om de zoveel tijd moet vervangen. Vaak beschikken ze over meer opties, zoals ‘normaal’ en bijvoorbeeld ‘hypoallergeen’ of ‘bacteriën’.
Een elektronische luchtreiniger is effectief en maakt de lucht niet alleen fris, maar ook schoon. Een nadeel is de prijs: een elektronische luchtreiniger van een degelijk merk kost al gauw 300 tot 700 euro. Daarbij verbruikt een luchtreiniger stroom en maakt hij geluid.
Een luchtreiniger op elektriciteit is vooral handig voor wie erg gevoelig is voor geuren en allergieën.
https://nl.pinterest.com/pin/334673816055958529/
9. Reinig regelmatig je meubelen
Als er een paar voorwerpen zijn in huis die nogal geleefd worden, dan zijn het je meubelen wel. Ze kunnen op den duur erg muf gaan ruiken. Gebruik daarom een passend reinigingsmiddel om stoffen of leren meubelen schoon te maken, of stop de hoezen om de twee maanden in de was. Na het schoonmaken van je meubel(en) ruikt de kamer meteen frisser.
Als er regelmatig katten of honden op je bank liggen, is het aan te raden om voor hen een dekentje neer te leggen. Het dekentje kan je wekelijks wassen en het vangt meteen een aantal haren op.
Voor een frisse geur in huis zorgen kan op allerlei manieren
Er zijn verschillende manieren om je huis lekker op te frissen: van geurstokjes tot een warme pan met sinaasappel. Eén ding blijf het meest belangrijk, en dat is het op tijd open zetten van deuren en ramen. Daarbij hebben de badkamer en de keuken extra aandacht nodig: in de keuken blijven makkelijk kookluchtjes hangen en de badkamer wordt snel vochtig. Besteed ook aandacht aan je vloerbedekking, tapijt en meubelen, want daar wordt veel op gezeten, gelopen en kortom, geleefd.
De meest duurzame, milieu (en mens) vriendelijke manier om frisse lucht in huis te creëren zijn planten. Deze blijven een tijdlang staan en kunnen de lucht schoon en fris maken. Daarbij zorgen ze overdag voor zuurstof, zodat je een gunstig klimaat in huis hebt.
Mensen die snel last hebben van geuren (en allergenen) in huis, kunnen baat hebben bij een elektronische luchtverfrisser. Dit is een prijzige, maar effectieve oplossing.