Zijn de oooh’s en aaah’s niet van de lucht als je een schattig klein hondje ziet? Merk je dat je toe bent aan een gezinsuitbreiding en dat je zelf zo’n schattige puppy wilt? Als je overstag bent, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hoe lief ook: een puppy brengt namelijk best wat verantwoordelijkheid met zich mee. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar een weekendje weg, je moet het beestje zindelijk maken en net als bij een baby ook je huis op het hondje voorbereiden. Jij wilt natuurlijk dat je hond een fijn leven bij jou krijgt en wilt jezelf goed voorbereiden op de komst van je puppy. In dit artikel lees je daarom zeven dingen die je moet weten voor je een puppy koopt.
1 – Onderschat de tijd die je kwijt bent als je een puppy neemt niet
Een puppy kost best wat tijd. Voordat je een puppy koopt, is het dus goed om te weten dat het opvoeden van een klein hondje best nog wat voeten in de aarde heeft. Onderschat deze tijd niet! Het opvoeden van zo’n beestje duurt natuurlijk zijn of haar hele leven, maar de eerste weken zijn cruciaal. Hoeveel tijd en zorgen een puppy in het begin nodig heeft, zal ook afhangen van het ras van je toekomstige hondje. Met een klein schoothondje hoef je bijvoorbeeld minder ver te lopen dan met een husky. Lees je dus goed in zodat je precies weet wat jouw puppy nodig zal hebben: hou er rekening mee dat alle jonge hondjes de eerste weken bijna fulltime zorg nodig zullen hebben. Je moet je puppy bijvoorbeeld zindelijk maken, laten wennen aan zijn of haar nieuwe omgeving en veel aandacht geven om je puppy te socialiseren.
Dat je jouw hondje moet gaan uitlaten, daar ben je je waarschijnlijk heel goed van bewust. Maar hou er rekening mee dat een hond minimaal vier keer per dag uitgelaten moet worden, waarvan minstens een keer voor een langere tijd. Maar het uitlaten is niet het enige wat je tijd gaat kosten: puppy’s willen ook veel spelen, je moet het beestje goed gedrag aanleren en je huis puppy proof maken. Ook kun je niet zomaar een weekendje weg of de hele dag van huis blijven. Zorg er daarom voor dat je genoeg tijd kunt vrijmaken voor je pup en desnoods op tijd overleg pleegt op je werk of voor een eventuele oppas zorgt.
2 – Denk ook na over het financiële plaatje
Vergeet dat het kopen en houden van een puppy ook een bepaald financieel plaatje met zich meebrengt. De aanschafkosten van je puppy kunnen al best hoog zijn, maar daar houdt het echt nog niet op. Je hondje heeft iedere dag eten nodig, en ook kosten voor speeltjes, de dierenarts en eventuele opvang als je niet thuis kan zijn bij je pup kosten allemaal geld. Je hebt een hondenmand nodig, een riem, een voederbak. Maar ook het dagelijkse eten kan heel wat kosten – en dan hebben we het nog niet eens over de tarieven van de dierenarts.
Bekijk dus goed of je dit geld kan missen – nu maar ook over een aantal jaar. Sommige mensen hebben een heuse hondenspaarrekening, waar ze geld op storten voor onvoorziene uitgaven, zoals ziekte bij de hond. Best handig, want zo weet je zeker dat je altijd genoeg geld zult hebben voor de verzorging van je hond.
3 – Gek op je nachtrust? Hou er rekening mee dat je puppy je wakker kan houden
Eigenlijk is een puppy net als een baby: ook een hondje kan je nachtrust flink verstoren. Misschien vind je dat irritant, maar verplaats je eens in je puppy: hij is gescheiden van zijn familie en moet nog wennen aan zijn nieuwe huis. Daarom kan het hondje ‘s nachts janken en jammeren. Zorg ervoor dat je jouw puppy zo goed mogelijk gerust stelt in de nacht: laat hem in je slaapkamer slapen of praat met zachte stem tegen hem als de pup aan het janken is. En hou er dus rekening mee dat je niet als een roosje zult slapen als je net een nieuwe puppy hebt.
4 – Een puppy moet zindelijk gemaakt worden
Je wilt natuurlijk niet dat je hondje in huis gaat poepen en plassen. Het is van groot belang om je pup zindelijk te maken, zodat hij alleen tijdens het uitlaten zijn blaas zal legen. Dat scheelt weer een hoop schoonmaakwerk (en stank)… Het zindelijk maken van je pup is een hele klus: in het begin moet je jouw puppy elke twee uur uitlaten op gezette tijden. Doe dat bijvoorbeeld voor en na het voeden van het hondje en na het spelen. Ook ‘s nachts moet jij je wekker zetten als je niet wakker wilt worden door een plaslucht. Een puppy kan namelijk nog niet tijdens zijn slaap zijn plas ophouden. Je las het hierboven al, je moet echt wat nachtrust inleveren als je net een puppy hebt. Het zindelijk maken van je puppy heeft tijd en geduld nodig: beloon je pup telkens als hij buiten zijn behoefte heeft gedaan met een knuffel of een snoepje.
5 – Ook je huis moet puppy proof worden
Voor je nieuwe pup is alles in je huis nog spannend: er zijn nieuwe geuren, kleuren en geluiden. Je hondje wil dan ook alles gaan ontdekken, en dat kan heel wat rotzooi in je huis opleveren. Die kabels? Daar kan hij lekker op kauwen! Die mooie glazen vaas op de bijzettafel? Daar loopt hij per ongeluk tegenaan. Of wat dacht je van die kaars in de vensterbank? Lekker hapje! Het is daarom van groot belang om je huis voor te bereiden op de komst van je hondje: zorg dat alle breekbare, dierbare en eventueel giftige spullen buiten het bereik van je pup worden opgeborgen. Laat het hondje eerst wennen aan je huis, na het opvoeden kun je jouw spullen weer op hun plekje neerzetten.
6 – Spontaan een weekendje weg? Dat gaat niet met een puppy
Het is niet leuk, maar wel waar: een puppy beperkt je in je vrijheid. Je kunt het hondje niet lang alleen laten, dus spontane weekendjes weg zijn verleden tijd. Je moet namelijk altijd rekening houden met je pup. Ook als je langer op vakantie wilt gaan kan het hebben van het pup de boel in de war schoppen. Het reizen met huisdieren kan al best ingewikkeld zijn: je moet je aan allerlei wetten en regels van andere landen houden. Meer weten over reizen met huisdieren? Lees dan dit artikel van Dik.nl. Maar voor een klein hondje is het veranderen van de omgeving al stressvol genoeg, dus even op vakantie is er dan helaas niet bij.
7 – Ga op zoek naar een betrouwbaar adres om problemen in de toekomst te voorkomen
Zorg er ook voor dat je jouw hondje bij een betrouwbaar adres koopt: dat kan een hoop (financieel) gedoe in de toekomst voorkomen. Je wilt natuurlijk niet dat je hondje (later) agressief gedrag gaat vertonen of bepaalde erfelijke ziektes kan gaan ontwikkelen waar je van tevoren niets vanaf wist. Wist je dat elk hondenras een eigen ras verenging heeft? Dat is heel handig, want door zulke verenigingen is alles nauwkeurig vastgelegd: je kunt bijvoorbeeld nesten bekijken waarvan beide ouders getest zijn op de veelvoorkomende ziektes van een bepaald ras. Zo is de kans dat jouw hondje later een ziekte kan ontwikkelen vele malen kleiner. Als jij graag een rashondje wilt, kun je via zo’n vereniging betrouwbare adressen krijgen waar je jouw puppy kunt kopen.
Als je jouw zinnen hebt gezet op een rasloze hond, raden wij je aan om eens aan de dierenarts te vragen of te kijken op de site Fairpup.nl: dit is een grote lijst van betrouwbare adressen voor rasloze hondjes. Zo weet je zeker dat je jouw puppy bij een goed adres koopt!
Om zeker te weten dat je hond uit een goed nestje komt, kun je op de volgende zaken letten:
- Vraag of je de moederhond mag zien. Kan dat niet? De pup hoort bij de moederhond te zijn!
- Een pup jonger dan zeven weken mag nog niet verkocht worden, omdat hij tot die tijd bij de moederhond hoort te zijn. Let daarom ook goed op de leeftijd van het beestje.
- Let goed op de reactie van de hondjes op de fokker. Zit dat goed?
- Is je toekomstige pup gechipt, ingeënt en ontwormd? Bij een goed adres wordt daarop gelet
Een puppy is dus een hele verantwoordelijkheid. Je moet het beestje zindelijk maken, je huis moet puppy proof worden en je kunt niet zomaar een spontaan weekendje meer weg, want je hondje kan niet lang alleen zijn. Het hebben van een pup kost dus heel wat tijd. Ook moet je rekening houden met de kosten die een klein hondje met zich meebrengt: denk aan het kopen van speeltjes, voeding en de kosten van de dierenarts. Let er bij het kopen van je hondje goed op dat je een betrouwbaar adres uitzoekt, want dat kan een hoop problemen in de toekomst voorkomen. Als je na het lezen van bovenstaande punten nog net zo graag een puppy wilt, ben je een echte hondenliefhebber. Wat zal de pup een fijn leven bij jou hebben!