Een vaatwasser kan na verloop van tijd minder fris gaan ruiken of zelfs behoorlijk gaan stinken. Dat is een heel vervelend probleem, vooral wanneer de oorzaak vaak niet direct duidelijk is. Pas echt naar wordt het als je vaat niet meer goed schoon wordt of zelf vies gaat ruiken. Het ligt dan voor de hand dat je het probleem zo snel mogelijk wilt verhelpen.
Een tijdelijke optie is om een verfrisser of neutralisator in je vaatwasser te doen. Ook kun je eerst proberen om een halve citroen in de bestekbak te doen, want ook dat zal het water verfrissen. Dit is echter niet altijd voldoende en lost de oorzaak van het probleem ook niet op. Wat kun je dus het beste doen als je vaatwasser stinkt om dit probleem direct grondig aan te pakken?
Draai het heetste programma zonder vaat
Hoe minder heet je de vaat doet en hoe minder water je ervoor gebruikt, des te beter het is. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je eigen water- en energierekening. Elke vaatwasser heeft daarom tegenwoordig een of meerdere ecoprogramma’s die erop gericht zijn zowel water als energie te besparen. Voor een normale en dus niet al te vieze vaat is zo’n programma in de regel meer dan toereikend.
Toch is het altijd verstandig om af en toe het heetste programma te gebruiken. Zo worden bacteriën die achter zijn gebleven alsnog gedood en spoelen leidingen en afvoer ook makkelijker schoon. De eerste stap om een nare geur uit je vaatwasmachine te verwijderen is daarom door hem 1 of 2 keer op het heetste programma te laten draaien. Dat doe je het beste zonder vaat erin. Dan kan het water overal goed bij komen.
Maak de vaatwasser grondig schoon
Wanneer het draaien van het heetste programma niet of maar heel kort heeft geholpen kun je de vaatwasser het beste een grondige schoonmaakbeurt geven. Let er wel op dat je dit niet met al te agressieve schoonmaakmiddelen doet.
De deur schoonmaken
De deur van de vaatwasser is een erg belangrijk onderdeel. Hierin zit de bediening en de belangrijkste elektronica. Er hoopt zich echter ook al snel vuil op in de deur, vooral aan de randen. Dit kun je met een vochtige doek eraf poetsen. Gebruik geen schuursponsje, want daarmee breng je beschadigingen aan waar juist sneller viezigheid aan kan hechten.
Het deurrubber afnemen
Ook het rubber dat de waterdichte afsluiting vormt tussen de deur en het compartiment met de vaat erin is gevoelig voor viezigheid. Net zoals de deur neem je dit eenvoudig af met een vochtige doek. Dit zal het meeste vuil al verwijderen. Soms bevindt zich er ook kalkaanslag op, wat je met een beetje ontkalkingsmiddel kunt weghalen. Zorg er wel voor dat je het rubber niet beschadigt, want daardoor krijg je juist meer vuilophoping of zelfs lekkage.
De sproeiarmen reinigen
De sproeiarmen zijn de ronddraaiende armen met gaatjes erin waar het hete water uit komt dat je kopjes, borden en andere vaat weer schoon spoelt. In deze kleine gaatjes kan viezigheid en kalk zorgen voor minder sproeikracht, maar ook voor nare geurtjes. Gelukkig kun je bij de meeste vaatwassers de sproeiarmen eenvoudig verwijderen. Maak ze schoon en prik eventueel verstopte gaatjes open met een houten prikkertje.
Het filter legen en afspoelen
Het laatste onderdeel wat je eenvoudig zelf kunt reinigen is ook meteen het belangrijkste. Het filter, dat zich in de bodem van de vaatwasser bevindt, is speciaal bedoeld om te grote etensresten uit het water te filteren en kan daardoor na verloop van tijd een nare geur gaan verspreiden. Spoel het filter schoon onder de kraan maar let op dat je de fijnmazige en dus kwetsbare structuur niet beschadigt. Het filter is vaak geplaatst in een klein compartiment wat je ook eenvoudig schoon kunt maken met een doekje.
Check de afvoer
Als de afvoer van de vaatwasser (deels) verstopt zit kan er vies water achterblijven of nare geurtjes de machine in komen. Het is dan zaak te checken waardoor het water niet goed wordt afgevoerd en als dat nodig is de afvoer te ontstoppen. Het kan de moeite waard zijn om ook de sifon te reinigen.
De sifon is natuurlijk sowieso heel belangrijk, dus check altijd ook even of de afvoer van je vaatwasser er wel eentje heeft. Een sifon wordt ook wel een zwanenhals genoemd. Het water wordt hiermee niet direct afgevoerd maar via de sifon, waar altijd een beetje water in staat en daardoor een luchtdichte afsluiting tussen je vaatwasser en het riool vormt. Als dit ontbreekt kunnen luchtjes uit het riool rechtstreeks in je vaatwasser komen.
Door een foutief ontwerp van het afvoerstelsel kan een sifon ook ongemerkt leeg worden getrokken, bijvoorbeeld als er een toilet te dicht bij de afvoer op dezelfde buis is aangesloten en wordt doorgetrokken. Er zit dan geen water meer in de sifon en dus is er ook geen luchtdichte afsluiting meer. Dit kun je checken door een tijd lang nergens water door te spoelen en te checken of de nare geur plotseling verschijnt als je de WC doortrekt of een gevulde wasbak ineens leeg laat lopen.
Laat de deur een stukje open staan
Het lijkt misschien tegenstrijdig om een vaatwasser die nare luchtjes verspreidt open te laten staan, maar dit geeft vocht wel beter de kans om te verdampen. Ook dat vocht kan namelijk zorgen voor een onfrisse geur. Dit is vooral belangrijk als het lijkt alsof ‘het weer’ in de vaatwasser zit, vergelijkbaar met hoe een paraplu gaat ruiken als je hem niet genoeg hebt laten luchten na een regenbui. Na een extra hete wasbeurt zou die geur weg moeten zijn en je kunt voorkomen dat hij terugkomt door de deur altijd een stukje open te houden.
Gebruik een speciaal reinigingsmiddel
Om de interne onderdelen van de vaatwasser grondig te wassen zijn er speciale reinigingsmiddelen op de markt. Met die schoonmaakmiddelen maak je de vaatwasser goed schoon maar weet je wel zeker dat hij niet beschadigt raakt. Hiermee haal je viezigheid weg waar je zelf niet bij kunt en wat de oorzaak kan zijn van de vieze geur. Let op dat dit iets anders is dan de lekkere geurtjes die je kunt kopen om bij elke wasbeurt te gebruiken. Want daarmee maskeer je alleen het probleem en los je het dus niet op.
Problemen oplossen
Bij de meeste vaatwassers is het mogelijk om hem te openen als hij draait. Vermoed je problemen tijdens het wasprogramma? Open dan de deur eens voorzichtig en kijk of de vaatwasser wel goed heet wordt. Hou wel wat afstand, want de stoom die eruit komt als hij gewoon goed functioneert kan erg heet zijn. Mocht je merken dat de temperatuur heel laag is dan kan er een onderdeel kapot zijn. Dan zullen zowel de vaat als de vaatwasser zelf niet goed schoon worden.
Ook kan de aanvoer van het water een probleem zijn, waardoor er bijvoorbeeld niet genoeg druk is en vuil en aanslag een kans krijgt zichzelf in je vaatwasser te nestelen.
Wanneer het je zelf niet lukt om de problemen te achterhalen kun je vaak het beste een reparateur inschakelen. Een stinkende vaatwasser is namelijk net zo goed een probleem als eentje die in het geheel niet meer aan gaat of lekkage vertoont. Wanneer er een onderdeel defect is en je nog binnen de garantietermijn zit zal dit dus ook kosteloos vervangen worden. Wacht dus niet te lang met professionele hulp vragen, zodat ook jouw vaat snel weer heerlijk zal ruiken.
Wat moet je juist niet doen?
Vieze geur uit je vaatwasser kan heel vervelend zijn, vooral als je al van alles hebt geprobeerd maar dat keer op keer geen effect heeft. Dan kun je in de verleiding komen om naar rigoureuze maatregelen te grijpen, maar dat kan je vaatwasser beschadigen terwijl de oorzaak vaak toch echt heel simpel is. Wat moet je dus vooral niet doen?
Ga niet met al te sterke schoonmaakmiddelen in de weer, zoals bijvoorbeeld soda of ontstoppingsmiddel. Dit is slecht voor de interne onderdelen van de vaatwasser en ook niet gezond voor mensen. Het lijkt soms tijdelijk te helpen waarna de nare luchtjes toch weer terugkomen. Dat komt doordat de echte oorzaak niet is verholpen.
Tenzij je technisch heel erg handig bent is het eigenlijk nooit een goed idee om zelf de vaatwasser open te schroeven, onderdelen te verwijderen en die schoon te maken. Helemaal als je nog garantie hebt moet je hiervoor gewoon een vakman bellen. De kans dat je hem kapot maakt is namelijk veel groter dan dat je het probleem zelf vindt en blijvend oplost.
Nare geurtjes voorkomen
Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus als het probleem is verholpen zijn er wellicht dingen die je anders kunt doen om te zorgen dat het niet meer gebeurt:
- Spoel regelmatig het filter schoon en haal minimaal eens per week een nat doekje over de deur en het deurrubber.
- Spoel de vaat voor zodat er geen grote etensresten meer op zitten voor je het in de vaatwasser doet.
- Gebruik uit voorzorg ook af en toe het heetste programma van de vaatwasser.
- Let bij het aanschaffen van een nieuwe vaatwasser op het zelfreinigend vermogen en hoe goed je hem schoon kunt maken. Het is bijvoorbeeld heel handig als je de sproeiarmen kunt verwijderen.