Een lekkende wasmachine is één van de meest vervelende situaties in huis. Lekkage kan je vloer beschadigen, en het maakt de ruimte waarin je wasmachine staat nat en vies. Met een beetje pech lekt er bovendien water naar de onderburen, als je die hebt. In dit artikel vind je daarom de eerste hulp voor een lekkende wasmachine, zodat je de situatie zo snel mogelijk op kan lossen. Kortom, in deze blog lees je hoe je een lekkage van je wasmachine kan oplossen en voorkomen. Gelukkig kan je een aantal lekkages goed zelf oplossen, zonder professionele hulp.
Je ontdekt een plas water bij je wasmachine: dit kan de oorzaak zijn.
Lekkage van wasmachines komt steeds minder voor. Steeds meer hedendaagse wasmachines zijn namelijk uitgerust met een zogeheten aquastop beveiliging. Een aquastop beveiliging wordt ook wel waterslot genoemd. Andere vormen van beveiliging bij wasmachines zijn de dubbelwandige waterslang en de ingebouwde lekbak. Je kan je woning beschermen tegen lekkage van een oudere wasmachine door er zelf een uitwendige lekbak onder te plaatsen.
Ondanks de diverse beveiligingsmogelijkheden, kan lekkage nog steeds voorkomen.
Je hebt helaas een plas water ontdekt die overduidelijk vanuit je wasmachine komt. Dat kan de volgende oorzaken hebben:
- Een kapotte afvoerslang (hierbij zal de lekkage vanuit de achterkant van de wasmachine komen).
- Een probleem met de afvoerpijp.
- Een verstopt zeepbakje
- Lekkage van binnenuit. Lekkage van binnenuit komt onder je wasmachine vandaan en kan verschillende oorzaken hebben.
- Lekkage door kapotte rubbers van de waterpomp
Hieronder vertellen we per situatie wat je het beste kan doen.
Lekkage voorkomen
Een lekkende wasmachine is natuurlijk erg vervelend. Naast het veroorzaken van mogelijke waterschade, staat een deel van je huishouden stil. Er zijn twee zaken erg belangrijk om lekkage en de schade ervan te beperken: zorg ervoor dat je wasmachine correct geïnstalleerd wordt (professioneel) wanneer je ‘m aanschaft, en pleeg onderhoud wanneer het nodig is. Zorg er ook voor dat je tijdig onderdelen zoals het filter en het zeepbakje schoonmaakt. Belangrijk is ook om niet teveel zeep te gebruiken.
Het helpt om je wasmachine regelmatig te draaien op een warme of hete temperatuur, zonder wasgoed. Als reinigingsmiddel kan je wat soda, azijn of HG Onderhoudsmonteur voor wasmachines toevoegen. Bekijk in de eerste plaats de onderhoudsinstructies van de fabrikant van jouw wasmachine.
Dit moet je doen bij lekkage door een verstopt filter
Lekkage van je wasmachine door een verstopt filter is in de eerste plaats te voorkomen door je filter regelmatig te reinigen. In het filter blijven er stof, pluizen en materialen uit je zakken achter zodat ze niet elders in de wasmachine terecht komen. Gemiddeld is het een paar keer per jaar nodig om het filter te reinigen. Bij de meeste wasmachines zit het filter rechtsonder, achter een klepje. Plaats een opvangbakje voor het klepje en tap je wasmachine af, zodat je de filter schoon kan borstelen. Het is belangrijk om het filter op de juiste manier terug te plaatsen, want anders kan er lekkage door een verkeerd geplaatst filter ontstaan.
Voor een verstopt filter lekkage veroorzaakt, zal hij waarschijnlijk gaan stinken. Dit is een waarschuwing dat er teveel vuil in zit, waardoor hij begint te verstoppen.
Bij lekkage door een verstopt filter, zou het lekken na het reinigen van het filter verholpen moeten zijn.
Je wasmachine lekt van binnenuit
Als het water van onder je wasmachine vandaan komt, is dit een lekkage van binnenuit. Dit komt niet veel voor, maar is erg vervelend. Het wijst op een intern defect van je wasmachine, of je hebt teveel zeep gebruikt. Het gebruiken van teveel wasmiddel is niet goed voor je wasmachine. De machine gaat dan proberen om al het overtollige schuim naar buiten te werken, met als resultaat een flink lek vanuit de onderkant. Wat moet je doen als dat mogelijk het geval is:
- Haal de stekker van je wasmachine uit het stopcontact.
- Kantel vervolgens voorzichtig je wasmachine naar achteren. Doe dit heel voorzichtig en kijk of er water uitloopt.
- Loopt er aan de achterkant inderdaad water uit de machine (onderkant) dan is het een lek vanuit de binnenkant.
- Zet wat boeken of andere stevige voorwerpen onder de voorpoten van de wasmachine zodat het water er aan de achterkant uit kan lopen.
- Wacht één dag tot je wasmachine helemaal droog is. Als het lek inderdaad werd veroorzaakt door overtollig zeep, zou je wasmachine daarna weer zonder lekken moeten draaien. Je kan dit testen door je wasmachine zonder was te draaien, dan spoel je hem gelijk goed door.
- Als je na een dag wachten opnieuw wassen, weer een lek hebt, dan is er waarschijnlijk sprake van een interne lekkage.
Een lek door overtollig zeep is vervelend, maar je kan dit goed zelf oplossen.
Een intern lek in de machine is moeilijker om op te speuren. Je kan dan het beste contact opnemen met een bedrijf dat wasmachines repareert.
Er lekt water uit de deur van je wasmachine
Bij de deur van je wasmachine kan een lek ontstaan door een versleten sluitring. Een andere oorzaak van lekkage bij het deurtje is dat pluizen en haren rondom de deur in de rubberen rand terechtkomen. Dit kan je voorkomen door je was zo goed mogelijk in de trommel te verdelen.
Slijtage aan de sluitring is uiteindelijk niet te voorkomen. Merk je dat de sluitring van jouw wasmachine erg versleten is, dan kan je de lekkage verhelpen door deze te vervangen. Zo’n sluitring wordt ook wel een manchet genoemd en op dit woord kan je online zoeken als je een nieuwe moet kopen. Van de meeste merken zijn zulke onderdelen goed verkrijgbaar.
Dit kan je doen bij lekkage vanuit het zeepbakje
Het zeepbakje van je wasmachine kan gaan lekken als het verstopt is. De opgehoopte zeepresten zorgen er dan voor dat er water lekt tijdens de watertoevoer, omdat het niet goed in de trommel kan stromen. Ook dit is gelukkig een probleem dat je zelf kan verhelpen. Maak simpelweg het zeepbakje goed leeg en schoon. Daarna zou deze lekkage verholpen moeten zijn.
Klontjes of onopgelost waspoeder kunnen overigens ook je slang verstoppen door de slechte waterdruk die is ontstaan door het verstopte zeepbakje.
Lekkage uit het zeepbakje kan ook ontstaan door een te volle belading van je trommel of door een (gedeeltelijke) verstopping in de slang.
Wat doe je als je wasmachine lekt tijdens het afpompen?
Lekken van je wasmachine tijdens het afpompen kan verschillende oorzaken hebben. De meeste hiervan kan je goed zelf oplossen.
Hierdoor kan je wasmachine lekken tijdens het afpompen:
- De waterslang van de wasmachine zit te diep in de afvoerpijp.
- Verstopte sifon of waterslot
- De afvoerslang zelf is lek (dit is erg zeldzaam, omdat de meeste afvoerslangen beveiligd zijn tegen lekkage.)
De meeste van deze problemen zijn te voorkomen door goed onderhoud. Dat houdt in dat je probeert te voorkomen dat er verstoppingen ontstaan rond de afvoer van je wasmachine.
Dit kan je doen als de waterslang te diep in de afvoerpijp zit
Als je waterslang te ver in de afvoerpijp zit, kan er lekkage ontstaan tijdens het afpompen. De stelregel is dat de afvoerslang niet meer dan 15 cm ver in de pijp mag zitten. Zit de slang er toch te diep in, dan kan je een emmer onder de slang en de pijp zetten om water en vuil op te vangen. Vervolgens trek je de slang uit de afvoerpijp en zorg je ervoor dat deze niet verder dan 15 cm wordt teruggestopt.
Om te voorkomen dat de slang opnieuw te diep in de afvoerpijp gaat zitten, kan je een speciale beugel kopen. Deze is makkelijk online verkrijgbaar bij wasmachine onderdelen winkels.
Een verstopping in je sifon of waterslot verhelpen
Een verstopping in de sifon ofwel waterslot zit niet echt in de wasmachine zelf, maar in de vaste afvoer. Om dit te verhelpen zet je een emmer onder de sifon en daarna draai je de afdichting aan de onderkant open. Als deze afdichting er niet zit, dan schroef je de hele sifon los, om deze daarna door te spoelen.
Heeft de sifon wel een afdichting, dan kan je het water en vuil in je emmer laten lopen.
Het kan ook gebeuren dat de verstopping verder zit dan de sifon. Je kan dit in de eerste plaats op proberen te lossen door kokend water met soda door de afvoer te spoelen. Soda is effectief om vet en vuil op te lossen. Gebruik liever geen agressieve ontstoppers, want daarvan kan je leiding beschadigen. Je spoelt je afvoer door door een heel of half pak soda in een emmer met kokend water op te lossen. Haal de afvoerleiding uit de afvoer en spoel het hete water met een trechter door je leiding.
Een verstopping in je afvoer oplossen met een ontstoppingsveer
Je kan een blokkade die verder zit dan de sifon, ook oplossen met een trekveer of een ontstoppingsveer. Daarvan is een ontstoppingsveer de meest effectieve. Deze wordt bij de meeste bouwmarkten verkocht in verschillende soorten en maten. Aan het uiteinde van een ontstoppingsveer zit een haak. Je draait de veer in je afvoer en als je hem verwijdert, blijft het vuil dat de verstopping veroorzaakt achter de haak hangen.Een ontstoppingsveer is risicoloos in het gebruik en kan je prima zelf gebruiken.
Als je het vermoeden hebt dat de verstopping dieper zit dan twee meter, dan kan je het beste een professional inschakelen.
Waar vind je een professional als je de reparatie niet zelf kan uitvoeren?
Bij een diep zittende verstopping in je afvoer of een intern probleem van je wasmachine waarvan je de oorzaak niet weet, kan je het beste een professional inschakelen.
Er zijn verschillende witgoedbedrijven met medewerkers die gespecialiseerd zijn in problemen met wasmachines. Ook zijn er bedrijven die geen witgoed verkopen, maar zich puur richten op het repareren daarvan. Als je geen al te hoge kosten wilt maken, vergelijk dan enkele bedrijven die witgoedreparaties uitvoeren bij jou in de buurt.
Vaak geeft een monteur je meteen handige tips over het gebruik of het onderhoud van je wasmachine.
Een lekkende wasmachine kan je meestal zelf oplossen
Lekkage aan je wasmachine is in de eerste plaats schrikken. Niemand staat te wachten op een plas water in huis en op een huishouden dat deels stilstaat. Gelukkig kan je de meeste lekkages van je wasmachine goed zelf verhelpen. Met name lekkages bij het zeepbakje, de deur en bij het waterslot zijn goed op te lossen. Ook een lekkage bij je filter is goed zelf op te lossen.
De meeste lekkages kan je voorkomen door je wasmachine goed te onderhouden volgens de instructies van de fabrikant.
Interne lekkages die je niet zelf op kan speuren of een verstopping in de afvoer dieper dan twee meter, vragen om hulp van een professional. Er zijn verschillende loodgieters, witgoedwinkels en witgoedreparatiebedrijven die dit kunnen oplossen.