Wasmachine schoonmaken; het perfecte stappenplan

Wasmachine schoonmaken; het perfecte stappenplan

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

De wasmachine zorgt ervoor dat al jouw kleding en ander wasgoed weer helemaal fris uit de trommel komt. Om dat goed te kunnen blijven doen, is het nodig om de wasmachine zelf ook met enige regelmaat grondig schoon te maken. Al die huidschilfers, haren, huidvetten en wasmiddelen zorgen namelijk dat de wasmachine op den duur zelf ook vies wordt. Dit gaat tegenwoordig sneller, omdat de meeste mensen vandaag de dag op lagere temperaturen wassen. Hoog tijd dus om die wasmachine eens even goed schoon te maken. In dit artikelen hebben we daarvoor het perfecte stappenplan voor je gemaakt.


Vieze luchtjes en vlekken in het wasgoed

Het is nodig om je wasmachine met enige regelmaat schoon te maken, zodat het apparaat zijn werk goed kan blijven doen. Er zijn echter een hele hoop mensen die dit niet doen. Het resultaat van een wasmachine die niet goed schoongehouden wordt, kan bijvoorbeeld wasgoed zijn dat na het wassen niet fris ruikt. Of een vieze lucht uit de wasmachine zelf. Maar in sommige gevallen zorgt het slecht schoonhouden van een wasmachine ook voor vlekken in je wasgoed. Omdat dat natuurlijk niet de bedoeling is, kun je je wasmachine maar beter af en toe grondig reinigen. Hoe je het schoonmaken van je wasmachine het beste aan kunt pakken? Zo:


Stap 1. Maak het zeepbakje schoon

Het bakje (of het laatje) waar je je wasmiddel en wasverzachter in giet, wordt op den duur vies. Daarom beginnen we met het verwijderen van dit bakje, om hem vervolgens eens grondig schoon te maken. Weet je niet hoe je het bakje uit je wasmachine kunt verwijderen? Pak dan de handleiding van de wasmachine er even bij of check online hoe je het zeepbakje van jouw model wasmachine hoort te verwijderen. Zo voorkom je dat je straks iets kapot trekt. Het schoonmaken van het bakje kun je in een emmer warm water of onder de stromende kraan doen. Met een borstel of doekje kun je de aangekoekte zeepresten verwijderen. Droog het bakje daarna goed af.


Stap 2. Maak de ruimte om het zeepbakje heen schoon

De ruimte waarin het zeepbakje zich normaal gesproken bevindt, is vaak ook erg vies. Ook hier zul je onder andere zeepresten aantreffen. Nu je het bakje er toch uit hebt gehaald, kun je gelijk van de gelegenheid gebruikmaken om die ruimte ook eens grondig schoon te maken. Hiervoor kun je het beste een vochtige doek gebruiken. Is de ruimte erg vies? Dan kun je misschien beter ook een emmer warm water meenemen, zodat je je doekje tussendoor uit kunt spoelen. Droog de ruimte even na met een schone en droge doek. Hierna kun je het zeepbakje weer terug in de opening schuiven.


Stap 3. Reinig de trommel

Het kan zijn dat er een gek luchtje uit je wasmachine komt, maar ook als dat niet het geval is, is het nodig om de binnenkant van de machine zo nu en dan eens goed schoon te maken. Het beste kun je hiervoor een rol keukenpapier pakken. Het keukenpapier ga je gebruiken om eventuele vetluis weg te halen. Voor wie nu bang is voor beestje in de wasmachine: vetluis heeft niets met beestjes te maken. Het is de naam die wordt gebruikt om de aanslag in je wasmachine aan te duiden die veelal bestaat uit lichaamsvet, huidschilfers, resten van wasmiddel en haren van mensen of (huis)dieren.

Maak de manchetrand schoon

De vetluis (ofwel viezigheid) verzamelt zich tussen de rubberen rand aan de voorzijde van de trommel. Deze rand wordt ook wel de manchetrand genoemd. Om deze rand schoon te maken pak je een stuk keukenpapier. Haal de prop keukenpapier over de rand zelf heen, maar zorg er vooral ook voor dat je de ruimte tussen de rand(en) goed schoonmaakt. Grote kans dat je hier veel viezigheid tussenuit zult halen.


Stap 4. Draai een programma zonder wasgoed

Nu je de manchetrand en het zeepbakje grondig hebt schoongemaakt, is het tijd om de wasmachine een programma zonder wasgoed te laten draaien. Hierbij stel je de wasmachine op de hoogst mogelijke temperatuur in. Om ervoor te zorgen dat de wasmachine echt goed gereinigd en ontkalkt wordt, kun je drie dingen doen:

Soda toevoegen

Een half kopje soda zorgt ervoor dat je wasmachine goed schoongemaakt wordt. Doe de soda gewoon in de lege trommel en laat de wasmachine daarna een programma op 90 (of 95) graden draaien.

Natuurazijn toevoegen

Een andere manier om de wasmachine van binnen goed schoon te maken en onaangename luchtjes te verwijderen, is met behulp van natuurazijn. Sommige mensen denken dat ze hier schoonmaakazijn voor moeten gebruiken, maar dat is niet juist. Doe een flink scheut natuurazijn in de trommel en laat de wasmachine vervolgens een programma op 90 (of 95) graden draaien.

Vaatwastabletten toevoegen

Ook vaatwastabletten helpen je om de wasmachine weer helemaal fris te krijgen. Sterker nog: zo nu en dan eens een programma draaien met deze tabletten zorgt ervoor dat de opbouw van vetluis een heel stuk minder wordt. Stop hiervoor twee vaatwastabletten in het zeepbakje en laat de lege wasmachine een programma draaien op 90 of 95 graden.

Tip: Gebruik bovenstaande middelen nooit tegelijk, maar kies voor een van de drie opties voor het schoonmaken van de wasmachine.


Stap 5. Maak de buitenkant van de wasmachine schoon

Als de wasmachine druk bezig is met het draaien van een extra heet programma, heb jij tijd om de buitenkant van het apparaat eens te voorzien van een goede schoonmaakbeurt. Ook daar kom je namelijk een hoop viezigheid tegen. Niet alleen is de wasmachine een verzamelplaats voor stof, maar je zult er ongetwijfeld ook gemorste resten van wasmiddel of wasverzachter tegenkomen. Haal eerst eventuele spullen van de wasmachine af en maak daarna een sopje in een emmer. Dompel een microvezeldoekje in het sopje en knijp deze daarna goed uit. Hiermee kun je vervolgens de buitenkant van de wasmachine grondig schoonmaken.


Extra stap: check het filter en zeefje

Vaak zit er onderin de wasmachine een klepje dat je open kunt doen. Achter dit klepje zit het (pluizen)filter van je wasmachine en viezigheid en kleine voorwerpen kunnen hierin terecht zijn gekomen. Het is dus zeker slim om dit klepje af en toe eens te openen om het filter te checken. Ook het zeefje dat je bij de aansluiting van de waterkraan op de wasmachine vindt, kan verstopt raken door bijvoorbeeld kalk. Eens in het jaar kun je dit zeefje dan het beste ook even checken. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je wasmachine. Het checken van het filter en het zeefje kun je alleen doen als de wasmachine niet in gebruik is.


Een vieze of stinkende wasmachine voorkomen

Omdat we tegenwoordig vaak op zeer lage temperaturen wassen, is het goed om je wasmachine zo nu en dan ook eens een was op 90 graden te laten draaien. Dit omdat deze temperatuur ervoor zorgt dat je wasmachine schoon blijft. Doe dit bijvoorbeeld met je handdoeken, zodat je wasmachine wekelijks een programma op een hoge temperatuur draait. Zo voorkom je een opbouw aan resten van het wasmiddel en zorg je ervoor dat de conditie van je wasmachine goed blijft. Daarnaast is het belangrijk dat je het deurtje van de wasmachine altijd open laat staan als de machine niet in gebruik is. Zo voorkom je dat het vocht in de trommel voor schimmel of stank zal zorgen.


Je wasmachine goed schoonmaken

Het schoonmaken van je wasmachine is misschien even werk, maar het zorgt er wel voor dat je veel langer van je wasmachine én een fris ruikende was kunt genieten. Je wasmachine eens in de zoveel tijd reinigen, is dus absoluut aan te raden. Maak iedere maand het zeepbakje grondig schoon en neem gelijk ook de ruimte waarin het bakje geschoven wordt mee. Haal daarnaast met enige regelmaat wat keukenpapier over en tussen de manchetrand door om vetluis te verwijderen. Daarnaast is het slim om het apparaat elke week een heet programma te laten draaien. Dit kun je bijvoorbeeld doen met je handdoeken. Ook kun je eens in de zoveel tijd een lege wasmachine op de heetste stand laten draaien, waarbij je natuurazijn, vaatwastabletten of soda toevoegt. Zo wordt het apparaat van binnen grondig gereinigd en ontkalkt, waardoor hij weer helemaal schoon is.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag