10 tips om water te besparen

10 tips om water te besparen

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Even een kopje thee, een warme douche of de volledige voorjaarsschoonmaak. Veel dagelijkse dingen gaan gepaard met water. Per persoon gebruiken we gemiddeld 121 liter water per dag. Dat zijn zo’n 11 huishoudemmers vol. Soms is het goed eens stil te staan bij manieren waarop je water kunt besparen. Niet alleen voor je bankrekening, maar ook voor het milieu. Bekijk hier de tips om ermee te beginnen.


Tip 1: Check je kranen voor lekkages

De meest zinloze waterverspilling komt wel van lekkende kranen. Maak dus geregeld een rondje door het huis om te checken of alle kranen netjes dichtzitten. Ook kunnen (oudere) leidingen gaan lekken en komt het voor dat het toilet zachtjes blijft doorspoelen. Schakel een deskundige loodgieter in wanneer je zelf niet precies weet hoe je deze zaken kunt opsporen en repareren. Lekken gedicht? Je zult zien dat dit al behoorlijk wat water bespaart op jaarbasis.

Tip 2: Wie bewaart, bespaart

De afwas. Lekker alle vaat in de afwasmachine en deze het vuile werk op laten knappen. Echt goed voor het milieu is het helaas niet. Heb je iets meer tijd? Probeer dan de afwas (soms) met de hand te doen. Wanneer je afwasmiddel op natuurlijke basis gebruikt, kun je het overgebleven afwaswater weer gebruiken voor de tuin. Zo sla je twee bespaarvliegen in één klap. Gebruik je toch de afwasmachine? Zorg dan dat deze op de ‘eco-stand’ staat. De meeste nieuwe afwasmachines hebben deze stand die minder energie en water gebruikt. Daarnaast is het verstandig om je vaatwasser alleen te laten draaien als je hem helemaal vol krijgt.

Tip 3: Geen kleine wasjes

Ook de wasmachine gebruikt veel water, zonder dat we het zien. Allereerst is het altijd een goed idee om een A(+++)-label wasmachine aan te schaffen. Deze zijn veel efficiënter in hun water en energiegebruik dan oudere modellen. Sta je voor de keuze om de oude wasmachine te laten repareren of een nieuwe aan te schaffen? Kies dan die laatste optie. Ga daarnaast niet voor iedere vieze sok een nieuwe was draaien, maar zorg dat de trommel vol zit voordat je een wasje gaat draaien.

Tip 4: Toiletgebruik door een kritische bril

Van de 121 liter water die we dagelijks per persoon gebruiken spoelen we zo’n 30 procent door het toilet. Dit gaat dus om schoon leidingwater. Net als bij de wasmachines, schaf liever een nieuw toilet aan. Deze zijn altijd zuiniger dan hun oude soortgenoten. Nieuwe toiletten hebben bijvoorbeeld vaak een waterbesparende knop. Door deze optie vaker te gebruiken, bespaart een gezin liters water per jaar. Gooi ook nooit andere materialen dan toiletpapier door de leidingen. Dit kan verstoppingen veroorzaken, waardoor de drinkwaterwinning verstoord wordt. Het klinkt misschien niet enorm hygiënisch, maar als je echt water kunt besparen zou je je zelfs af kunnen vragen of iedere kleine boodschap wel doorgespoeld moet worden?

Tip 5: Gratis water

In Nederland komt er geregeld gratis water uit de lucht vallen. Zonde om niet te gebruiken dus. Nog beter, je hoeft er haast niets voor te doen: zet een regenton onder de regenpijp en laat hem maar volstromen. Wat te doen met de vangst? Dat lusten de planten in de tuin wel! Schoon regenwater is ook prima geschikt voor het lappen van de ramen of het doorspoelen van het toilet.

Tip 6: Koken met minder water

Het water dat je gebruikt voor het eitje voor het ontbijt, kun je prima bewaren om groente af te spoelen en voor de aardappeltjes die je voor het avondeten kookt. Hiervoor hoef je enkel het pannetje water te laten staan. Een pan water is toch weer een aantal liters. Probeer trouwens eens groenten te koken in kleinere pannetjes. Vaak hebben groenten helemaal niet zoveel kookwater nodig als we denken.

Tip 7: Bewust je auto wassen

Een groot gedeelte van Nederland staat op zaterdagmorgen braaf de auto te wassen. Vaak terwijl de tuinslang intussen doorloopt. Allemaal ongebruikt water. Probeer daarom je auto te wassen met emmers water in plaats van met de waterslang. Je bent je bewust van het aantal emmers dat je moet sjouwen en hierdoor zul je zuiniger met het water omgaan. Nog beter is het om opgevangen regenwater te gebruiken voor het wassen van je auto.

Tip 8: Eet minder vlees

Het klinkt misschien vreemd, maar door minder vlees te eten bespaar je ook water. Voor de productie van één kilo rundvlees is namelijk 15.000 liter water nodig, voor varkensvlees is dat 6.000 liter en kip komt ‘het beste’ uit de bus met 4.300 liter water per geproduceerde kilo. Een stukje minder vlees per week, scheelt dus al een hele hoop water. Als je er dan toch bij nadenkt in de supermarkt, laat dan ook de flessen merkwater staan. Het produceren en vullen van deze flessen kost extra energie en water. Gelukkig kunnen we in Nederland prima ons kraanwater drinken, dus kies liever voor een fris glaasje uit de kraan.

Tip 9: Douche en bad; Hoe korter, hoe minder

Deze tip leest bijna niemand graag, daarom hebben we hem maar een beetje onderaan gezet. Probeer iedere douchebeurt te beperken tot vijf minuten. Laat de kraan niet doorlopen tijdens een scheerbeurt, maar zet de kraan alleen even aan als je het scheermesje afspoelt. Hetzelfde geldt voor tandenpoetsen, zet de kraan uit wanneer je geen water gebruikt. Bij een douchebeurt van 5 minuten verbruik je gemiddeld 55 liter, bij een vol bad zit je al ruim aan 110 liter. Kies dus het liefst een (korte) douchebeurt. Ga je toch in bad? Deel deze dan! Gezellig én waterbesparend. Altijd een goed excuus.

Ook is het slim om te investeren in een waterbesparende douchekop. Hiermee bespaar je gemiddeld de helft van je waterconsumptie. Ook zijn er bepaalde douches die je kunnen helpen besparen. Zo is er de ‘Upfall Shower’; deze douche herbruikt het water dat je gebruikt en circuleert dit. Het water wordt in het douche systeem automatisch gefilterd en gezuiverd.

Tip 10: Geef het door

Kinderen, kleinkinderen, neefjes of nichtjes? Geef het goede voorbeeld aan kinderen in je omgeving en leg uit hoe je zuinig met water om kunt gaan. Beloon ze wanneer ze water besparen, bijvoorbeeld als ze de kraan dicht laten tijdens het tandenpoetsen. Leg uit waarom je zuinig moet zijn met water en hoe je water kunt besparen, bijvoorbeeld door ‘het kleine knopje’ van het toilet in te drukken bij het doorspoelen. Simpel, maar zinvol.


Zomer zonder verspilling

Natuurlijk willen we in de zomer allemaal wel eens lekker in ons opblaasbadje of onder de sproeier. Probeer ook zeker tijdens de heerlijke zomermaanden voorzichtig om te gaan met kraanwater. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd met schone voeten in het badje stapt, zodat je deze niet zo vaak hoeft te verversen. En combineer het gezellig onder de sproeier gaan met het besproeien van de planten en het gazon.

Daag jezelf uit!

Zoals gezegd gebruiken we per persoon liters water per dag. Dit komt doordat water in Nederland relatief goedkoop is en omdat het altijd voorradig is. We laten liters water wegspoelen voor onze dagelijkse gewoontes. Zowel binnen- als buitenshuis zijn er tal van mogelijkheden om minder water te gebruiken. Wanneer we bij al deze dingen bedenken hoe we het aantal liters kunnen reduceren, voorkomen we samen liters verspilling.

Een goed begin is om bij jezelf na te gaan hoe het watergebruik per activiteit beperkt kan worden. Bedenk hoe jouw waterverbruik korter kan, hoe water hergebruikt kan worden en of er nieuwe apparaten aangeschaft moeten worden die zuiniger zijn. Dus, sta jij volgende zaterdag weer de auto te wassen? Laat dan de tuinslang in de schuur en pak de emmers erbij! Leg meteen even aan je kinderen uit waarom je dit precies doet en hoe belangrijk het is om zuinig met water om te gaan. Misschien verzin je wel de creatiefste manieren en word jij de koning van de waterbesparing!

Wanneer je deze nieuwe eet- en drinkgewoonten doorvoert in je dagelijkse leven, zul je zien dat het zelfs een sport wordt om op een dag zo min mogelijk water te gebruiken. Zo merkten ook de deelnemers van de Water Challenge van Cordaid, waarbij ze op één dag slechts drie liter water mochten gebruiken voor alles. Volgens het Voedingscentrum moet je al 1,5 tot 2 liter water drinken om voldoende vocht binnen te krijgen. Deelnemers hielden dus nog precies 1 liter over voor de rest. Een leuke manier om je creativiteit te testen. Zou jij het kunnen?



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag