Waar let je op bij aanschaf van een tweedehands caravan?

Waar let je op bij aanschaf van een tweedehands caravan?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Nederlanders staan in Europa te boek als echte caravan liefhebbers. Of je nu naar de Spaanse Costa gaat, de Italiaanse laars in of helemaal naar Marokko: gegarandeerd zie je een caravan met Nederlands kenteken. En dat is niet zo gek. Een caravan geeft je vrijheid, je hebt je eigen huis mee naar het buitenland van alle gemakken voorzien. Ben je op zoek naar een tweedehands caravan? Dan helpen wij je vast vooruit in je zoektocht door deze punten waar je op moet letten bij de aanschaf.


Waar begin je met zoeken naar een caravan?

Bij jou in de buurt zijn ongetwijfeld dealers die nieuwe en tweedehands caravans verkopen. Het voordeel van een erkend bedrijf is dat je een caravan koopt die rijklaar is en waarop je garantie hebt, vaak voor een jaar of zes maanden. Je kunt ook bij een particulier kopen, advertenties zie je vaak op online platforms, zoals Marktplaats, Tweedehands.nl, Caravans.nl of op social media. Wees altijd kritisch wanneer je een tweedehands caravan koopt. Vooral bij een particuliere deal, omdat je daar geen garantie hebt. 


Bepaal jouw eisen voor een tweedehands caravan

Tweedehands caravans komen in alle soorten en maten. Heb jij al een idee van wat voor jou belangrijk is in een caravan? Stapelbed of tweepersoonsbed; wel of geen douche aan boord; wil je een grote caravan of een kleine met voortent; wil je een lichte caravan of een zwaardere en heb je dan het juiste rijbewijs? De keuze is reuze. Bij grootte van een caravan moet je ook rekening houden met stalling en ruimte op de camping: vaak betaal je per meter caravan.


Controleer de papieren van de caravan

Je hebt een caravan op het oog. Eén van de dingen die je niet moet vergeten te vragen aan de huidige eigenaar, is of de juiste papieren aanwezig zijn. Welke papieren zouden aanwezig moeten zijn en waar let je dan op?

  • Kentekenbewijs deel I en II als de caravan zwaarder is dan 750 kilo
  • Ga na of het chassisnummer hierop klopt met het nummer op het chassis
  • Koop je bij een bedrijf aangesloten bij BOVAG of FOCWA, dan krijg je een garantiebewijs. Koop je een caravan van een particulier, vraag of deze papieren aanwezig zijn.

Achterhaal de dagwaarde van de caravan

De dagwaarde van de caravan weten, maakt je onderhandelingspositie veel sterker. Online kun je vaak aan de hand van het kenteken de dagwaarde achterhalen. Wanneer er geen kenteken is, omdat de caravan te licht is, kun je het jaar en merk invullen om een idee te krijgen. Het enige wat een rekentool niet meeneemt, zijn de extra opties. Dit kan natuurlijk flink schelen in waar. Vergelijk je caravan eventueel met de prijs van soortgelijke caravans die te koop staan.


Weet van welk modeljaar de caravan is

Bij caravan wordt niet, net zoals bij auto’s, gerekend met bouwjaar. Wat bij een caravan telt is het modeljaar. Om te weten wat een goed bod is op de caravan die je wilt, moet je dit zien te achterhalen. Stel de ANWB de vraag of zij willen achterhalen welk modeljaar hoort bij jou caravan. Dit kunnen zij controleren aan de hand van het chassisnummer.


Bekijk de caravan bij daglicht

Inspecteer de caravan bij daglicht. In het kunstlicht van een loods of ‘s avonds in het donker met een zaklamp zie je lang zo goed niet wat de staat is van de caravan. En dat is wel een belangrijk punt. Want, wanneer je beschadigingen ziet, heeft dit gevolgen voor jouw beslissing of je de caravan wel of niet koopt. Bovendien zakt de caravan in prijs. Als je niet heel technisch bent, neem dan iemand mee die dat wel is. Het loont! De belangrijkste dingen om te controleren zijn:

Let op krassen en deuken

Het hoeft niet altijd iets te zeggen over de kwaliteit van de caravan, maar krassen en deuken geven wel een indicatie van hoe een vorige eigenaar met de caravan is omgegaan. Natuurlijk heeft een tweedehands caravan al gauw gebruikerssporen. Neem de beschadigingen die je ziet mee in je onderhandeling.

Geen vochtige ramen, deuren en vloer?

Ga na of de deur, het slot en de scharnieren goed sluiten en vrij kunnen bewegen. Ramen en deuren moeten, als ze dicht zitten, geen water doorlaten. Controleer of er geen kieren bij de ramen zitten of scheurtjes in het rubber eromheen. Wanneer iets kraakt of als er condens tussen de ramen zit, is dat ook een teken dat er mogelijk vocht doorkomt.

Vochtigheid: is de caravan vrij van schimmel?

Wees alert op vochtigheid: ruik je en muffe lucht, valt je op dat er schimmel zit in hoekjes en kieren. Denk dan goed na of je deze caravan wel wilt. Is een caravan erg vochtig, dan is het vaak niet opgelost met een aantal vochtvreters. Het oplossen van schade en ongemakken door vochtigheid kan flink in de kosten oplopen. Let op hoekjes, kasten, de matrassen van het bed en voel of de vloer sponzig is. Kijk ook naar de wanden: ze mogen geen tekenen van schimmel of een rottingsproces tonen.

Een sterk chassis en ophanging

Het is belangrijk om de staat van het chassis, het deel dat je aansluit op de trekhaak en de ophanging te controleren. Reparatie daarvan of vervanging kan namelijk duur zijn. Kijk naar roest op het chassis, een nieuwe laag verf die daaroverheen zit, is vaak niet goed. Ga na of het trekmechanisme vrij beweegt en dat de rubberen hoes niet gespleten is. Controleer ook of het wieltje omhoog en dicht draait, belangrijk voor een soepele trektocht naar je vakantiebestemming.

Gasaansluiting: testen voor vertrek

Test of de gasvoorziening van de tweedehands caravan goed werkt. Dit kun je gemakkelijk doen door het fornuis aan te zetten. Vaak werkt de koelkast ook op gas, maar wanneer dit uit staat, is dat niet te controleren. Wanneer je de caravan bij een erkend bedrijf koopt, krijg je vaak wel garantie op dit soort punten.


Ruimte in je tweedehands caravan is belangrijk

Doe geen concessies op het leefcomfort in de caravan. Wanneer je een paar weken door Europa trekt, wil je slapen in een fijn bed, genoeg ruimte hebben in de keuken en misschien hecht je waarde aan een wasmachine in de caravan. Soms wordt een caravan gekocht vanwege de goede prijs, maar die weegt niet op tegen het gemak en het plezier dat je hebt van een slag groter. Heb je de deal al gesloten? Een luifel bij je caravan vergroot direct je leefruimte en kun je inrichten als een woonkamer. Twijfel je bij aankoop, spaar dan nog even verder.


Zoek reviews over de caravan

Hoe is het gebruikersgemak van de caravan? Zijn er extra opties mogelijk voor dit model? Wat kost het om deze tweedehands caravan te verzekeren? Het zijn een aantal vragen waarop je graag antwoord wilt om niet achteraf voor verrassingen komen te staan. Er zijn genoeg websites waarop je een review kunt vinden over het merk en het model. Met de gegevens van de caravan kun je achterhalen wat je ongeveer kwijt bent voor de verzekering. Het zijn de vragen waar je vooraf niet veel over nadenkt, maar die wel belangrijk voor jou zijn.


Controleer de verkoper

Heb je de caravan gevonden die helemaal aansluit bij jouw wensen en behoeften? Doe als een laatste check, namelijk het controleren van de verkoper. Zoals aangegeven heb je bij een dealer het voordeel van garantie en service. Koop je een tweedehands caravan van een particulier, dan weet je nou eenmaal wat minder over de verkopende partij. Betrouwbaarheid is belangrijk. Wellicht vind je via internet recensies over deze persoon, marktplaats oplichters bijvoorbeeld worden vaak genoemd op fora. Ook bij de politie kun je verkopergegevens controleren.


Onderhandelen: maak de beste deal

Ruimte voor onderhandelen is er altijd, waar je je caravan ook koopt. Bij een particulier is het een mooi spel, waarin jij je positie versterkt door van tevoren de nodige informatie in te winnen en de caravan kritisch te beoordelen. Wat moet je ook alweer weten voor de beste onderhandeling?

  • Dagwaarde
  • Modeljaar
  • Extra opties
  • Eventuele schade

Bij een dealer is onderhandelen lastiger, maar koop je accessoires zoals een voortent of een bandenset dan krijg je vaak korting. Ook wanneer je een andere caravan in te ruilen hebt, maak je een betere deal.


De koop is rond, wat moet je regelen?

Gefeliciteerd, je bent de nieuwe eigenaar van deze caravan. Nadat de koop rond is en het bedrag is voldaan, kun je verder. Heb je gekocht bij een dealer? Die maakt de caravan vaak nog klaar om goed de weg op te kunnen gaan. Ondertussen regel jij de overschrijving van het kentekenbewijs, mits de caravan een dergelijk bewijs heeft. En vergeet niet de verzekering te regelen, anders kun je niet de weg op.


Ben je in het bezit van het juiste rijbewijs?

Voor je overgaat tot de aankoop van een caravan, is het handig op de hoogte te zijn van welk rijbewijs vereist is. Voor het rijden met een caravan heb je rijbewijs B nodig wanneer deze maximaal 750 kilo weegt. Alles wat daar boven zit, mag je enkel achter je auto koppelen wanneer je in bezit bent van rijbewijs BE. Houd daarbij wel in gedachten dat het gewicht de caravan inclusief het laadvermogen is. Uitzondering op de regel bij een grotere caravan is dat je hem alsnog mag trekken met rijbewijs B, mits de caravan en auto samen niet zwaarder zijn dan 3500 kilo.



foto auteur Nellie Nijholt
Dit artikel is geschreven door Nellie Nijholt

‘Een horecaondernemer is vermoord, vandaag is op het eiland voor het eerst een stille tocht. En jij doet er verslag van.’ Stagedag 1 in de tropen tijdens mijn opleiding Journalistiek. Ik besef me dat ik goed ben in schrijven wat een ander niet kan uitdrukken. Nu, 10 jaar later, schrijf ik freelance. Mijn favoriete onderwerpen? Reizen, natuur, lifestyle en ondernemen.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kamperen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag