7 aankooptips voor een campingbedje met matras

7 aankooptips voor een campingbedje met matras

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Een campingbedje voor je kleine is ideaal voor wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat of wanneer je kleine uit logeren gaat. Dat is dan ook voor veel ouders een reden om zo’n bedje aan te schaffen. Als je op zoek gaat naar een campingbedje kom je er alleen al snel achter dat er veel verschillende soorten en maten campingbedjes zijn en dat de prijzen daarvan flink kunnen verschillen. Dat maakt dat je je misschien afvraagt welk bedje je nou eigenlijk het beste zou kunnen kiezen. Waar moet je bijvoorbeeld op letten? Om je een handje te helpen, hebben we in dit artikel 7 tips voor de aanschaf van een campingbedje met matras voor je verzameld.


Een campingbedje

Een campingbedje is ideaal om te hebben. Niet alleen omdat je het mee kunt nemen op vakantie en zo een plek hebt waar je kind vertrouwd en veilig kan slapen, maar ook voor bijvoorbeeld een logeerpartijtje is zo’n bed superhandig. Doordat het kind in zijn eigen vertrouwde campingbedje ligt, zal het vaak beter slapen. En daarnaast hoeft degene waar je kind blijft logeren dan niet zelf voor een bedje of iets dergelijks te zorgen. Ideaal voor wie met regelmaat weg en onderweg is, of voor wie regelmatig met hun kindje op vakantie gaan.


Waar moet je op letten?

Als je zoekt naar een campingbedje, dan kom je er al snel achter dat er veel verschillende soorten bedjes zijn. Niet alleen kunnen ze er totaal verschillend uitzien, maar ook de afmetingen, het materiaal en de stevigheid van zo’n bedje kunnen behoorlijk van elkaar verschillen. En dan hebben we het nog niet eens over de prijs gehad. Je kunt bijvoorbeeld al een campingbedje kopen voor 30 euro, maar je kunt er ook een in huis halen voor ruim 300 euro. Dat enorme verschil maakt dat je je misschien afvraagt hoe je dan weet welk bedje wel of niet geschikt is voor jouw kleine. Hieronder vind je daarom een aantal handig tips.


1. Kijk naar waarvoor het bedje gebruikt gaat worden

Een van de allereerste dingen die handig is om te bekijken, is: waar ga je het bedje voor gebruiken? Logischerwijs is het gewicht wanneer je het bedje meeneemt in het vliegtuig belangrijker dan wanneer je hem vervoerd in de auto. Daarnaast is ook het gemak waarmee het bedje uitgeklapt kan worden hier belangrijk. Wanneer je het campingbedje meerdere keren in en uit moet klappen tijdens je vakantie, is het namelijk wel prettig als dat een beetje soepel gaat. Gebruik je het bedje enkel en alleen voor de logeerpartijtjes bij familie, dan zijn dit soort dingen een stuk minder belangrijk.


2. Het uitklapmechanisme

Een van de belangrijkste dingen aan een campingbedje is het uitklapmechanisme. Niet alleen omdat het in- en uitklappen van het bedje een beetje handig moet zijn, maar zeker ook omdat het veilig en stevig moet zijn. Om te bepalen of het bedje makkelijk op te zetten is, kun je dit het beste maar gewoon een paar keer proberen. Op die manier ervaar je direct hoeveel moeite het kost en of het wel of niet naar je zin is. Wanneer je naar het uitklapmechanisme kijkt, kijk dan vooral ook naar of dat veilig genoeg is. Stel hierbij de volgende vragen:

  • Moet het frame nog vergrendeld worden als je het bedje hebt uitgeklapt? Dit is absoluut belangrijk. Op het moment dat het bedje uit zichzelf zou moeten blijven staan (dus zonder vergrendeling) is dit vaak niet veilig genoeg.
  • Heeft het uitklapmechanisme een veilige vergrendeling? Niet alleen is het belangrijk dát het bedje vergrendeld kan worden, maar ook de manier waarop dat moet gebeuren is belangrijk. Kijk hierbij vooral of het voor een kind mogelijk is om de vergrendeling te openen. Als dit het geval is, kun je beter verder zoeken.

3. Waar kun je nog meer op letten?

Als je een campingbedje gaat kopen, zijn er nog meer dingen waar je op kunt letten. Zo is het bijvoorbeeld zo dat de stof die om het bedje zit altijd stevig zou moeten zijn. Daarnaast is het heel belangrijk dat de stof voorzien is van ventilatiegaatjes. Andere dingen waar je op kunt letten zijn:

  • Staat het bedje stevig? Uiteraard is het belangrijk dat een campingbedje stabiel is. Het moet immers niet zo zijn dat een kind met bedje en al om kan vallen.
  • Waar zijn de buizen van het frame geplaatst? Aan de binnenkant of aan de buitenkant? Kies het liefst voor een bedje waarbij de buizen in de stof of aan de buitenkant van de stof zitten. Zo voorkom je dat je kind gaat proberen te klimmen of misschien zelfs klem komt te zitten.
  • Hoe zit het met de bodem? Is die stevig? En hoe ver van de grond is de bodem geplaatst? Probeer voor een bedje te kiezen waarbij de bodem zo dicht mogelijk bij de grond is en waarbij de bodem is voorzien van extra steun om te voorkomen dat de bodem doorzakt.
  • Kijk ook altijd kritisch naar het meegeleverde matras van het campingbedje. Het matras moet goed passen. Hierbij is het ook belangrijk dat het matrasje niet gemakkelijk vervormd kan worden. Dit zou er namelijk in kunnen resulteren dat je kindje door draaien en bewegen onder het matrasje terechtkomt.
  • De zijkanten van het campingbedje moeten (gemeten vanaf het matrasje) minimaal 55 centimeter hoog zijn. Dit om te voorkomen dat de kleine eruit klimt of valt.
  • Zijn de scharnieren goed weggewerkt? Een kind zou hier nooit bij moeten kunnen.
  • Zijn er scherpe uitsteeksels of gaten? Belangrijk is dat een kindje zich nergens aan kan bezeren en nergens achter of in kan blijven hangen.

4. Hoe lang wil je ermee doen?

Campingbedjes komen in verschillende maten. Deze maten zijn belangrijk, omdat ze je ongeveer vertellen hoe lang je met het bedje kunt doen, voordat je kleine er te groot voor is geworden. Naast dat je naar de afmetingen kunt kijken om hier een duidelijk beeld van te krijgen, is het ook slim om naar het maximale gewicht dat het bedje kan dragen te kijken. Het is immers zonde als je kind al na een vakantie te groot of te zwaar is geworden voor het bedje.


5. Je budget

Eigenlijk hangt deze tip een beetje samen met de tips die je hierboven vindt. Je budget is namelijk bepalend voor wat wel en niet mogelijk is. Wil jij niet meer dan 50 euro uitgeven voor een campingbedje? Dan zijn je mogelijkheden uiteraard iets beperkter dan wanneer je bijvoorbeeld 200 euro uit wilt geven. Toch betekent dit absoluut niet dat je voor 50 euro geen goed campingbedje kunt kopen waar je lang plezier van kunt hebben.

Onnodige extra’s of betalen voor de naam

De campingbedjes die duur zijn, hoeven echt niet altijd beter te zijn dan de varianten die een stuk goedkoper zijn. Vaak betaal je voor bepaalde campingbedjes meer omdat ze bijvoorbeeld van een bepaald merk zijn. Ook voor een ‘mooier’ uiterlijk of voor allerlei extra’s betaal je vaak meer. Het is dus slim om te kijken naar hoeveel dat ‘bijzondere’ ontwerp en die (onnodige) extra’s je waard zijn.

Tweedehands campingbedje

Wil je graag zo goedkoop mogelijk een campingbedje aanschaffen? Dan is een tweedehands exemplaar een goed idee. Hiervoor kun je onder andere terecht op websites als Marktplaats of bijvoorbeeld bij vrienden of familie die een kindje hebben dat al iets ouder is. Check wel altijd of alles nog goed werkt en of alles nog heel is.


6. Een extra matras?

Campingbedjes worden bijna altijd met een matrasje geleverd. Er zijn bedjes waarbij dit matrasje heel dun is. Dit zorgt ervoor dat ouders er soms voor kiezen om een extra matrasje aan de schaffen, zodat het kindje lekkerder ligt. Dit is niet aan te raden. Een extra matrasje kan namelijk gevaar met zich meebrengen. Zo kan het kindje er bijvoorbeeld onder komen of tussen het matrasje en de zijwand klem komen te zitten. Wanneer je het matrasje te dun vindt, kun je beter een iets dikker matrasje uitzoeken, dan een extra matras plaatsen. Zorg ervoor dat je altijd een matras kiest dat precies past.


7. Extra’s

Er zijn een hoop extra’s te koop voor een campingbedje en een hoop van deze extra’s heb je niet per se nodig. Toch zijn er ook een aantal dingen die wel heel handig kunnen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld de volgende accessoires aanschaffen:

  • Een bodemverhoger. Een bodemverhoger is ideaal voor wanneer je kindje nog erg klein is. Zo hoef je niet te diep te bukken om die kleine in en uit het bedje te halen.
  • Kan je kindje zelf uit het bedje kruipen? Dan is een campingbedje met een kruipluik wellicht handig. Op die manier hoef jij ze er niet in en uit te tillen. Zorg wel dat je voor een kruipluik kiest dat niet van binnenuit geopend kan worden.
  • Een klamboe is ideaal om muggen en andere diertjes uit het campingbedje van je kleine te houden. Zeker in de zomermaanden of op vakantie is dit erg handig.

Een campingbedje kopen

Na het lezen van dit artikel weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een campingbedje. Kijk in ieder geval altijd of een bedje stevig is en goed is afgewerkt. Daarbij is het belangrijk dat het bed vergrendeld kan worden en dat het kind die vergrendeling niet zelf open kan maken. Ook is het belangrijk dat een kind zich nergens aan kan bezeren en dat het matras goed in het bedje past. Kijk ook of de stof voorzien is van ventilatiegaatjes. Daarnaast is het belangrijk om naar je budget en de specifieke eigenschappen van een campingbedje te kijken om te bepalen of het bedje wel of niet geschikt is. Twijfel je of heb je advies nodig? Ga dan vooral even langs bij een speciaalzaak, daar kunnen ze al je vragen beantwoorden.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kamperen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag