Een babyuitzet, misschien heb je al eens van deze term gehoord en heb je enigszins een idee wat het inhoudt. Of misschien is deze term totaal nieuw voor je en heb je geen flauw idee wat er precies mee bedoeld wordt. In beide gevallen zit je hier goed. In dit artikel vertellen we je namelijk precies wat een babyuitzet is. Ook vertellen we je waaruit zo’n babyuitzet dan precies bestaat. En wat de gemiddelde kosten voor zo’n uitzet zijn. Zo weet je aan het einde van dit artikel alles wat je moet weten over (het aanschaffen van) een babyuitzet.
Wat is een babyuitzet?
Een babyuitzet is eigenlijk alles wat je nodig hebt om goed voorbereid te zijn op de komst van een kindje. Dit zijn logische dingen, zoals bijvoorbeeld luiers, flesjes, fopspenen, rompertjes, meubels en voeding. Maar ook dingen waar je misschien niet zo snel aan denkt of die je mogelijk zou kunnen vergeten. Daarom is het slim om ruim voordat het kleintje ter wereld zal komen op zoek te gaan naar alle spullen die je nodig hebt. Zo weet je zeker dat je alles in huis hebt, wanneer het kindje eerder besluit te komen.
Waaruit bestaat een complete babyuitzet?
Om het je een stukje makkelijker te maken, hebben we in dit artikel een complete lijst voor je gemaakt van alle dingen die je nodig hebt voor de komst van je kleine. Zo weet je zeker dat je er straks helemaal klaar voor bent als hij of zij geboren wordt. De spullen zijn opgedeeld in diverse categorieën, zodat het overzichtelijk is en je dingen gemakkelijk af kunt strepen. De dingen die je nodig hebt voor een complete babyuitzet zijn:
Voor de kinderkamer
Allereerst beginnen we met de spullen die je nodig hebt voor in de kinderkamer. Voor de slaapkamer van je kindje heb je de volgende dingen nodig:
- Ledikant of wieg
- Commode
- Aankleedkussen + 2 hoezen
- Kledingkast
- Nachtlampje
- Muziekmobiel
- Babyfoon
- Luieremmer
Spullen voor de ledikant of wieg
- Matras
- 2 moltons
- 3 hoeslakens
- 3 lakens
- 2 dekentjes
- 2 slaapzakjes
- 2 naadloze kruiken + 2 kruikenzakken
Voor in huis
Aangezien het kindje een groot gedeelte van de tijd in de woonkamer door zal brengen, is het natuurlijk ook nodig dat daar spullen aanwezig zijn die je nodig hebt voor die kleine. Denk daarom ook aan de volgende dingen:
- Box
- Boxkleed
- Wipstoeltje
- Muziekmobiel
- Knuffel(s)
- Speelgoed
Bad en verzorging
Voor het in bad gaan en de verdere lichamelijke verzorging van je kind heb je een hoop spullen nodig. Zoals:
- Babybad met standaard (of tummytub)
- Badthermometer
- Babyshampoo
- Babyzeep
- Babyolie
- 6 hydrofiel washandjes
- 2 badcapes
- Haarborsteltje (of kammetje)
- Nagelschaartje en een veiltje
- Potje Sudocrème of zinkzalf
- Billendoekjes
- Luiers
- 12 hydrofiele luiers
- 6 spuugdoekjes (of slabbetjes)
- 2 x een digitale thermometer
Kleding
Qua kleding voor je kleine heb je de volgende dingen nodig:
- 6 rompertjes
- 2 boxpakjes
- 4 broekjes
- 4 shirtjes
- Vestje
- Jasje
- 2 mutsjes
- 4 paar sokjes
Meestal gaat men ervan uit dat een kindje maat 50/56 heeft als hij of zij geboren wordt. Toch is het slim om ook wat kleding van een iets grotere en kleinere maat in te slaan. Het kan immers zo maar zo zijn dat jouw kindje iets groter of kleiner dan gemiddeld is, en dan is het wel fijn als je passende kleding in huis hebt.
Voeding
Wat je nodig hebt voor de voeding van je kleine, hangt onder andere af van of je borstvoeding geeft of niet. Hieronder hebben we daarom twee lijstjes gemaakt. Een voor het geven van borstvoeding en een voor flesvoeding.
Borstvoeding
- Borstcompressen (of zoogcompressen)
- 2 voedingsbeha’s
- Voedingskussen + 2 hoezen
- Borstkolf
- Flesjes
- Tepelzalf
Flesvoeding
- 3 flessen met spenen
- Flessenwarmer
- Flessenborstel
- (Magnetron)sterilisator
- 2 pakken voeding
- Melkpoedertoren
Voor onderweg
Als je je kindje ergens mee naartoe wilt nemen, zul je er al snel achter komen dat je daarvoor een hoop spullen nodig hebt. Wat absoluut niet in je babyuitzet mag ontbreken:
- Kinderwagen
- Draagdoek (of draagzak)
- Autostoeltje
- Luiertas
- Verschoonmatje
- Babynestje
- Campingbedje
Een kraampakket
Naast de spullen in bovenstaande lijst, is het belangrijk dat je een kraampakket in huis haalt. Deze kun je kant-en-klaar bestellen of eventueel zelf samenstellen. In dit kraampakket zitten allerlei (medische) spullen die je nodig hebt voor, tijdens en na de bevalling. Zorg dat je het kraampakket op tijd in huis hebt. Mocht het kindje per ongeluk toch eerder komen, dan ben je in ieder geval goed voorbereid. Een kraampakket bevat vaak onder andere de volgende spullen:
- Kraammatras
- Hechtpleister
- Gaaskompres
- Onderleggers
- Kraamverband
- Maandverband
- Zoogkompres
- Matrasbeschermers
- Navelstrengklem
- Flesje alcohol
- Verbandwatten
Je kunt een volledig kraampakket gemakkelijk online bestellen. De kosten voor een kraampakket en de precieze inhoud ervan verschillen per aanbieder. Het loont dus zeker om even rond te kijken en te vergelijken.
De kosten voor een complete babyuitzet
Zoals je hebt kunnen zien, zijn er een hele hoop spullen die je nodig hebt als je een kleine verwacht. Niet alleen zul je een kinderkamer in moeten richten, maar er zullen ook kleertjes nodig zijn en allerlei verzorgingsproducten. In grote lijnen heb je zelf een hele hoop invloed op hoe duur al de spullen die je nodig hebt bij elkaar zullen zijn. Je kunt er immers voor kiezen om alles nieuw te kopen en daarbij de mooiste spullen te kopen, maar je kunt natuurlijk ook bezuinigen door tweedehands spullen aan te schaffen
Berekening volgens het Nibud
Het Nibud heeft een berekening van de kosten gemaakt die ongeveer nodig zijn voor de komst van een baby. Dit zijn slechts de kosten voor spullen die je absoluut nodig hebt, zoals bijvoorbeeld kleding, verzorgingsproducten en spullen voor in de babykamer. Dit is wat een babyuitzet volgens het Nibud kost (of zou kunnen kosten):
- Babykamer: 370 euro
- Verzorging: 154,70 euro
- Kleding: 107,50 euro
Totale kosten voor een babyuitzet: €632,20
Overige kosten
Zoals net al even benoemd, zijn dit enkel de kosten voor de basisspullen die je absoluut nodig hebt wanneer je een kleine verwacht. Hier zijn de kosten voor een hoop spullen dus nog niet bij opgeteld. Zo zullen onder andere de kosten voor een kinderwagen (ongeveer 300 euro), een autostoeltje (ongeveer 100 euro), een babyfoon (zo’n 60 euro) en een box (zo’n 80 euro) er nog bij komen. En dit is slechts een selectie uit alle ‘extra’ spullen die je nodig hebt, waarvan de totale kosten ongeveer 1000 euro bedragen. Ook goed om te weten: de kosten voor luiers zullen ongeveer 24 euro per maand zijn. De complete lijst met ‘extra’ benodigdheden en de kosten daarvan kun je op de website van het Nibud vinden.
Goedkoop een babyuitzet verzamelen
Omdat het allemaal al duur genoeg is, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kosten een beetje te drukken. Zo is het bijvoorbeeld slim om de meubels en/of kinderwagen tweedehands te kopen. Ga bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel of zoek op websites als Marktplaats naar mooie spullen. Dit kun je natuurlijk ook met de kleertjes voor je kindje doen. De meeste baby’s kunnen deze kleren slecht een paar keer aan, voordat ze er uitgegroeid zijn. Deze tweedehands kleertjes zijn dus vaak nog zo goed als nieuw of zelfs nog ongedragen. Ook kun je eens om je heen vragen of iemand misschien nog spullen overheeft die hij/zij kwijt wilt. Of of je misschien bepaalde spullen zou kunnen lenen. Op die manier kun je een hoop geld besparen.
Luiers
Ook op luiers kun je een hoop besparen. Zo is het slim om de aanbiedingen voor luiers in de gaten te houden en tijdens zo’n aanbieding een voorraad in te slaan. Maar ook het online zoeken naar voordelige aanbiedingen kan je een hoop geld besparen. Ook in dit geval geldt trouwens dat het loont om eens om je heen te vragen. Vaak hebben mensen nog pakken (of halve pakken) van een bepaalde maat luier over, die hun kind niet meer past. Ook via websites als Marktplaats worden er met regelmaat ongeopende pakken luiers aangeboden.
Kraamcadeau
Een laatste tip die we voor je hebben is: vraag bepaalde spullen als kraamcadeau. Op die manier kun je nuttige cadeaus vragen en zelf een hoop geld besparen. Vraag bijvoorbeeld extra sokjes, speelgoed, verzorgingsproducten of kleding. Of vraag andere spullen die je niet direct nodig hebt als cadeau. Bijvoorbeeld een mooie box voor in de woonkamer, een boxkleed, een mooi speelkleed voor die kleine, een muziekmolen, of bijvoorbeeld een wipstoeltje of leuke boekjes.
Een babyuitzet
Een babyuitzet bestaat uit alle dingen die je nodig hebt voor de komst van jouw kindje. Van verzorgingsproducten tot meubels voor in de kinderkamer. En van kleding tot de spullen die je nodig hebt wanneer je samen met die kleine op stap gaat. Met de lijst die je in dit artikel hebt kunnen vinden, kun je precies zien wat je al hebt en wat je nog nodig hebt. Ook hebben we voor je uitgezocht wat je gemiddeld kwijt zult zijn aan de babyuitzet en hoe je eventueel op deze kosten zou kunnen besparen. Zo ben je helemaal klaar om jouw babyuitzet bij elkaar te gaan zoeken.