Het is zover: je verwacht een kindje. Of misschien is het nog niet zover dat je een baby krijgt, maar denk je er wel over na. Dat is niet alleen leuk, maar ook spannend. Zo’n klein mensje vraagt om veel verantwoordelijkheid. Dan zijn er natuurlijk ook de spullen die je nodig hebt om je kleintje te verzorgen en te vervoeren. Een wiegje, een kinderwagen, een badje, luiers en noem het maar op. In dit artikel vind je een overzicht met wat je allemaal nodig hebt voor een baby. En als je iemand bent die een kindje verwacht: gefeliciteerd!
De basis voor een baby’tje
Zo’n klein mensje, en hij of zij heeft al zoveel nodig. Net als jij eigenlijk, maar dan allemaal in het klein. En vergeet natuurlijk de luiers en de kinderwagen niet! Er zijn een aantal categorieën van spulletjes die je nodig hebt waar we in deze blog een overzicht van gemaakt hebben. We bespreken de volgende categorieën:
- Kinderkamer
- Badderen
- Eten en drinken
- Op pad met je baby
- Box en speelkleed
- Speelgoed
- Luiers
- Kleding
Dit maakt het wat makkelijker om per bezigheid te bekijken wat je nodig hebt voor je kleintje. Veel plezier en succes!
Wat staat er in de kinderkamer?
Eén van de eerste dingen die je doet als je een zoontje of dochter verwacht, is een babykamer inrichten. Waar moet je dan aan denken? De volgende spullen heb je in elk geval nodig:
- Een wieg of ledikant die voldoet aan de veiligheidseisen
- Een commode om spulletjes in op te bergen en daarbovenop je kindje te verschonen
- Een kleding – en of linnenkast.
- Een sluier en sluierstandaard voor de ledikant.
- Dekbedje
- Lakens
- zeiltjes
- molton onderhoeslakens
- katoenen hoeslaken
- box en boxkleed (deze kan je ook in je woonkamer neerzetten, dat hangt ook af van de ruimte die je hebt).
- Beveilig het raam van de kinderkamer. Een baby’tje kan natuurlijk nog niet uit het raam klimmen, maar baby’s worden al snel dreumesen en daarna nieuwsgierige peuters. Kleine kinderen en ramen zorgen samen verrassend vaak voor ongelukken.
Het neerzetten van deze spulletjes in de babykamer is natuurlijk een richtlijn. Waar je jouw kindje wilt laten slapen of spelen is natuurlijk jouw keuze. Wel is het handig om een ruimte in je huis te hebben met een aantal babyspulletjes bij elkaar en daarom is het handig om in de babykamer bijvoorbeeld een bedje en een commode te hebben staan.
Als je je babykamer eenmaal gaat inrichten met de spulletjes, is het belangrijk dat je ze veilig neerzet. Met de volgende punten moet je rekening houden:
- Zet het bedje niet in de buurt van een verwarming of verwarmingsbuizen, dit kan veel te warm worden voor de baby en in het ergste geval kan de baby de verwarming aanraken en zich verbranden.
- Zet het bedje ook niet in de buurt van een stopcontact of snoer.
- Zorg dat je de babykamer goed ventileert. Zorg dat je de geschikte ‘kindertemperatuur’ van 16-18 graden kan bereiken. Je kindje mag het natuurlijk niet koud krijgen, maar frisse lucht is gezond en belangrijk.
Kortom, je hebt een veilige, prettige kamer nodig voor je baby. De kamer moet je goed kunnen ventileren en het bedje moet op een veilige plek staan.
Natuurlijk is de babykamer nog wel wat kaal met deze basisbenodigdheden. Een lieve knuffel of knuffeldoek, een mooi behangetje en leuk beddengoed doen de rest. Op internet kan je veel inspiratie vinden om de kinderkamer knus in te richten.
Badderen
Een babybadje maakt badderen met je kindje wel zo makkelijk. Je zal snel ontdekken dat baby’s en kleine kindjes echte kliederaars zijn. Er zijn aardig wat verschillende babybadjes om uit te kiezen, zodat je er één uit kan kiezen die bij jouw situatie past. Je komt de volgende soorten babybadjes tegen:
- Standaard plastic babybadje. Dit is een praktisch babybadje zonder extra’s. Wel hebben ze meestal een aflopende rand om de baby te ondersteunen.
- Een babybadje met een hangmat erin. Dit is ideaal voor kleine baby’s, omdat ze zichzelf nog niet kunnen ondersteunen. Een babybadje met een hangmat ondersteunt de baby, zodat jij een hand vrij hebt om hem of haar te wassen.
- Een aanpasbaar babybadje, dat je kan aanpassen aan de verschillende groeistadia van je baby. Je kan hem in verschillende posities zetten.
- Een zacht babybadje voor in een volwassen bad. Dit badje vul je niet. In plaats daarvan plaats je dit badje in jouw eigen bad. Het zachte badje loopt dan vol met water, zodat de baby in het grote bad zijn eigen badje heeft.
- Er zijn opblaasbare babybadjes die je makkelijk kan opblazen en leeg kan laten lopen. Deze zijn erg handig voor op reis. Erg duurzaam zijn ze niet.
- Vouwbare babybadjes zijn net als opblaasbare babybadjes, makkelijk mee te nemen op reis. Ze zijn wat duurzamer dan de opblaasbare babybadjes.
- Er zijn ook emmer babybadjes. Deze bieden precies genoeg ruimte voor een zittende baby. Dat klinkt krap, maar ze werken vaak goed voor baby’s die badderen nog niet zo fijn vinden.
Er is dus een grote keuze in babybadjes. Een eigen badje voor je baby maakt het badderen in elk geval wel veel makkelijker.
Wat heb je verder nodig om je baby lekker te wassen:
- Babyshampoo – en zeep, zo mild mogelijk.
- Een badthermometer (er zijn thermometers die precies aangeven wat een prettige temperatuur is voor een baby).
- Hydrofiele luiers en washandjes
Eten, drinken en speentjes.
Voor de allerkleinsten begint voeding natuurlijk met borstvoeding of het geven van een flesje. In beide situaties heb je heel andere spulletjes nodig.
We beginnen met het geven van een flesje. Waar moet je op rekenen qua aanschaf:
- Voor een pasgeboren baby heb je een flesje nodig van 170 tot 200 ml. Daarna is een flesje met 250 of 310 ml handig. Later kan je de kleine flesjes gebruiken voor ander drinken zoals sap of thee. Het is handig om van deze formaten flesjes beide in elk geval 2 stuks in huis te hebben.
- Extra flessenspenen in verschillende maten (de maat die geschikt is voor jouw kindje hangt af van zijn snelheid van drinken.
- slabbetjes
- Een kinderstoel voor aan tafel, voor als je baby wat groter is. Kindjes van een paar maanden kunnen vanwege de ontwikkeling van hun lichaam en voor hun houding, beter bij de tafel in de buurt zijn in een maxi cosi of op een ligkleedje. Hier is momenteel veel discussie over. Wél is de stoel handig om alvast in huis te hebben.
Wat heb je nodig als je borstvoeding wilt geven:
- Zorg er om te beginnen voor dat je toch enkele flesjes in huis hebt. Dit is handig om te kolven, en ook handig voor het geval de borstvoeding niet zo snel op gang komt.
- Zoogcompressen
- Borstschelpen (deze voorkomen melkverlies en helpen geïrriteerde tepels herstellen)
- Tepelhoedjes (bescherming van je tepels)
- Een voedingshemd (als je dit fijn vindt)
Tot slot heeft elke baby een speentje nodig. Baby’s hebben van nature een grote zuigbehoefte en een speen heeft een troostende en kalmerende werking. Het is altijd handig om een paar reservespeentjes in huis te hebben voor als er een keer een speen kwijtraakt.
Op pad
De baby gaat natuurlijk ook met jullie mee op pad. De meeste kindjes worden met de ouders mee op pad genomen in een draagdoek of buggy. In de auto heb je een veiligheidszitje voor je baby nodig. Het zitje moet voldoen aan de Europese veiligheidsnormen (ECE-R129). Om comfortabel met een baby op pad te gaan heb je in elk geval het volgende nodig:
- Een buggy
- Een draagdoek, als je dat wilt.
- Een autozitje
- Een maxi cosi (maxi cosi is een merknaam, maar we bedoelen er hier elk babystoeltje mee).
- Een luiertas
- Een stoeltje voor de fiets (als je kindje iets groter is)
De draagdoek is erg in opkomst. Steeds meer ouders vinden het prettig om hun kindje zo mee op pad te nemen. De ene ouder vindt het fijn, of zelfs noodzakelijk om daarbij een buggy thuis te hebben staan, de ander niet. Het is in dit geval echt net wat je prettig vind!
Box of speelkleed
Je baby heeft natuurlijk ook een fijn en veilig plekje nodig om te spelen. Daarvoor heb je een box en/of een speelkleed nodig. Het voordeel van een box is dat je je kindje niet voortdurend in de gaten hoeft te houden. Wel zal je kind uiteindelijk te groot worden voor een box, en dan is het leuk als je een speelkleed in huis hebt. Een ander voordeel van het speelkleed is dat je makkelijker samen kan spelen met je kind. Wij raden aan om in elk geval twee speelkleden te kopen.
Speeltjes
Een pasgeboren baby’tje speelt nog niet echt, maar hij of zij zoekt wel al contact. Daarbij ontdekken baby’s veel door te voelen en te kijken. De volgende speeltjes en spulletjes passen het beste bij een baby:
- een zachte rammelaar
- een lekker zachte knuffel
- een wiegenspanner met rammelende figuurtjes
- een mobile boven de box of wieg.
Als je kindje groter wordt kan je het speelgoed aanvullen met bijvoorbeeld knisperende boekjes en ander speelgoed voor in de box.
Luiers
Eén van de dingen die je heel veel in huis zal halen met een kindje zijn natuurlijk luiers. Elk merk heeft luiers in verschillende maten, zodat je altijd luiers kan kopen die goed passen bij je kind. Je kan luiers kopen van een merk zoals Pampers of Huggies, of van huismerken zoals Kruidvat en Albert Heijn.
Over het algemeen geldt dat luiers van een merk nog wat meer comfort bieden en bijvoorbeeld langer gebruikt kunnen worden. Wél betaal je daar dan ook meer voor. Als je dat budget niet hebt, zijn luiers van bijvoorbeeld Kruidvat prima. Eventueel zou je ervoor kunnen kiezen om voor drukke of stressvolle tijden een aantal merkluiers in huis te halen, die net wat extra gemak bieden.
Vergeet niet om sudocrème of babypoeder in huis te halen voor als je kindje geïrriteerde billetjes heeft.
Kleding
Voor veel ouders is kleertjes iets wat ze als eerste voor hun kindje kopen. Zulke kleine kleertjes zijn dan ook erg leuk om uit te kiezen. Juist daarom kan je een beetje het overzicht verliezen. Wat is in elk geval belangrijk om in huis te hebben voor je kleintje:
- Rompertjes (stuk of 6, omdat je ze veel nodig hebt)
- bovenkleding, 5 à 6 stuks.
- 6 broekjes, waarvan een paar sokbroekjes.
- 1 jasje of vestje (als je kindje in de zomer geboren wordt, heb je alleen een vest of zomerjasje nodig)
- 4 paar sokjes
- 2 katoenen mutsjes, omdat baby’s makkelijk warmte verliezen via hun hoofdje.
Net als dat jij zin hebt in een zachte broek op het moment dat je gaat ontspannen, is dit ook zo voor je baby. Broekjes van joggingstof zijn comfortabel voor baby’s, omdat ze veel slapen.
De meeste pasgeboren baby’s hebben maat 50.
Een klein mensje
De spullen die je nodig hebt voor een baby zijn samen een aardige lijst. Als je alles verspreid kan aanschaffen, wordt het niet al te veel in één keer. Mocht je al denken over een tweede kindje, dan heb je voor je tweede al een aantal spullen in huis, zoals een maxi cosi en een bedje.
De spulletjes die je aanschaft voor je kindje hoeven niet persé duur te zijn, al is het met stoeltjes en speelgoed wel belangrijk dat deze aan de veiligheidseisen voldoen. Kleding hoeft bijvoorbeeld weer niet duur te zijn.
Tot slot komen er met een kindje altijd wel dingen op je pad wat je niet verwacht. En dat maakt het juist zo bijzonder.