Een buikband dragen tijdens de zwangerschap heeft aardig wat voordelen. Heb jij er al eens één gedragen? Het dragen van een buikband heeft namelijk best wat voordelen. Er komt minder spanning op je buik te staan, waardoor je minder snel last zult hebben van een harde buik. Daarbij ondersteunt een buikband ook je rug, waardoor je verderop in je zwangerschap (als je al met een behoorlijk grote buik rondloopt) minder snel rugklachten ontwikkeld. Een buikband heeft ook voordelen die je vooral na je zwangerschap zal opmerken. In dit artikel lees je alles over de buikband en waarom het comfortabel is om er één te dragen.
Wat is een buikband en vanaf wanneer is het goed om er één te dragen?
De buikband of zwangerschapsband is een elastische lap stof die veel vrouwen dragen als ze al wat langer zwanger zijn. Meestal wordt een buikband gedragen voor extra ondersteuning van de buik of rug, maar ze kunnen ook de functie hebben om de buik mooie te accentueren. Zeker vrouwen die erg gelukkig zijn om in verwachting te zijn, maar die geen grote buik hebben, vinden dit leuk.
De ondersteunende buikbanden zitten wat strakker. Ze rekken echter wel met je mee tijdens je zwangerschap. Je hoeft dus verderop tijdens je zwangerschap geen nieuwe buikband te kopen. Een buikband die je buik en rug ondersteund, kan (aan het begin) wat strak aanvoelen. De ene vrouw vind dit prima, terwijl andere vrouwen er maar niet aan kunnen wennen. Het is wel nodig dat een ondersteunende buikband wat strakker zit, want anders kan hij onvoldoende steun geven.
Er zijn ook buikbanden die vooral bedoelt zijn om je buik lekker te showen. Deze zitten wat minder strak en zijn vaak verkrijgbaar in allerlei kleuren of met printjes. Je draagt zo’n buikband over je kleding heen.
Een buikband koop je gewoon in je eigen kledingmaat. Naarmate je zwangerschap vordert, groeit de buikband gewoon met je buik mee.
1. Een buikband ondersteunt de baarmoeder
Je baarmoeder zit met baanden vast aan je bekkenbot. Als je het te druk hebt of stress ervaart kan er druk ontstaan op deze banden, waardoor je buik hard wordt. Het is in de eerste plaats je baarmoeder die hard wordt, en dat ervaar je als een harde buik. In het laatste stadium van je zwangerschap komen harde buiken vaker voor.
Een buikband werkt ontspannend voor de baarmoeder, waardoor deze minder snel hard wordt. Je kan op deze manier de baarmoeder goed ondersteunen, waardoor harde buiken beperkt blijven. Wel blijft het belangrijk om op tijd rustig aan te doen. Als je lichaam aangeeft dat je je te druk maakt tijdens de zwangerschap, moet je echt een tandje terug doen.
De één heeft meer last van harde buiken dan de ander. Als je er veel ongemak van ervaart, is een ondersteunende zwangerschapsband een groot voordeel.
2. Je rug wordt ondersteunt door een buikband
In een verder stadium van je zwangerschap kan je last krijgen van rugklachten. Ook dit verschilt van persoon tot persoon. De één voelt alleen wat spanning in de rug, terwijl de ander daadwerkelijk pijn ervaart. Een buikband is uitstekend om extra steun te bieden bij rugklachten. Je moet dan wel een goede, ondersteunende buikband aanschaffen. Zo’n band kan aan het begin wat strak aanvoelen, maar zal waarschijnlijk wel helpen en de spanning verlichten.
Met name in de laatste fase van de zwangerschap hebben veel vrouwen een behoorlijk grote buik, waardoor je lichaam gedurende een korte periode fors meer belast wordt dan voorheen
3. Trots op je buik? Dan kan een buikband mooi accentueren.
Een decoratieve buikband is meer bedoelt voor een stukje styling dan voor de ondersteuning. Als je trots bent op je buik, kan je met een decoratieve buikband je buik op je eigen manier accentueren.
De decoratieve buikband draag je anders dan de ondersteunende band, juist over je kleding heen. Decoratieve zwangerschapsbanden zijn niet duur en als je het leuk vindt om er één te dragen, is het handig om er enkele aan te schaffen. Zo kan je bij al je kleding een band in een matchende stijl of kleur dragen. Denk bijvoorbeeld aan strepen, een mooie kleur of een grappige tekst. Er zijn zelfs buikbanden te koop voor tijdens de feestdagen.
Een decoratieve buikband is ook een grappig cadeau voor een zwangere vriendin of familielid (het is dan natuurlijk wel handig om zeker te weten dat ze het leuk vindt om er een te dragen).
https://nl.pinterest.com/pin/455919162268252277/
https://nl.pinterest.com/pin/535506211923824879/
4. De huid van je buik rekt minder uit en komt makkelijker terug in vorm
Een ondersteunende zwangerschapsband heeft nog een groot voordeel waar je na je zwangerschap profijt van hebt. Door de ondersteuning van je buik, rekt de huid van je buik minder uit. Er wordt simpelweg minder aan de huid van je buik ‘getrokken’, zodat de huid na de geboorte van je kindje makkelijker terug in vorm komt.
Niet alleen gaat het makkelijker om terug in vorm te komen, maar het is ook blijvend. De huid wordt veel minder belast met een ondersteuningsband, en na de zwangerschap kan je dit goed zien. Misschien niet heel belangrijk, maar wel altijd mooi meegenomen.
5. Een buikband dragen voor een goede nachtrust
Overdag een buikband dragen, kan ‘s nachts zorgen voor een betere nachtrust. De ondersteunende buikband zorgt voor minder druk op je buik, rug en middel, waardoor je er minder spanning ervaart. Dit helpt je om beter in slaap te vallen in een periode dat je lichaam snel en ingrijpend (al is het tijdelijk) veranderd.
De meningen zijn verdeeld over het feit of je ook met een buikband kan slapen. Over het algemeen is het met ondersteunende of strakker zittende kleding of bescherming goed om het soms af te nemen. Dit raden we ook aan met de zwangerschapsband. Als je steun nodig hebt tijdens het slapen, is het voedingskussen daarvoor een betere oplossing.
6. Lekker warm in de winter
Een buikband dragen (zowel ondersteunend als decoratief) heeft nog een ander voordeel, en dat is dat het in de winter heerlijk warm kan zijn. De buik met je kindje kan best een lekker warm plekje gebruiken. Zeker als je het snel koud hebt kan een buikband voor meer comfort zorgen. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. Sommige vrouwen hebben het snel warm en in dat geval sta je niet op extra warmte te wachten. Wel zorgt warmte over het algemeen voor meer ontspannen spieren, en dat is altijd prettig. Zeker tijdens een zwangerschap!
7. Een zwangerschapsband tegen bekkenpijn (altijd overleggen met een fysiotherapeut!)
Sommige vrouwen hebben last van bekkenpijn of bekkeninstabiliteit. Deze twee zijn niet hetzelfde en het is belangrijk om er advies over te vragen bij een fysiotherapeut. Als het bij je past kan hij of zij je een speciale buikband aanraden die je bekken extra steun geeft. Deze buikband draag je onder je kleding en hij geeft je bekken en je buik de nodige steun. Naast dat zo’n zwangerschapsband je bekken ondersteund, heb zorgt deze buikband er ook voor dat je minder snel harde buiken hebt. En ook deze buikband zorgt ervoor dat je na je zwangerschap makkelijker terugkomt in vorm. De spanning op de huid van je buik wordt met deze buikband flink verminderd.
Een buikband heeft verschillende voordelen
Een buikband die bij je past (ondersteunend of decoratief) kan verschillende voordelen hebben. Over het algemeen zitten ondersteunende buikbanden wat strakker. Deze ondersteunen je buik en zorgen dat er minder druk op je buik (huid) en rug komt te staan. Het voordeel daarvan is dat je minder snel last krijgt van harde buiken. Er zijn ook speciale buikbanden te koop voor extra ondersteuning voor je bekken. Heb je last van bekkenpijn of bekkeninstabiliteit, raadpleeg dan wel eerst de fysiotherapeut. Niet elke last van je bekken vraagt namelijk om eenzelfde oplossing.
Een zwangerschapsband kan ook puur decoratief of grappig zijn. Je kan er bijvoorbeeld een leuke afbeelding of tekst op laten afdrukken. Een decoratieve band draag je over je kleding heen, om je buik te accentueren.