Er zijn maar weinig kinderen die het niet leuk vinden om hutten te bouwen. Eerst zelf alle materialen bij elkaar sprokkelen en dan vervolgens een supermooie hut in elkaar zetten, zorgt voor uren speelplezier. Maar hoe maak je nou eigenlijk het beste een hut? Wat moet je weten? En hoe kun je het bouwen van een hut het beste aanpakken? In dit artikel hebben we 4 tips om hutten te bouwen voor kinderen verzameld.
Hutten bouwen
Hutten bouwen is niet alleen leuk maar ook leerzaam voor kinderen. Zo moeten ze nadenken over wat ze zullen gaan gebruiken om de hut te bouwen. Vervolgens zullen ze moeten bedenken hoe ze die hut dan gaan bouwen. Wat is handig? En hoe kunnen ze de materialen het beste gebruiken? Door kinderen op jonge leeftijd al hutten te laten bouwen en ze daarin de vrijheid te geven om te ontdekken wat wel en niet werkt, kun je ze leren om zelfstandig te denken. Werkt iets niet? Dan leren ze daarvan en kunnen ze proberen om (eventueel samen) een oplossing te bedenken. Daarnaast is hutten bouwen een goede manier om samen te leren werken.
Tips om hutten te bouwen
Hutten bouwen kun je op veel verschillende manieren doen. Zo heb je niet alleen de keuze uit verschillende materialen, maar ook de plek waar je de hut wilt bouwen is iets waar je over na moet denken. Hieronder lees je een aantal handige tips die je kunnen helpen bij het bouwen van een hut. Komen ze:
1. Bedenk waar je de hut wilt bouwen
Allereerst is het handig om te bedenken waar je de hut wilt gaan bouwen. Het is misschien overbodig om te zeggen, maar een hut die je in je woonkamer gaat maken, maak je niet van hetzelfde materiaal als een hut die je buiten maakt. Tenzij je graag een hoop troep in huis haalt natuurlijk, dan kun je best voor takken en bladeren kiezen. Denk dus eerst goed na over de locatie van de hut. Zodra je weet waar je de hut wilt bouwen, kun je gaan bedenken wat je daarvoor nodig hebt.
2. Bepaal wat je nodig hebt
Het handigst is als je alle materialen die je nodig hebt bij elkaar zoekt, voordat je begint met het daadwerkelijk bouwen van de hut. Zo voorkom je dat je tussendoor steeds op zoek moet naar de spullen die je nodig hebt, waardoor je niet verder kunt. Hieronder hebben we een aantal handige tips voor je verzameld.
Een hut in huis
Ga je binnen een hut bouwen? Dan is het handig om te kiezen voor een plek waar je een goede basis hebt. Bijvoorbeeld een tafel, stoelen of een waslijn die je kunt gebruiken voor het bouwen van de hut. Verder zou je gebruik kunnen maken van hoeslakens, dekbedovertrekken, kleden of plaids. Om al die lappen stof aan elkaar te maken, heb je vervolgens nog knijpers nodig.
Een hut in de tuin
Ga je buiten in de tuin een hut bouwen? Dan kun je dit op verschillende manieren doen. Bij mooi weer kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van dekens en lakens. Zoek een plek uit die handig is, bijvoorbeeld in de buurt van een schutting, boom of waslijn, of bij de tafel en tuinstoelen, zodat je de dekens ergens aan vast kunt maken.
Een andere manier om een hut in de tuin te bouwen is met hout. Dit is vooral leuk om met wat oudere kinderen te doen. Als eerste heb je hier pallets en/of planken voor nodig. Daarnaast heb je spijkers en een hamer nodig. Ook is het handig om een zaag in de buurt te hebben om de planken op maat te zagen. Voor het op maat zagen van de planken moet je eerst de maten opmeten, daarvoor heb je een rolmaat en een stift of potlood nodig. Ook handig: bedenk hoe de vloer van de hut eruit moet komen te zien. Leg je daar hout neer of kies je bijvoorbeeld voor een afdekzeil en/of dekens?
Een hut in het bos
Ga je een hut in het bos maken? Dan zul je gebruikmaken van de spullen die je daar kunt vinden. Kies als eerste een boom uit waar je de hut tegenaan gaat maken. Daarna kun je op zoek gaan naar goede stevige en lange takken. Deze takken zullen samen met de boom de basis van je hut vormen. Vervolgens zoek je ook nog kleinere takken, mos en bladeren bij elkaar.
3. Bedenk hoe je de hut gaat bouwen
Als alle spullen bij elkaar zijn gezocht, is het slim om te bedenken hoe je gaat beginnen. Wat kun je het beste als eerste doen? Hoe moet de hut eruit komen te zien en hoe ga je dat maken? Wanneer je een hut van dekens maakt, kun je dit eigenlijk op tientallen verschillende manieren doen. Een van de simpelste manieren is dekens over een waslijn hangen om zo een punttentje te maken. Een andere manier is stoelen of een tafel gebruiken en daar de dekens overheen hangen. Maak de dekens aan elkaar vast met knijpers en leg ook een deken en kussens in de hut, zodat je er lekker in kunt zitten.
https://nl.pinterest.com/pin/130745195401834241/
Een hut van hout
Als je een hut van hout gaan bouwen, dan is het gebruik van pallet het makkelijkst.
- Wil je een vloer van pallets in de hut maken? Dan kun je daar het beste mee beginnen. Leg de pallet(s) hier simpelweg voor op de grond om de grootte van de hut te bepalen.
- Als de vloer af is, is het tijd om de muren te maken. Zet de pallets hiervoor rechtop en tegen elkaar tot je een u-vorm hebt gemaakt. Voor een kleine hut zet je drie pallets tegen elkaar, voor grote hut kun je voor meer pallets kiezen. Staan de pallets niet helemaal stevig? Dan kun je aan de onderkant van de pallets twee plankjes timmeren die er haaks op staan. Doordat de plankjes aan allebei de kanten van de pallet uitsteken, blijft de pallet beter staan. Heb je een vloer gemaakt? Dan kun je de muren daaraan vastmaken.
- Als de muren staan, is het tijd om het dak te maken. Dit kun je doen door (op maat gezaagde) planken bovenop de muren te leggen en deze met spijkers vast te zetten aan de pallets. Zorg dat de spijkers niet uitsteken, zodat niemand zich kan bezweren.
- Heb je geen vloer gemaakt van hout? Dan kun je nu eventueel een stuk afdekzeil of kleden in de hut leggen om een vloer te maken.
https://nl.pinterest.com/pin/174162710566534322/
Een hut van takken
Een hut van takken kun je het beste tegen een boom maken, omdat je dan direct een stevige basis hebt. Zet de grote lange takken tegen de boom aan in de vorm van een tipi tent (of kegel). Laat de takken tegen de boomstam aanleunen en zorg dat ze een beetje stevig staan door ze stevig in de grond te drukken. Zorg er wel voor dat je een opening houdt waardoor je de hut in en uit kan. Maak je de hut niet tegen een boom aan, dan moet je zorgen dat alle takken in de vorm van een kegel tegen elkaar aanleunen. Je kunt de taken eventueel bij elkaar knopen met een touw. Als het frame van de hut klaar is, kun je kleinere takken gebruiken om de gaten tussen de grote takken een beetje dicht te maken. Nadat je alle grote gaten met kleinere takken hebt dichtgemaakt, kun je mos en bladeren gebruiken om de hut helemaal dicht te maken. Daarna hoef je alleen nog een hoop bladeren op de grond in je hut te leggen, en dan is hij klaar.
https://nl.pinterest.com/pin/706150416546152958/
4. Doe het samen
Een hut bouwen is makkelijker als je het samen doet. Wanneer kinderen in hun eentje een hut aan het bouwen zijn, is het als ouder slim om een oogje in het zeil te houden. Je hoeft je er niet per se mee te bemoeien, het is immers goed als kinderen zelf leren nadenken, maar houd ze wel in de gaten en help waar nodig. Gaan de kinderen met hout, spijkers en zagen aan de gang, dan is het verstandig om ze dat niet alleen te laten doen. Het bouwen van een hut is gelijk een goed moment om de kinderen te leren hoe ze veilig een zaag of hamer kunnen gebruiken, en waar ze op moeten letten. Zorg dat ze stevige schoenen dragen en dat ze veilig werken om ongelukken te voorkomen.
Andere ideeën een hut te bouwen voor kinderen
Hieronder hebben we ter inspiratie nog een aantal creatieve ideeën verzameld om hutten te bouwen voor kinderen.
Een huisje van karton:
https://nl.pinterest.com/pin/327848047856977341/
Een Afrikaanse hut:
https://nl.pinterest.com/pin/614671049113823190/
Een hut van wilgentakken:
https://nl.pinterest.com/pin/459789443188957240/
Een hut/tent gemaakt met een wasrek:
https://nl.pinterest.com/pin/331859066267607386/
Hutten bouwen voor kinderen
Samen met de kinderen hutten bouwen, of het ze zelf laten doen terwijl je een oogje in het zeil houdt, is een superleuke manier om de kinderen lekker bezig te laten zijn. Niet alleen is het bouwen van de hut een leuke bezigheid op zich, maar het is ook nog eens erg goed voor de ontwikkeling van je kind. Ze leren alles over inzicht, zelfstandig nadenken, oplossingen bedenken en samenwerken. Zorg er in ieder geval altijd voor dat het bouwen van de hut veilig gebeurt om ongelukken te voorkomen. Laat de kinderen ook zelf nadenken over wat wel en niet handig is, om ze zo te stimuleren en dingen bij te brengen. Na het bouwen van de hut kunnen de kinderen er fijn in spelen of chillen, wat misschien wel nóg leuker is dan het bouwen zelf. Door de hut binnen op een plek te bouwen waar hij niet in de weg staat (bijvoorbeeld op zolder), kunnen de kinderen er langer plezier van hebben.