Waar let je op bij het kiezen van een basisschool?

Waar let je op bij het kiezen van een basisschool?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Gaat jouw kind binnenkort naar school? Dan is het tijd om een passende basisschool te kiezen. Een belangrijke taak, want hier zal je kleintje heel wat tijd gaan spenderen. Je wilt dat je kind zich er veilig en geliefd voelt en dat hij of zij er een hele hoop gaat leren. Maar wat weegt zwaarder: een fijne sfeer, de locatie van de school dicht bij huis of een goede onderwijskwaliteit? Wij snappen dat de keuze voor een basisschool best stressvol kan zijn en zetten daarom in dit artikel op een rij waar je op moet letten als je deze keuze gaat maken.


Kijk eerst naar het gewenste schooltype voor jouw kind

Kijk bij het kiezen van een basisschool allereerst naar het schooltype waar jij je prettig bij voelt. Vind jij het belangrijk dat jouw kind naar een school gaat waar jouw godsdienstige of opvoedkundige overtuiging wordt nageleefd? Je hebt bijvoorbeeld rooms-katholieke scholen, maar ook joodse, islamitische en protestante basisscholen. Daar worden belangrijke gelovige feestdagen gevierd en zal je kind de aspecten van het geloof meekrijgen. De vrije school of de Montessori zijn voorbeelden van scholen die werken vanuit een opvoedkundige overtuiging. Of wil jij liever dat je kind op een openbare school les gaat krijgen? Als je dit eerst bepaalt, kun je al een aantal basisscholen wegstrepen. Dat scheelt weer met de keuze stress!


Bepaal wat het hoofddoel van de basisschool voor je kind moet zijn

Als je weet naar wat voor soort school je jouw kind wilt laten gaan, is het goed om te bepalen wat voor jou het belangrijkste doel van het basisonderwijs moet zijn. Misschien wil jij wel dat je kind zich op sociaal vlak optimaal kan ontwikkelen, of zie jij juist de basisschool als de basis voor de vervolgopleidingen in de toekomst? Zie jij jouw kind tijdens een schooluitje liever naar het Rijksmuseum gaan dan naar Walibi? Of juist andersom?

Wat je ook belangrijk vindt, wij raden je aan om een lijstje te maken met de hoofddoelen van de basisschool voor je kind. Zo kun je jouw persoonlijke doelenlijst vergelijken met de kernwaarden van de basisscholen die je wilt vergelijken, om zo dichter bij de perfecte basisschool te komen. Zo weet je zeker dat de scholingsmethode van de basisschool bij je wensen past. Vergeet ook niet zaken als het gebruik van computers of een tablet, hoe de school omgaat met problemen in gedrag en of de basisschool eventuele extra leermogelijkheden biedt, bijvoorbeeld sportlessen of veel aandacht voor de culturele ontwikkeling.


Hoe zijn de prestaties van de school?

Je kind gaat natuurlijk naar school om te leren. Daarom is het ook goed om te kijken naar de prestaties van zijn of haar toekomstige basisschool. Win informatie in over het beoordelingssysteem van de school: krijgt je kind een rapport met cijfers, of verloopt de beoordeling op een andere manier? Ook is het handig om de resultaten van eindtoetsen zoals de Cito op jouw gewenste basisschool te bekijken. Dat kan via de website AlleCijfers.nl. Op deze manier kun je in een oogwenk zien hoe de basisschool er voor staat. Het is natuurlijk fijn om te weten dat leerlingen van een basisschool goed scoren op de eindtoetsen – daar kun je van af leiden dat de kwaliteit van het onderwijs goed in orde is.


Verzamel zo veel mogelijk verdere informatie over de basisscholen naar keuze

Nu je de belangrijkste zaken hebt bekeken, zijn er een aantal basisscholen in jouw omgeving overgebleven die aan je wensen voldoen. Nu is het zaak om zo veel mogelijk verdere informatie over de scholen in kwestie te verzamelen. Zoek bijvoorbeeld op hoe groot de klassen zijn en of er meerdere leeftijden in één klas zitten. Dat kun wederom je gemakkelijk opzoeken op de website van Alle Cijfers.nl. Hier kun je ook zien hoeveel kinderen er op de gehele school zitten – is het een ons kent ons sfeer, of is de school wat groter? Het is ook fijn om het beleid van de school eens door te lezen, die je meestal op de website kunt lezen. Zo kom je erachter hoe een school om gaat met zaken als bijvoorbeeld pesten.


Bezoek de basisscholen die op jouw lijstje staan

Als er nog een klein aantal basisscholen over zijn om uit te kiezen, kun je de scholen gaan bezoeken. Er is natuurlijk geen betere manier om de sfeer te proeven dan zelf aanwezig te zijn op de basisschool. Kijk hoe de kinderen met elkaar om gaan, hoe de docenten op de kinderen reageren en vraag andere ouders eens naar hun ervaringen. Let ook op het interieur van de school: hangen er veel door de kinderen gemaakte kunstwerkjes aan de muur? Zie je muziekinstrumenten staan? Is er een fijne hoek voor de kleuters om te spelen? Natuurlijk neem je jouw kind mee, zodat je kunt zien of hij of zij de sfeer ook fijn vindt.

Extra tip: neem een stopwatch mee en maak alvast het ritje naar de basisschool. Zo weet je direct hoelang je er in de toekomst over zal doen als je loopt, fietst of met de auto gaat. Handig, toch?


Besteed ook aandacht aan de buitenkant van de basisschool

Nu je een kijkje in de school hebt gekeken, is het tijd om ook aandacht te besteden aan de buitenkant van de basisschool. Ligt de school in een rustige wijk, of midden in het centrum? Het is voor jou als ouder misschien fijn om te weten dat de toekomstige basisschool niet aan een drukke weg ligt. Kijk ook naar de speelmogelijkheden buiten. Is er veel ruimte om (veilig) te spelen – ook voor de kleinere kinderen? Misschien is er wel een schooltuin aanwezig, of gaan de kinderen naar het bijgelegen park om te spelen. Kijk ook hier vooral wat jij belangrijk vindt en wat past bij het karakter van je kind, ook al kan elke dag wat buitenlucht natuurlijk nooit kwaad!


Bekijk ook wat jij zelf prettig vindt

Natuurlijk kies je de basisschool uit om je kind een fijne toekomst te geven, maar vergeet ook jezelf niet in de keuze voor een basisschool. Elke ouder is weer anders: misschien vind jij het fantastisch om te bakken en te knutselen – of vind je dat juist verschrikkelijk? Kijk daarom of er een traktatiebeleid op de school naar wens is: misschien vind je dat wel helemaal niets (of juist geweldig). Ook is het fijn om de schooltijden goed op een rijtje te hebben, zodat jij ze naast jouw werktijden kunt leggen. En als het niet uitkomt, zit er bij de school dan buitenschoolse opvang? Bijna alle scholen hanteren ook een vrijwillige bijdrage van de ouders, die minimaal vijftig euro per jaar is. Bekijk dus ook goed hoe dat op de school naar wens zit.

Word jij het liefste de hele dag van het doen en laten van je kindje op de hoogte gehouden, of is voor jou werk echt werk? Veel basisscholen communiceren op verschillende manieren: via e-mail, brieven of Whatsapp, bijvoorbeeld. Bekijk dus goed wat het beste bij jou past – niets is vervelender dan alsmaar wachten op een brief als jij juist digitaal bent ingesteld. Of andersom, natuurlijk.


Zorg dat je alles op orde hebt voor de inschrijving

Heb je een passende basisschool gevonden die aan al jouw wensen voldoet? Hou dan ten slotte ook nog rekening met de praktische zaken rondom de inschrijving bij de school. Zoek uit hoe de aanmeldprocedure verloopt, wat de deadline voor het aanmelden is en welke documenten je eventueel moet aanleveren. Is er een wachtlijst? Is er vanuit jouw gemeente een speciale procedure voor de plaatsing op een basisschool, zoals een loting? Wel zo fijn, als je alles van tevoren al op orde hebt! Het is namelijk ook zo dat de basisschool, nadat je kind drie jaar is geworden, zes weken de tijd heeft om te reageren op de aanmelding.


Je weet nu precies waar je op moet letten bij het kiezen van een basisschool voor je kind. Natuurlijk is het type school erg belangrijk, net als de prestaties van de basisschool – maar denk ook aan andere zaken zoals de omvang van de school, de buitenruimte en welke vorm van communicatie jij fijn vindt. Natuurlijk bezoek je de potentiële basisschool ook om de sfeer te proeven, en als hij bevalt zorg jij dat je alles in orde hebt voor de inschrijving.



Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag