10 leuke spelletjes voor een kinderfeestje

10 leuke spelletjes voor een kinderfeestje

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Kinderfeestjes zijn soms erg vermoeiend. Niet alleen op het moment zelf (geen 1,2,3 maar misschien wel 5 of 10 enthousiaste kinderen), maar ook in de voorbereiding. Gelukkig kun je het jezelf makkelijk maken door je goed voor te bereiden. Een van de makkelijkste manieren om een groep kinderen in bedwang te houden, is door een aantal leuke spellen te introduceren. De meeste kinderen vinden dat geweldig! Bovendien is het een handige manier om iedereen uit het groepje te betrekken, zodat niemand zich achtergesteld voelt. Om alvast wat inspiratie op te doen, hebben wij een lijst gemaakt met 10 leuke spelletjes om tijdens een kinderfeestje te doen. Sommige spelletjes zijn voor in de tuin, sommigen voor in huis en een gedeelte kan overal plaatsvinden. Alvast veel speelplezier gewenst!  


10 leuke spelletjes tijdens een kinderfeestje

Welke spelletjes kun je ook alweer spelen tijdens een kinderfeestje? Hieronder staat een wilde mix van 5 spelletjes, voor binnen en buiten en geschikt voor kinderen van diverse leeftijden. Heb je zelf nog andere ideeën voor spelletjes die niet in onze lijst staan? Voel je vrij om je mening in een reactie te delen!

1. Slapende Leeuwen (of honden) wakker maken

Ben je op zoek naar een rustig spelletje voor jonge kinderen? Slapende leeuwen is ideaal, en kost ook nog eens niets. Je moet de kinderen vertellen dat ze allemaal leeuwen zijn. En zoals de meeste kinderen wel zullen weten, hebben leeuwen heel veel slaap nodig. Daarom moet iedereen zo stil mogelijk blijven liggen. Als het kind ook maar de minste beweging maakt, dan moet het ontwaken en jou helpen om de andere leeuwen te laten ontwaken. Dat kan door een grapje te vertellen, en gekke bek te trekken of op een andere manier de leeuw proberen af te leiden. De leeuw die het langste blijft slapen heeft gewonnen!

2. Het spel met de bol wol

Dit is een van de meest originele spelletjes voor een kinderfeestje. Hiervoor heb je voor elk kind een klein cadeautje, een naamkaartje en een bol wol nodig. Het is de bedoeling dat elk kind een bol wol krijgt, met aan het ene uiteinde het pakje, en aan het andere uiteinde een naamkaartje (aan de binnenkant van de bol wol) van een van de andere kinderen. Vervolgens gaan de kids het bolletje wol afrollen. Het is de bedoeling dat de kinderen dit op een hele ingewikkelde manier doen. Bijvoorbeeld 3 keer om een tafel heen lopen, ergens onderdoor gaan of iets dergelijks. Na afloop moet iedereen op zoek naar zijn/haar naamkaartje. Door de draad van de bol wol te volgen, komt diegene vanzelf bij het cadeautje aan. Degene die er het snelste is, heeft gewonnen! Maar feitelijk wint iedereen natuurlijk, want het is ‘altijd prijs’. Tip: neem andere kleuren wol, anders wordt het wel erg verwarrend.

3. Hoogste toren bouwen

Kinderen zijn heel inventief. Je kunt dat extra stimuleren door ze zelf iets te laten bouwen, zoals een toren. Voor het bouwen van de toren kun je verschillende materialen gebruiken. Bijvoorbeeld plastic bekertjes in combinatie met bierviltjes, kapla, rietjes of iets anders. Vervolgens kan elk kind (of in groepjes) een toren bouwen. Je kunt kiezen voor de simpele variant (bekertje – viltje – bekertje – viltje), maar je kunt er ook voor kiezen om de kinderen hun fantasie en inzicht te laten gebruiken. Want met de rietjes, moet je echte constructies nabouwen. Het groepje (of het individu) met de hoogste toren, heeft gewonnen.

Oudhollandse spelletjes

Er zijn een aantal tijdloze spellen, die – hoe ouderwets ze ook zijn – altijd goed werken. Hieronder zetten we een lijstje van de meest populaire oudhollandse spellen.

4. Spijkerpoepen

Elk kind krijgt een touwtje om met een spijker eraan. Vervolgens moeten de kinderen proberen om de spijker als eerste in de hals van een fles (of kleine emmer) te krijgen.

5. Stoelendans

De kinderen dansen met z’n allen op muziek om een kringetje stoelen heen. Er staat een stoel minder dan dat er kinderen zijn. Het kind dat geen stoel heeft, valt af. Het kind dat als laatste overblijft, wint.

6. Verstoppertje

Als je zin hebt in een rustig spelletje waarbij veel stilte heerst, dan is verstoppertje perfect. De kinderen zullen zich muisstil houden om zichzelf niet te verraden.

7. Tikkertje, ezeltje of een ander buitenspel

Zin om een actief spelletje te organiseren op je kinderfeestje? Doe dan buiten een spel zoals tikkertje of schipper mag ik overvaren.

8. Sjoelen

Heb je nog een sjoelbak op zolder staan? Een kinderfeestje is de perfecte gelegenheid om deze

9. Stand in de mand

Grote kans dat jij dit populaire ren-, vang- en gooispel vroeger op het schoolplein ook gespeeld hebt. Als je de instructies leest, gaat er vast wel een lampje branden. Zo niet, dan is het nooit te laat om het aan te leren. Hoe werkt het? De korte uitleg is als volgt:

Een van de kinderen heeft de bal, de andere kinderen staan er op willekeurige afstand omheen. Het kind met de bal gooit deze recht omhoog en roept tegelijk: ‘Stand in de mand en de bal is voor [naam kind]. Iedereen rent weg, behalve degene wiens naam is geroepen, die moet de bal pakken. Zodra hij/zij de bal te pakken heeft, roept het ‘Stand in de mand’. Op dat moment moet elk kind blijven staan. Vervolgens probeert degene met de bal een van de andere kinderen te raken. Om iets beter te kunnen mikken, mogen er drie stappen gezet worden in een gewenste richting. Als het andere kind wordt geraakt, dan is die af en wordt er opnieuw een bal geworpen en een naam geroepen. Is het kind niet af, dan wordt hij/zij de nieuwe balwerper.

10. Monsters tekenen

Kinderfeestjes hoeven lang niet altijd veel actie te bevatten. Het is namelijk ook heel leuk om een papier in 3 delen te vouwen. Op de overgang van de vouwen zet je alvast twee streepjes. Vervolgens krijgt elk kind een papier en de opdracht om een monsterhoofd te tekenen. Vervolgens wordt het papier dubbelgevouwen, en wordt het lege deel (de toekomstige romp van het monster) getekend door een ander kind. Dan wordt het papier nog een keer doorgegeven, dit keer voor het onderstel van het monster. Als je uiteindelijk de papieren uitvouwt, zie je hele hilarische en verrassende monsters. Je kunt – om het spelelement erin te houden – een monster verkiezen tot ‘meest eng’, ‘minst eng’, ‘mooiste’ en ‘grappigste’. Om maar een voorbeeld te noemen.


Bereid de spelletjes voor het kinderfeestje goed voor

Als je spelletjes wil spelen op een kinderfeestje, dan is het belangrijk om je hierop voor te bereiden. We hebben een aantal tips hierover. Ten eerste is het verstandig om aan je kind te vragen welk spel hij of zij graag speelt, of wat populair is onder vriendjes en vriendinnetjes. Dat zorgt in ieder geval voor een enthousiaste ontvangst. Daarnaast is het handig als je een aantal verschillende spellen voorbereid (ongeveer 4 per twee uur). Het kan geen kwaad om nog wat extra spellen achter de hand te hebben, want soms slaat een spel niet aan of begrijpen kinderen de spelregels niet. Dat brengt ons direct bij de volgende tip: zorg dat je het spel zelf begrijpt! Alleen dan kun je de regels uitleggen aan de kids, en eventueel scheidsrechter spelen. Tot slot moet je uiteraard de materialen in huis hebben (twister spelen zonder twisterkleed, is letterlijk onmogelijk). Maar dat is een vrij overbodige tip, want dat wist je natuurlijk allang.

Zorg voor een klein beetje competitie

Kinderen worden gemotiveerd door prijzen. Bijvoorbeeld een kleine prijs voor de winnaar, of juist een troostprijs voor de verliezer. Het is echter niet de bedoeling dat het kinderfeestje tot een groot prijzencircus wordt gebombardeerd. Houd het klein en bescheiden, bijvoorbeeld een sticker, snoepje of iets dergelijks. Je kunt ook iedereen een ijsje geven, gewoon voor het meedoen. Wat altijd erg goed werkt is de grabbelton. Doe hier allemaal kleine, gelijkwaardige cadeautjes in. Op die manier heeft het kind wel het gevoel dat hij mag kiezen, zonder dat er discussie kan ontstaan over wie wat precies krijgt. Het is belangrijk om er een competitief element aan toe te voegen, maar hoe je dat precies aanpakt, mag je zelf bepalen. Er is niet één succesformule.


Extra inspiratie nodig voor het kinderfeestje?

Na het lezen van dit artikel heb je hopelijk een hoop inspiratie opgedaan over leuke spelletjes voor een kinderfeestje. Maar we kunnen ons voorstellen dat je nog wel verder wil lezen. Bijvoorbeeld over leuke locaties voor een kinderfeestje, andere activiteiten die je kunt ondernemen, of het versturen van een uitnodiging. Wil jij nog wat extra inspiratie opdoen? Lees dan verder in een van onderstaande artikelen over kinderfeestjes.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag