10 tips als je uit eten gaat met een kind

10 tips als je uit eten gaat met een kind

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Wat is er nou fijner dan uit eten gaan? Je lekker opdoffen voor een avondje uit – of juist heel spontaan aanschuiven in dat leuke restaurantje -, genieten van heerlijk eten en tijd doorbrengen met goed gezelschap. Maar wat nou als dat gezelschap een kind blijkt te zijn? Het hoeft echt niet moeizaam te zijn, maar als je uit eten gaat met een kind, wil je dat het voor jullie allebei een onvergetelijke ervaring zal zijn. Daarom zetten wij in dit artikel tien tips als je uit eten gaat met een kind voor je op een rijtje.


Tip 1: Kies voor een kindvriendelijk restaurant en kijk wat je kunt verwachten

Als je uit eten gaat met een kind, is het handig om naar een kindvriendelijk restaurant te gaan. Doe alvast wat onderzoek. Zijn er genoeg mogelijkheden om te spelen, zoals een speelhoek, speeltuin of speelgoed, of moet je zelf wat afleidingsmateriaal meenemen? Bedenk van tevoren naar welk restaurant je gaat, en ga alvast op onderzoek uit. Neem je jouw baby of dreumes mee? Dan is het goed om te weten of er kinderstoeltjes aanwezig zijn, en of je het kind gewoon kunt verschonen op een verschoningstafel. Extra tip: neem altijd snoetenpoetsers mee. Er zijn vast servetten in het restaurant, maar die natte doekjes zijn bijna overal goed voor!

Ook is het handig om je kind ook alvast een beetje voor te bereiden op het uit eten gaan. Wees lekker duidelijk en doe alvast aan wat verwachtingsmanagement: kinderen hebben behoefte aan voorspelbaarheid. Leg alvast uit wat jullie gaan doen en wat er van het kind verwacht wordt: moet hij of zij op het stoeltje blijven zitten, mag het kind met de handen eten of juist met bestek, wat hoort er allemaal bij uit eten gaan? Zo is ook de kleine goed voorbereid op jullie uitje.


Tip 2: Probeer zo vroeg mogelijk naar het restaurant te gaan

Normaal ga je misschien pas wat later uit eten, rond een uur of zeven of acht. Maar als je uit eten gaat met een kind, is het een goed idee om zo vroeg mogelijk naar het restaurant te gaan. Het kind is waarschijnlijk gewend om veel vroeger te eten dan dat jij gewend bent. Als je dan opeens veel later gaat eten, en ook nog eens in een andere omgeving, is het ook niet gek dat het kind huilerig of vervelend wordt. Hij of zij heeft gewoon honger! Daarbij is het wat vroeger ook een stuk rustiger in het restaurant en is het kindje ook nog niet heel erg moe. Om het gezellig te houden is het dus handig om rond half zes al uit eten te gaan.


Tip 3: Maak er een kort etentje van

Een kind heeft geen eindeloos geduld. Lang tafelen is dus niet echt een goed idee, als je met een kind uit eten gaat. Probeer het etentje dus niet langer te laten duren dan anderhalf uur, zodat de aandacht van het kindje echt bij het eten kan blijven, en de kleine niet te moe wordt om nog samen van een leuke avond te kunnen genieten. Als het bij een bepaald restaurant lastig wordt om binnen anderhalf uur wat te drinken, te bestellen en alles op te eten, kun je er ook voor kiezen om het uit eten te beperken tot alleen een hoofdgerecht. Maak er dus geen diner van meerdere gangen van!


Tip 4: Speur op internet alvast naar het menu van het restaurant naar keuze

Dit is eigenlijk ook een onderdeel van de voorbereiding, maar wel een hele belangrijke: bekijk van tevoren alvast het menu van het restaurant. Het grote merendeel van de eetgelegenheden heeft tegenwoordig een website, waar je de eet opties alvast kunt bekijken. Bekijk samen met het kind alvast wat hij of zij lekker vindt, en ook alvast wat jij (en je eventuele andere tafelgenoten) zouden willen eten. Dat scheelt een hoop tijd in het restaurant, waardoor jullie ook al wat eerder kunnen gaan eten. Zo wordt het etentje niet te lang én kun je het kind alvast voorbereiden op wat hij of zij gaat smikkelen. Die voorpret maakt het uit eten gaan ook een hele hoop leuker!


Tip 5: Zie het uit eten gaan ook als een manier als smaakontwikkeling voor het kind

Veel restaurants hebben een kinder menu: denk aan patatjes met een kroketje of frikandel. Dat is mooi, als het kind dol is op dit soort eten, maar je kunt het etentje ook zien als een manier om eens wat hele andere smaken uit te proberen. Jij bestelt in een goed restaurant toch ook geen fast food? Het is heel goed voor de (smaak) ontwikkeling van het kind om juist eens wat anders te proberen, en het kan ook nog eens stukken gezonder zijn dan die frietjes. Laat, bij het bekijken van de kaart, je kind ook eens kiezen uit het menu voor volwassenen. Het is voor een kind ook heel leuk om er echt bij te horen: zij mogen ook bestellen wat de grote mensen bestellen! Geef je kind een kans om zijn of haar smaakpapillen uit te dagen en eet samen een heerlijke en gezonde maaltijd.


Tip 6: Denk ook om de tafelmanieren van je kind

Naast het ontwikkelen van smaak en uitproberen van gerechten, is het uit eten gaan ook een goede manier om te werken aan de tafelmanieren van het kind. Zo leert het kind hoe hij of zij zich moet gedragen in een restaurant, en wat er precies verwacht wordt. Als het kind thuis altijd met de handen mag eten, maar in het restaurant opeens met mes en vork het gerecht moet oppeuzelen, kan dat voor heel wat verwarring zorgen. Probeer daarom van tevoren al te oefenen met de tafelmanieren: tijdens het eten aan tafel blijven zitten, met bestek eten, en geen eten op de grond gooien. Zo hou je het etentje leuk voor jezelf, maar ook voor het personeel en de andere gasten in het restaurant. Als jij je schaamt of geërgerd bent, zal het kindje dat ook aanvoelen. Dat kan de sfeer helemaal verpesten, en dat wil je toch niet?


Tip 7: Beloon goed gedrag tijdens het etentje

Als het kind zich goed gedraagt in het restaurant, is het een goed idee om het kind daarvoor te belonen. Is het kind het hele etentje rustig gebleven, heeft hij of zij netjes met bestek gegeten en is het kindje niet door het restaurant gerend? Beloon dat gedrag dan met positieve aandacht! Zo leert het kindje dat zulk gedrag gewenst is en dat hij of zij zich altijd zo mag gedragen. Betrek een ober of serveerster in het complot en laat de bediening het kind een high five geven. Of neem een snoepje mee voor op de terugweg. Dat heeft het kind wel verdiend als het zo netjes en gezellig was!


Tip 8: Neem wat afleidingsmateriaal mee naar het restaurant

Uit eten gaan kan voor een kind best heftig zijn. Ook al hou je het etentje kort en heb je het kindje van tevoren goed voorbereid op wat er komen gaat, het kind is toch in een andere omgeving en eet ander eten, wat best spannend kan zijn. Zorg er daarom voor dat je iets meeneemt naar het restaurant waarmee hij of zij zich kan vermaken als de aandacht wat verslapt. Wat dacht je van een boekje, iets om mee te kleuren of een spelletje? Als je daar echt geen zin in hebt, kun je ook een spelletje op je telefoon downloaden waar het kind – voor deze ene keer, dan – mee mag spelen. Laat spelletjes met geluid wel thuis, dat is niet echt leuk voor de andere gasten in de eetgelegenheid.

Misschien heeft het restaurant ook zelf wel wat leuks in huis: speelgoed van een ander is natuurlijk veel leuker dan het eigen speelgoed. Vraag daarom aan de serveerster of de ober of zij misschien een kleurplaat of iets anders hebben. Veel restaurants hebben ook een speelhoek met kindervideo’s of leuke boekjes, of buiten leuke speeltoestellen. Als je kind even geen zin meer heeft in het diner, kun je dus even spelen. Het is wel lastig om daarna weer te gaan eten, dus probeer dit wel zo lang mogelijk te rekken.


Tip 9: Bedenk dat het ook een leuke avond moet zijn voor het kind

Als je kleine tafelgenoot gaat dreinen en jammeren, heb je misschien de neiging om streng te zijn of gewoon niet nog eens samen uit eten te gaan. Bedenk je in dat geval dat het voor het kind ook een avondje uit is, en dat het voor hem of haar ook leuk moet zijn. Ben jij met meerdere volwassenen uit eten en zijn jullie eigenlijk alleen maar met elkaar aan het praten? Logisch dat het kind er niets aan vindt. Probeer het ook vanuit de kant van het kind te bekijken, en maak er voor allemaal een mooie avond van. Je hoeft echt niet constant met het kind bezig te zijn als er ook andere tafelgenoten zijn, maar geef het kleintje wel genoeg aandacht. Laat het kind bijvoorbeeld mee proosten of ook een verhaaltje vertellen. Gezellig, toch?


Tip 10: Blijven oefenen!

Heb jij je eerste etentje met een kind achter de rug? Of het nou heel goed ging of net wat minderen, ga gewoon gezellig uit eten. Als je vaker naar een restaurant gaat, leert het kind heel goed hoe hij of zij zich moet gedragen, en wordt het steeds gemakkelijker. En dat is precies wat je wilt, toch?


Met bovenstaande tips zul jij een fijne avond beleven samen met je kleine tafelgenoot. Heerlijk toch, zo samen uit eten?



Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag